Kable Audio na tyl samochodu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • luk_89
    Classic
    • 2007
    • 10

wszysto jest możliwe ale wiąże się to z kosztami :diabelski_usmiech
  • halski
    Classic
    • 2006
    • 10

Witam jestem nowy na Waszym forum.
    posiadam nowa (roczna) octavie 1 z silnikiem 1.9 tdi. (ale nie o tym chcialem mowic)
    problem polega na tym ze przy kupnie auta zrezygnowalismy z oryginalnego radia i zamontowalem wlasnego blaupunkta. glosniki jakie byly w standardzie to tylko tweetery w slupkach i zwykle glosniki w drzwiach przednich. chcialbym teraz zamontowac glosniki w oryginalne miejsca na tyle samochodu (lewa i prawa strona polki) glosniki juz mam teraz tylko problem polega na pociagnieciu kabli (nie mam pociagnietej oryginalnej instalacji i musze zrobic to sam) - jak pociagnac je przez auto to zaden problem i to wiem ale problem zaczyna sie gdy kable mam wprowadzic w deske rozdzielcza i doprowadzic do radia. dlatego prosze o pomoc Was - mysle ze choc 1 osoba bedzie wiedziala co zrobic i jak zrobic aby kable nie wystawaly na zewnatrz a zeby wprowadzic je tak aby podlaczyc w kosc ISO na tyle radia? te oryginalne ktore ida do drzwi przednich sa niewidoczne i nie wiem tez gdzie ich szukac. dlatego prosze poradzcie cos.
    prosze o pilna odpowiedz.

Komentarz

• mroko
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 659
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Hmmm. Ja niedawno prowadziłem u siebie kable na tył tylko że w Octavii I ale myśle że u cibie jest podobnie. trzeba odkręcić boczek tam gdzie jest dżwignia do otwierania klapy silnika i tam powinna być wiązka kabli(od głośników z drzwi itp). Nad pedełami jest tak czarna kratka i ją też trzeba odkręcić i zdjąć. Tam idą wszystkie kable i bedzisz widział tył radia i wogóle. Chyba że jest jest inaczej.
      Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• djczas
        RS
        • 2005
        • 9612

od tego jest dział car audio
        mroko, kolega pisze o o1
        halski, jak ci sie nie spieszy to podjedź na spota do krakowa za dwa tygodnie objasnimy ci wszystko live oraz pokazemy ale równiez skorzystaj z opcji szukaj znjadziesz kilka opisów jak zrobić audio w samochodzie oraz to co szukasz

Komentarz

• halski
          Classic
          • 2006
          • 10

hmm tylko ze ja nie mam blisko do krakowa. juz blizej do Katowic. ale dzieki za wszelkie uwagi. poszukam poszperam moze cos znajde. z gory dzieki

Komentarz

• Nastar
            Rider
            • 2005
            • 460

IMO lepiej odkręcić schowek aby dojść do tyłu radia - ale bez jego wyjęcia nie da się tego sprawnie zrobic...raczej... A co do wpięcia się w kostkę ISO to sam jestem ciekaw...
            Wałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)

Komentarz

• djczas
              RS
              • 2005
              • 9612

halski, w katosach tez mamy

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Nastar, A w czym problem, albo kable urywki wisza, ale wywalasz co jest i do koncowki dolutowujesz ten nowy, ktory prowadzisz :wink:
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Nastar
                  Rider
                  • 2005
                  • 460

Nie bardzo łapię - czyli bez rozpieprzenia kostki się nie obejdzie ? chciałbym aby ori przewody zostały w miare nienaruszone (auto kolegi i zapłakałby się jakby mu cos za dużo uciąć...;-)
                  Jakbyś mógł lekko łopatologicznie mi to wyłożyć jak do tego podejść...

P.S. Mała OT prośbunia do Administracji - dałoby radę zaktualizować Listę pomocową bo chyba jest z czerwca a dobrze byłoby mieć świeżutką w aucie.
                  Pozdro.

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Nastar, Kupic druga kostke do ktorej podlaczysz wszystkie nowe przewody przod /tyl i po sprawie. Jak masz juz przod to powinny byc wolne 4 piny pod ktore trzeba podlaczyc przewody z tylu - chyba, ze Skoda sie wycwanila i gdzies te przewody biegna - tego nie wiem, bo mnie to nie interesowalo
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• halski
                      Classic
                      • 2006
                      • 10

ok tak wiec juz mowie w czym mam problem i przedstawie wszystko pokoleii.
                      strasznie denerwuje mnie oryginalne audio w mojej octavi - chodzi o to ze oryginalny tweeter zabydowany w boczku lusterka juz nie dziala (nie wiem spalil sie czy cos) - teraz chce kupic cos co wejdzie w to miejsce i bedzie fajnie gralo - poleccie mi prosze cos dobrego pasujacego w to oryginalne miejsce mej skodziny).
                      2 sprawa to glosniki wbudowane w drzwi - juz pierdza i prykaja przy wiekszym basie i glosniejszej muzyce (jaki rozmiar i co najlepiej tam wsadzic bez kombinowania z jakimis adapterami itp ) poprostu co dobrego mozna wsadzic w te oryginalne miejsca) kolejna sprawa to jest miejsce na tweetery w tylnych drzwiach - oczywiscie ja ich tam nie mam i nawet podciagnietej instalacji nie ma i tu pytanie jak doprowadzic kable do drzwi? no i sprawa tylnych glosnikow - co najlepiej w oryginalne miejsce na glosniki? kable juz mniej wiecej wiem jak pociagnac - wykrecic schowek lub od strony kierowcy ta siateczke z dolu. kolejny problem to jak i w co wpiac kabelki tweeterow - z tego co wiem kosc w moim radio to tylko kable na przod i tyl (+ jakies tam do anteny, zestawu tel itp) moze wpiac je poprostu w kable glosnikow przednich? lub w przednie tweetery? nie chodzi mi o jakis tam za***sty dzwiek itp tylko poprostu o granie bez prukania i wkurzania sie z nieczystego dzwieku.
                      moze ktos ma zrobione jakies HOW TO albo cos w tym stylu i bedzie w stanie to udostepnic?

Komentarz

• Nastar
                        Rider
                        • 2005
                        • 460

Pierwsza sprawa - budżet. Ile chciałbyś przeznaczyć na udoskonalenie audio w samochodzie ? To określa ci w co możesz się zabawić - a warto to pewne :twisted:
                        IMO - do zrobienia masz nastepujące rzeczy:
                        - zakup zestawu separowanego na przód auta (wymiana głośników w drzwiach oraz ori tweeterków ) - cena w/w oscylować może od ok. 260zł do ok. 350zł jeśli nie chcesz wydawać fortuny na sprzęt - a tak wnioskuję po poście;
                        - rozmiar głośników w drzwiach - 165mm (rozmiar standardowego zestawu - midbassa)
                        - tweetery w tylnych drzwiach.. PO CO ? To,że ktoś nie za bardzo rozgarnięty umieścił tam miejsca na jakiś głośniczek nie znaczy,że ty musisz powielać ten sam błąd i pchać tam JAKIKOLWIEK przetwornik...
                        - sprawa tylnych głośników - j/w - NIE MA SENSU ! SZKODA KASY bo można ją lepiej zainwestować np. na wytłumienie drzwi przód + za kilka groszy dystansik z MDF (ok 38zł para) i będziesz sam zaskoczony jak to może zagrać !
                        - sprawa kabli - to co jest seryjnie montowane w aucie typu Skoda i wielu innych również) to nie są przewody do audio... To jakieś sznureczki które akurat dobrze się monterom układały w wiązkach no i oczywiście były taniutkie...
                        Radzę przemyśleć sprawę wymiany kabelków - nie jest to duży wydatek a naprawdę warto.
                        Jeżeli chodzi o schemat podłączenia głośników do radia - służę pomocą w formie graficznej przesłanej na maila. Dotyczy to sytuacji gdy nie masz wzmacniacza (a nie wspominałeś o nim).
                        To by było tyle na początek. Oczywiście nie był bym sobą gdybym nie wspomniał na koniec,że WSZYSTKIE w/w podane przeze mnie informacje są dostępne na naszym forum po uruchomieniu opcji "Szukaj"... :wink:
                        Pozdrawiam i jakby co - wal śmiało !

Komentarz

a ja twierdze ze ze audio z tylu ma sens. Bez wariacji ale ma. Odbior naglosnienia idacego z przodu na tylnich siedzeniach jest zupelnie inny. Ja nie mam zamiaru sluchac ryku z przodu tylko po to aby kolega z tylu tez mial glosniej.

Dlatego na dniach bede wymienial serie z tylu na cos lepszego, a dokladniej jakis dwudrozny zestaw DLS'a abym ladnie zgral to sobie rowniez z przodem opartym na glosnikach tej firmy.

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

lec, Ty jezdzisz z tylu?? Jak sami siadaja z tyl to ich problem, dlatego seryjne glosniczni stykna na tyl
                            Spritmonitor.de

Komentarz

nie, ale stac mnie na wydanie 300-500 zł na lepsze głosniki do tylu zeby podniesc komfort czesto drogich mi osob ktore jada na tylniej kanapie.

Komentarz

• halski
                                Classic
                                • 2006
                                • 10

Zamieszczone przez Nastar
                                SZKODA KASY bo można ją lepiej zainwestować np. na wytłumienie drzwi przód + za kilka groszy dystansik z MDF (ok 38zł para) i będziesz sam zaskoczony jak to może zagrać !
                                jestem totalnym laikiem pod wzgledem audio - do czego mi taki dystans?
                                kasy nie za wiele ale mysle ze wlasnie jakies 500-700 zl to dobra opcja.
                                jaki zestaw glosnikow sugerowales? bo zapewne jest cos NO-NAME i cos firmowego.
                                prosze o odpowiedz.

Komentarz

• Nastar
                                  Rider
                                  • 2005
                                  • 460

Dystans MDF jest tutaj : http://www.powe.com.pl/product_info....roducts_id/119
                                  Potzrebny jest do pewnego i bezwibracyjnego zamocowania głośnika do blachy drzwi.
                                  Podałeś kwotę 500-700zł ale czy to jest cały budżet na przebudowę czy np. na jego część (głośniki, kable itp.) ?
                                  Jeśli chodzi o wybór głośników to jest on spory - znów dochodzimy do kwestii kasy - przy wydatku rzędu 270-340zł można już kupić coś solidnego , nowego i nie NO NAME ;-)
                                  Całkiem dobrze grające są głośniki firm: Phase (sporo osób ma na forum w tym i ja)

, pojawiły się ciekawe głośniki Ground Zero (relacja cena-jakość b.dobra) http://www.ground-zero-audio.com/english/04_tc16mk.htm
                                  Jeśli masz zamiłowanie do ostrego sopranu to np. Hertze z serii ESK będą niezłe.

Dalej Power Bassy - swego czasu lansowane na forum...
                                  Oj można by pisać pół dnia. Preferencje muzyczne są ważne - czego słuchasz ?
                                  No i zawsze możesz napisać do Nexusa - on doradzi w tej kwestii najlepiej :szeroki_usmiech

[ Dodano: Wto 31 Paź, 06 10:37 ]
                                  A tutaj jeszcze przydatny link jakbyś się zdecydował (a powinieneś)...:

Komentarz

• halski
                                    Classic
                                    • 2006
                                    • 10

te 500-700zl to moj budzet na chwile obecna na jakis zestaw na przod. radio juz mam wiec rozchodzi sie tylko i wylacznie o glosniki. a nad dystansami powaznie sie zastanowie bo widze ze to dobra opcja jest... wielie dzieki za wszelaka pomoc. jesli bede mial jeszcze jakies pytania i problemy to odezwe sie do was.

Komentarz

Pracuję...