Radio do nowego toura

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zetor05
    Classic
    • 2011
    • 11

Bardzo dziękuje za udzielona pomoc . Po waszych opiniach rezygnuje definitywnie z tego wynalazku .
    Zgodnie z sugestią zakupię jakieś radyjko renomowanej firmy ,myślę ze za kwotę 500-600zł cos sensownego wybiorę

Komentarz

• Walt
      L&K
      • 2011
      • 1065
      • Seat

Jak chcesz wydać w granicach 1500 to zastanów się nad tym: Pioneer AVH-P3300BT. Nie ma navi ale ma blututa i dvd. Ja bym sobie takiego sprawił jakbym był bogaty :lol:
      SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• Yacca
        Ambiente
        • 2011
        • 119

Zamieszczone przez innova
        w przypadku modeli sprzed FL dodatkowo:
        nie zadziałają (tak mi podpowiedziano) prawdopodobnie czujniki parkowania oraz climatronic (pochodna typu użytych kontrolerów CAN w samochodzie - te stacje współpracują z nowszymi wersjami kontrolerów CAN)
        Zamówiłem Toura, więc nie będę miał ani czujników parkowania ani climatronic.
        Natomiast zależy mi na tym aby radio dostawało następujące informacje:
        - położenie kluczyka (automatyczne uruchamianie/zamykanie aplikacji)
        - bieg wsteczny (kamerka)
        - prędkość (automatyczna regulacja głośności).

Jak to jest z CANem w Tourze z 2011 - taki sam protokół jak w Octavia II od 2004r. do FL?
        Czy może Tour ma innego CANa?

Szukam stacji z GPS i wejściem kamery i robi mi się mętlik. Chińczycy podają, że radio pasuje do Octavi II, III albo, że do Octavi od 2004 r. Tylko czy na ich rynku są takie same modele?
        Brak specyfikacji z którym protokołem CAN współpracuje. Chyba jedynie pozostaje zastosować rozwiązanie sprawdzone już u kogoś. Tylko czy jest już takie u kogoś w Tourze???

Komentarz

Zamieszczone przez Zetor05
          Bardzo dziękuje za udzielona pomoc . Po waszych opiniach rezygnuje definitywnie z tego wynalazku .
          Zgodnie z sugestią zakupię jakieś radyjko renomowanej firmy ,myślę ze za kwotę 500-600zł cos sensownego wybiorę
          poczekaj poczekaj chwilkę z poważniejszymi. Ten pomysł stacji multimedialnej jest bardzo dobry, tyle że został pierwotnie poskładany z elementów wykorzystywanych w telefonach komórkowych. Chińczycy posądsowali rynek, otrzymali cały szereg opinii i według tego co deklarują to pracują nad nową wersją tych urządzeń i to bardzo mocno doposażoną w różne funckje i programy dodatkowe - Windowsy otwierają szeroki wachlarz możliwości. Ja osobiście czekam na ten nowy release i myślę że będzie to w pewnym sensie przełom i wyznaczenie dla nowego standardu. Radio nie będzie już radiem ale w zasadzie zdecydowanie bardziej rozbudowanym urządzeniem, które dzisiaj jest nazywane komputerem samochodowym (przykładowo MAXI DOT).

Ja bym uwzględnił ten stan rzeczy w swojej strategii i na chwilę obecną kupił cokolwiek niedrogiego byleby grało i poczekał jeszcze ze 2-3 miesiące. Jest kwestią czasu, kiedy pojawi się bardzo dojrzała i zaawansowana technicznie wersja. Nie będę póki co wybiegał do przodu z daleko idącymi moimi przemyśleniami na temat przyszłości rozwiązań innych producentów, ale z tymi stacjami multimedialnymi wiąże osobiście spore nadzieje.

[ Dodano: Sro 22 Cze, 11 11:52 ]
          Zamieszczone przez Yacca
          Jak to jest z CANem w Tourze z 2011 - taki sam protokół jak w Octavia II od 2004r. do FL?
          Czy może Tour ma innego CANa?

Szukam stacji z GPS i wejściem kamery i robi mi się mętlik. Chińczycy podają, że radio pasuje do Octavi II, III albo, że do Octavi od 2004 r. Tylko czy na ich rynku są takie same modele?
          CAN występuje w dwóch rozwiązaniach sprzętowych (nowe było wprowadzone od roku 2009), to jaki masz (mieć) musisz ustalić jakoś. Ja pewien istotny szczegół ustalałem nawet korespondując bezpośrednio ze Skoda Czechy i otrzymałem szczegóły

Chińczycy podają owszem O2, tylko że nie dodają przy tym, iż w starszych modelach właściciel mógłby przykładowo dostosować pojazd do ich rozwiązania (poprzez wymianę modułów CAN oraz Gateway'a) a nie na odwrót. Jak nie masz czujników prakowania to nawet i za dużo nie musiłabyś wymieniać gdyby się okazało że masz starszą wersję.

Komentarz

• Ayu
            RS
            • 2009
            • 4154

Radio nie będzie już radiem ale w zasadzie zdecydowanie bardziej rozbudowanym urządzeniem, które dzisiaj jest nazywane komputerem samochodowym (przykładowo MAXI DOT).
            i z bardzo wielu tych funkcji w ogóle nie będziesz korzystał, mieć, żeby mieć - popatrz na możliwości swojego telefonu i zobacz ile z aplikacji używasz a do ilu masz dostęp. Poza tym kiedy to robić? W czasie jazdy? No chyba, że ktoś lubi sobie posiedzieć w samochodzie dla zabawy. Mam teraz na teście stację multimedialną Kenwooda (wszystkie wodotryski ma) i od 2 dni się nią bawię. Fajne, nie powiem, ale żebym potem miał korzystać ze wszystkich możliwości - szczerze wątpię.
            Ja bym uwzględnił ten stan rzeczy w swojej strategii i na chwilę obecną kupił cokolwiek niedrogiego byleby grało i poczekał jeszcze ze 2-3 miesiące. Jest kwestią czasu, kiedy pojawi się bardzo dojrzała i zaawansowana technicznie wersja. Nie będę póki co wybiegał do przodu z daleko idącymi moimi przemyśleniami na temat przyszłości rozwiązań innych producentów, ale z tymi stacjami multimedialnymi wiąże osobiście spore nadzieje.
            To prawda, że Chińczycy dają radę w wielu dziedzinach ale nie spodziewałbym się aż takiego przełomu. Upłynie jeszcze dużo wody w Jangcy zanim będą mieli takie rozwiązania by wyznaczać trendy. Tymczasem produkują tanio, bo czy dobrze to już inna kwestia. Na chwilę obecną jeśli chodzi o alternatywę dla fabrycznego audio nic (wykluczając audiofilskie produkty) poza Alpine, Kenwood, Pioneer, Clarion, JVC, nie ma. Nic też z chińskich produktów nie zbliża się możliwościami i jakością do w/w. To moje zdanie a moje auto "zwiedziło" kilka jednostek od grudnia 2011 :wink:

Komentarz

• pandzik
              RS
              • 2011
              • 2254
              • Seat

Zamieszczone przez hotrain
              a moje auto "zwiedziło" kilka jednostek od grudnia 2011 :wink:
              W jakiej strefie czasowej Ty żyjesz? :P

Komentarz

W jakiej strefie czasowej Ty żyjesz? :P
                ja tam bym zapytał, w/g jakiego kalendarza :wink:
                oczywiście pomyłka edytorska, zdarza się, w końcu pracowita zima była... tylko ile to jest "kilka"... bo ja bym zrobił taką klasyfikację stacji z Chin: Peying i Cała reszta (jedna fabryka i jeden model w różnych konfiguracjach) lub odwrotnie w zależności od preferencji czytającego.

Komentarz

• Yacca
                  Ambiente
                  • 2011
                  • 119

innova - dziękuję za odpowiedzi!

CAN występuje w dwóch rozwiązaniach sprzętowych (nowe było wprowadzone od roku 2009), to jaki masz (mieć) musisz ustalić jakoś.
                  Czy ktoś wie czy obecnie (i w najbliższych miesiącach) produkowane Toury mają CAN sprzed 2009r. czy późniejszy?

Chińczycy podają owszem O2, tylko że nie dodają przy tym, iż w starszych modelach właściciel mógłby przykładowo dostosować pojazd do ich rozwiązania (poprzez wymianę modułów CAN oraz Gateway'a) a nie na odwrót. Jak nie masz czujników prakowania to nawet i za dużo nie musiłabyś wymieniać gdyby się okazało że masz starszą wersję.
                  Co w praktyce oznacza wymiana modułów CAN oraz Gateway'a?
                  Nie znam architektury Skody i nie wiem na czym polega ta wymiana.

W znanych mi architekturach sterowanie wszystkimi CANami i funkcjonalność gateway'a jest zaimplementowana w BCM. Z niego wychodzą magistrale CAN (jedna lub więcej), LIN, K-Line (i wszystkie inne, które sobie producent wymyśli). BCM pełni też rolę Gateway pomiędzy magistralami CAN (np. low i high speed), LIN itd. Natomiast nie ma zewnętrznych układów Gateway.

Domyślam się, że jeśli dokładane radio jest przystosowane do innej wersji CAN niż jest w samochodzie to pomiędzy złącze radia a radio trzeba wstawić gateway, który dopasuje obie magistrale pod względem prędkości i message map (nie wiem jak to nazwać po polsku). Czy dobrze myślę?

Komentarz

• Ayu
                    RS
                    • 2009
                    • 4154

Kilka czyli 4 - Bolero bo seria :wink: VNS i jakiś inny no name oraz Kenwood DNX 520VBT. O tych chińskich to nawet nie chce mi się rozpisywać. Nie mogłem się w nich doszukać jednej istotnej rzeczy - jakości :roll:
                    Ja piszę tylko o swoich odczuciach, jak ktoś chce niech sobie kupuje mega wypasioną stację zrobioną przez małe żółte rączki i niech się cieszy bezproblemową eksploatacją.

Komentarz

• Eidos71
                      RS
                      • 2011
                      • 2050
                      • Octavia II (1Z3)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Chińczycy na razie kopiują rozwiązania światowych marek, dlatego nie są w stanie wyznaczać trendów. Wystarczy zajrzeć w bebechy jakiegokolwiek urządzenia elektronicznego prod. chińskiej i porównać użyte podzespoły do podzespołów użytych w podobnym urządzeniu znanego producenta elektroniki. Chińskie podzespoły są identyczne (układy scalone, czujniki itp.), a jedynie noszą delikatnie odmienione nazwy w stosunku do swoich markowych odpowiedników. No i oczywiście jakość wykonania baaardzo odstaje od jakości produktów markowych...
                      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• GUAPA
                        Drive
                        • 2011
                        • 59

Witam.
                        Również czekam na swojego TouraII Combi. Zdecydowałem, że nie będę brał fabrycznego radia (ze względu na cenę). Zastanawiałem się nad kupnem Bolero na allegro, ale kierownik sprzedaży (dobry kolega) zdecydowanie odradził, jakoby radio nie działało po zamontowaniu.
                        Może ktoś tę wersję potwierdzić lub zaprzeczyć?
                        Chciałem na początku zamontować jakieś dobre radio panelowe (np. sony), ale jak przejechałem się wypożyczonym Tourem z zamontowanym Swingiem, to brzmienie radyjka było extra, w dodatku samo zmieniało poziom głośności w miarę zmiany prędkości, a nie wiem czy panelowe radio będzie brzmiało tak jak fabryczne?
                        Moja platynka!!

Komentarz

• Ayu
                          RS
                          • 2009
                          • 4154

GUAPA, http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...40731&start=60 masz odpowiedź na swoje pytania i poproś
                          Zamieszczone przez GUAPA
                          kierownik sprzedaży (dobry kolega)
                          by Ci nie wciskał kitu :szeroki_usmiech

Komentarz

• GUAPA
                            Drive
                            • 2011
                            • 59

Dzięki hotrain
                            Mam nadzieję, bo Bolero to wydatek ok 1000 zł.
                            Moja platynka!!

Komentarz

Dzisiaj byłem w ASO i oglądałem sobie nowego Toura w combi i co widzę? Antenę w szybie, a więc Tour wychodzi z dwoma antenami.

Komentarz

• Langusta
                                RS
                                • 2010
                                • 1864
                                • Seat

Zamieszczone przez kross12
                                Dzisiaj byłem w ASO i oglądałem sobie nowego Toura w combi i co widzę? Antenę w szybie, a więc Tour wychodzi z dwoma antenami.
                                kross12 w którym ASO w P-Ń. :?:
                                Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER

Komentarz

Langusta, na Starym Żegrzu

Komentarz

• Borsuk2
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1203

ale tylko w kombi. Liftback anteny szybowej nie ma. :cry:
                                    Fajna stronka

Komentarz

• misiul
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 521

Zamieszczone przez Borsuk2
                                      ale tylko w kombi. Liftback anteny szybowej nie ma. :cry:
                                      Czyli Tour liftback z fabrycznym Swing będzie miał problemy z AF w RDS.

Komentarz

• pleg
                                        Drive
                                        • 2012
                                        • 77

pytanie

Też kupuję Toura bez radia, ale pakietem Optimum
                                        (napisali 6 dodatkowych głośników)

jakie powinno parametry spełniać radio, aby było najlepiej dopasowane do tego auta:

moc wyjściowa: (ile wyjść na ile wat)

rozmiar: rozumiem że najlepiej prezentuje się 2DIN

Podświetlenie: jaki kolor najlepiej

Jakie dodatkowe wyposażenie: kostka ISO ?
                                        Szerokości

Moja bryka http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=63707

Komentarz

• TwoB
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1086
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

pleg,
                                          .........ale odkop.........

Kup np. Swinga, RCD310 (z VW) lub Bolero (nie koniecznie w salonie, na portalach aukcyjnych można dostać w dobrej cenie). Fabryczne grają wyśmienicie.
                                          SATYNOWA O2 Tour
                                          Z pozdrowieniami
                                          Bartek

Komentarz

• misiul
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 521

Na portalach tylko z udokumentowaną historią - nie napędzajmy bicia szyb w autach.

Komentarz

• Ayu
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 4154

TwoB, nie wprowadzaj kolegi w błąd. Seria jest totalnie gówniana i to jest fakt.
                                              pleg, żadne radio fabryczne Skody nie zagra lepiej niż coś innego 2DIN renomowanej firmy, samo w sobie, na seryjnych głośnikach. Możesz założyć też 1 DIN, zależy jakie masz priorytety.

Kolor podświetlenia jest najmniejszym problemem.
                                              Poczytaj wątki i wyrobisz sobie swoje zdanie.

Komentarz

• pleg
                                                Drive
                                                • 2012
                                                • 77

słusznie

ale nadam mam pytanko

4x25W
                                                czy
                                                4x40W

czy ja to w ogóle usłyszę?
                                                Szerokości

Komentarz

• Ayu
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 4154

pleg, pokaż radia jakie chodzą Ci po głowie, obydwie podane moce to żaden problem, zależy jakie będą głośniki, czy będzie wzmacniacz etc.

Komentarz

• pleg
                                                    Drive
                                                    • 2012
                                                    • 77

sam już nie wiem

W pierwszej chwili spodobało mi się:

Peiying Alien PY9906

ale boje się że zaraz szybę wybiją

więc raczej wyjdzie tradycyjne radyjko ze zdejmowanym panelem z MP3, USB, BT (wbudowany)

głośniki jak pisałem standardowe zamontowane w skodzie z pakietu Optimum (czy jakoś tak)
                                                    dodatkowego wzmacniacza nie przewiduję

Znalazłem jeszcze coś takiego

nie ma jednak USB, ale może warto?
                                                    też chinczyk, ale może się będzie mniej rzucał w oczy
                                                    ktoś ma?
                                                    Szerokości

Komentarz

Pracuję...