Radio do octavii

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jahho
    Classic
    • 2012
    • 20

Radio do octavii

Spot był
    Światła do jazdy dziennej - Bydgoszcz
  • okioki
    Rider
    • 2011
    • 360

Radio do octavii

Witam jestem tu nowy świeżo po zakupie octavii z Austrii rocznik 2007
    1,9 TDI . Niestety nie ma ona wmontowanego oryginalnego radia lecz jakieś
    bardzo skomplikowane AEG w którym nie działa cd . dzwoniłem do serwisu
    podali mi takie ceny
    - Blues - 1211 zł
    - Swing - 2150 zł
    - Bolero - 3900 zł
    Ceny straszne ale znalazłem inną opcje oryginalne radio do octavii
    PEIYING - 2 389,00 zł

Stąd moje pytanie czy ktoś posiada to radio i jak się sprawdza czy
    warto.
    Czy może jednak radio nie oryginalne polecacie zależy mi na prostej
    obsłudze funkcji Usb , świetnym brzmieniu
    Mam jeszcze pytani o Noruauto czy mają jakieś fajne radia do octavi
    Zg Dzięki

Komentarz

• jakubd
      Ambiente
      • 2009
      • 165

Peying masz opisane w sąsiednich wątkach. Podobnie jak Zenec i Audiosources.
      Stream kupisz na forum od 600-700 (Streama nie warto kupować - jeżeli cokolwiek, to co najmniej Swing), Bolero da się zdobyć nawet nowe za jakieś 1300-1400 OIDP. A co do ceny 3900, to nawet Columbusa dostaniesz za mniej - na forum od usera Grygy dostaniesz za mniej niż 3 tyś i to z instalacją.

Pamiętaj, że niektóre firmowe mogę wymagać wymiany sterownika szyny CAN, żeby działały prawidłowo.

Co do jakości: daruj sobie chińczyki - mało kto jest zadowolony. Stream i Bolero mają podobną, całkiem niezłą jakość (ja nie narzekam, nie jest to sprzęt audiofilski, ale skok jakościowy z firmówki Opla Astra F jest olbrzymi) jeżeli masz dobre głośniki (firmowe też ujdą w tłumie).

Uwaga: firmowe Skoda zwykle nie mają wyjścia liniowego na wzmacniacz, jeżeli planujesz podłączenie takowego.

W Bolero masz gniazdo na karty SD. Jeżeli chcesz mieć USB (w schowku) musisz dokupić specjalny moduł o nazwie MDI plus kabelek do USB (albo iPoda).

A przy okazji: może po prostu da się tego AEG naprawić? Model jaki? i co mu dokładnie jest?
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=562238

Komentarz

• okioki
        Rider
        • 2011
        • 360

dzięki będę musiał ich tu jakoś poszukać
        a co do radia AEG to jakaś katastrofa w życiu nie widziałem bardziej skomplikowanej obsługi po godzinie klikania wymiękłe cd na pewno nie działa w sumie działa tylko radio

Komentarz

• jakubd
          Ambiente
          • 2009
          • 165

Poza tym że brzydal, to w zasadzie nic mu nie brak - a instrukcję zawsze można znaleźć/przeczytać A co do CD, to jeżeli mechanizm ładowania działa, to może przeczyszczenie lasera pomoże. A jakie są objawy niedziałania?

Komentarz

• okioki
            Rider
            • 2011
            • 360

Szukałem instrukcji nie ma w necie w ogóle nie ma takich radii w Polsce na panelu wyświetla się mnóstwo funkcji a żadnej nie idzie logicznie obsłużyć na postoju co dopiero w trakcie jazdy
            , przyciski małe ni h..a miałem już niejedno auto i radio a to normalnie to czarna magia. a co do cd połyka płytę coś się w nim gotuje ładuje i podaje komendę - no file . To nie na moje nerwy prędzej czy później wyrzucę go przez okno

Komentarz

okioki, jeśli nie zależy Ci na navi to zakładaj Bolero. Miałem Swinga, mam Bolero i jestem mega zadowolony. Bolero kupisz u kolegi Andrev za 1300-1400 na bank będziesz zadowolony.

Komentarz

• PaPi
                Classic
                • 2008
                • 30

Re: Radio do octavi

Zamieszczone przez okioki
                Witam jestem tu nowy świeżo po zakupie octavii z Austrii rocznik 2007
                1,9 TDI . Niestety nie ma ona wmontowanego oryginalnego radia lecz jakieś
                bardzo skomplikowane AEG w którym nie działa cd . dzwoniłem do serwisu
                podali mi takie ceny
                - Blues - 1211 zł
                - Swing - 2150 zł
                - Bolero - 3900 zł
                Ceny straszne ale znalazłem inną opcje oryginalne radio do octavii
                PEIYING - 2 389,00 zł

Stąd moje pytanie czy ktoś posiada to radio i jak się sprawdza czy
                warto.
                Czy może jednak radio nie oryginalne polecacie zależy mi na prostej
                obsłudze funkcji Usb , świetnym brzmieniu
                Mam jeszcze pytani o Noruauto czy mają jakieś fajne radia do octavi
                Zg Dzięki
                Jezeli zalezy Ci na swietnym brzmieniu to zmien auto.
                Skoda wymyslila, ze wazniejsze jest przechowywanie butelki niz brzmienie radia. Przez to masz chory system grania glosnikami w "tylek" kierowcy i pasazera na przednich siedzeniach. Nie sposob w ten sposob prawidlowo naglosnic samochodu.
                No ale ze autko juz masz :-) to polecam na poczatek wygluszenie drzwi (z przodu) oraz zamiane oryginalnych glosnikow na cos bardziej cywilizowanego.
                Pozniej kup jakies radio. Jesli zalezy Ci na jakosci dzwieku wystrzegaj sie skodowskiego stream'a. Naprawde beznadziejnie grajace audio.

Pozdrawiam

Komentarz

PaPi, myślę że dla kolegi priorytetem jest radio
                  Co do grania w tyłek to fakt, mimo to dla przeciętnego zjadacza chleba Swing/Bolero + 8 głośników gra zajebiście. Wiem że jakiś audiofil wyśmieje taki sprzęt, ale normalnym ludziom w zupełności to wysatrczy Mam taki "zestaw" i kilka osób było pozytywnie zaskoczonych jakością dźwięku, mimo to po gwarancji wygłuszę drzwi, wymienię głośniki i dystanse

Komentarz

• jakubd
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 165

No tak, wyżej pomyliłem Swinga ze Streamem.
                    SWING ma podobny dźwięk do BOLERO. Stream to zabytek z serii O1 i nie warto go kupować.

Komentarz

• kropeck
                      RS
                      • 2009
                      • 2319
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BLF 1.6 FSI 115 KM

Macie racje ze STREAM nie jest topowym radiem porównując go do Swinga czy Bolero. Jednakze jest ono dedykowane do O2 przed FL.
                      Osobiście zgadzam się z kolegami ze warto kupić choćby SWING natomiast dolicz do kosztu radia conajmniej 150zl za CAN GATEWAY + koszt montażu i kodowania. Ponadto trzeba pamiętać o tym że w O2 przed FL jest tylko jedna antena a do Swinga wchodzą dwie. Oczywiście da sie tak grać, ale jakość odbioru pozostawia często troche do życzenia.
                      No i jeszcze jedna rzecz o której koledzy zapomnieli wspomnieć to fakt iż jeśli posiadasz czujniki parkowania, to na Stream będzie działała wizualizacja, a na SWING czy BOLERO nie. Da sie to obejść, ale wymaga to odrobiny dlubaniny.
                      Gdyby potrzeba było więcej wyjaśnień to zapraszam do korespondencji gdzie wyjaśnie wątpliwości.
                      Pozdrawiam,
                      Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• okioki
                        Rider
                        • 2011
                        • 360

Dziękuje wszystkim za podpowiedzi myślę że Bolero w zupełności mnie zadowoli ,W servisie b-b za Bolero zaśpiewali 3900zł to nie rozumiem skąd taka przebitka Czy ten kolega Andrev sprzedaje używki ,czy może jakieś Chińskie albo z Czech w sumie mieszkam koło granicy z Czechami i niejednego Czecha znam muszę się jeszcze poinformować . Wczoraj zauważyłem że głośniki w tylnych drzwiach nie grają

Komentarz

• jakubd
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 165

To kwestia kanału dystrybucji i odgórnego ustalania cen. Zwykle te same części (nie mówię odpowiedniki, ale te same części) są wielokrotnie droższe w ASO.
                          Dodatkowo "podrobić" radia fabrycznego się raczej nie da - to po prostu są fabryczne radia. Ale poza tym oczywiście masz inne chińskie (czysto chińskie i takie robione na zlecenie firm z UE) jak Peying, Audiosources, czy Zenec. Ale to ewidentnie są zupełnie inne urządzenia, niż modele fabryczne.

Komentarz

• dziadekk
                            Rider
                            • 2011
                            • 355
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

A czy Stream będzie działac bez żadnych drutowań w Nowym Tur II?, Stream koszt na allegro 200-300 Swing 600, czy wato?

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

bolero fajnie gra nawet na jednej antenie, ma wbudowaną zmieniarke na 6 płyt i czytnik kart ale ma za to jedną wadę, mianowicie w ciągu dnia prawie nic nie widać na wyswietlaczu nawet jak jest jasnosć na maxa ustawiona i to jest wqur...iające :evil:
                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Ayu
                                RS
                                • 2009
                                • 4154

dziadekk, zależy jaką masz instalację ale powinno być wszystko plug & play. Kwestia ramki jeszcze, czyli co tam będzie siedziało seryjnie.
                                piramida, takich momentów, że nic nie widać nie miałem, może stałeś w pełnym słońcu.

Komentarz

• sebastian7905
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 3488
                                  • Volkswagen
                                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

okioki jak chcesz to sprzedam Ci streama z ramką z ceną to możemy się dogadać
                                  Sebastian
                                  Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
                                  Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
                                  Była Black ELEGANCE by sebastian7905
                                  Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez hotrain
                                    dziadekk, zależy jaką masz instalację ale powinno być wszystko plug & play. Kwestia ramki jeszcze, czyli co tam będzie siedziało seryjnie.
                                    piramida, takich momentów, że nic nie widać nie miałem, może stałeś w pełnym słońcu.
                                    rano jak odpalam auto, włącze swiatłą to przez chwile jest ok, wyswietlacz jest przejrzysty ale przejade kawałek i juz ledwo widać, ciekawe dlaczego tak sie dzieje?
                                    W nocy jest ok a dodam ze nie mam w radiu czujnika zmierzchu.

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• kropeck
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 2319
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez piramida
                                      rano jak odpalam auto, włącze swiatłą to przez chwile jest ok, wyswietlacz jest przejrzysty ale przejade kawałek i juz ledwo widać, ciekawe dlaczego tak sie dzieje?
                                      Mamy to samo... z tym, że jak już się ściemni i w aucie zrobi się cieplej po 15-20 minutach już mam full jasność. W lecie nie miałem problemu.
                                      Pozdrawiam,
                                      Michał

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez kropeck
                                        Mamy to samo... z tym, że jak już się ściemni i w aucie zrobi się cieplej po 15-20 minutach już mam full jasność. W lecie nie miałem problemu.
                                        Czyli wychodzi na to ze jak jest zimno i jasno to wtedy wyswietlacz sie przyciemnia?
                                        W lecie jak jest jasno i ciepło to wtedy dobrze widać?

Komentarz

• Ayu
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 4154

Ej, no a u mnie nic takiego nie zauważyłem, serio. Podświetlenie zegarów i deski mam cały czas ustawione na minimum.

Komentarz

• okioki
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 360

Zamieszczone przez sebastian7905
                                            okioki jak chcesz to sprzedam Ci streama z ramką z ceną to możemy się dogadać
                                            Dzięki jak już coś kupie to raczej to Bolero .Tylko nie wiem jak z tą kartą pamięci rozumiem że wgrywa się tam muzyke a jak ze sterowaniem tak jak cd czy bardziej skomplikowane ?
                                            ciekawe czemu nie ma wejścia na usb?

Komentarz

• leff
                                              Elegance
                                              • 2004
                                              • 862

steruje sie tak samo jak cd, dodatkowo mozesz sobie wyswietlic liste utworow, przewijac i paluchem wybrac konkretny utwor

czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel

Komentarz

• dziadekk
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 355
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Szukam radia i zastanawiam się dalej nad Streamem (cena), mam 6lub8 głośników fabryczne, czy polecicie, czy zganicie, nie mam wybrednych uszu

Komentarz

• kropeck
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2319
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez kropeck
                                                  Czyli wychodzi na to ze jak jest zimno i jasno to wtedy wyswietlacz sie przyciemnia?
                                                  W lecie jak jest jasno i ciepło to wtedy dobrze widać?
                                                  Dokładnie - w lecie takich objawów nie miałem. Dopiero w zimę wyszło co widać. PODOBNO to dotyczy tylko BOLERO montowanych w O2 przed FL.

Zamieszczone przez dziadekk
                                                  Szukam radia i zastanawiam się dalej nad Streamem (cena), mam 6lub8 głośników fabryczne, czy polecicie, czy zganicie, nie mam wybrednych uszu
                                                  Wybór jest taki - SWING bądź BOLERO gra świetnie. STREAM jest po prostu fabrycznym radiem, które gra. Bez wodotrysków, ale wcale nie jest to fatalny wybór. Dodatkowo działa Ci wizualizacja z czujników parkowania bez przeróbek instalacji i nie trzeba dokupować i inwestować w sterownik CAN Gateway. Pod warunkiem, że masz O2 przed FL!

W porównaniu z radiami SWING lub BOLERO faktycznie różnica jest spora jeśli chodzi o jakość grania. Jeśli nie słyszałeś wcześniej tych lepszych, to absolutnie nie będziesz narzekał na STREAM'a.
                                                  Pozdrawiam,
                                                  Michał

Komentarz

Pracuję...