http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1201 Chodziło mi oto bo wpisywałem odma i nigdzie nie moglem znalesc dzieki panowie
Bolero - odbiór FM na jednej antenie?
Zwiń
X
-
Bolero - odbiór FM na jednej antenie?
W tej chwili mam na pokładzie Swinga, dokładanego w ASO a nie fabryce przez co mam tylko jedną antenę. Od pewnego czasu chodzi za mną Bolero i praktycznie niewiele dokładając do Swinga mogę je mieć.
Pytanie - czy odbiór FM na jednej antenie będzie taki jak w Swingu czy pogorszy się? Swing na jednej antenie chodzi mi extra i nie mam żadnych zarzutów - ale chodzą słuchy, że Bolero ma większe wymagania. Pomożecie?
-
-
Nie chcę tworzyć nowego wątku, a temat dotyczy anten.
Do rzeczy.
Przed złożeniem zamówienia na forum znalazłem informację, że fabrycznie zamawiane radia posiadają dwie anteny.
W kombi ma to być jedna klasyczna na dachu, a druga wtopiona w boczną prawą tylną (nieotwieraną) szybę w postaci pasków.
Nie znalazłem natomiast nigdzie informacji gdzie znajduje się druga antena w liftbacku.
Diler zapewniał mnie, że znajduje się ona gdzieś przy radiu, pod deską rozdzielczą, gdzieś za wzmacniaczem antenowym. :roll:
Czy tak jest faktycznie. :?:
Komentarz
-
-
Re: Bolero - odbiór FM na jednej antenie?
Potwierdzam to co napisał kolega mam również bolero i podłączone pod jedną antenę wtyk nr1 i radio hula superancko, bez zarzutu to samo co na fabrycznym melody, jezeli mowa o sygnale radia, a dzwięk zdecydowanie o niebo lepszy. Zmieniaj na bolero a i tak za jakiś czas będziesz szukał columbusaSkode już mam, musze jeszcze kupić kapelusz
Komentarz
-
-
innova
Zamieszczone przez Borsuk2Diler zapewniał mnie, że znajduje się ona gdzieś przy radiu, pod deską rozdzielczą, gdzieś za wzmacniaczem antenowym. :roll:
wzmacniacz antenowy aby miał w ogóle jakikolwiek sens powinien być przy samej antenie
anteny z moich obserwacji w różnych samochodach montowane są:
1) dach (klasyka)
2) błotnik (klasyka z ubiegłych epok)
3) paski tylnej szyby
4) druty i paski umieszczone w bocznych szybach (w listwach drzwi tylnych pomiędzy szybą opuszczaną a szybką uzupełniającą)
jeżeli pominąłem jakieś miejsca to oczywiście proszę uzupełnić
pod deską rozdzielczą można natomiast wbrew pozorom umieścić antenę GPS (tylko pod plastikiem), w różnych samochodach są różne zakamarki. Pomysł ten podpowiedziała mi osoba z ASO (zresztą osoba do której się dzwoni po wiedzę a nie która dzwonie po wiedzę) wskazując przykładowe położenie w Octavii i w pełni się zgadzam że to dobry pomysł.
Ogólnie to instalacje antenowe starszych modeli Octavii przyrównać można śmiało do dużego fiata - jeden tor antenowy i to wszystko...ale przy antenie dachowej to w zupełności wystarcza z nadwyżką (względem pozostałych lokalizacji anteny) niezależnie od odbiornika (wyjątkiem są odbiorniki uszkodzone)
Komentarz
-
innova
Zamieszczone przez Borsuk2bzik13, masz rację odbiór i u mnie jest rewelacyjny, tak jak piszesz i w garażu i pod ziemią centrum handlowego. Tylko skoro mam radio fabryczne, to chciałbym wiedzieć, gdzie jest ta druga antena (tak dla spokojności). Zaraz idę oglądać dokładnie tylną szybę.
Istnienie anteny szybowej rozróżnia się właśnie (najłatwiej) po tych pionowych paskach, przy czym patrząc na schemat Passata to te pionowe służą do odbioru AM, natomiast FM jest odbierany przez poziome paski.
Często na forum spotykam się ze sformułowaniem: antena napylona
pierwotnie ktoś użył takiego sformułowania i teraz jest ono przytaczane.
antena nie jest elementem niewidocznym (dla tych częstotliwości), musi to być wyraźna struktura przewodząca w postaci przewodnika (drut, linia paskowa itp - dla wyższych częstotliwości inne rozwiązania jak struktury planarne, anteny paraboliczne czy nawet zwykłe zakończenia falowodowe). Dlatego też określenie napylona najtrafniejsze (w przypadku anten CB, FM, AM, TV) moim zdaniem nie jest (przy GPS czy pilocie do otwierania drzwi to już można użyć takiego sformułowania), gdyż opisuje coś mitycznego wręcz. Bardzo dobrze natomiast odzwierciedla często stan faktyczny określenie: naklejona (paski tylnej szyby, dodatkowe anteny paskowe itp)
Komentarz
-
No wszystko pięknie, tylko dalej jest lipa.
W swoim Tourze na tylnej szybie (ani na innych szybach) nie znalazłem żadnych pionowych pasków, które mogłyby być anteną. Są tylko poziome paski od ogrzewania. Chyba, że są one naklejone gdzieś w obszarach przykrytych czarną farbą. Pod tą farbą skrywają się też na obrzeżach szyby również paski od ogrzewania. A może Tour jako wersja oszczędna po prostu nie ma tej anteny. We wklejce odnośnie audio znalazłem tylko kody :
8RM = 8 speakers (passive)
8YF = Radio
8L3 = Roof antenna
Ciekawe jak to jest z tą anteną w Tourze ? :roll:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez innovaW octavii pojawia się ona chyba w przypadku zamawiania jakiegoś droższego radia czy wersji wyposażenia bo nie jest raczej jeszcze standardem.
Zamieszczone przez Borsuk2W swoim Tourze na tylnej szybie (ani na innych szybach) nie znalazłem żadnych pionowych pasków, które mogłyby być anteną.Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
-
Witam, na zmieniłem swinga na bolero chodzi na jednej antenie. Nie ma problemów z odbiorem u mnie w garażu - 1 poziom. Nie gubi stacji, muszę jeszcze sprawdzić w Arkadii. Jest na allegro adapter: http://allegro.pl/adapter-antenowy-r...612714394.html
Komentarz
-
-
innova
Zamieszczone przez zwolinJest standardem przy zamawianiu jakiegokolwiek fabrycznego radia.
Zamieszczone przez zwolinBorsuk2 napisał/a:
W swoim Tourze na tylnej szybie (ani na innych szybach) nie znalazłem żadnych pionowych pasków, które mogłyby być anteną.
Poszukaj na bocznych z tyłu. U mnie jest z tyłu po prawej o ile dobrze pamiętam. Takie dosłownie 2-3 cienkie paski (nie pamiętam, a po piwku nie będę windą do garażu jeździł )
Ja zwróciłem się do Skody Czechy (nie tej od lokomotyw i tramwajów bynajmniej) o numer części reprezentującej filtr dla zasilania pasków celem zaadoptowania starszych samochodów (przed 2010) do realizacji anteny szybowej przynajmniej do FM - g... odpowiedzieli póki co i chyba w końcu sam go zrobię.
[ Dodano: Sob 14 Maj, 11 10:53 ]
Zamieszczone przez lukaszzJest na allegro adapter: http://allegro.pl/adapter...1612714394.html
"jeżeli zamontowałeś RNS510 , Columbusa , RCD510 lub Bolero i masz problem z odbiorem stacji radiowych to znaczy że musisz zamontować nasz adapter.
wtyki FAKRA firmy ROKA / nie żaden dalekowschodni klon / "
zapis taki świadczy przede wszystkim o tym, jakiego pokroju ekspertem jest sprzedawca no i jaki z niego "światowy człowiek"
Samym "adapterem" (to jakiś najprostszy rozdzielacz typu Y) tego typu żadnego problemu się nie rozwiąże oprócz umożliwienia dobudowy drugiego toru antenowego... tylko sprzedawca przedstawia sprawę jakby była prostsza i mniej skomplikowana, niż jest w istocie
Komentarz
-
Zamieszczone przez innovazwolin napisał/a:
Jest standardem przy zamawianiu jakiegokolwiek fabrycznego radia.
chyba że od roku 2010... ale też nie sądzę że jest w standardzie...taki stan rzeczy panuje w VWi Audi od wielu wielu lat ale nie w skodzie
Jeśli nadal nie wierzysz, to na forum jest na ten temat wystarczajaco napisane.Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
-
innova
Zamieszczone przez zwolinJest i koniec. Nie sądzisz chyba, że Ty wiesz co mam w samochodzie, a mi się wydaje.
Jeśli nadal nie wierzysz, to na forum jest na ten temat wystarczajaco napisane.
natomiast wiem dość dobrze jak wygląda antena (różne rodzaje dla różnych pasm), zaglądam do Etki i nie znajduję rozwiązania o którym wspominasz.... Ty tymczasem nie do końca pamiętasz po której stronie miała by się znaleźć wspomniana przez Ciebie antena zatem proszę Cię ustal to (oraz jak dokładnie wygląda) bo jak przeglądam ETKE to nie jest mi łatwo znalezc szybę boczną z anteną (co innego tylną jak wspomniałem - tu nie ma problemu) i Twoja precyzyjna wskazówka z pewnościa mi pomoże.
[ Dodano: Sob 14 Maj, 11 22:38 ]
Forum nie będę przeglądał w zakresie anten, wystarczy iż kilkakrotnie spotkałem się z określeniem anteny "napylonej" i cierpliwości mi zabrakło, patrzeć wstecz nie chcę gdyż ja głównie pracami rozwojowymi się zajmuję
[ Dodano: Sob 14 Maj, 11 22:53 ]
I jest jeszcze jedna ważna sprawa: Ty masz kombi a tam jest inaczej niż w hatchbacku i wstępuje coś takiego jak moduł prawy anteny (natomiast szyby bocznej z antena nawet dla kombi w ETCE wciąż nie znajduję)... przy czym instalacje kombi a hatchback są różne i to trzeba jasno wskazać czy podkreślić.
Komentarz
-
Zamieszczone przez innovaTy tymczasem nie do końca pamiętasz po której stronie miała by się znaleźć wspomniana przez Ciebie antena
Zamieszczone przez innovaI jest jeszcze jedna ważna sprawa: Ty masz kombi a tam jest inaczej niż w hatchbacku
Zamieszczone przez innovaForum nie będę przeglądał
Zamieszczone przez innovaPiotrze nie denerwuj się
Zamieszczone przez innovaja nie wiem co Ty masz w samochodzie i jak to zostało osiągnięte
Spoko ja się mam czym denerwować. Forum traktuję jako rozrywkę ew źródło wiedzy i nie mam zamiaru szargać sobie zdrowia dyskusjami o antenach. Nie rozumiem tylko, (albo źle rozumiem Twoje wypowiedzi), dlaczego piszesz tak, jakbyś zupełnie nie dopuszczał możliwości, że ktoś inny może mieć rację. Tylko tyle. Pozdrawiam.Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
-
innova
Zamieszczone przez zwolinNie rozumiem tylko, (albo źle rozumiem Twoje wypowiedzi), dlaczego piszesz tak, jakbyś zupełnie nie dopuszczał możliwości, że ktoś inny może mieć rację.
Zamieszczone przez zwolinE no daj spokój, chyba nie wstawiłbym sobie szyby od Audi, albo VW, żeby mieć dodatkową antenę :wink:
Zamieszczone przez zwolinWtedy wiedziałbyś, że mam na imię Mariusz
[ Dodano: Pon 16 Maj, 11 01:22 ]
Zamieszczone przez zwolinObstawiam, że to antena, ale prosiłbym o potwierdzenie właścicieli liftbacków. Zasilanie grzania to na bank nie jest z uwagi chociażby na szerokość pasków (na oko cieńsze od ogrzewania).
Komentarz
-
Niestety wychodzi na to, że w Tourze wersja liftback widocznej drugiej anteny nie ma. Diler zapewniał mnie, że dodatkowe paski w szybie (prawdopodobnie przedniej) są w Tourze ale tylko w przypadku zamówionej nawigacji. Ponownie obejrzałem tylnią szybę i niestety zonk (co widać na zdjęciu). Są tylko paski od ogrzewania. Szkoda, bo decydując się na radio fabryczne miałem nadzieję na tą dodatkową antenę. Co nie zmienia faktu, że radio gra rewelacyjnie. Są dwa wyjścia.
Pierwsze - tak jak mówił diler dodatkowa antena ma być gdzieś pod deską.
Drugie - dodatkowej anteny nie ma wcale.
W sumie to tylko Tour i ta różnica kilku tysięcy między nim a O2FL wynika pewnie z braku takich różnych drobiazgów jak dodatkowa antena i kupę innych detali przez które Tour jest tańszy.Załączone pliki
Komentarz
-
-
kross12
Komentarz
-
innova
Zamieszczone przez Borsuk2Szkoda, bo decydując się na radio fabryczne miałem nadzieję na tą dodatkową antenę.
Komentarz
-
Co do tej dodatkowej anteny wewnetrznej (z przodu w podszybiu) ma ktos z Was moze informacje co dokladnie skoda tam montuje? Lub moze polecicie jakis model anteny do takiego wewnetrznego uzycia? U mnie na jednej antenie firmowe Audience w zasadzie nie odbiera fali radiowych (nie jest w stanie wyszukac automatycznie stacji a jak recznie ja wprowadze to strasznie slabo i z zakloceniami odbiera :-(pozdrawiam
dab
Komentarz
-
-
innova
Zamieszczone przez dabU mnie na jednej antenie firmowe Audience w zasadzie nie odbiera fali radiowych (nie jest w stanie wyszukac automatycznie stacji a jak recznie ja wprowadze to strasznie slabo i z zakloceniami odbiera
1) zalany wzmacniacz (znajduje się w stopce anteny na dachu) - martwy wzmacniacz
2) brak zasilania na wzmacniaczu:
a) wyjęty wtyk anteny przy radiu
b) kabel ma za słaby kontakt przy wtyku albo wcale
c) radio nie wystawia zasilania do wzmacniacza (powinno być wystawione na kablu sygnałowym ale np spalił się bezpiecznik jeśli jest)
d) nie znam radia które posiadasz, ale sprawdź (w dokumentacji radia) czy nie ma dwóch wejść antenowych przy czym jedno jest dla anten aktywnych (ze wzmacniaczem) a drugie nie aktywnych i włąśnie tutaj ktoś Ci wpiął wtyk od jedynej anteny, jaką posiadasz w samochodzie
pod deską rozdzialeczą to się fajnie anteny do GPS montuje (człowiek z ASO mi podpowiedział i ma racje) a nie radiowe. Radio na antenie dachowej musi śmigać perfekcyjnie jak wszystko będzie OK i żadna inna jej nie zastąpi jak wspominałem wcześniej (chyba że system kilku anten).
Radzę zacząć (zanim zaczniesz rozmontowywać to i owo) od sprawdzenia w instrukcji ile wejść antenowych ma radio. Następnie weryfikacja czy dobrze została podpięta antena, potem weryfikacja multimetrem czy wszystko OK z okablowaniem i wystawieniem 12V do wzmacaniacza anteny a na koniec (jako czynność która wymaga grzebięcia w podsufitce) wymiana samej anteny (bardzo prawdopodobnym jest, że uległa zalaniu niestety)
Wymianą anteny się nie przerażaj, to zajmie około 20min a na forum były opisy jak zdjąć listwę z tyłu i dostać sie do anteny
Komentarz
-
Zamieszczone przez innovaja z uporem maniaka wracam do sprawy wzmacniaczy antenowych
Zamieszczone przez innovaa) wyjęty wtyk anteny przy radiu
Zamieszczone przez innovab) kabel ma za słaby kontakt przy wtyku albo wcale
Zamieszczone przez innovac) radio nie wystawia zasilania do wzmacniacza (powinno być wystawione na kablu sygnałowym ale np spalił się bezpiecznik jeśli jest)
Zamieszczone przez innovad) nie znam radia które posiadasz, ale sprawdź (w dokumentacji radia) czy nie ma dwóch wejść antenowych przy czym jedno jest dla anten aktywnych (ze wzmacniaczem) a drugie nie aktywnych i włąśnie tutaj ktoś Ci wpiął wtyk od jedynej anteny, jaką posiadasz w samochodzie
Zamieszczone przez innovaa na koniec (jako czynność która wymaga grzebięcia w podsufitce) wymiana samej anteny (bardzo prawdopodobnym jest, że uległa zalaniu niestety)Zamieszczone przez innovaWymianą anteny się nie przerażaj, to zajmie około 20min a na forum były opisy jak zdjąć listwę z tyłu i dostać sie do anteny
co do kupna nowej anteny - to sa na allegro odpowiedniki zgodne z oryginalem w cenie kolo 80zl (ze wzmacniaczem, identycznymi wtykami itp - pchac sie w zamiennik czy kupic oryginal? Pewnie taka antenka w ASO kosztuje z 5 razy wiecej?
Ps. Wielkie dzieki za porade (docenilem to w "moim watku")pozdrawiam
dab
Komentarz
-
Komentarz