Zamieszczone przez Krzych
Montaż CB w półeczce pod radiem oraz anteny Triflex w dachu
Zwiń
X
-
Montaż CB w półeczce pod radiem oraz anteny Triflex w dachu
Jeżeli kogoś to interesuje, to przy pomocy Maicrofta wrzuciłem w wątek o CB ( http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=96140#96140 ) mój manual. Bezpośredni link do niego to:
MONTAŻ CB ZE ZDJĘCIAMI
Jest tam opisane i obfotowane jak zainstalować radyjko w półeczce pod radiem, oraz jak zastąpić standardową antenę na dachu Triflex'em (3 systemowa: CB+radio+GSM). W podanym wyżej wątku była dyskusja o takowych antenach, więc zapraszam. Moim zdaniem warto takową mieć jak chodzi o rozmowy drogowe. Fanom CB taka antenka nie wystarczy.
[ Dodano: Wto 31 Paź, 06 07:30 ]
Aha - bywam zajęty, więc nie zawsze odpowiem od razu, ale pytajcie. Zresztą z pewnością są tacy, którzy mogą wiele rzeczy wytłumaczyć dokładniej niż jaKiedyś OI Liftback
Potem OII Kombi Elegance 1.4 TSI DSG
Potem OII 1.9 TDI
Wkrótce OIII Liftback
-
-
bezduszny
-
Jest tylko jedna "cieńkość" - radyjko zostaje widoczne. Przy takim montażu jak ja proponuję, zawsze można je czymś zamaskować. Zresztą wydaje mi się, że w środku oryginalnej półeczki wygląda troszkę lepiej niż pod jakąś blachą. No ale oczywiście są gusty i biuściki
[ Dodano: Sro 01 Lis, 06 22:25 ]
Aha - ja nie mam zewnętrznego głośnika. Wewnętrzny daje sobie radę dzięki szparomKiedyś OI Liftback
Potem OII 1.9 TDI
Wkrótce OIII Liftback
Komentarz
-
-
bezduszny
-
bezduszny
Tak dodawałem wzmacniacz. Standardowa antena VAGa ma taki wbudowany. Triflex go nie ma.
Wstawia się go za radioodtwarzacz i zwykłe radio odbiera juz dobrze
Komentarz
-
bezduszny
-
Potwierdzam co napisał bezduszny. Przeszukując z oryginalną anteną znajdowało co rusz stację. Bez znajduje tylko te najsilniejsze. Nie mam wzmacniacza, bo nie mam czasu rozejrzeć się. Zdaje się, że wypadałoby "obciosać" puszeczkę z oryginalnego kabla, która służyła zasilaniu antenki Skodowskiej. Tam jest taki niestandardowy wtyk.Kiedyś OI Liftback
Potem OII 1.9 TDI
Wkrótce OIII Liftback
Komentarz
-
-
bezduszny
Krokiet, wzmacniacz w oryginalnej antenie VAG'a jest wmontowany na stałe w podstawę anteny
Musisz zrobić inwestycje około 20 pln.... i kupić taki wzmacniacz
Komentarz
-
Wiem i mam jego zdjęcie, bo z ciekawości rozebraliśmy antenkę. Za radyjkiem zaś jest taka puszeczka, która podaje zasilanie do tego wzmaka. Taki wałeczek aluminiowy, który muszę wywalić, bo nie chciałbym, żeby wzmak się pokłócił z tym zasilankiem. Montując CB nie starczyło mi czasu (i tak się spóźniłem), żeby obciosać puszeczkę i zaprawić nową wtyczkę.Kiedyś OI Liftback
Potem OII 1.9 TDI
Wkrótce OIII Liftback
Komentarz
-
-
Witajcie!
jestem nowy i witam wszystkich!
Od 1999 eksploatuję Oktawkę (własciwie dwie) obie TDI 90PS, przelatałem nimi łącznie ponad 300 tys. km. Od ponad roku mam CB, pierwotnie Alana 100+ obecnie Unidena 520, do którego ostatnio kupilem Triflexav(rewelacha - identyczny z oryginałem) i mam pytanka:
1/. CB poszło mi duzo lepiej niz z Sirio Mini Maga - bez szumów pomiędzy rozmowami, dalsze zasięgi, transmisja mniej podbita szumem - same plusy - pewnie to skutki dobrej masy na antenie. Aha: wystroiła się na SWR 1,5 - to chyba nieźle.
2/. Radio FM: 1/3 stacji się wczytuje.
Fachowiec zalecił wzmacniacz (i zamontował) i tu mały problem: wzmacniacz podbil takze szumy - radio dalej ma dziury bez sygnału - tyle, że sygnał pomiędzy drop-outami jest silniejszy i zakłocenia (trzaski) rownież :shock: Do tego wzmacniacz wyraźnie pogorszył odbior CB. Teraz między odbiorami pojawił się szum - radio ma filtr ANL.
Co mozna z tym fantem począć?
Może znacie jakiegoś fachowca z branży, który mógłby to wyrychtować?Pozdrawiam
jm1964
Komentarz
-
-
jm1964 - kojarzę, że u mnie SWR było 1.1 dla 19-tki i 1.4 na krańcach. Ta antenka bardzo ostro się stroi. Czy zakleiłeś sobie końcówkę? Jeżeli nie to ktoś muśnie stroik i już po ptokach. Ja obcisnąłem koszulkę termo, ale że nie trzymała zbyt mocno, to wówcas wkropliłem klej szybkoschnący. Jeżeli mi się rozstroi, to zerwę koszulkę, zdrapię klej i będę mógł znowu stroić.
Ja nie zakładałem jeszcze wzmaka - ta 1/3 stacji mi wystarczaKiedyś OI Liftback
Potem OII 1.9 TDI
Wkrótce OIII Liftback
Komentarz
-
-
bezduszny
Zamieszczone przez jm1964Aha: wystroiła się na SWR 1,5 - to chyba nieźle.
Komentarz
-
Sigma_74
-
Ja mam w miejsce seryjnej radiowej wlozonego Presidenta. Zero problemow przy montazu, tylko, zeby korzystac z radia w pelnym zakresie, bez trzaskow gubienia stacji itp trzeba zalozyc spliter, a jakos od pol roku nie moge tego zrobic :lol: I tak sobie jezdze
[ Dodano: Sob 30 Gru, 06 09:59 ]
Cos takiego, w ostatnim czasie poszlo do gory, kiedys mozna bylo kupic za mniej niz 70zl
Komentarz
-
-
Sigma_74
-
Od czego niby?? Oczywiscie jak sie zakreci antene na to gowno ktore jest w komplecie to oczywiscie zrobimy z niego harmonijke, albo 3 dodatkowe otworki.
-Tomy- robil opis i tam jest na zdjeciu ta blacha, trzeba ja do imadla wsadzic i zrobic na plasko i wtedy skrecac. NIC sie nie powyginalo. Przy tej dlugosci jazda powyzej dozwolonych w PL predkosci nie robi na tym zestawie zadnego wrazenia.
Jak ktos ma pojecie, to zlozy to i nie bedzie nawet sladu :idea:
Komentarz
-
-
Sigma_74
-
Sigma_74
Komentarz