wszysto jest możliwe ale wiąże się to z kosztami :diabelski_usmiech
Kable Audio na tyl samochodu
Zwiń
X
-
Kable Audio na tyl samochodu
Witam jestem nowy na Waszym forum.
posiadam nowa (roczna) octavie 1 z silnikiem 1.9 tdi. (ale nie o tym chcialem mowic)
problem polega na tym ze przy kupnie auta zrezygnowalismy z oryginalnego radia i zamontowalem wlasnego blaupunkta. glosniki jakie byly w standardzie to tylko tweetery w slupkach i zwykle glosniki w drzwiach przednich. chcialbym teraz zamontowac glosniki w oryginalne miejsca na tyle samochodu (lewa i prawa strona polki) glosniki juz mam teraz tylko problem polega na pociagnieciu kabli (nie mam pociagnietej oryginalnej instalacji i musze zrobic to sam) - jak pociagnac je przez auto to zaden problem i to wiem ale problem zaczyna sie gdy kable mam wprowadzic w deske rozdzielcza i doprowadzic do radia. dlatego prosze o pomoc Was - mysle ze choc 1 osoba bedzie wiedziala co zrobic i jak zrobic aby kable nie wystawaly na zewnatrz a zeby wprowadzic je tak aby podlaczyc w kosc ISO na tyle radia? te oryginalne ktore ida do drzwi przednich sa niewidoczne i nie wiem tez gdzie ich szukac. dlatego prosze poradzcie cos.
prosze o pilna odpowiedz.
-
-
Hmmm. Ja niedawno prowadziłem u siebie kable na tył tylko że w Octavii I ale myśle że u cibie jest podobnie. trzeba odkręcić boczek tam gdzie jest dżwignia do otwierania klapy silnika i tam powinna być wiązka kabli(od głośników z drzwi itp). Nad pedełami jest tak czarna kratka i ją też trzeba odkręcić i zdjąć. Tam idą wszystkie kable i bedzisz widział tył radia i wogóle. Chyba że jest jest inaczej.Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.
Komentarz
-
-
Nie bardzo łapię - czyli bez rozpieprzenia kostki się nie obejdzie ? chciałbym aby ori przewody zostały w miare nienaruszone (auto kolegi i zapłakałby się jakby mu cos za dużo uciąć...;-)
Jakbyś mógł lekko łopatologicznie mi to wyłożyć jak do tego podejść...
P.S. Mała OT prośbunia do Administracji - dałoby radę zaktualizować Listę pomocową bo chyba jest z czerwca a dobrze byłoby mieć świeżutką w aucie.
Pozdro.Wałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)
Komentarz
-
-
ok tak wiec juz mowie w czym mam problem i przedstawie wszystko pokoleii.
strasznie denerwuje mnie oryginalne audio w mojej octavi - chodzi o to ze oryginalny tweeter zabydowany w boczku lusterka juz nie dziala (nie wiem spalil sie czy cos) - teraz chce kupic cos co wejdzie w to miejsce i bedzie fajnie gralo - poleccie mi prosze cos dobrego pasujacego w to oryginalne miejsce mej skodziny).
2 sprawa to glosniki wbudowane w drzwi - juz pierdza i prykaja przy wiekszym basie i glosniejszej muzyce (jaki rozmiar i co najlepiej tam wsadzic bez kombinowania z jakimis adapterami itp ) poprostu co dobrego mozna wsadzic w te oryginalne miejsca) kolejna sprawa to jest miejsce na tweetery w tylnych drzwiach - oczywiscie ja ich tam nie mam i nawet podciagnietej instalacji nie ma i tu pytanie jak doprowadzic kable do drzwi? no i sprawa tylnych glosnikow - co najlepiej w oryginalne miejsce na glosniki? kable juz mniej wiecej wiem jak pociagnac - wykrecic schowek lub od strony kierowcy ta siateczke z dolu. kolejny problem to jak i w co wpiac kabelki tweeterow - z tego co wiem kosc w moim radio to tylko kable na przod i tyl (+ jakies tam do anteny, zestawu tel itp) moze wpiac je poprostu w kable glosnikow przednich? lub w przednie tweetery? nie chodzi mi o jakis tam za***sty dzwiek itp tylko poprostu o granie bez prukania i wkurzania sie z nieczystego dzwieku.
moze ktos ma zrobione jakies HOW TO albo cos w tym stylu i bedzie w stanie to udostepnic?
Komentarz
-
-
Pierwsza sprawa - budżet. Ile chciałbyś przeznaczyć na udoskonalenie audio w samochodzie ? To określa ci w co możesz się zabawić - a warto to pewne :twisted:
IMO - do zrobienia masz nastepujące rzeczy:
- zakup zestawu separowanego na przód auta (wymiana głośników w drzwiach oraz ori tweeterków ) - cena w/w oscylować może od ok. 260zł do ok. 350zł jeśli nie chcesz wydawać fortuny na sprzęt - a tak wnioskuję po poście;
- rozmiar głośników w drzwiach - 165mm (rozmiar standardowego zestawu - midbassa)
- tweetery w tylnych drzwiach.. PO CO ? To,że ktoś nie za bardzo rozgarnięty umieścił tam miejsca na jakiś głośniczek nie znaczy,że ty musisz powielać ten sam błąd i pchać tam JAKIKOLWIEK przetwornik...
- sprawa tylnych głośników - j/w - NIE MA SENSU ! SZKODA KASY bo można ją lepiej zainwestować np. na wytłumienie drzwi przód + za kilka groszy dystansik z MDF (ok 38zł para) i będziesz sam zaskoczony jak to może zagrać !
- sprawa kabli - to co jest seryjnie montowane w aucie typu Skoda i wielu innych również) to nie są przewody do audio... To jakieś sznureczki które akurat dobrze się monterom układały w wiązkach no i oczywiście były taniutkie...
Radzę przemyśleć sprawę wymiany kabelków - nie jest to duży wydatek a naprawdę warto.
Jeżeli chodzi o schemat podłączenia głośników do radia - służę pomocą w formie graficznej przesłanej na maila. Dotyczy to sytuacji gdy nie masz wzmacniacza (a nie wspominałeś o nim).
To by było tyle na początek. Oczywiście nie był bym sobą gdybym nie wspomniał na koniec,że WSZYSTKIE w/w podane przeze mnie informacje są dostępne na naszym forum po uruchomieniu opcji "Szukaj"... :wink:
Pozdrawiam i jakby co - wal śmiało !Wałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)
Komentarz
-
-
lec
a ja twierdze ze ze audio z tylu ma sens. Bez wariacji ale ma. Odbior naglosnienia idacego z przodu na tylnich siedzeniach jest zupelnie inny. Ja nie mam zamiaru sluchac ryku z przodu tylko po to aby kolega z tylu tez mial glosniej.
Dlatego na dniach bede wymienial serie z tylu na cos lepszego, a dokladniej jakis dwudrozny zestaw DLS'a abym ladnie zgral to sobie rowniez z przodem opartym na glosnikach tej firmy.
Komentarz
-
lec
nie, ale stac mnie na wydanie 300-500 zł na lepsze głosniki do tylu zeby podniesc komfort czesto drogich mi osob ktore jada na tylniej kanapie.
Komentarz
-
Zamieszczone przez NastarSZKODA KASY bo można ją lepiej zainwestować np. na wytłumienie drzwi przód + za kilka groszy dystansik z MDF (ok 38zł para) i będziesz sam zaskoczony jak to może zagrać !
kasy nie za wiele ale mysle ze wlasnie jakies 500-700 zl to dobra opcja.
jaki zestaw glosnikow sugerowales? bo zapewne jest cos NO-NAME i cos firmowego.
prosze o odpowiedz.
Komentarz
-
-
Dystans MDF jest tutaj : http://www.powe.com.pl/product_info....roducts_id/119
Potzrebny jest do pewnego i bezwibracyjnego zamocowania głośnika do blachy drzwi.
Podałeś kwotę 500-700zł ale czy to jest cały budżet na przebudowę czy np. na jego część (głośniki, kable itp.) ?
Jeśli chodzi o wybór głośników to jest on spory - znów dochodzimy do kwestii kasy - przy wydatku rzędu 270-340zł można już kupić coś solidnego , nowego i nie NO NAME ;-)
Całkiem dobrze grające są głośniki firm: Phase (sporo osób ma na forum w tym i ja)
, pojawiły się ciekawe głośniki Ground Zero (relacja cena-jakość b.dobra) http://www.ground-zero-audio.com/english/04_tc16mk.htm
Jeśli masz zamiłowanie do ostrego sopranu to np. Hertze z serii ESK będą niezłe.
Dalej Power Bassy - swego czasu lansowane na forum...
Oj można by pisać pół dnia. Preferencje muzyczne są ważne - czego słuchasz ?
No i zawsze możesz napisać do Nexusa - on doradzi w tej kwestii najlepiej :szeroki_usmiech
[ Dodano: Wto 31 Paź, 06 10:37 ]
A tutaj jeszcze przydatny link jakbyś się zdecydował (a powinieneś)...:
Wałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)
Komentarz
-
-
te 500-700zl to moj budzet na chwile obecna na jakis zestaw na przod. radio juz mam wiec rozchodzi sie tylko i wylacznie o glosniki. a nad dystansami powaznie sie zastanowie bo widze ze to dobra opcja jest... wielie dzieki za wszelaka pomoc. jesli bede mial jeszcze jakies pytania i problemy to odezwe sie do was.
Komentarz
-
Komentarz