Radio Stream

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akiz
    Classic
    • 2006
    • 5

Radio Stream

Zamieszczone przez Maicroft
    Ten silnik jest pokazany od przodu, i tak samo masz, chyba ze nie masz AGR-a tylko cos innego. Zrob zdjecie Swojego to porownamy
    Maicroft przecież wszystkie silniki w octavi są ustawione identycznie....
  • eltar
    Drive
    S_OCP Member
    • 2005
    • 50

Radio Stream

Witam,
    przeglądałem, szukałem, czytałem i nic nie znalazłem...

Nabyłem O2 Combi Elegance - Stream w pakiecie - gra to to jak jedna wielka porażka. Wysokich brak, średnich całe mnóstwo, niskich również (jak zrobię głośniej :wink: )
    I tu zadaję sobie pytanie?
    Czy to wina głośników (mam nadzieję, że tak) czy samego radia i głośników?
    Da się coś zrobić z tego czegoś? Nie ukrywam, że nie chciałbym się pozbywać radia (nie muszę się ciągnąć po mieście z panelem, zgłaśnia się samo w czasie jazdy.....hmmm i to tyle zalet )

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

zmien głosniki powinno sie ciut poprawić a potema radio :szeroki_usmiech

Komentarz

• cieq
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 745
        • Octavia I (1U2)
        • AGU 1.8 20VT 150 KM
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Gdzieś obiło mi się o oczy ciekawe umiejscowienie głośników w OII:

Polecam stronke http://www.showyoursound.nl ze szczególną uwagą na dział Installs
        Załączone pliki
        www.pinkbike.com

Komentarz

• Nexus6
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4847
          • Volkswagen

cieq, w którymś Sound Systemie są tak montowane
          z drugiej strony głośnik średnioniskotonowy grający w dupę to prawdziwa porażka
          większa nawet od midbassów 13 cm w BMW i Audi
          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• cieq
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 745
            • Octavia I (1U2)
            • AGU 1.8 20VT 150 KM
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Nexus o ile wiem to w ten sposób montowane są głośniki w kabrioletach z dlugimi drzwiami, a może sie myle?

[ Dodano: Pon 23 Paź, 06 22:42 ]
            Zamieszczone przez Nexus6
            z drugiej strony głośnik średnioniskotonowy grający w dupę to prawdziwa porażka
            Ale za to jaki masz fajny uchwyt na butelke
            www.pinkbike.com

Komentarz

• Oprawca
              Drive
              • 2006
              • 95

Moje odczucia są z goła inne - Tweetery mam ustawione na -8 gdyż na 0 tak tną po uszach że łzy lecą...co do radia to owszem można coś zrobić....proponuje wyciągnąc sobie na zewnątrz optyka z CD - świtłowodem poprowadzić to do procka (najlepiej PXA-H701) - z procka do wzmaka - najlepiej 3 lub 5 kanałowego (Sony M3, DLS Ultimate, Focal)...potem ParaQ7 Xeteca....potem zostaje zabudowa nowych tweeterów w słupki (Morel Supremo Picccolo lub Xetec T28) przekonstruowanie drzwi (Skrzynki zamknięte 10 litrowe i Xetec P6) i najlepiej dwa suby w bagażniku (Infinity Kappa Perfect lub dwie Infinity Beta 8"). Przy takich komponentach uzyskasz ciekawe brzmienie.....oczywiście przy poprawnym zestrojeniu tego wszystkiego...
              Pogromca Dźwięku

CDA-7939R@PXA-H701
              Xetec T28@Sony XES M1
              Tec LS155@Sony XES M1
              2 x Infinity Beta 8@DLS A6

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

Re: Radio Stream

Zamieszczone przez eltar
                ... Stream w pakiecie - gra to to jak jedna wielka porażka. Wysokich brak, średnich całe mnóstwo, niskich również (jak zrobię głośniej :wink: )

Da się coś zrobić z tego czegoś?
                Co do wysokich to są, ale giną w natłoku średnich, bo jakiś mądry chyba przesadził z pojemnością szeregowego kondensatora w filtrze głośnika wysokotonowego. Efekt jest taki, że syk zamiast grać samą górą przenosi dodatkowo kupę średnich ( ciekawe ile takiej gry wytrzyma, bo na 100% jest przeciążony ). Jako, że OC II mam dopiero od tygodnia to nie chce jeszcze za bardzo szaleć z przeróbkami, ale żeby wogóle dało się tego słuchać to proponuje wykonanie delikatnej modyfikacji, która poprawia nieco równowagę tonalną tego zestawu.
                Chodzi o to, by do głośnika wysokotonowego dołożyć dodatkowy szeregowy kondensator co w połączeniu z tym, który jest już zapięty na głośniku spowoduje iż wypadkowa pojemność obu kondensatorów będzie niższa, czyli do tweetera trafi mniej tonów średnich. Jest to modyfikacja jak najbardziej tymczasowa, ale można je wykonać dosłownie w kilka minut i to bez ściągania tapicerki drzwi - wystarczy jedynie ściągnięcie maskownicy głośnika wysokotonowego ( jest na zatrzaskach ). Po jej zdjęciu wewnątrz drzwi widać przewody oraz złączkę od głośnika wysokotonowego. Wystarczy wyciągnąć delikatnie przewody na zewnątrz, przeciąć jeden z nich i w miejsce przecięcia wlutować kondensator.
                Pojemność kondensatora należy dobrać eksperymentalnie ( na ucho ) - ja wstawiłem 2,2 uF ( im większa pojemność tym więcej średnich będzie odtwarzał tweeter). Należy jedynie pamiętać, żeby zastosować kondensator polipropylenowy lub elektrolityczny, ale typu Bi-polar ( bez oznaczonej polaryzacji ). Po polutowaniu połączenie trzeba zaizolować i gotowe!

PS.
                Proponuje zacząć od jednych drzwi, wtedy przy pomocy funkcji Balans w radiu łatwo będzie porównać rezultaty przed i po modyfikacji...
                Miłej zabawy!
                Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• NEOrADEk
                  L&K
                  • 2005
                  • 1469

Zamieszczone przez kowal 2002
                  Wystarczy wyciągnąć delikatnie przewody na zewnątrz, przeciąć jeden z nich i w miejsce przecięcia wlutować kondensator.
                  A w jakiego koloru kabelek wlutowałeś?
                  O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
                  "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• kowal 2002
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 5161

Przeciąłem kabelek pomiędzy złączką a głośnikiem; chyba czarny ( drugi jest czarny z czerwonym paskiem ), ale tak naprawdę od strony elektrycznej to nie ma znaczenia ( nawet jeśli w jednym przetniesz czarny a w drugim czarno-czerwony to i tak będzie grało identycznie, ale po co robić "śmietnik" w instalacji).

A jeszcze jedno. Nie wiem jaki jest oryginalny kondensator zapięty na tweeterze ( bo nie ściągałem jeszcze tapicerki ), ale dopinanie dodatkowego większego niż 10 uF mija się z celem, bo różnica w dźwięku jest niewielka ( z tego wnioskuje, że ten oryginalny elektrolit przy "syku" ma pojemność w granicach 3,3uF - 4,7uF, ale mogę się mylić :diabelski_usmiech )

Sprawdziłem kondensator montowany oryginalnie do syka - ma pojemność 6,8 uF.
                    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

Pracuję...