...
Wreszcie zagrało !
Zwiń
X
-
Wreszcie zagrało !
Witam serdecznie wszystkich.
W końcu dobiegła końca instalacja sprzętu audio w mojej Octavii.
Stanęło na tym, że z lekkiego upgrade’u przerodziło się to wszystko w CAŁKOWITĄ wymianę całego hardware’u...;-)
A zatem czas na konkrety:
Co było:
- drzwi – seria („tłumienie” gabką);
- głośniki – seria;
- kable – seria;
- radio – Sony mp3 – wrzucone w salonie jako GRATIS...(dosłownie wrzucone – nawet półkieszeń nie była przymocowana ! )
- wzmacniacz – brak.
Jest:
- drzwi wytłumione matami Boll-a (Standard i Flex) – z Allegro
- panale z MDF-u – zakupione z firmy Powe;
- głośniki – Phase Evolution PCS 165.20 - zakupione od Nexusa;
- radio – Kenwood KDC-W5031 – zakupiony używany z Allegro;
- kable – Zealum i ACR – zakupione od Nexusa;
- wzmacniacz – Ground Zero Titanium TA 4.120MK² 4-kanałowy – zakupiony od Nexusa ;
Wrażenia i uwagi po robocie... oraz informacje których sam potrzebowałem a nie zawsze miałem...
- szukać , pytać o wszystko przed rozpoczęciem prac, ściągać zdjęcia z forum – unikniecie zbędnych przestojów z powodu braku jakiejś dupereli czy niemożności demontażu czegoś lub odkręcenia;
- dobrze mieć kilka „gorących linii” z osobami po podobnych „przejściach” – baaardzo pomaga !
- kupować sprawdzone i polecane przez fachowców podzespoły – tanio w CA raczej nie oznacza dobrze – niestety;
- znaleźć dobre miejsce do pracy – oświetlenie na wypadek pracy wieczorem czy w nocy;
- zapisywać sobie lub oznaczać demontowane części lub odłączane przewody – nie zawsze wszystko się pamięta przy składaniu całości do kupy;
- NARZĘDZIA ! to podstawa – różne wkrętaki , końcówki typu torx, śrubokręty długie i krótkie , szczypce, nóż (ostry), itp. – brak narzędzia w krytycznej chwili doprowadzał mnie do pasji...;
- OPALARKA ! zapomnijcie o suszarkach czy ładnej pogodzie (przynajmniej do przyszłego lata;-) – TYLKO opalarka załatwi sprawę sprawnie;
- Prace TYLKO przy wyłączonym zapłonie a i tak udało mi się spalić 1 bezpiecznik...
- DOBRZE przemyśleć sprawę poprowadzenia przewodów – np. szyba też musi mieć miejsce żeby się opuścić...
- Dobrze przemyśleć sprawę zasilania ew. wzmacniacza – ja poległem podczas przeciągania przewodów do komory silnika – stanęło na tym, że „+” poszedł przez otwór przy serwo od hamulców a „-” dałem do karoserii (śruba pasów bezpieczeństwa z tyłu) – Nie udało mi się mimo 2 godzin walki i kilku telefonów po pomoc , przepchnąć 2-go kabla do silnika... cóż – wiem, że jest to wykonalne ale ja się poddałem.
- Kabel sygnałowy o długości 5m i wzmacniaczu w bagażniku np. w styropianie przy kole zapasowym to MINIMUM – starcza na styk i nie ma co szaleć;
To by było chyba na tyle tak na gorąco. I tak pościk zrobił się przydługawy...
Jeśliby pojawiły się komuś jakieś pytania do tego co napisałem – proszę śmiało pisać – ZAWSZE odpowiem – taka praca sporo człowieka uczy...;-)
I jeszcze jedna mała dygresja... ogrom pracy jaki musiałem wykonać skłania mnie do jednego wniosku – dość pochopnie zdecydowałem o samodzielnym montażu tego wszystkiego... Co prawda usługi warsztatu CA (dobrego) trochę kosztują ale mimo wszystko warto chyba oddać auto w ręce specjalistów... IMO najlepiej byłoby jeszcze zobaczyć jak to robią ale na to nie wszyscy się chyba godzą... i trzeba wtedy zaufać...ale zaoszczędzi się sporo czasu, nerwów a czasem i pieniędzy (przy ew. poprawkach i awariach)
Następne auto zrobią mi fachowcy ! Nie chcę nikogo zniechęcać bo „satysfakcja gwarantowana” jak mawia Nexus ale bez odpowiednich zdolności manualnych może być ciężko...
A teraz na koniec podziękowania ! Bardzo serdecznie dziękuję następującym osobom :
- Nexus6 – za dostarczenie markowych podzespołów w dobrych cenach, doradztwo w doborze sprzętu i za cenne rady przez telefon w trakcie montażu jak i po;
- BioBogon – za ogromnie pomocne wskazówki przy rozbiórce Octy – bez niego NA PEWNO coś bym połamał...
- CASKP – za porady telefoniczne w czasie montażu całości i zaraz po...
- Samiec - cenne uwagi przez GG przed rozpoczęciem prac i w trakcie;
- Pozostali których nicków nie pamiętam a do których pisałem na prv i odpisali – WIELKIE I SZCZERE PODZIĘKOWANIA !
Adresy do podesłania browarka poproszę na priv !
[ Dodano: Sob 14 Paź, 06 22:12 ]
Aha - najważniejsze !!! Wrażenia z odsłuchu !!!
Panowie - co będę owijał w bawełnę .. Jest ZAJEBIśCIE !!! Nigdy w życiu nie czułem basu w ...lędźwiach !!! Dźwięk czysty , nawet przy dużej głośności żADNYCH zniekształceń ! Jak dla mnie - BOMBA !Wałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)
-
-
Nastar, sorka, ze odsylalem Cie do innych userow, ale jak juz pisalem ja nie mam cierpliwosci i wole oddac auto fachowcom, moze troche drozej, ale jak przeliczylem ewentualne wpadki, to stwierdzilem, ze wydanie troche wiecej $ na poczatku szybko sie zwracak
Ciesze sie, ze dobrnales do "konca"Chociaz w CA nie ma konca i apetyt rosnie w miare jedzenia :twisted: No ale po przygotowaniu takich podstw to juz latwiej
Mam nadzieje, ze teraz uzytkowanie autka bedzie o wiele bardziej przyjemniejsze :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez QBAMam nadzieje, ze teraz uzytkowanie autka bedzie o wiele bardziej przyjemniejsze :szeroki_usmiech
A z rozbudową..hmm - coś w tym jest...już myślę co by tu jeszcze można... :twisted:Wałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NastarA z rozbudową..hmm - coś w tym jest...już myślę co by tu jeszcze można... :twisted:
W sumie to moze i dobrze, ze wszystko sam robiles, bo jakbys pojechal to jakis pasjonatow CA, jak np. CASKP albo Clear Sound, to od razu bys chcial wiecej, po posluchaniu jakiegos Demo Car'a :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez QBAW sumie to moze i dobrze, ze wszystko sam robiles, bo jakbys pojechal to jakis pasjonatow CA, jak np. CASKP albo Clear Sound, to od razu bys chcial wiecej, po posluchaniu jakiegos Demo Car'a
Moje gratulacje, ja jeździłęm teraz w Austrii kilka dni Nową Toyotą Avensis, jak wróciłem wczoraj do Polski i odebrałem Szkodnika od Aliego i puściłem muzę, to po raz setny :!: doceniłem Car Audio w Szkodniku by CASKP :diabelski_usmiech
Radości z odsłuchuŻycie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
BMW serii 3... Radość z jazdy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tymondoceniłem Car Audio w Szkodniku by CASKP
Nastepnym razem... I nie ważne że to będzie np. Mielec - JADę !
Pozdro dla wszystkich zarażonych dobrym brzmieniemWałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)
Komentarz
-
-
He He ....
Nie ma problemu - jeśli komuś mogę pomóc - zrobię to z przyjemnością.....
Jeśli ktoś nie potrafi - zapraszam ;]
P.S. Może zrobimy jakiś mały spocik Car Audio ?[center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
****** > www.audiocar.pl < ******
Wyprzedaż Sprzętu Car Audio po cenach HURTOWYCH - Zainteresowani - Pytać ;] [/center:f683551993]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez CASKPJeśli ktoś nie potrafi - zapraszam ;]
P.S. Właśnie kliknąłem CASKP "Pomógł" i ma On teraz...1 (słownie: jeden) punkt !!! Czyżby tylko raz pomógł ??? No dalej chłopy , nie ociągać się - wiem, że pomaga KAżDEMU kto poprosi więc jak jest możliwość to warto dać punkcik chyba, nie ?!Wałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)
Komentarz
-
-
lec
gratulacje ! i nie omieszkam posluchac przy najbliższej okazji, moze w koncu i ja cos u siebie poprawie / Pare rzeczy czeka na poprawki od dluuuugiego juz czasu
Komentarz
-
Dzięki - Nastar......
Mam jeden punkcik :diabelski_usmiech[center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
Wyprzedaż Sprzętu Car Audio po cenach HURTOWYCH - Zainteresowani - Pytać ;] [/center:f683551993]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez CASKPP.S. Może zrobimy jakiś mały spocik Car Audio ?
Zamieszczone przez NastarP.S. Właśnie kliknąłem CASKP "Pomógł" i ma On teraz...1 (słownie: jeden) punkt !!! Czyżby tylko raz pomógł ??? No dalej chłopy , nie ociągać się - wiem, że pomaga KAżDEMU kto poprosi więc jak jest możliwość to warto dać punkcik chyba, nie ?!Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
BMW serii 3... Radość z jazdy.
Komentarz
-
-
Dziś jeszcze dzięki Nexusowi "odkryłem" pokrętełko "Gain" na wzmacniaczu... :twisted:
Noooooo - jest JESZCZE lepiej !!!!
Muszę się tu przyznać,że wracając do domu po mieście wcale nie wybrałem najkrótszej trasy... a wręcz przeciwnie !!! :szeroki_usmiech
To choróbsko jest okrutne a coś czuję ,że się rozwija... :roll:Wałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)
Komentarz
-
-
Porozmawiaj z TYMKIEM - on ci powie - jak przebiegała jego choroba oraz jakie lekarstwa przepisał "lekarz" :lol: :diabelski_usmiech
W sumie wizyta u "lekarza" jest tania - ale "lekarstwa" do tanich nie należą ..... :P[center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
Komentarz
-
Komentarz