Wreszcie zagrało !

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzesiek3210
    Banned
    • 2006
    • 34

Wreszcie zagrało !

...
  • Nastar
    Rider
    • 2005
    • 460

Wreszcie zagrało !

Witam serdecznie wszystkich.
    W końcu dobiegła końca instalacja sprzętu audio w mojej Octavii.
    Stanęło na tym, że z lekkiego upgrade’u przerodziło się to wszystko w CAŁKOWITĄ wymianę całego hardware’u...;-)
    A zatem czas na konkrety:
    Co było:
    - drzwi – seria („tłumienie” gabką);
    - głośniki – seria;
    - kable – seria;
    - radio – Sony mp3 – wrzucone w salonie jako GRATIS...(dosłownie wrzucone – nawet półkieszeń nie była przymocowana ! )
    - wzmacniacz – brak.
    Jest:
    - drzwi wytłumione matami Boll-a (Standard i Flex) – z Allegro
    - panale z MDF-u – zakupione z firmy Powe;
    - głośniki – Phase Evolution PCS 165.20 - zakupione od Nexusa;
    - radio – Kenwood KDC-W5031 – zakupiony używany z Allegro;
    - kable – Zealum i ACR – zakupione od Nexusa;
    - wzmacniacz – Ground Zero Titanium TA 4.120MK² 4-kanałowy – zakupiony od Nexusa ;

Wrażenia i uwagi po robocie... oraz informacje których sam potrzebowałem a nie zawsze miałem...
    - szukać , pytać o wszystko przed rozpoczęciem prac, ściągać zdjęcia z forum – unikniecie zbędnych przestojów z powodu braku jakiejś dupereli czy niemożności demontażu czegoś lub odkręcenia;
    - dobrze mieć kilka „gorących linii” z osobami po podobnych „przejściach” – baaardzo pomaga !
    - kupować sprawdzone i polecane przez fachowców podzespoły – tanio w CA raczej nie oznacza dobrze – niestety;
    - znaleźć dobre miejsce do pracy – oświetlenie na wypadek pracy wieczorem czy w nocy;
    - zapisywać sobie lub oznaczać demontowane części lub odłączane przewody – nie zawsze wszystko się pamięta przy składaniu całości do kupy;
    - NARZĘDZIA ! to podstawa – różne wkrętaki , końcówki typu torx, śrubokręty długie i krótkie , szczypce, nóż (ostry), itp. – brak narzędzia w krytycznej chwili doprowadzał mnie do pasji...;
    - OPALARKA ! zapomnijcie o suszarkach czy ładnej pogodzie (przynajmniej do przyszłego lata;-) – TYLKO opalarka załatwi sprawę sprawnie;
    - Prace TYLKO przy wyłączonym zapłonie a i tak udało mi się spalić 1 bezpiecznik...
    - DOBRZE przemyśleć sprawę poprowadzenia przewodów – np. szyba też musi mieć miejsce żeby się opuścić...
    - Dobrze przemyśleć sprawę zasilania ew. wzmacniacza – ja poległem podczas przeciągania przewodów do komory silnika – stanęło na tym, że „+” poszedł przez otwór przy serwo od hamulców a „-” dałem do karoserii (śruba pasów bezpieczeństwa z tyłu) – Nie udało mi się mimo 2 godzin walki i kilku telefonów po pomoc , przepchnąć 2-go kabla do silnika... cóż – wiem, że jest to wykonalne ale ja się poddałem.
    - Kabel sygnałowy o długości 5m i wzmacniaczu w bagażniku np. w styropianie przy kole zapasowym to MINIMUM – starcza na styk i nie ma co szaleć;

To by było chyba na tyle tak na gorąco. I tak pościk zrobił się przydługawy...
    Jeśliby pojawiły się komuś jakieś pytania do tego co napisałem – proszę śmiało pisać – ZAWSZE odpowiem – taka praca sporo człowieka uczy...;-)
    I jeszcze jedna mała dygresja... ogrom pracy jaki musiałem wykonać skłania mnie do jednego wniosku – dość pochopnie zdecydowałem o samodzielnym montażu tego wszystkiego... Co prawda usługi warsztatu CA (dobrego) trochę kosztują ale mimo wszystko warto chyba oddać auto w ręce specjalistów... IMO najlepiej byłoby jeszcze zobaczyć jak to robią ale na to nie wszyscy się chyba godzą... i trzeba wtedy zaufać...ale zaoszczędzi się sporo czasu, nerwów a czasem i pieniędzy (przy ew. poprawkach i awariach)
    Następne auto zrobią mi fachowcy ! Nie chcę nikogo zniechęcać bo „satysfakcja gwarantowana” jak mawia Nexus ale bez odpowiednich zdolności manualnych może być ciężko...
    A teraz na koniec podziękowania ! Bardzo serdecznie dziękuję następującym osobom :
    - Nexus6 – za dostarczenie markowych podzespołów w dobrych cenach, doradztwo w doborze sprzętu i za cenne rady przez telefon w trakcie montażu jak i po;
    - BioBogon – za ogromnie pomocne wskazówki przy rozbiórce Octy – bez niego NA PEWNO coś bym połamał...
    - CASKP – za porady telefoniczne w czasie montażu całości i zaraz po...
    - Samiec - cenne uwagi przez GG przed rozpoczęciem prac i w trakcie;
    - Pozostali których nicków nie pamiętam a do których pisałem na prv i odpisali – WIELKIE I SZCZERE PODZIĘKOWANIA !
    Adresy do podesłania browarka poproszę na priv !

[ Dodano: Sob 14 Paź, 06 22:12 ]
    Aha - najważniejsze !!! Wrażenia z odsłuchu !!!
    Panowie - co będę owijał w bawełnę .. Jest ZAJEBIśCIE !!! Nigdy w życiu nie czułem basu w ...lędźwiach !!! Dźwięk czysty , nawet przy dużej głośności żADNYCH zniekształceń ! Jak dla mnie - BOMBA !
    Wałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)

Komentarz

• Samiec
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4287
      • Octavia I (1U2)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Re: Wreszcie zagrało !

Zamieszczone przez Nastar
      - Samiec - cenne uwagi przez GG przed rozpoczęciem prac i w trakcie;
      -
      Adresy do podesłania browarka poproszę na priv !
      ops:

Browarka to mozemy, ale wypic na jakims spocie weekendowym(moze 2 urodziny OCP)
      TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Nexus6
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 4847
        • Volkswagen

Nastar, liczy się zadowolenie po takiej "walce"
        With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• arci9
          RS
          • 2004
          • 2007

Zamieszczone przez Nexus6
          Nastar, liczy się zadowolenie po takiej "walce"
          no właśnie, jesli jesteś szczęśliwy to nasza satysfakcja :diabelski_usmiech

Komentarz

• BioBogon
            Elegance
            • 2005
            • 921

Nastar, super, że po takim ogromie pracy efekt jest zgodny z oczekiwanym

Ja po moim wygłuszaniu drzwi też dostałem refleksji, że w następnym aucie zlecę robotę fachowcom. Ciekawe jak będzie jak przyjdzie do wydania na to paru stówek
            Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• QBA
              RS
              • 2004
              • 2646

Nastar, sorka, ze odsylalem Cie do innych userow, ale jak juz pisalem ja nie mam cierpliwosci i wole oddac auto fachowcom, moze troche drozej, ale jak przeliczylem ewentualne wpadki, to stwierdzilem, ze wydanie troche wiecej $ na poczatku szybko sie zwraca k

Ciesze sie, ze dobrnales do "konca" Chociaz w CA nie ma konca i apetyt rosnie w miare jedzenia :twisted: No ale po przygotowaniu takich podstw to juz latwiej

Mam nadzieje, ze teraz uzytkowanie autka bedzie o wiele bardziej przyjemniejsze :szeroki_usmiech

Komentarz

• Nastar
                Rider
                • 2005
                • 460

Zamieszczone przez QBA
                Mam nadzieje, ze teraz uzytkowanie autka bedzie o wiele bardziej przyjemniejsze :szeroki_usmiech
                Już jest !! Jeszcze jak ! A zważywszy,że przez ostatni tydzień jeździłem bez żADNEJ muzyczki w aucie to teraz jestem wniebowzięty !!!
                A z rozbudową..hmm - coś w tym jest...już myślę co by tu jeszcze można... :twisted:

Komentarz

• aciu
                  Rider
                  • 2005
                  • 685

Wielkie : za odwagę i cierpliwość

Komentarz

• QBA
                    RS
                    • 2004
                    • 2646

A z rozbudową..hmm - coś w tym jest...już myślę co by tu jeszcze można... :twisted:
                    Ja juz mysle nad wygluszeniem bagaznika i wrzuceniem drugiego sub'a oraz dodatkowego grzejnika :twisted: Tylko z funduszami na razie kiepsko :?
                    W sumie to moze i dobrze, ze wszystko sam robiles, bo jakbys pojechal to jakis pasjonatow CA, jak np. CASKP albo Clear Sound, to od razu bys chcial wiecej, po posluchaniu jakiegos Demo Car'a :diabelski_usmiech

Komentarz

• djczas
                      RS
                      • 2005
                      • 9612

QBA, wygłuszenie bagażnika powiadasz i dugi głośniczek 8) :wink: :diabelski_usmiech
                      Nastar, gratki wielkie gratki

Komentarz

• QBA
                        RS
                        • 2004
                        • 2646

Zamieszczone przez djczas
                        QBA, wygłuszenie bagażnika powiadasz i dugi głośniczek 8) :wink: :diabelski_usmiech
                        Ciekawe dlaczego :diabelski_usmiech :wink:

Komentarz

• djczas
                          RS
                          • 2005
                          • 9612

QBA, właśnie :wink: :diabelski_usmiech ciekawe

Komentarz

• Tymon
                            RS
                            • 2004
                            • 2970

Zamieszczone przez QBA
                            W sumie to moze i dobrze, ze wszystko sam robiles, bo jakbys pojechal to jakis pasjonatow CA, jak np. CASKP albo Clear Sound, to od razu bys chcial wiecej, po posluchaniu jakiegos Demo Car'a
                            Oj tak, dobrze że nie pojechałeśNastar, bo byś zwariował :lol:
                            Moje gratulacje, ja jeździłęm teraz w Austrii kilka dni Nową Toyotą Avensis, jak wróciłem wczoraj do Polski i odebrałem Szkodnika od Aliego i puściłem muzę, to po raz setny :!: doceniłem Car Audio w Szkodniku by CASKP :diabelski_usmiech

Radości z odsłuchu
                            Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                            Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                            BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Nastar
                              Rider
                              • 2005
                              • 460

Zamieszczone przez Tymon
                              doceniłem Car Audio w Szkodniku by CASKP
                              Oj wierzę ci Tymon , wierzę !!! Nawet po własnoręcznej robocie jest duuużo radochy a co dopiero po instalacji profi ?!

Nastepnym razem... I nie ważne że to będzie np. Mielec - JADę !

Pozdro dla wszystkich zarażonych dobrym brzmieniem

Komentarz

• CASKP
                                Rider
                                • 2005
                                • 263

He He ....

Nie ma problemu - jeśli komuś mogę pomóc - zrobię to z przyjemnością.....

Jeśli ktoś nie potrafi - zapraszam ;]

P.S. Może zrobimy jakiś mały spocik Car Audio ?
                                [center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
                                ****** > www.audiocar.pl < ******
                                Wyprzedaż Sprzętu Car Audio po cenach HURTOWYCH - Zainteresowani - Pytać ;]
                                [/center:f683551993]

Komentarz

• djczas
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 9612

Zamieszczone przez CASKP
                                  Jestem jak najbardziej za bo jest już kilka octavek które wyszły z pod twojej ręki

Komentarz

• Nastar
                                    Rider
                                    • 2005
                                    • 460

Zamieszczone przez CASKP
                                    Jeśli ktoś nie potrafi - zapraszam ;]
                                    ... albo komuś tylko może się wydawać, że potrafi... zobaczymy na jak długo moja robota wystarczy... i to dopiero będzie miarą mojego małego sukcesu lub porażki... :P

P.S. Właśnie kliknąłem CASKP "Pomógł" i ma On teraz...1 (słownie: jeden) punkt !!! Czyżby tylko raz pomógł ??? No dalej chłopy , nie ociągać się - wiem, że pomaga KAżDEMU kto poprosi więc jak jest możliwość to warto dać punkcik chyba, nie ?!

Komentarz

• buzisylwek
                                      Drive
                                      • 2005
                                      • 78

Nastar, cieszę się, że wreszcie ci się udało. Pozdro
                                      1.8 TSI - 160KM

Komentarz

gratulacje ! i nie omieszkam posluchac przy najbliższej okazji, moze w koncu i ja cos u siebie poprawie / Pare rzeczy czeka na poprawki od dluuuugiego juz czasu

Komentarz

• CASKP
                                          Rider
                                          • 2005
                                          • 263

Dzięki - Nastar......

Mam jeden punkcik :diabelski_usmiech

Komentarz

• Tymon
                                            RS
                                            • 2004
                                            • 2970

Zamieszczone przez CASKP
                                            Oj taaaaaak jestem za :diabelski_usmiech
                                            P.S. Właśnie kliknąłem CASKP "Pomógł" i ma On teraz...1 (słownie: jeden) punkt !!! Czyżby tylko raz pomógł ??? No dalej chłopy , nie ociągać się - wiem, że pomaga KAżDEMU kto poprosi więc jak jest możliwość to warto dać punkcik chyba, nie ?!
                                            Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                                            Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                                            BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• djczas
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 9612

Tymon, może jakiś wypad w weekend do krynicy na narty lub na wierchomle połączony ze spotem car audio OCP

Komentarz

• Nastar
                                                Rider
                                                • 2005
                                                • 460

Dziś jeszcze dzięki Nexusowi "odkryłem" pokrętełko "Gain" na wzmacniaczu... :twisted:
                                                Noooooo - jest JESZCZE lepiej !!!!

Muszę się tu przyznać,że wracając do domu po mieście wcale nie wybrałem najkrótszej trasy... a wręcz przeciwnie !!! :szeroki_usmiech
                                                To choróbsko jest okrutne a coś czuję ,że się rozwija... :roll:

Komentarz

• CASKP
                                                  Rider
                                                  • 2005
                                                  • 263

Porozmawiaj z TYMKIEM - on ci powie - jak przebiegała jego choroba oraz jakie lekarstwa przepisał "lekarz" :lol: :diabelski_usmiech

W sumie wizyta u "lekarza" jest tania - ale "lekarstwa" do tanich nie należą ..... :P

Komentarz

Pracuję...