Bolero - odbiór FM na jednej antenie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mykines
    Classic
    • 2012
    • 19

http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1201 Chodziło mi oto bo wpisywałem odma i nigdzie nie moglem znalesc dzieki panowie
  • marektbg
    Elegance
    • 2010
    • 861

W tej chwili mam na pokładzie Swinga, dokładanego w ASO a nie fabryce przez co mam tylko jedną antenę. Od pewnego czasu chodzi za mną Bolero i praktycznie niewiele dokładając do Swinga mogę je mieć.
    Pytanie - czy odbiór FM na jednej antenie będzie taki jak w Swingu czy pogorszy się? Swing na jednej antenie chodzi mi extra i nie mam żadnych zarzutów - ale chodzą słuchy, że Bolero ma większe wymagania. Pomożecie?

Komentarz

• comando
      Ambiente
      • 2010
      • 244

Ja mam Bolero na jednej antenie. Żeby się czepiać odbioru trzeba być wyjątkowym upierdliwcem :wink:

Komentarz

• marektbg
        Elegance
        • 2010
        • 861

Dzięki, plusik poleciał

Komentarz

• Borsuk2
          L&K
          • 2010
          • 1203

Nie chcę tworzyć nowego wątku, a temat dotyczy anten.
          Do rzeczy.
          Przed złożeniem zamówienia na forum znalazłem informację, że fabrycznie zamawiane radia posiadają dwie anteny.
          W kombi ma to być jedna klasyczna na dachu, a druga wtopiona w boczną prawą tylną (nieotwieraną) szybę w postaci pasków.
          Nie znalazłem natomiast nigdzie informacji gdzie znajduje się druga antena w liftbacku.
          Diler zapewniał mnie, że znajduje się ona gdzieś przy radiu, pod deską rozdzielczą, gdzieś za wzmacniaczem antenowym. :roll:
          Czy tak jest faktycznie. :?:
          Fajna stronka

Komentarz

• briano
            Ambiente
            • 2011
            • 178

Re: Bolero - odbiór FM na jednej antenie?

Potwierdzam to co napisał kolega mam również bolero i podłączone pod jedną antenę wtyk nr1 i radio hula superancko, bez zarzutu to samo co na fabrycznym melody, jezeli mowa o sygnale radia, a dzwięk zdecydowanie o niebo lepszy. Zmieniaj na bolero a i tak za jakiś czas będziesz szukał columbusa
            Skode już mam, musze jeszcze kupić kapelusz

Komentarz

Zamieszczone przez Borsuk2
              Diler zapewniał mnie, że znajduje się ona gdzieś przy radiu, pod deską rozdzielczą, gdzieś za wzmacniaczem antenowym. :roll:
              miejsce z punktu widzenia odbioru co najmniej słabe - ja bym to zakwalifikował raczej jako ściemę.

wzmacniacz antenowy aby miał w ogóle jakikolwiek sens powinien być przy samej antenie

anteny z moich obserwacji w różnych samochodach montowane są:
              1) dach (klasyka)
              2) błotnik (klasyka z ubiegłych epok)
              3) paski tylnej szyby
              4) druty i paski umieszczone w bocznych szybach (w listwach drzwi tylnych pomiędzy szybą opuszczaną a szybką uzupełniającą)

jeżeli pominąłem jakieś miejsca to oczywiście proszę uzupełnić

pod deską rozdzielczą można natomiast wbrew pozorom umieścić antenę GPS (tylko pod plastikiem), w różnych samochodach są różne zakamarki. Pomysł ten podpowiedziała mi osoba z ASO (zresztą osoba do której się dzwoni po wiedzę a nie która dzwonie po wiedzę) wskazując przykładowe położenie w Octavii i w pełni się zgadzam że to dobry pomysł.

Ogólnie to instalacje antenowe starszych modeli Octavii przyrównać można śmiało do dużego fiata - jeden tor antenowy i to wszystko...ale przy antenie dachowej to w zupełności wystarcza z nadwyżką (względem pozostałych lokalizacji anteny) niezależnie od odbiornika (wyjątkiem są odbiorniki uszkodzone)

Komentarz

• bzik13
                Rider
                • 2009
                • 514

Nie znalazłem natomiast nigdzie informacji gdzie znajduje się druga antena w liftbacku.
                Dwa pionowe paski naniesione na tylną szybę. Mam dwie anteny. Mocne sygnały stacji typu RMF, ZET, Radio Maryja ( :twisted: ) odbierają czysto nawet w garażu podziemnym.
                Mój liftback scout

Komentarz

• Borsuk2
                  L&K
                  • 2010
                  • 1203

bzik13, masz rację odbiór i u mnie jest rewelacyjny, tak jak piszesz i w garażu i pod ziemią centrum handlowego. Tylko skoro mam radio fabryczne, to chciałbym wiedzieć, gdzie jest ta druga antena (tak dla spokojności). Zaraz idę oglądać dokładnie tylną szybę.
                  Fajna stronka

Komentarz

bzik13, masz rację odbiór i u mnie jest rewelacyjny, tak jak piszesz i w garażu i pod ziemią centrum handlowego. Tylko skoro mam radio fabryczne, to chciałbym wiedzieć, gdzie jest ta druga antena (tak dla spokojności). Zaraz idę oglądać dokładnie tylną szybę.
                    antena "szybowa" w Octavii pojawiła się stosunkowo niedawno (szczęśliwi Ci co ją mają), podczas gdy w grupie VW i Audi były już od chyba 10-ciu lat. W octavii pojawia się ona chyba w przypadku zamawiania jakiegoś droższego radia czy wersji wyposażenia bo nie jest raczej jeszcze standardem.

Istnienie anteny szybowej rozróżnia się właśnie (najłatwiej) po tych pionowych paskach, przy czym patrząc na schemat Passata to te pionowe służą do odbioru AM, natomiast FM jest odbierany przez poziome paski.

Często na forum spotykam się ze sformułowaniem: antena napylona
                    pierwotnie ktoś użył takiego sformułowania i teraz jest ono przytaczane.

antena nie jest elementem niewidocznym (dla tych częstotliwości), musi to być wyraźna struktura przewodząca w postaci przewodnika (drut, linia paskowa itp - dla wyższych częstotliwości inne rozwiązania jak struktury planarne, anteny paraboliczne czy nawet zwykłe zakończenia falowodowe). Dlatego też określenie napylona najtrafniejsze (w przypadku anten CB, FM, AM, TV) moim zdaniem nie jest (przy GPS czy pilocie do otwierania drzwi to już można użyć takiego sformułowania), gdyż opisuje coś mitycznego wręcz. Bardzo dobrze natomiast odzwierciedla często stan faktyczny określenie: naklejona (paski tylnej szyby, dodatkowe anteny paskowe itp)

Komentarz

• Borsuk2
                      L&K
                      • 2010
                      • 1203

No wszystko pięknie, tylko dalej jest lipa.
                      W swoim Tourze na tylnej szybie (ani na innych szybach) nie znalazłem żadnych pionowych pasków, które mogłyby być anteną. Są tylko poziome paski od ogrzewania. Chyba, że są one naklejone gdzieś w obszarach przykrytych czarną farbą. Pod tą farbą skrywają się też na obrzeżach szyby również paski od ogrzewania. A może Tour jako wersja oszczędna po prostu nie ma tej anteny. We wklejce odnośnie audio znalazłem tylko kody :
                      8RM = 8 speakers (passive)
                      8YF = Radio
                      8L3 = Roof antenna
                      Ciekawe jak to jest z tą anteną w Tourze ? :roll:
                      Fajna stronka

Komentarz

• zwolin
                        Rider
                        • 2010
                        • 656

Zamieszczone przez innova
                        W octavii pojawia się ona chyba w przypadku zamawiania jakiegoś droższego radia czy wersji wyposażenia bo nie jest raczej jeszcze standardem.
                        Jest standardem przy zamawianiu jakiegokolwiek fabrycznego radia. :wink:
                        W swoim Tourze na tylnej szybie (ani na innych szybach) nie znalazłem żadnych pionowych pasków, które mogłyby być anteną.
                        Poszukaj na bocznych z tyłu. U mnie jest z tyłu po prawej o ile dobrze pamiętam. Takie dosłownie 2-3 cienkie paski (nie pamiętam, a po piwku nie będę windą do garażu jeździł )
                        Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                        O II Tour Combi 1.6
                        Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• lukaszz
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 167

Witam, na zmieniłem swinga na bolero chodzi na jednej antenie. Nie ma problemów z odbiorem u mnie w garażu - 1 poziom. Nie gubi stacji, muszę jeszcze sprawdzić w Arkadii. Jest na allegro adapter: http://allegro.pl/adapter-antenowy-r...612714394.html

Komentarz

Zamieszczone przez zwolin
                            Jest standardem przy zamawianiu jakiegokolwiek fabrycznego radia.
                            chyba że od roku 2010... ale też nie sądzę że jest w standardzie...taki stan rzeczy panuje w VWi Audi od wielu wielu lat ale nie w skodzie

Borsuk2 napisał/a:

W swoim Tourze na tylnej szybie (ani na innych szybach) nie znalazłem żadnych pionowych pasków, które mogłyby być anteną.

Poszukaj na bocznych z tyłu. U mnie jest z tyłu po prawej o ile dobrze pamiętam. Takie dosłownie 2-3 cienkie paski (nie pamiętam, a po piwku nie będę windą do garażu jeździł )
                            Borsuk, raczej nie masz tej anteny (mówię o tej z tylnej szyby - co do bocznych to się nie wypowiadam, bo nie widziałem na bocznych szybach naklejanych pasków ale jest możliwym zrobienie czegoś takiego). Zerknij na jakiegoś Passata, Audi A4 lub wyżej i od razu zobaczysz (są w środkowej części szyby) te dwa dodatkowe paski (z szyby tylniej) realizujące funkcję anteny dla AM. W Octavii trzeba szukać takich samych, najczęściej próżno niestety.

Ja zwróciłem się do Skody Czechy (nie tej od lokomotyw i tramwajów bynajmniej) o numer części reprezentującej filtr dla zasilania pasków celem zaadoptowania starszych samochodów (przed 2010) do realizacji anteny szybowej przynajmniej do FM - g... odpowiedzieli póki co i chyba w końcu sam go zrobię.

[ Dodano: Sob 14 Maj, 11 10:53 ]
                            Zamieszczone przez lukaszz
                            lukaszz, nie obrażaj się i nie traktuj sprawy osobiści bo to nie Ty zawiniłeś a jedynie wskazujesz i podpowiadasz, natomiast cytuję sformułowanie z opisu produktu:

"jeżeli zamontowałeś RNS510 , Columbusa , RCD510 lub Bolero i masz problem z odbiorem stacji radiowych to znaczy że musisz zamontować nasz adapter.

wtyki FAKRA firmy ROKA / nie żaden dalekowschodni klon / "

zapis taki świadczy przede wszystkim o tym, jakiego pokroju ekspertem jest sprzedawca no i jaki z niego "światowy człowiek"

Samym "adapterem" (to jakiś najprostszy rozdzielacz typu Y) tego typu żadnego problemu się nie rozwiąże oprócz umożliwienia dobudowy drugiego toru antenowego... tylko sprzedawca przedstawia sprawę jakby była prostsza i mniej skomplikowana, niż jest w istocie

Komentarz

• zwolin
                              Rider
                              • 2010
                              • 656

zwolin napisał/a:
                              Jest standardem przy zamawianiu jakiegokolwiek fabrycznego radia.

chyba że od roku 2010... ale też nie sądzę że jest w standardzie...taki stan rzeczy panuje w VWi Audi od wielu wielu lat ale nie w skodzie
                              Jest i koniec. Nie sądzisz chyba, że Ty wiesz co mam w samochodzie, a mi się wydaje.
                              Jeśli nadal nie wierzysz, to na forum jest na ten temat wystarczajaco napisane.
                              O II Tour Combi 1.6
                              Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

Jest i koniec. Nie sądzisz chyba, że Ty wiesz co mam w samochodzie, a mi się wydaje.
                                Jeśli nadal nie wierzysz, to na forum jest na ten temat wystarczajaco napisane.
                                Piotrze nie denerwuj się, mój samochód już mocno zaczyna odbiegać od standardu gdyż sam go przemeblowywuję sukcesywnie i w dość dużym tempie, ja nie wiem co Ty masz w samochodzie i jak to zostało osiągnięte

natomiast wiem dość dobrze jak wygląda antena (różne rodzaje dla różnych pasm), zaglądam do Etki i nie znajduję rozwiązania o którym wspominasz.... Ty tymczasem nie do końca pamiętasz po której stronie miała by się znaleźć wspomniana przez Ciebie antena zatem proszę Cię ustal to (oraz jak dokładnie wygląda) bo jak przeglądam ETKE to nie jest mi łatwo znalezc szybę boczną z anteną (co innego tylną jak wspomniałem - tu nie ma problemu) i Twoja precyzyjna wskazówka z pewnościa mi pomoże.

[ Dodano: Sob 14 Maj, 11 22:38 ]
                                Forum nie będę przeglądał w zakresie anten, wystarczy iż kilkakrotnie spotkałem się z określeniem anteny "napylonej" i cierpliwości mi zabrakło, patrzeć wstecz nie chcę gdyż ja głównie pracami rozwojowymi się zajmuję

[ Dodano: Sob 14 Maj, 11 22:53 ]
                                I jest jeszcze jedna ważna sprawa: Ty masz kombi a tam jest inaczej niż w hatchbacku i wstępuje coś takiego jak moduł prawy anteny (natomiast szyby bocznej z antena nawet dla kombi w ETCE wciąż nie znajduję)... przy czym instalacje kombi a hatchback są różne i to trzeba jasno wskazać czy podkreślić.

Komentarz

• zwolin
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 656

Ty tymczasem nie do końca pamiętasz po której stronie miała by się znaleźć wspomniana przez Ciebie antena
                                  W prawej trylnej szybie. Pionowy pasek od którego odchodzą poziome. Wygląda jak ogrzewanie, tylko, że z drugiej strony paski nie są z niczym połaczone. Poprostu nie pamiętałem, co nie znaczy, że mi się przyśniło. Dziś sprawdziłem.
                                  I jest jeszcze jedna ważna sprawa: Ty masz kombi a tam jest inaczej niż w hatchbacku
                                  Oki, mój bład. Z tego, co podpatrzyłem u sąsiada (OIIfl), to w liftbacku na tylnej szybie oprócz poziomych pasków ogrzewania są pionowe mniej więcej po obu stronach trzeciego stopu. Obstawiam, że to antena, ale prosiłbym o potwierdzenie właścicieli liftbacków. Zasilanie grzania to na bank nie jest z uwagi chociażby na szerokość pasków (na oko cieńsze od ogrzewania).

Forum nie będę przeglądał
                                  Czasami warto, no chyba, że zakładasz, że wiesz wszystko
                                  Piotrze nie denerwuj się
                                  Wtedy wiedziałbyś, że mam na imię Mariusz, a Piotrek to mój syn
                                  ja nie wiem co Ty masz w samochodzie i jak to zostało osiągnięte
                                  E no daj spokój, chyba nie wstawiłbym sobie szyby od Audi, albo VW, żeby mieć dodatkową antenę :wink:

Spoko ja się mam czym denerwować. Forum traktuję jako rozrywkę ew źródło wiedzy i nie mam zamiaru szargać sobie zdrowia dyskusjami o antenach. Nie rozumiem tylko, (albo źle rozumiem Twoje wypowiedzi), dlaczego piszesz tak, jakbyś zupełnie nie dopuszczał możliwości, że ktoś inny może mieć rację. Tylko tyle. Pozdrawiam.
                                  O II Tour Combi 1.6
                                  Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

Nie rozumiem tylko, (albo źle rozumiem Twoje wypowiedzi), dlaczego piszesz tak, jakbyś zupełnie nie dopuszczał możliwości, że ktoś inny może mieć rację.
                                    ja piszę bardzo konkretnie, zgodnie z moją wiedzą (czasem też używam sformułowania: moim zdaniem), bardzo rzadko pozostawiając miejsce na domysły czy też pisząc tylko żeby pisać (tu żadne aluzje do kogokolwiek, ot moje cechy) - nic więcej

E no daj spokój, chyba nie wstawiłbym sobie szyby od Audi, albo VW, żeby mieć dodatkową antenę :wink:
                                    szczerze to ja szykuję się na rozdrapanie jakiegoś nieboszczyka VW lub Audi i nie paski będę drapał tylko filtry i ewentualnie sprzęgacze ze wzmacniaczami... widziałem jedną (tylko jedną) szybę tylnią z antenami (hatchback) na Allegro do O2 - cena jak z kosmicznej technologii jakiejś. Rozważam też anteny szybowe (rekina już mam na dachu) przyklejane, ale słusznie jeden z kolegów wyłapał, iż dla zasilania wzmacniacza oddzielny obwód trzeba robić a to już jest bez sensu.

Wtedy wiedziałbyś, że mam na imię Mariusz
                                    Krzysztof, miło mi :wink:

[ Dodano: Pon 16 Maj, 11 01:22 ]
                                    Obstawiam, że to antena, ale prosiłbym o potwierdzenie właścicieli liftbacków. Zasilanie grzania to na bank nie jest z uwagi chociażby na szerokość pasków (na oko cieńsze od ogrzewania).
                                    kowal2002 nie tak dawno temu zaprezentował w jednym z wątków bardzo przejrzysty schemat obrazujący (na bazie Passata) funkcję poszczególnych elementów szyby tylnej

Komentarz

• Borsuk2
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1203

Niestety wychodzi na to, że w Tourze wersja liftback widocznej drugiej anteny nie ma. Diler zapewniał mnie, że dodatkowe paski w szybie (prawdopodobnie przedniej) są w Tourze ale tylko w przypadku zamówionej nawigacji. Ponownie obejrzałem tylnią szybę i niestety zonk (co widać na zdjęciu). Są tylko paski od ogrzewania. Szkoda, bo decydując się na radio fabryczne miałem nadzieję na tą dodatkową antenę. Co nie zmienia faktu, że radio gra rewelacyjnie. Są dwa wyjścia.
                                      Pierwsze - tak jak mówił diler dodatkowa antena ma być gdzieś pod deską.
                                      Drugie - dodatkowej anteny nie ma wcale.
                                      W sumie to tylko Tour i ta różnica kilku tysięcy między nim a O2FL wynika pewnie z braku takich różnych drobiazgów jak dodatkowa antena i kupę innych detali przez które Tour jest tańszy.
                                      Załączone pliki
                                      Fajna stronka

Komentarz

Borsuk2, nie wiem w czym problem, wyciągnij radio i zobacz czy masz dwie czy jedną antenę

Komentarz

Szkoda, bo decydując się na radio fabryczne miałem nadzieję na tą dodatkową antenę.
                                          cały czas możesz sobie ją zmajstrować na wiele sposobów (przyklejane, wykorzystanie pasków itp), tylko tapicerkę trzeba będzie rozgrzebać żeby okablowanie zrobić (jak będziesz podejmował wyzwanie to od razu kładź więcej - przydadzą się do TV). Natomiast żadna z dołożonych anten FM i tak nie zapewni lepszego odbioru niż ta na dachu (ewentualnie 2-3 anteny w innych punktach samochodu mogę zapewnić odbiór porównywalny). Jak wspominałem wielokrotnie u mnie ta z dachu wyleciała ze względów estetycznych a nie praktycznych.

Komentarz

• dab
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 117

Co do tej dodatkowej anteny wewnetrznej (z przodu w podszybiu) ma ktos z Was moze informacje co dokladnie skoda tam montuje? Lub moze polecicie jakis model anteny do takiego wewnetrznego uzycia? U mnie na jednej antenie firmowe Audience w zasadzie nie odbiera fali radiowych (nie jest w stanie wyszukac automatycznie stacji a jak recznie ja wprowadze to strasznie slabo i z zakloceniami odbiera :-(
                                            pozdrawiam
                                            dab

Komentarz

Zamieszczone przez dab
                                              U mnie na jednej antenie firmowe Audience w zasadzie nie odbiera fali radiowych (nie jest w stanie wyszukac automatycznie stacji a jak recznie ja wprowadze to strasznie slabo i z zakloceniami odbiera
                                              dab, jezeli jest jak mowisz z jakoscia odbioru to ja z uporem maniaka wracam do sprawy wzmacniaczy antenowych (prawie zawsze od tego zaczynam w tym dziale ). Zatem bez grzebnięcia się nie odbędzie bo możliwości są następujące:

1) zalany wzmacniacz (znajduje się w stopce anteny na dachu) - martwy wzmacniacz
                                              2) brak zasilania na wzmacniaczu:
                                              a) wyjęty wtyk anteny przy radiu
                                              b) kabel ma za słaby kontakt przy wtyku albo wcale
                                              c) radio nie wystawia zasilania do wzmacniacza (powinno być wystawione na kablu sygnałowym ale np spalił się bezpiecznik jeśli jest)
                                              d) nie znam radia które posiadasz, ale sprawdź (w dokumentacji radia) czy nie ma dwóch wejść antenowych przy czym jedno jest dla anten aktywnych (ze wzmacniaczem) a drugie nie aktywnych i włąśnie tutaj ktoś Ci wpiął wtyk od jedynej anteny, jaką posiadasz w samochodzie

pod deską rozdzialeczą to się fajnie anteny do GPS montuje (człowiek z ASO mi podpowiedział i ma racje) a nie radiowe. Radio na antenie dachowej musi śmigać perfekcyjnie jak wszystko będzie OK i żadna inna jej nie zastąpi jak wspominałem wcześniej (chyba że system kilku anten).

Radzę zacząć (zanim zaczniesz rozmontowywać to i owo) od sprawdzenia w instrukcji ile wejść antenowych ma radio. Następnie weryfikacja czy dobrze została podpięta antena, potem weryfikacja multimetrem czy wszystko OK z okablowaniem i wystawieniem 12V do wzmacaniacza anteny a na koniec (jako czynność która wymaga grzebięcia w podsufitce) wymiana samej anteny (bardzo prawdopodobnym jest, że uległa zalaniu niestety)

Wymianą anteny się nie przerażaj, to zajmie około 20min a na forum były opisy jak zdjąć listwę z tyłu i dostać sie do anteny

Komentarz

• dab
                                                Ambiente
                                                • 2011
                                                • 117

ja z uporem maniaka wracam do sprawy wzmacniaczy antenowych
                                                Mi tez sie wydaje, ze to moze wzmacniacz antenowy padl :-( bo:
                                                a) wyjęty wtyk anteny przy radiu
                                                radyjko sami podlaczalismy w chwili zakupu
                                                b) kabel ma za słaby kontakt przy wtyku albo wcale
                                                wtyk siedzi mocno
                                                c) radio nie wystawia zasilania do wzmacniacza (powinno być wystawione na kablu sygnałowym ale np spalił się bezpiecznik jeśli jest)
                                                jest ok, bo radyjko w aucie kolegi dzialalo idealnie (mial dwie anteny)
                                                d) nie znam radia które posiadasz, ale sprawdź (w dokumentacji radia) czy nie ma dwóch wejść antenowych przy czym jedno jest dla anten aktywnych (ze wzmacniaczem) a drugie nie aktywnych i włąśnie tutaj ktoś Ci wpiął wtyk od jedynej anteny, jaką posiadasz w samochodzie
                                                tak, radyjko ma dwa wyjscia antenowe - i sprawdzalismy na obu bylo kiepsko
                                                a na koniec (jako czynność która wymaga grzebięcia w podsufitce) wymiana samej anteny (bardzo prawdopodobnym jest, że uległa zalaniu niestety)
                                                tak wiec pozostaje mi jedynie juz chyba ta ostatnia opcja - wymiana
                                                Wymianą anteny się nie przerażaj, to zajmie około 20min a na forum były opisy jak zdjąć listwę z tyłu i dostać sie do anteny
                                                musze poszukac tego opisu i powalczyc,

co do kupna nowej anteny - to sa na allegro odpowiedniki zgodne z oryginalem w cenie kolo 80zl (ze wzmacniaczem, identycznymi wtykami itp - pchac sie w zamiennik czy kupic oryginal? Pewnie taka antenka w ASO kosztuje z 5 razy wiecej?

Ps. Wielkie dzieki za porade (docenilem to w "moim watku")
                                                pozdrawiam
                                                dab

Komentarz

• Grzegorz56
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 266
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM

dab, przy zakupie anteny musisz pamiętać o końcówkach (są różne).

Komentarz

Pracuję...