Antena od CB odpadła

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wopek27
    Classic
    • 2012
    • 6

Antena od CB odpadła

Zamieszczone przez Pidziek
    Orbit robiłes test na spalanie wg. prostego sposobu ?? :

Tankujesz na full aż pistolet się wyłączy.
    spisujesz stan licznika.

robisz np. 200km .

Tankujesz i tym razem np. wchodzi 12L

Czyli 12L x 100 : 200 = 1200 : 200 = 6L/100km

Tak się powinnno na maginesie obliczać profesjonalnie poziom zuzycia paliwka.

Tak to robiłeś ?
    DOKŁADNIE !!!
    tankowanie pod korek
    200 km.
    Auto było tankowane na tej samej stacji , pod korek
    za drugim razem 200 KM. tankowanie na innej stacji ale ta sama sieć ... BP
    ostatnie tankowanie było po 100 Km , także BP i także pod korek ... niestety mocno spadła temperatura i spalanie podskoczyło ..
    Ogólnie na Firmowym ( zalanym fabrycznie ) TOYOTA 5w30 ... Yaris paliła 8L ... na Amsoil 0w20 8,3 L , ale jest niższa temperatura powietrza ( -10 C ) wiec niema co się rzucać..
    Silnik brzmi trochę inaczej , jest chyba bardziej słyszalny na wyższych obrotach ...

Na plus ..
    silnik nagrzewa się szybciej .. to jest zauważalne ... no i co muszę przyznać rzeczywiście Autko jest zrywniejsze .łatwiej nabiera prędkości .. oczywiście bez jakiś szaleństw
  • Jarry_XC
    Classic
    • 2011
    • 20

Antena od CB odpadła

Dzisiaj przy 150 km/h odpadła antena midlanda ( zdaje się że mam ML-145 - jutro sprawdzę czy nie przekręciłem )Stała standardowo na dachu - ( nalepka ochronna na dachu i gumka) i odpadła.... huku narobiło, kierowce wystraszyło i lakier obiło...
    Kolega na tej antenie jechał innym autem ( bez nalepki na dachu ale tez z gumą ) około 165 km/h i było ok - czy sama nalepka mogła być przyczyną tego...? Czy można jakoś poprawić przyczepność anteny lub jakoś zabezpieczyć przed takimi przypadkami...?

Pozdrawiam
    Jarry

Komentarz

• Guguś
      L&K
      S_OCP Member
      • 2008
      • 1212

Jarry_XC, kupując tą antenę wiedziałem, że przy 220 nie spada :szeroki_usmiech

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• zwolin
        Rider
        • 2010
        • 656

Zamieszczone przez Jarry_XC
        Czy można jakoś poprawić przyczepność anteny lub jakoś zabezpieczyć przed takimi przypadkami...?
        Kup większy magnes, albo...triflexa :idea:
        Z magnesówkami to jest tak, że jak chcesz zdjąć to się trzyma jak diabli, jak nie chcesz to sama odpadnie. Mnie kiedyć lemm z magnesem 12 cm odpadł z carismy przy 70-80km/h jak omijałem dziurę, którą trochę późno zobaczyłem.
        Zauważ, że niewiele jest miejsc w samochodzie, gdzie magnes przylega idealnie całą powierzchnią do dachu. Na ogół jest jakaś tam krzywizna. Druga sprawa to woda która dostaje się pod magnes. Trzecia to odległość magnesu od blachy- po drodze masz gumę na magnesie, podkładkę, lakier. Niby niewiele, ale zawsze coś.
        Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
        O II Tour Combi 1.6
        Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• vaz
          Elegance
          • 2010
          • 799
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mam Sirio ML-145, jeżdżę z nią dwoma autami i do 160 km/h trzyma się dachu. Nie naklejałem folii. Natomiast każdorazowo przed postawieniem anteny oczyszczam szmatką zwilżoną płynem do mycia szyb zarówno lakier dachu jak i gumę podstawy anteny a potem czekam aż wyschnie.
          Antyfotoradar Valentine1
          Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

Dzisiaj przy 150 km/h odpadła antena
            kup najkrótszą magnetyczną (z osłoną gumową stopki) jaka jest dostępna na rynku (około 30cm) i będziesz miał spokój (żadnego przygotowania, szorowania itp - wyciagasz i jedziesz). Ja straciłem dwie Florydy (plus jedną w bagażniku) a taką krótką mam już ze 3 lata a jej rozwiązanie mechaniczne jest bardzo trudne do zniszczenia.

Komentarz

• phoneman
              RS
              • 2008
              • 3374
              • Octavia I (1U2)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Ma sirio ML-145 + Guma + naklejka. Przy 190 km/h na niemieckiej autostradzie daje rade
              .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• 4x4BKF
                L&K
                • 2010
                • 1279

Re: Antena od CB odpadła

( nalepka ochronna na dachu i gumka) i odpadła.... :

Pozdrawiam
                Jarry
                A po co jeszcze guma?? To osłabia siłe trzymania.

A to że kolega jechał 165kmh na tej antenie i nic się nie stało, to nie jest żadnym wyznacznikiem. Antena stojąc na innej krzywiźnie dachu, w innym miejscu ma inną przyczepność.
                4x4

Komentarz

• K_R_I_S
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 128

Zauważ, że niewiele jest miejsc w samochodzie, gdzie magnes przylega idealnie całą powierzchnią do dachu. Na ogół jest jakaś tam krzywizna. Druga sprawa to woda która dostaje się pod magnes. Trzecia to odległość magnesu od blachy- po drodze masz gumę na magnesie, podkładkę, lakier.
                  Kolega zwolin, ma rację. Istnieje wiele czynników wpływających na przyczepność anteny na dachu. U mnie na antenie z magnesem 60mm antena odfrunęła przy 180km/h. Zmieniłem na Floride z 90 mm magnesem i spokój. Teraz mam jeszcze inną antene na dużym magnesie ale jeszcze nie testowałem... :wink:

Jak chcesz się definitywnie pozbyć problemu to załóż antenę mocowaną na stałe (przykręcana na motylek) zamiast magnesówki. Taka nie odpadnie...
                  http://www.profi-it.pl
                  Tanie laptopy, komputery i serwery poleasingowe, strony www, antywirusy, zdalne wsparcie informatyczne 24h...

Komentarz

• Guguś
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 1212

Zamieszczone przez K_R_I_S
                    Jak chcesz się definitywnie pozbyć problemu to załóż antenę mocowaną na stałe (przykręcana na motylek) zamiast magnesówki. Taka nie odpadnie...
                    A nie wyrwie dachu, nie zrobi cabrio :diabelski_usmiech

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• K_R_I_S
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 128

Zamieszczone przez Guguś
                      Zamieszczone przez K_R_I_S
                      A nie wyrwie dachu, nie zrobi cabrio :diabelski_usmiech
                      Jeszcze nie spotkałem się z takim przypadkiem...
                      http://www.profi-it.pl
                      Tanie laptopy, komputery i serwery poleasingowe, strony www, antywirusy, zdalne wsparcie informatyczne 24h...

Komentarz

• Jarry_XC
                        Classic
                        • 2011
                        • 20

Dzięki wielkie za info - poczytam o triflexach i o tych montowanych na motylka - puki co zostaje zlutowanie kabla ( urwał się jak się okazało ) i jazda z bezpieczną prędkością....

Dzieki wszystkim i pozdrawiam
                        Jarry_XC

Komentarz

• 4x4BKF
                          L&K
                          • 2010
                          • 1279

Dzięki wielkie za info - poczytam o triflexach i o tych montowanych na motylka - puki co zostaje zlutowanie kabla ( urwał się jak się okazało ) i jazda z bezpieczną prędkością....

Jarry_XC
                          Zlutowanie? Tylko niech to ktoś dobrze zrobi i dostroi antenę. Czasami lutowanie jest gwoździem do trumny anteny.
                          4x4

Komentarz

• guajava
                            Rider
                            • 2010
                            • 343

Zamieszczone przez phoneman
                            Ma sirio ML-145 + Guma + naklejka. Przy 190 km/h na niemieckiej autostradzie daje rade

popieram w 100000000% :diabelski_usmiech
                            "Łapię chwile ulotne jak ulotka ,ulotne chwile łapię jak fotka..."

Komentarz

• laurin
                              Rider
                              • 2009
                              • 727

Do tego trzeba dodać ilość szpachli pod lakierem

Komentarz

• conan
                                Rider
                                • 2011
                                • 546

Ja tam nie przekraczam z anteną 150km/h bo w poprzednim aucie vw polo classic miałem magnesówke sunker elite 100cm i coś mnie podkusiło na autostradzie ile te auto wyciągnie i przy 160km/h antena odpadła z dachu uderzając z tyłu auta o klape tak że skończyło się wizytą u blacharza i lakierowaniem klapy.
                                Moja skodzinka o2
                                Blacharstwo i lakiernictwo Autoklinika

Komentarz

Zamieszczone przez 4x4BKF

Jarry_XC
                                  Zlutowanie? Tylko niech to ktoś dobrze zrobi i dostroi antenę. Czasami lutowanie jest gwoździem do trumny anteny.
                                  kabli RF się nie lutuje (łączenie poprzez konektory RF), kolega Jerry miał na myśli wlutowanie nowego mam nadzieję

[ Dodano: Wto 28 Cze, 11 10:17 ]
                                  Zamieszczone przez conan
                                  Ja tam nie przekraczam z anteną 150km/h bo w poprzednim aucie vw polo classic miałem magnesówke sunker elite 100cm i coś mnie podkusiło na autostradzie ile te auto wyciągnie i przy 160km/h antena odpadła z dachu uderzając z tyłu auta o klape tak że skończyło się wizytą u blacharza i lakierowaniem klapy.
                                  moje dwie Florydy odleciały przy większych prędkościach ale zawsze spadały za klapą samochodu i tam się dydnały łamiąc promiennik, miałeś wyjątkowego pecha.

Znalazłem sposób na to: montowałem w innym miejscu (na tylnej klapie bo to A6 było) i wszystko się unormowało do momnetu, kiedy mi trzecią Florydę bagaże w bagażniku zmasakrowały (tym razem mój pech). Wtedy kupiłem najmniejszą (mieści się do schowka w bagazniku skody) "pancerną" antenkę (z ochroną stopki) i od tego czasu brak strat.

Komentarz

• 4x4BKF
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1279

Koledze odpadały Floridy??
                                    Ja mam tą 40cm i prawda jest taka że do 235-240km/h spokojnie się trzyma dachu - oczywista nie na Skodzie .
                                    Wcześniej miałem hustlera ori - i spokojnie 170-180 latałem.
                                    4x4

Komentarz

• Grzegorz56
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 266
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

czytam wasze posty i zastanawiam czemu tak bardzo nie chcecie zamontować triflexa. Wady:
                                      - wysoka cena około 200 zł
                                      - mały zasięg około 6 - 8 km (nadawanie)

Zalety:
                                      - przymocowana na stałe
                                      - nie niszczy lakieru
                                      - nie trzeba jej wciąż zdejmować i ustawiać na dachu - zmiana miejsca na dachu wiąże się ze strojeniem anteny.

Komentarz

Zamieszczone przez 4x4BKF
                                        Koledze odpadały Floridy??
                                        Ja mam tą 40cm i prawda jest taka że do 235-240km/h spokojnie się trzyma dachu - oczywista nie na Skodzie .
                                        Wcześniej miałem hustlera ori - i spokojnie 170-180 latałem.
                                        z dachu A6 przy prędkości powyżej 220 przy dodatkowym podmuch powietrza oraz przy prędkości 140-160 gdy mijałem ciężarówki jadące z naprzeciw w niewielkiej odległości (zawirowania powietrza). Przeniosłem mocowanie na tylną klapę i problem się skończył :wink:

[ Dodano: Wto 28 Cze, 11 23:34 ]
                                        Zamieszczone przez Grzegorz56
                                        zmiana miejsca na dachu wiąże się ze strojeniem anteny.
                                        pytanie: po co i kto to robi w praktyce ???

swego czasu też podrzuciłem w jednym z wątków pytanie (nadal jestem zainteresowany odpowiedziami z praktyki płynącymi, gdyż wtedy nie otrzymałem): co się dzieje w radiu FM podłączonym do TriFlexa gdy użytkownik rozpocznie nadawanie CB przez tegoż samego TriFlexa ?

Komentarz

• Grzegorz56
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 266
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

innova, nadawanie przez CB nie zakłóca odbioru radia - sprawdzone w praktyce.

Komentarz

• Tony065
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 2487
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • ARX 1.8 20VT 150 KM

conan, ja widziałem inny przypadek, gdy kolesiowi na trasie antena wybiła tylnią szybę... zdaje się, że większe straty niż podrapana klapa. a jeszcze chwilę wcześniej pytał "ile można polecieć max z anteną na dachu". btw, jak dostrajałem antenę /hustler/, to spec powiedział, że najlepsze miejsce, to tam gdzie jest antena od radia, bo tu powinno być najmniej zakłuceń.
                                            Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                                            @ by Tune-up Gdańsk
                                            TDI VP++ i jeszcze rośnie
                                            Antek

Komentarz

• conan
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 546

Tyle tylko że ja nie miałem podrapaną klape a konkretnie wgniecioną, magnes uderzył kantem a następnie się przykleił do klapy. Ale było moje zdziwienie jak się zatrzymałem na mop :evil:
                                              Moja skodzinka o2
                                              Blacharstwo i lakiernictwo Autoklinika

Komentarz

• SP9XWW
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 579

Zamieszczone przez vaz
                                                Mam Sirio ML-145, jeżdżę z nią dwoma autami i do 160 km/h trzyma się dachu. Nie naklejałem folii. Natomiast każdorazowo przed postawieniem anteny oczyszczam szmatką zwilżoną płynem do mycia szyb zarówno lakier dachu jak i gumę podstawy anteny a potem czekam aż wyschnie.
                                                I to jest jedynie słuszna rada. 8)
                                                Robię dokładnie to samo. Proponuję jeszcze raz na jakiś czas zmienić gumę na stopie. Sam z ciekawości testowałem trzymanie się magnesu z ML'ką 145 na autostradzie, dociągnąłem do 190 milimetrów i nie spadła. :diabelski_usmiech Teraz jeżdżę z uchwytem relingowym i nie ma bola żeby coś mi odpadło. :szeroki_usmiech
                                                Vy 73! de S!@w

Komentarz

Zamieszczone przez Grzegorz56
                                                  innova, nadawanie przez CB nie zakłóca odbioru radia - sprawdzone w praktyce.
                                                  dziękuję Ci za odpowiedź, poważnie mnie to nurtowało

[ Dodano: Czw 30 Cze, 11 18:48 ]
                                                  Zamieszczone przez Tony065
                                                  to spec powiedział, że najlepsze miejsce, to tam gdzie jest antena od radia, bo tu powinno być najmniej zakłuceń.
                                                  więcej do tego speca lepiej nie jedź - szkoda Twoich pieniędzy

a jak jeszcze go spotkasz to dorzuć mu pytanie uzupełniające: a dlaczego zatem anteny w niektórych samochodach są z tyłu a w niektórych są z przodu ?

Komentarz

Pracuję...