Tak przy okazji gdzie w Krakowie albo Katowicach jest jakas firma która profi wyciszy drzwi dobierze siakies fajne głośniki? Tak wogule to ile taka zabawa w wyciszenie?
Jakie glosniki ?
Zwiń
X
-
sdss, może nie dokładnie ten rejon w którym szukasz, ale też niedaleko: http://www.facebook.com/CAS.MielecWith age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
sdss, to zależy jak zrobione ( tylko wewnętrzna blacha, czy zewnętrzna i tapicerka też ). Jedna mata to ok. 55pln, dwie na drzwi to minimum, lepiej trzy czyli wychodzi od 220 do 330 pln za maty. Czy robota jest warta pozostałej różnicy w cenie zależy głównie od Ciebie. Jak dasz radę zrobić sam to zaoszczędzasz prawie połowę kasy. Jak nie masz warunków, zdolności czy chęci to w zasadzie jakoś specjalnie taniej nikt Ci tego nie zrobi ( no może urwał byś z 50 pln ). Zrobienie tego jako tako to jakieś 2,5 - 3h ( jakby ktoś się przykładał to czas min x2 ), a czas to pieniądz...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
sdss :shock: :shock: :shock: nieźle im puściło... Jak wyjmie się blachę to trochę da radę wykleić, ale w wersji oszczędnościowej ( bez rozbierania drzwi ) to myślę, że można przyjąć po dwie maty na drzwi, więc wychodzi 220pln za materiał i 260 za robotę...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
sdss rozwiercasz nity, wywalasz głośniki ( przy okazji wyklejasz blachę za głośnikiem tyle ile dosięgniesz ), dajesz dystanse ( jeśli te głośniki są takie same jak w OII to w firmie POWE są takie gotowe dystanse/przejściówki do Golfa V z ori otworu na typowy rozmiar 165mm ). Potem STP na całość ( warto też dać przynajmniej trochę maty na spód tapicerki ) i ew. na matę piankę ( nie wiem którą chcesz dać, wrzuć jakiś link ).
Te głośniki będą chodzić pod ori radiem ( jakim ? ) czy pod wzmakiem?Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
powiem wam tak....2 lata temu kupilem helix dark blue 62.1 ( 165mm ). Po podpięciu do auta ( wtedy jeszcze opla ) nie bylo rewelacji. Radyjko mam JVC 4x50W. Postanowilem dokupic wzmacniacz do tego ( blaupunkt emo 260 ) ....niestety to byl blad - granie sie nie poprawiło.
Niestety budzet sie juz skonczyl na moje car audio wiec zostala niecala stowka...postanowilem kupic maty i wygluszyc drzwi. Maty bralem te najtansze ( chyba po 7-8 zł /1szt - takie czarne jak asfalt z pomaranczowym zabespieczeniem ).
Jakosc mnie zaskoczyła. Wtedy dopiero to wszystko zaczelo grac. Niestety jedyny blad to kupno wzmacniacza ( zamias kupienia dobrych mat wygluszajacych ).
Te maty niestety nie wytrzymaly jednej zimy - po zimie juz slyszalem ze cos tam lata w srodku tego co zabudowalem. No niestety - mata byla tak łamliwa ze w niskich temperaturach łamie sie jak wafle a w wysokich lepi sie jak masło.
Jakość grania byla na tyle zadowalajaca, ze byla tylko mala roznica miedzy graniem pod wzmacniaczem i bez wzmacniacza wiec go sprzedałem za marne 150 zl ( za polowe ceny ).
Teraz zmienilem auto na O1. Oczywiscie glosniki przeszły z opla. Drzwi jeszcze nie wygluszone , a po podlaczeniu radia i glosnikow sie rozczarowalem. Moj telefon grał lepiej niz te helixy. Wiec od razu do sklepu po maty. Kupilem maty hollywooda ktore sie fajnie kleją. Za 2m.kw + rolke do wygladzania dalem prawie 400 zł.
Maty sa fajnie grube, maja mocny klej ( po przylozeniu do blach kilka razy musialem mocno rwac bo sie czasami cos zle ulozylo ).
Po 4 h wygluszania lewych drzwi zmontowalem wszystko. Efekt zadowalajacy. Szkoda ze juz zamowilem sobie skrzynie i wzmacniacz do bagaznika, bo na jedym wygluszeniu drzwi jakosc poprawila sie przynajmniej 5cio krotnie i czuc już bass po nogach.
Teraz pogoda nie dopisuje wiec na drugie drzwi poczekam z tydzien.
Ale do meritum...chcialbym wszystkim napisac, zeby nie patrzyli tylko na radio + glosniki, ale zwrocili uwage na wygluszenie drzwi. Ja rozumiem, ze niekiedy nie ma kasy na maty, wtedy mozna tymi najtanszymi obkleic ( zawsze to bedzie wiekszy efekt niz samo radio + glosniki ). Do wygluszenia drzwi najtansza opcja to zakup mat + ok 4-5h wlasnej pracy na jedna sztuke drzwi.
Mozna sobie przeciez policzyc, ze zakup sredniej jakosci glosnikow + mat ( i wygluszenia drzwi ) da wiekszy efekt jakosci grania niz zakup drogich glosnikow ktorych bass bedzie bił o pustą blachę wewnatrz drzwi. Oczywiscie zawsze pozniej po wygluszeniu mozna pomyslec i dozbierac na mega fajny zestaw glosnikow....ale bez wygluszenia nie ma tej jakosci.
Nie jestem specjalistą car audio - pisze to z wlasnego doswiadczenia i polecam kazdemu wygluszenie.
Komentarz
-
-
redvan, to co napisałeś to 100% prawda i "oczywista oczywistość". Nawet kiepski głośnik zagra dużo lepiej w dobrych warunkach pracy ( czytaj: odpowiednia komora stworzona poprzez wytłumienie ) i na odwrót nawet najlepszy głośnik nie zagra w nieprzygotowanych drzwiach. W zasadzie każdy powinien o tym wiedzieć, ale niestety zdarzają się często wypowiedzi typu: "Chcę, żeby lepiej grało, ale nie chcę nic wytłumiać, wyklejać, bo szkoda kasy ( i to niemałej ) na jakieś tam Dynamaty, STP itd. Jakie głośniki i jaki wzmacniacz mam kupić?" A potem jest wielkie rozczarowanie, bo kasa wywalona a nie jest wcale lepiej...
To co używałeś u siebie to był twardy BOLL ( pomarańczowy papier ) i dlatego popękał na mrozie. Jeśli już ma być najtaniej to minimum to BOLL Flex ( z białym papierem ) lub nawet zwykła taśma dekarska Soudala, ale polecam jednak dołożyć trochę kasy i robić czymś chociaż ze średniej półki ( np. STP Silver ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez redvanAle do meritum...chcialbym wszystkim napisac, zeby nie patrzyli tylko na radio + glosniki, ale zwrocili uwage na wygluszenie drzwi
Zamieszczone przez kowal 2002Nawet kiepski głośnik zagra dużo lepiej w dobrych warunkach pracy
Zamieszczone przez kowal 2002lub nawet zwykła taśma dekarska Soudala
Komentarz
-
Komentarz