Alpine CDE-9846R/RM - guziczki czy pokretlo?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maniacz
    Drive
    • 2007
    • 62

lec, Tuner TMC często stosowany jest jako dodatek w nawigacjach bo pmaga to ominąc korki, wypadki, roboty drogowe itp. Obecnie na rynku jest kilka urzadzeń z wbudowanym TMC i GPS. Są tez palmtopy GPS i TMC ale niema narazie programów na PPC które obsługja TMC.

Działa to na zasadzie takiej że na falch FM nadawane są sygnałe z informacjami na których trasach sa problemy. Jak ustawisz jakąs trase na nawigacji to ta powinna sprawdzać czy na drogach którymi ona prowadzi niema problemów. Jezeli sa to powinna zaproponowac objazd.

O ile system dokonale działa na zachodzie to w polsce mozemy jeszcze o tym tylko pomarzyc.:/
    pzdr

Atu mapka gdzie TMC funkcjonuje http://www.tmcforum.com/en/about_tmc...ices_today.htm
    oraz forum poświęcone TMC
    Wszystkie błędy ortograficzne, gramatyczne, składniowe i inne są popełnione celowo i podlegają prawu autorskiemu.
  • djpi
    Rider
    S_OCP Member
    • 2006
    • 429

Czesc!
    Napiszcie mi czy Alpine CDE-9846R ma pokretlo glosnosci czy sa to guziczki?
    Mysle o kupnie go do mojej Octy - jak sadzicie - bedzie pasowalo do kokpitu?
    Załączone pliki
    President Johnny II ASC + President Florida
    _,.-*'`'*-.,_Dark side on the Octavia_,.-*'`'*-.,_

Komentarz

• Ziomal
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 5841
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez djpi
      bedzie pasowalo do kokpitu?
      czemu nie , jak kupowałem Sony myślałem ze czerwony i biały będzie dziwnie wyglądać , teraz jestem innego zdania.

Tak wogle to Sony zeszło na psy :|
      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• tomek
        L&K
        • 2005
        • 1078

99.9% to sa przyciski, a nie galka
        ja mam 9854 i wyglada dobrze, choc moglo by troche ciemniej swiecic - choc nie ma tragedii, a i wyswietlacz moglby byc lepiej widoczny w dzien (jest troszke za bardzo "lustrzany")
        O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Nastar
          Rider
          • 2005
          • 460

Może i nie są najbrzydsze te Alpinki - też się trochę nad nimi zastanawiałem... Ale w końcu stanęło na używanym Kenwoodzie i NIE żAłUJę !!! Wygląda też świetnie a jak gra ! A to granie jest chyba ważniejsze...;-)
          W tych sprawach wszystko to kwestia ceny...
          A propos - ile masz na radyjko odłożone ? Może coś doradzimy ciekawszego w tej cenie... :roll:
          Wałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)

Komentarz

na przyciski, wersja 9845 była na gałkę bo takową mam.

Komentarz

• djpi
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 429

Nastar, niby mam w salonie za 500zl, ale dwie-trzy stowki moge do tego dolozyc. Co proponujesz?? :?:

Komentarz

• Nastar
                Rider
                • 2005
                • 460

Wybierz sobie stąd: http://www.essa.com.pl/oferta/index....11,112&kid=112
                o , to też niezłe : http://www.essa.com.pl/oferta/index....kid=72&pid=840

Osobiście mam to : http://www.allegro.pl/item139191258_...a_allegro.html
                i jest miodzio a dałem 600zł więc masz sporo taniej.
                Jest w czym wybierać i nie ma potrzeby rzucać się zaraz na Sony za 500zł... Ja to już przerabiałem i nie rób tego samego błędu...;-)

Komentarz

• djpi
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 429

Dzieki Nastar, przemysle sobie Twoje propozycje.
                  A co powiecie na to?

To radyjko tez chyba nie jest zle?

Komentarz

• Nexus6
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 4847
                    • Volkswagen

djpi, niestety Pionki cienkie są,
                    dopiero DEH-P88 gra po ludzku
                    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Oprawca
                      Drive
                      • 2006
                      • 95

Zamieszczone przez Nexus6
                      djpi, niestety Pionki cienkie są,
                      dopiero DEH-P88 gra po ludzku
                      Było mi kiedyś dane słuchać zestawu ODR Pioneera i nawet ten referencyjny zesaw wypadał blado przy 7939 i pxa-h701

Przy tak niskim budżecie nie ma większej różnicy...każda jednostka która nie jest Deckiem gra bardzo podobnie bez "dopalaczy"...ewidentne różnice słychać dopiero po włączeniu Laudnesów i Equalizerów...
                      Pogromca Dźwięku

CDA-7939R@PXA-H701
                      Xetec T28@Sony XES M1
                      Tec LS155@Sony XES M1
                      2 x Infinity Beta 8@DLS A6

Komentarz

• djczas
                        RS
                        • 2005
                        • 9612

Oprawca, ja wiem co piszesz kilku kolegów tez ale reszta może nie zrozumieć o czym piszesz więc proszę pisz może dłuższe posty ale nie pisz skrótami tylko modelami i o co chodzi

Komentarz

• Oprawca
                          Drive
                          • 2006
                          • 95

Przepraszam...już wyjaśniam...Na jednym ze spotkań miłośników Car Audio firma x postawiła autko w którym główne komponety oparte były na referencyjnej linii Pioneera ODR (Optical Digital Reference) czyli od źródła do wzmacniaczy kompletnie cyfrowo...dopiero dalej analogowo. jest to zestaw kolekcjonerski z najwyższej półki...ale...
                          Moje subiektywne odczucia są takie że w/w zestaw gra ładnie...za ładnie...
                          Wszystko zostało z chirurgiczną precyzją poukładane....i czar prysł...zabrakło mi żywiołowości lekkości i dynamiki...
                          Ogólnie auta tworzone na procesorach są "zimne" ale dla mnie cieplejsze brzmienie można uzyskać poprzez zestawienie radia Alpine 7939 i procesora dźwięku....

Ale to tak na marginesie....

Jeżeli chodzi o radia ze zintegrowaną końcówką mocy w przedziale cenowym <2000 zł to "zdecydowanych" różnic brzmieniowych tu nie znajdziemy...producenci nie żadko korzystają z tych samych układów scalonych odpowiedzialnych za brzmienie...

Osobiście poszukałbym czegoś na zagranicznych aukcjach...może Clariona HX-D1 lub Addzesta...
                          sam miałem ostatnio Clarka DXZ 948 i sprzedałem za 1150 zł....nie była to rewelacja ale z wyłączoną końcówką jakoś grało...polecam też Alpiny...za te pieniądze grają chyba najrozsądniej...nie polecam Kenwoodów, Sony i JVC...bardziej świecą niż grają...a nie o akwarium nam chodzi ...

To tak w kwestii rozwinięcia tematu
                          Pogromca Dźwięku

CDA-7939R@PXA-H701
                          Xetec T28@Sony XES M1
                          Tec LS155@Sony XES M1

Komentarz

• Nastar
                            Rider
                            • 2005
                            • 460

Zamieszczone przez Oprawca
                            nie polecam Kenwoodów...bardziej świecą niż grają...a nie o akwarium nam chodzi ...
                            No właśnie - aż się teraz prosi o podważenie sensu doradzania sprzętu ze względu na to "jak gra"...bo cóż to znaczy " ładnie gra" lub "brzydko gra" ?
                            Jeszcze kilkanaści lat temu usłyszałem tezę w audycji radiowej,że "...CD zabije muzykę bo jest zbyt czysty , wręcz sterylny i nigdy nie przebije specyficznego i naturalnego dźwięku z kasety magnetofonowej czy płyty winylowej..."
                            Wtedy prawie w to uwierzyłem gdyż najzwyklejsze CD (deck) i tak było poza moim zasięgiem... Dziś za to - inne nośniki załugują niemalże na miano sprzętu dla "umuzykalnionych inaczej"... :wink:
                            A co do wypowiedzi przedmówcy - jeśli nie rozmawiamy o ewidentnych szumach i zakłóceniach (często spowodowanych awarią,kompletnym przesterowaniem lub błędnym montażem) lub o parametrach mierzalnych przy pomocy aparatury, to IMO - o kant doopy potłuc dywagacje co gra "ładnie" a co nie... Może wcisnę kij w mrowisko ale coś w tym musi być... Przykład: nie jestem audiofilem , ba , nawet zaawansowanym miłośnikiem CA więc poradziłem się, jak wielu przede mną :co kupić ? Gros wypowiedzi skierowało mnie w stronę Kenwooda. Decyzja szybka , zakup i ... BOMBA ! Gra jak marzenie , "świeci" rozsądnie , ergonomia na "4" czyli sukces !

Oto jakie subiektywne to odczucie... i pięknie można dowieść jak ryzykowne jest ferowanie wyroków w tej delikatnej i , jeszcze raz podkreślę , ogromnie subiektywnej materii.

Komentarz

• Oprawca
                              Drive
                              • 2006
                              • 95

Nastar...każdy ma jakieś doświadczenia z różnymi modelami...jedne lepsze inne gorsze...dlatego tak ciężko komuś doradzić...

Piszac co polecam mam na myśli to co wybrałbym jeszcze jakies dwa lata temu kiedy głowna moją fascynacja była tuba i bardzo zalezało mi na mp3...

Teraz inaczej spożytkowałbym taką kwotę.
                              Pogromca Dźwięku

CDA-7939R@PXA-H701
                              Xetec T28@Sony XES M1
                              Tec LS155@Sony XES M1

Komentarz

Pracuję...