mam za zadanie kupic radio do innego samochodu i stoje przed dylematem:
1. kupic jakis badziew za ~500pln,
2. oddac swojego nakamichi, a sobie kupic cos innego.
w przypadku pierwszym, problem nie istnieje.
w przypadku drugim, zastanawiam sie czy jest sens. Jedyne radio ktore przypadlo mi do gustu to Alpine CDA-9856R link. Czy ktos z Was mial moze stycznosc z w/w modelem??
A moze macie jakies inne sugestie?? cena do ~1500. Myslalem o naku cd400, ale on kosztuje cos blisko 2000.
Podstawowymi kryteriami sa dla mnie:
1. jakosc dzwieku
2. glosnosc regulowana galka
3. nie oslepiajacy wyswietlacz (ewentualnie mozliwosc sciemnienia)
do kompletu jest w tej chwili Clarion APA 4204, ktory napedza przedni zestaw phd oraz suba JLAudio.
tak włsnie mi powiedzieli jak kupowalem alpine dlatego kupilem starszy model 9813...lepsze parametry,wiecej na wyjsciu itp..jestem bardzo zadowolony..IMHO clarion ( ruszułem drazliwy temat :szeroki_usmiech ) wyglada jak kupa,choc gra naprawde ładnie :wink: ..tutaj masz burzliwa dyskusje na podobny temat : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=15
z alpine'a w gre wchodzi tylko model ktory wymienilem. za osiemdziesiat pare pln mozna dokupic pilota - to mi sie podoba
jezeli chodzi o clarion'a, to w necie jest straszny bajzel - sklepy maja niekatualne katalogi/cenniki na stronach. bardzo trudno jest sie polapac nie tylko w cenach, ale rowniez w liniach modelowych. Z tego co widze, to w cene ~1500pln celuje model DXZ668RMP link.
kenwood: model KDC-W707Y link, ale jakos na zdjeciach mi sie nie podoba. Dodatkowo przyciski next/prev sa po prawej stronie, a to bardzo niewygodne.
bylem w jednym sklepie i pytalem sie goscia, co sadzi o opinii, ze stare alpiny graja lepej od nowych - odpowiedzial, ze i owszem, to jest prawda, stare alpiny sa o wiele lepsze od tych obecnych, ale tyczy sie to linii modelowych... z roku ~1999, czyli nie do kupienia nowych w sklepie.
na dzien dzisiejszy moim faworytem jest nadal alpine. W przyszlym tygodniu udam sie do sklepu co by obmacac wszystkie w/w modele i doknac ostatecznej decyzji
tomek, Wiesz mam takiego pilota i wiesz ile razy w zuciu go uzylem :twisted: Jak wychodze z auta i gdzies przy otwartych drzwiach gra muza, to wtedy przelaczam, a tak to wcale :twisted:
w koncu kupilem Alpine 9854. Ponizej pare uwag, ktore moze sie komus przydadza..
W porownaniu do 9856, jest tanszy 0 ~400pln (po rabacie ~1100 do ~1500) i nie ma fajnego dwulinijkowego wyswietlacza (to jedyna roznica - przynajmniej wg. katalogu), ale jak wiadomo nie wyglad... w sumie, nie ma tego zlego.. dzieki jednej wyswietlanej linijce ma wieksze znaki
pare wad i zalet, glownie w porownaniu do naka:
- dzwiek: alpine gra inaczej - czy ladniej, trudno powiedziec, wydaje mi sie, ze ma po prostu troche inna barwe. Jedno na pewno jest pewne: przez bardziej rozbudowane mozliwosci ustawien mozna lepiej skorygowac niedoskonalosci pozostalych komponentow. Bardzo spodobala mi sie opcja nieproporcjonalnego sterowania poziomem glosnosci dla wyjscia subwoofera, czyli mocniejszy sygnal przy cichym sluchaniu. W przpadku naka, gdzie byla tylko jedna para RCA, musialem stosowac rozgalezniki 'Y' i albo przy cichym poziomie glosnosci brakowalo niskich czestotliwosci, albo przy glosnym sluchaniu bas dominowal..
- wyswietlacz: slabo widoczny w sloncu - nak byl w tej konkurencji 100 razy lepszy. alpine ma "lustrzana" powierzchnie wyswietlacza - lipa
- panel: szkoda ze jest opuszczany, wolalbym zeby byla dziura do ladowania plyty - opuszczanie panela zeby zmienic plyte jest dla mnie malo ergonomiczne.
- ergonomia przyciskow: bardzo dobra. tak jak w naku, galka i przyciski nastepny/poprzedni po lewej stronie (to zdyskwalifikowalo kenwood'a).
- mp3: jestem zaskoczony jakoscia dzwieku. to naprawde fajna sprawa. nak oczywiscie tego nie mial.
- pilot: opcja w alpine - fajny gadzet, szkoda tylko ze nie ma pilota do zamontowania przy kierownicy... tzn jest ale trzeba rzezbic - pilot innej firmy i przejsciowka za ~150pln - troche drogo. Narazie zapodalem pilota na podczerwien - zobaczymy jak sie sprawdzi przy sprzataniu samochodu..
- stylizacja: alpine jest ladny, czarny.. ale nak byl ladniejszy.
podsumowujac, chcialbym dzwiek i obudowe naka, opcje i mp3 alpine'a :twisted:
podsumowujac2, znowu zaczalem majstrowac przy audio:
- polozona druga para sygnalowa(sub)
- wysokotonowe wywalone na zewnatrz obudow lusterek - znaczaca poprawa wysokich tonow :szeroki_usmiech
- w planie modyfikacja zestawu przedniego. Jako, ze jeden tweeter chyba sie troche przypalil (gra, ale czasami lubi metalicznie zaswierszczec), to zaczynam sie rozgladac za czyms nowym. Potem pewnie wooferki i wytlumienie (obecne znowu zaczyna "splywac" lipne maty i czarny kolor robia swoje).
Komentarz