Jakie glosniki ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ralpho
    Classic
    • 2011
    • 5

Jakie glosniki ?

Kolego, skoro masz motor 1.6 z lpg to wiesz czego sie spodziewac mniej wiecej,
    no chyba ze masz audi z 1.6 ale bez lpg - ale i tak na forum masz duzo informacji - ogolnie wiekszosc co ma gaz to chwali, a narzekaja tylko ci co go nie maja, albo maja zle zamontowany (niestety tutaj loteria bo przyslowiowe dwie lewe lapy moga miec montazysci...)

natomiast poczytaj nieco o silniku 1.2 TSI i o dziwnych (powaznych) problemach z ta jednostka... warto poczytac forum fabii i polo - bo u nas to malo osob ma auto z tym silnikiem.

poza tym jak juz TSI to chyba lepiej ten 1.4 TSI - w cenie niewielka roznica a chyba z nim mniej problemow.

co do ceny za Toura to jakos duuuuuzo mi sie wydaje - zeby cena podchodzila pod 60k.... ja bym se podarowal, poza tym popatrz na allegro i otomoto - tam sie oglaszaja dealerzy i ja jeszcze w zeszlym tygodniu widzialem kilka tourow i to sporo tanszych (fakt ze z gorszym wyposazeniem)....

zapytaj naszych forumowych dealerow co mozesz dostac za te kase... polecam Kolege danielcio z Krakowa
  • Xiant
    Classic
    • 2010
    • 11

Jakie glosniki ?

Witam

Problem moze banalny ale nie znam sie na tym i wetkna mi w sklepie czy na gieldzie to co maja do sprzedania. Jakie glosniki polecicie do Octavii I (sedan, z 2004 roku jesli to ma znaczenie). Wymagania mam niewielkie, maja grac w miare sensownie. Radio to Kenwood. Obecne strasznie chrypia nieco mocniej podkrecone i chce je zmienic.

Pozdrawiam
    Marek

Komentarz

• owen
      Rider
      • 2010
      • 482

Zamieszczone przez Xiant
      Problem moze banalny ale nie znam sie na tym i wetkna mi w sklepie czy na gieldzie to co maja do sprzedania. Jakie glosniki polecicie do Octavii I (sedan, z 2004 roku jesli to ma znaczenie). Wymagania mam niewielkie, maja grac w miare sensownie. Radio to Kenwood. Obecne strasznie chrypia nieco mocniej podkrecone i chce je zmienic.
      wszystko zależy jaki masz budżet czy planujesz wzmacniacz itp? ja w golfie3 miałem zamontowane POWERBASS L6C grały fajnie,później kupiłem DLS R6A te głośniki grały zaje..... ale grały by jeszcze lepiej pod wzmacniaczem.
      Informacje o DLS R6A ABSOLUTNIE DOSKONAŁE BRZMIENIE - PROMOCJA - 1665288737 w archiwum Allegro. Data zakończenia 2011-06-27 - cena 689 zł

MOCY PRZYBYWAJ

Komentarz

• Xiant
        Classic
        • 2010
        • 11

Zamieszczone przez owen
        Zamieszczone przez Xiant
        wszystko zależy jaki masz budżet czy planujesz wzmacniacz itp? ja w golfie3 miałem zamontowane POWERBASS L6C grały fajnie,później kupiłem DLS R6A te głośniki grały zaje..... ale grały by jeszcze lepiej pod wzmacniaczem.

http://allegro.pl/powerbass-l-60-c-z...673692110.html
        Witam

Do 150 PLN moge dac, wiecej nie chce. Wzmacniacza nie kupuje, chce wymienic tylko te fabryczne na cos innego. Jakie rozmiary glosnikow sa do takiej Octavii ?

Pozdrawiam
        Xiant

Komentarz

• sebwiecz
          Rider
          • 2008
          • 328
          • Yeti (5L)

Xiant, Za tą kasę to zmiana nic Ci nie da.
          Wygłusz drzwi i już będziesz dużo lepiej na ori papierowych..

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70046

Komentarz

• Nexus6
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 4847
            • Volkswagen

sebwiecz, nie będzie lepiej bo już mu charczą :diabelski_usmiech

Xiant, taka kase lepiej przepic lub wydac na inny, równie zbożny cel :szeroki_usmiech
            With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• sebwiecz
              Rider
              • 2008
              • 328
              • Yeti (5L)

Nexus6, Jak dasz na max to nawet głośniki za 1K zł będą charczeć (na samym radiu) :diabelski_usmiech

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70046

Komentarz

• Xiant
                Classic
                • 2010
                • 11

Zamieszczone przez sebwiecz
                Nexus6, Jak dasz na max to nawet głośniki za 1K zł będą charczeć (na samym radiu) :diabelski_usmiech
                Witam

A podpowie ktos jakie sa rozmiary glosnikow w takiej Octavii ? Wymienial bym tylko te przednie.

Pozdrawiam
                Xiant

Komentarz

• JanuszSz
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 2835
                  • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez Xiant
                  A podpowie ktos jakie sa rozmiary glosnikow w takiej Octavii ? Wymienial bym tylko te przednie.
                  średnica 165 mm.
                  Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• owen
                    Rider
                    • 2010
                    • 482

Zamieszczone przez Nexus6
                    taka kase lepiej przepic lub wydac na inny, równie zbożny cel
                    i tu muszę się z kolegą zgodzić :P za mała kasa by myśleć o głośnikach nawet z dolnej pułki :szeroki_usmiech
                    MOCY PRZYBYWAJ

Komentarz

• Vojtek1,9tdi
                      Rider
                      • 2010
                      • 264

Zamieszczone przez JanuszSz
                      Zamieszczone przez Xiant
                      średnica 165 mm.
                      Jeszcze musi zwrócić uwagę na głebokość głośnika bo mogą nie wejść .
                      Skoda Octavia 1,9TDI 110PS Ambiente

Komentarz

• andru123
                        Elegance
                        • 2010
                        • 783
                        • Toyota
                        • ATF 2.0 MPI 120 KM

Re: Jakie glosniki ?

Zamieszczone przez Xiant
                        Witam

Pozdrawiam
                        Marek
                        NIE ZMIENIAJ głośników tylko oklej matami bitumicznymi drzwi
                        glośniki w octavii praktycznie "wisza" w powietrzu , jedynym pudłem rezonansowym jest tandetna folia ktora ma zapobiegac wilgoci
                        ja wygluszyłem drzwi , wywaliłem folie w to miejsce przykleiłem maty
                        byłem w szoku jak zaczęło grać i to na seryjnych głośnikach
                        dobrze jest sobie jeszcze zakupic dystanse pod te nawet fabryczne papierowe glosniki , ja nie mialem i troche musialem pokombinowac z okllejaniem tych fabrycznych(plastykowych) , ale udalo sie i efekt jest super
                        przy okazji drzwi maja fany dzwiek jak sie je zamka
                        jedye co zmieniłem to wysokie tony, założyłem od vw , sa zdecydowanie lepsze , koszt na allegro to kilkanascie złoty
                        jest O1 RS 1.8T XENON
                        była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• K_Popiel
                          Rider
                          • 2010
                          • 608

Że tak się wtrącę w temat ile maty zużyliście do wygłuszenia drzwi ? ewentualnie jaką polecacie ?
                          // Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
                          ------------------------------------------------------

Komentarz

• karlito1982
                            Rider
                            • 2009
                            • 720
                            • Octavia III combi (5E5)
                            • CUNA 2.0 TDI CR RS 184 KM

K_Popiel, ja zastosowałem maty STP i jestem zadowolony
                            poszło 6 takich http://www.sklep.axel2.pl/index.php?...ct&prod_id=362 nasączonych żywicą
                            6 takich http://www.sklep.axel2.pl/index.php?...ct&prod_id=360
                            i 1 taka http://www.sklep.axel2.pl/index.php?...ct&prod_id=494 bo jest cieńsza i lepiej sie wkleja w zakamarki poza tym jest lżejsza bo one troche ważą i delikatnie drzwi opadły 8) :?
                            dystanse powe http://www.powe.com.pl/product_info....roducts_id/119
                            udało mi sie dostac wszystko w dobrych cenach wiec wyszło jakies 370zł

[ Dodano: Nie 26 Cze, 11 10:07 ]
                            Zamieszczone przez Vojtek1,9tdi
                            Zamieszczone przez JanuszSz
                            Zamieszczone przez Xiant
                            średnica 165 mm.
                            Jeszcze musi zwrócić uwagę na głebokość głośnika bo mogą nie wejść .
                            do octavii chyba najwiecej 62mm jeśli dobrze pamietam bo potem szyba schodzi ale i tak trzeba wygiąc blache
                            mam morel tempo 6 http://www.audiosklep.pl/morel-tempo-6-p-2856.html i jest fajnie na samym radiu narazie (wzmak w drodze ) ale głosnosc radia tylko do 14 na alpina ida-x300 bo potem nie wyrabia
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25050

Komentarz

• winni77
                              RS
                              • 2009
                              • 2183
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

karlito1982, mam pytanie odnośnie mat wygłuszających. W innym temacie kowala 2002 użył mat Boll Flex, które kosztują ułamek tego czego Ty użyłeś. Moje pytanie czy jest sens aż tyle dokładać, tzn. czy różnica będzie na tyle słyszalna, że warto doinwestować?
                              Mój "Batmobil"

Komentarz

• Nexus6
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 4847
                                • Volkswagen

winni77, wszystko zalezy od RESZTY zainstalowanego sprzetu audio, na tańszym sprzęcie nie usłyszysz różnicy

Komentarz

• winni77
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2183
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Nexus6, no ja planuję wygłuszyć drzwi z przodu oraz bagażnik i wymienić głośniki przednie, tylko jeszcze nie mam budżetu na głośniki, pewnie coś w przedziale 300-600.
                                  Mój "Batmobil"

Komentarz

• Nexus6
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 4847
                                    • Volkswagen

winni77, to spokojnie możesz robić jak kowal2002, nie zapomnij tylko o wytłumieniu zewnętrznych płatów drzwi

Komentarz

• winni77
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 2183
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Nexus6, dzięki za rade
                                      Mój "Batmobil"

Komentarz

• owen
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 482

Zamieszczone przez Nexus6
                                        na tańszym sprzęcie nie usłyszysz różnicy
                                        JA w golfie robiłem matą dekarską i wyszło super,oczywiście duże otwory technologiczne trzeba wzmocnić w każdym jednym przypadku,ja wzmacniałem płaskownikami aluminiowymi i łączyłem je za pomocą nitów.Jak nie startujesz w zawodach to nie ma co się ładować w koszta,chyba że masz kasiorkę to wtedy jak najbardziej :wink: .Z drugiej strony gdyby zrobić demo car i wygłuszyć do matą dekarską niewiele osób by się zorientowało-takie jest moje zdanie :szeroki_usmiech Najważniejsze:radio,głośniki,wzmacniacz,kable-wszystko dobrze dobrane i można zacząć się bawić
                                        MOCY PRZYBYWAJ

Komentarz

• karlito1982
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 720
                                          • Octavia III combi (5E5)
                                          • CUNA 2.0 TDI CR RS 184 KM

winni77, nie słyszałem o tych matach.stp to jedna z lepszych firm przy zachowaniu rozsądnej ceny wiec sie na nią zdecydowałem. nie jestem też specjalistą w tym temacie wiec nie bede doradzał. opisałem tylko co mam i z czego jestem zadowolony no i zapomniałem o kablach które też są ważne ale to już wiecie
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25050

Komentarz

• BADYL
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2396
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

tey....a te głosniki na tylne drzwi 13tki to jaką mają mieć głębokosc :?: :roll: oczywiście OII :P Nie chcę się zirytować przy montażu :roll: 8) z góry dziękuję za podpowiedź :wink:
                                            nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• kowal 2002
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 5161

BADYL, jak dasz dwa pierścienie po 18mm ( czyli w sumie 36mm ) to praktycznie każdy 130mm głośnik spokojnie wejdzie, bo one mają zazwyczaj coś koło 45mm głębokości ( prowadnica podnośnika szyby jest tylko jedna, na środku drzwi, a do szyby jest też jeszcze trochę miejsca ). Zresztą jak przymierzałem to o ile pamiętam można było jeszcze bardziej wysunąć głośnik w stronę tapicerki ( coś mi się kojarzy, że wchodziły 2x18mm + 1x10mm ).
                                              A jak się uprzesz to bez większych problemów upchasz tam głośnik 165mm, tylko wtedy ta kratka w tapicerce jest trochę mała, bo zasłania deko głosnik ( ale z przodu na ori głośniku też tak jest i jakoś tam gra )...
                                              Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                              Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• fan
                                                Elegance
                                                • 2009
                                                • 760

Panowie jakie glosniki ewentualnie zestawy polecacie typowo pod radyjko SWING?Z tego co czytalem to nie da rady tam podlaczyc wzmacniacza bez ingerencji w bebechy radia.
                                                Respect All,Fear No One!

Komentarz

• BADYL
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2396
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
                                                  BADYL, jak dasz dwa pierścienie po 18mm ( czyli w sumie 36mm ) to praktycznie każdy 130mm głośnik spokojnie wejdzie, bo one mają zazwyczaj coś koło 45mm głębokości ( prowadnica podnośnika szyby jest tylko jedna, na środku drzwi, a do szyby jest też jeszcze trochę miejsca ). Zresztą jak przymierzałem to o ile pamiętam można było jeszcze bardziej wysunąć głośnik w stronę tapicerki ( coś mi się kojarzy, że wchodziły 2x18mm + 1x10mm ).
                                                  A jak się uprzesz to bez większych problemów upchasz tam głośnik 165mm, tylko wtedy ta kratka w tapicerce jest trochę mała, bo zasłania deko głosnik ( ale z przodu na ori głośniku też tak jest i jakoś tam gra )...
                                                  dziękuję za podpowiedź mam jeszcze jedno pytanko czy glosnik o takich wymiarch (Rozmiar "a": 13.8 cm Rozmiar "b": 11.7 cm Rozmiar "h": 5.8 cm Rozmiar "c": 8.4 cm Waga: 1400g) wejdzie do drzwi?
                                                  nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

Pracuję...