Przy nacisnieciu na hamulec cos strzyknie w glosnikach.Co to

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TommyLee
    Ambiente
    • 2006
    • 179

miecz, A co pisze w instrukcji do Twojego silnika, bo ja tu ciagle widze pisanie o 1.8T, ale to nie jest 1.8T
  • rafalus
    L&K
    • 2005
    • 1140
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Pojawia mi sie glosnikach trzask przy np. naciskaniu hamulca lub wlaczeniu kluczyka w pozycje ,zeby np. dzialal nawiew. Sytucja ma miejsce rowniez na postoju . Trzask jest zawsze bez wyjatku. Wczesniej tego nie mialem.
    Dodam ,ze mam wzmacniacz.
    nowy cSIMC od Aliego
    seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
    Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• daneczek76
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 3642
      • Toyota

mozesz miec słabą mase wzmacniacza ale naj lepiej zadaj to pytanie unas na forum w dziale caraudio
      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• rafalus
        L&K
        • 2005
        • 1140
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Wlasnie masa idzie do wzmacniacza kablem 20mm2 ok 6 metrów.
        Wie ktos jak zalozyc kndensator? Chodzi o technike podlacznia dostalem do zestawu żarówke.
        nowy cSIMC od Aliego

Komentarz

• Oprawca
          Drive
          • 2006
          • 95

Kondensator przed wpięciem w instalacje należy naładować...do tego właśnie służy żarowka.... na Kondzia podajesz bezpośrednio masę a + podajesz poprzez żarowkę która po naładowaniu kondensatora gaśnie...dopiero po tej czynności można podpiąć Kondensator w układ...

[ Dodano: Nie 12 Lis, 06 19:56 ]
          Co do masy to możną ją pociągnąć z karoserii przy założeniu że dodamy tyle masy ile wzięliśmy prądu...czyli skoro z aku bierzesz 20mm2 do wzmaka to powinieneś zwiekszyc przekrój masy także o 20mm2 podpinając z aku do karoserii.

[ Dodano: Nie 12 Lis, 06 20:08 ]
          Zamieszczone przez rafalus
          Pojawia mi sie glosnikach trzask przy np. naciskaniu hamulca lub wlaczeniu kluczyka w pozycje ,zeby np. dzialal nawiew. Sytucja ma miejsce rowniez na postoju . Trzask jest zawsze bez wyjatku. Wczesniej tego nie mialem.
          Dodam ,ze mam wzmacniacz.
          Trzaski w głosnikach pojawiają się w niższej klasie wzmacniaczy przy włączeniu i wyłączeniu wzmaka...

Wyższe modele maja tzw "cichy start" czyli nie ma tego efektu słyszalnego w głośnikach...

Co do nacikania na hamulec...to sprawa wygląda conajmniej dziwnie

Na pewno nie jest to spowodowane masą...

Polookaj kiedy jest ten trzask...czy w trakcie odsłuchów czy przy włączaniu radia?
          Pogromca Dźwięku

CDA-7939R@PXA-H701
          Xetec T28@Sony XES M1
          Tec LS155@Sony XES M1
          2 x Infinity Beta 8@DLS A6

Komentarz

• fazis
            Classic
            • 2006
            • 10

Kwestia "cichego startu" to jest jeden temat - to by tłumaczyło trzask przy przkręceniu kluczyka i podaniu zasilania na wzmak, ale sprawa hamulca to może okazać się sprawą zupełnie odrębną np. może to być jakieś małe przebicie na masie. Sprawdź czy taki objaw pojawia się po pierwsze przy zupełnie ściszonym radiu, przy pracującym silniku gdy dodajesz gazu, włączasz światła mijania/długie itd jeżeli tak to masz problem z przebiciem na masie.

Komentarz

• rafalus
              L&K
              • 2005
              • 1140
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Wzmavniacz mam RocfordaFosqate Punch P4004 4ch

Przy uruchamianiu wzmacniacza jest cisza i przy gaszeniu tez.
              Efekt wystepuje przy tym jak slucham radio nie zaleznie czy stoje czy jade wlacze stop/przekrece kluczyk/wlacze dlugie/ nastepuje krotki trzask na glosnikach.

Dodam ,ze ostatnio sprawdzilem sprawe podlaczajac wszytsko z pomieciem wzmaka uzylem do testu radia Alpiny. Bylo ciszej gdybym mial tak podlaczone od poczatku nie zauwazyl bym trzasku ale bylem wyczulony na moment , w ktorym jest.

A sprawdzcie u siebie czy cos takiego wystpuje . Trzeba sie wsluchac np. na postoju przy wylaczonym silniku i sprobowac wcisnac np. hamulec.Radio musi oczywiscie byc wlaczone.

ps. Wzmach mam podlaczony bezposredno od akumulatora kablami o 20mm2. Teraz dokladam Kondenstaor 4 Faradowy. z wyswietlaczem napiecia
              nowy cSIMC od Aliego

Komentarz

podjedz do Zernik do Mirka i ci powie co jest, albo do Jetronika, tylko nie wiem czy sie takimi rzeczami zajmuja.

Komentarz

• Oprawca
                  Drive
                  • 2006
                  • 95

Kondensator z elektroniką na pewno nie wprowadzi Ci do instalacji żadnych zakłuceń... Gratuluje...

Ale dla szpanu można na dźwięk przymknąć oko
                  Pogromca Dźwięku

CDA-7939R@PXA-H701
                  Xetec T28@Sony XES M1
                  Tec LS155@Sony XES M1

Komentarz

• djczas
                    RS
                    • 2005
                    • 9612

Teraz dokladam Kondenstaor 4 Faradowy. z wyswietlaczem napiecia
                    jakiej firmy bo nie sadze aby miał 4 farady zamierzasz zasilać warszawe w razie awarji

Komentarz

• Oprawca
                      Drive
                      • 2006
                      • 95

Poza tym 1F potrafi dużo szybciej oddać ładunek elektryczny niż 4
                      Pogromca Dźwięku

CDA-7939R@PXA-H701
                      Xetec T28@Sony XES M1
                      Tec LS155@Sony XES M1

Komentarz

• rafalus
                        L&K
                        • 2005
                        • 1140
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Ja nie twierdz ,ze ma wprowadzac zaklocenia kondensator bo te juz mam.
                        Bylem u Mirka jest najlepszy wiadomo jak sobie on nie poradzi to nie ma gdzie jezdzic i tak. Bedziemy probować dławik ale czy to cos da jakas nie wierze .

Byla promocyjna cena, kndenstaor jest firmy Power Acustic.
                        Kolega używa też takiego . Kondesnator zakupiłem w stanach dałem ok 75$.

[ Dodano: Wto 28 Lis, 06 02:17 ]
                        A takie pytanie czy separator moze wywolywac zaklocenia? Czy w radiu np. Kenwooda jakims tam wyzszym modelu moze byc separator wbudowany?
                        nowy cSIMC od Aliego

Komentarz

• powgreg
                          Classic
                          • 2005
                          • 14

Ja nie twierdz ,ze ma wprowadzac zaklocenia kondensator bo te juz mam.
                          Bylem u Mirka jest najlepszy wiadomo jak sobie on nie poradzi to nie ma gdzie jezdzic i tak. Bedziemy probować dławik ale czy to cos da jakas nie wierze .

Byla promocyjna cena, kndenstaor jest firmy Power Acustic.
                          Kolega używa też takiego . Kondesnator zakupiłem w stanach dałem ok 75$.

[ Dodano: Wto 28 Lis, 06 02:17 ]
                          A takie pytanie czy separator moze wywolywac zaklocenia? Czy w radiu np. Kenwooda jakims tam wyzszym modelu moze byc separator wbudowany?
                          Masz na myśli separator antenowy? jeżeli tak to wypnij go z radia i będziesz wiedział.
                          trzask występuje tylko w głośnikach zasilanych ze wzmacniacza czy też na samym radiu (przy odłączonych czinczach od radia)?
                          Napisz co to za radio i co zasilasz z radia a co ze wzmacniacza.
                          www.powe.pl

Komentarz

• rafalus
                            L&K
                            • 2005
                            • 1140
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Sprawdzalem odlaczajac antene i jest dalej to samo.
                            Wlasnie ostatnio sprawdzilem i niestety trzask jest i w 1 i w 2 wymienionym wyzej przez Ciebie przypadku.
                            Radio Kenwood DDx 6019. Ze wzmacniacza zasilam wszystko suba i przód.Nawet nie mam kostki w tym radiu ,zeby podlaczyc inaczej bo byla mi zbedna.
                            Masz jakis pomysl. No otatecznie jeszcze ten separator moge wywalic z kostki od strony instalacji auta ale chyba on nie ma wplywu masz jakis pomysl?
                            nowy cSIMC od Aliego

Komentarz

pewnie że mam, Mirek żerniki Wrocławskie, i po problemie.

Komentarz

• rafalus
                                L&K
                                • 2005
                                • 1140
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Mirek doradza filtr. ALe ma teraz powazniejsze zadania a ja chcialbym jak by z tym filtrem nie wyeszlo zrobic odrazu inne rzezczy

[ Dodano: Nie 03 Gru, 06 11:32 ]
                                fazis wlasnie mam tak jak mowisz a skad by powstalo to przebicie?
                                Montowalem alarm niedawno moze przez to?Jak radio jest zciszone tez slychac ten odglos wlasnie.
                                nowy cSIMC od Aliego

Komentarz

to jedz do Jeta , tam tez sa specjalisci i ci zrobią
                                  bujasz sie z tm juz jakis czas i dalej nic.

Komentarz

• powgreg
                                    Classic
                                    • 2005
                                    • 14

Sprawdzalem odlaczajac antene i jest dalej to samo.
                                    Wlasnie ostatnio sprawdzilem i niestety trzask jest i w 1 i w 2 wymienionym wyzej przez Ciebie przypadku.
                                    Radio Kenwood DDx 6019. Ze wzmacniacza zasilam wszystko suba i przód.Nawet nie mam kostki w tym radiu ,zeby podlaczyc inaczej bo byla mi zbedna.
                                    Masz jakis pomysl. No otatecznie jeszcze ten separator moge wywalic z kostki od strony instalacji auta ale chyba on nie ma wplywu masz jakis pomysl?
                                    Nie wiem jak masz połączoną masę wzmacniacza z akumulatora czy do nadwozia ale na twoim miejscu próbował bym przepiać masę radia do nadwozia jeżeli masz minus wzmacniacza też z nadwozia lub z przewodem masy na wzmacniaczu jeżeli masę wzmacniacza masz z akumulatora (obudowa wzmacniacza w tej drugiej kofiguracji musi byc odizolowana od nadwozia).
                                    www.powe.pl

Komentarz

• rafalus
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1140
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Masa wzmacniacza jest z akumultora. Wzmachol jest odizolowany tak mysle
                                      nowy cSIMC od Aliego

Komentarz

• powgreg
                                        Classic
                                        • 2005
                                        • 14

Masa wzmacniacza jest z akumultora. Wzmachol jest odizolowany tak mysle
                                        Z tym odizolowaniem chodzi o metalową obudowe by nie stykała się do blachy.
                                        Jezeli masę masz od aku to i masę radia powinieś miec z aku lub z minusowego kabla wzmacniacza.
                                        Co to jest za kenwood jakaś jednostka multimedialna?
                                        www.powe.pl

Komentarz

• rafalus
                                          L&K
                                          • 2005
                                          • 1140
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Wzmach jest na plycie MDF . Kenwood ddx 6019 2 din z ekranem 6,95 w europie 6029

[ Dodano: Pon 11 Gru, 06 18:05 ]
                                          radio peniw podlaczone jest do masy z blachy
                                          nowy cSIMC od Aliego

Komentarz

• powgreg
                                            Classic
                                            • 2005
                                            • 14

Wzmach jest na plycie MDF . Kenwood ddx 6019 2 din z ekranem 6,95 w europie 6029

[ Dodano: Pon 11 Gru, 06 18:05 ]
                                            radio peniw podlaczone jest do masy z blachy
                                            Przepnij masę radia do minusowego kabla wzmacniacza (ew do minusa akumulatora) bo jak masz z oryginalnej kostki to jest ona wspólna dla kilku rożnych odbiorników (brana jest z nadwozia) i mogą Ci przez to wchodzić zakłócenia.
                                            www.powe.pl

Komentarz

• rafalus
                                              L&K
                                              • 2005
                                              • 1140
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Wczoraj podlaczylem wszystko od akumulatora.Na razie jestem w fazie testow.
                                              Oczywiscie nie obylo sie bez zwyczajowych problemow.
                                              Zalozylem tez dystanse z allegro z firmy powe ledwie wlazły .
                                              Mam nadzieje ,ze membrama glosnika nie styka sie z osłoną głośnika.Nie moglem zalozyc tapicerki z lewej strony troszke byl przy duzy na boki jeden dystans ale wkoncu wszedł, musialem tez sciagac osłone głosnika ,zeby zobaczyc co jest nie tak ciezko pozniej bylo go zalozyc .Chyba jeden dystans byl przyduzy
                                              Przykrecilem dystanse na stare sroby nie wiem czy dobrz czy zle ale pasowaly idealnie.
                                              Nic sie nie rusza.Wieczorem napisze co z trzeszczeniem .

[ Dodano: Pią 15 Gru, 06 12:40 ]
                                              dalej jest to samo .
                                              Czemu radio przygasa przy odpalaniu auta?
                                              nowy cSIMC od Aliego

Komentarz

Pracuję...