wygłuszenie drzwi - to działa !!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jczajk1
    Classic
    • 2006
    • 26

Alberto, opisz to bardziej zrozumiale :?: :?: :?: :niewiem
  • huwe
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2005
    • 976

wczoraj wieczorem wygłuszyłem tylko jedne drzwi ( prawe) - bo na tyle mi straczyło materiału.
    ale stwierdzam:
    to działa !!
    mam teraz porównanie odgłosów dobywających się z głośnika lewego i grania prawego.
    nagle okazało się, że można z nich wyciągnąć dużo basu i środka.
    pisze tego posta głównie dla niedowiarków, którzy podchodzą do tego tematu sceptycznie.
    naprawdę warto. spędziłem przy tej operacji 4 godziny, ale każda minuta spędzona przy tych czynnościach zwróciła się z nawiązką.
    dzisiaj będę kontynuował prace przy lewych drzwiach... a czuję , że sukcesywnie to całe auto będzie wygłuszone....
    Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• Zoltar
      Rider
      • 2005
      • 722

Hej.

Masz zdjęcia ?
      www.soft-car.pl
      www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
      - Wyłączanie DPF
      - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

• rafalus
        L&K
        • 2005
        • 1140
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Bas z przodu to raczej rzecz psujaca odsłuch tak mi sie prznajmniej zdaje
        Ale wygluszenie drzwi powinno byc standartem dla bardziej wymagajacych fanów caraudio.Ja mam jeszcze dodatkowo wszystko spryskane srodkiem AP .Także wnetrze drzwi. Ale dystansow nie zamotowalem i cos tam kolacze przy glosniku z tego pwodu.
        I blacha z zewnatrz ma tez ma inny odglos. Ja dodatkowo tez wygluszalem bagaznik wszczegolnosci blache nad zderzakiem po bokach i podloge. Dodam ,ze w audi w tych miejscach jest conajmniej centymetr mat pod tapicerka przynajmniej w B4.
        nowy cSIMC od Aliego
        seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
        Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• Nexus6
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4847
          • Volkswagen

Zamieszczone przez rafalus
          Bas z przodu to raczej rzecz psujaca odsłuch tak mi sie prznajmniej zdaje
          chyba kpisz :diabelski_usmiech
          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Nexus6, E no nie znasz sie :lol: 2 tuby do bagaznika wzmachol 2000W, neonki i jazda pod remize :twisted:
            Spritmonitor.de

Komentarz

• the_maniek
              Ambiente
              • 2006
              • 177

Ja przy okazji zmiany glosniczkow na lepsze :twisted: zrobilem sobie wygluszenie drzwiczek i jestem cholernie zadowolony . Basik sie poprawil i bardzo dobrze, wlasnie o to chodzilo Poza tym ak ktos nie chce miec z przodu basow zawsze moze przy tweeterach tylko zostac :P :wink:

PZDR!
              Żaden wiatr nie jest dobry dla okrętu, który nie zna portu swego przeznaczenia.

Komentarz

• Nastar
                Rider
                • 2005
                • 460

Nooo , czyli nie natyrałem się na darmo u siebie...;-)
                Efekty faktycznie pojawiają się szybko - osobiście muszę jeszcze delikatnie popracować nad boczkami drzwi bo przy większym poziomie umc,umc plastiki drżą brzydko...
                Wcześniej tego nie było ...no ale ciśnionko akustyczne wewnątrz drzwi jest teraz "nieco" inne... :twisted:
                Wałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)

Komentarz

• BioBogon
                  Elegance
                  • 2005
                  • 921

Nastar zamontuj suba i naturalnie poziom łupania w drzwiach się zmniejszy na rzecz bagażnika
                  Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• the_maniek
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 177

Zamieszczone przez Nastar
                    osobiście muszę jeszcze delikatnie popracować nad boczkami drzwi bo przy większym poziomie umc,umc plastiki drżą brzydko...
                    Mam to samo Juz rozne cuda robilem, aby te trzaski wyeliminowac :? Troche mi sie udalo, ale przy duzym basie dalej cos brzeczy. Te plasiki na drzwiach to nie sa najwyzszych lotow, pozatym sama konstrukcja tez nie najlepsza.

PZDR!

Komentarz

• Nexus6
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 4847
                      • Volkswagen

the_maniek, podjedź na spota, posłuchamy, obadamy. :diabelski_usmiech
                      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• the_maniek
                        Ambiente
                        • 2006
                        • 177

the_maniek, podjedź na spota, posłuchamy, obadamy. :diabelski_usmiech
                        Musze sie wreszcie kiedys znow na spota wybrac... tylko zycie nie pozwala :? ale cos wymysle :diabelski_usmiech dzieki

PZDR!

Komentarz

• Jabar1975
                          RS
                          • 2006
                          • 3331

zamiencie sie drzwiami na tydzien to zobaczycie czy warto
                          nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• grzegorz
                            Ambiente
                            • 2005
                            • 128
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM
                            • BMM 2.0 TDI 140 KM

Huwe, jak już tak całe auto wygłuszysz, to proponuję też powyklejać maskę silnika, w te wolne przestrzenie, przez które widać zewnętrzną blachę. Ja powyklejałem matami z warstwą alu i wydaje mi się że jest zdecydowanie ciszej, da się to łatwo wyczuć przy otwartych oknach i stojąc na zewnątrz...
                            życie zmienia marzenia ...
                            1.9TDI ALH powered by MT: 120KM/260Nm

Komentarz

• huwe
                              Elegance
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 976

miałem małe problemy z dostępem do formum, ale się udało...
                              wykleiłem drugie drzwi i ... apetyt rośnie w miare jedzenia.
                              w porównaniu do tego co było wczesniej ... to nie ma żadnego porównania :twisted:
                              piekny bas i kupa środka z przodu się pojawiła.... basik z tyłu w zasadzie uzupełnia tylko głębię dźwięku.
                              teraz po kolei wezme się za tył auta....( tylko czasu trzeba troszku znowu znaleźć)
                              Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• Miras76
                                Classic
                                • 2006
                                • 6

Witajcie.

Jestem nowym forumowiczem. Troszkę poczytaem o audio na Waszym forum i podjąłem decyzję wygłuszenia drzwi z przodu i wymiany głośników - mam ze starego Espero Helix Blue 62 MKII - 16,5 cm. Będą pewnie pasowały. Zakupię również dystansy MDF i wymienię przewody na 2x2,5 mm. Nurtuje mnie tyko jedna rzecz. Jak Waszym zdaniem wygłuszyć drzwi (czym wiem - maty alu). Czytając obserwuję 2 rodzaje wygłuszenia. Patrząc od środka samochodu na drzwi jedni wyklejają zewnętrzna paszczyznę blachy i płaszczyznę z otworami technoogicznymi a inni tylko tę z otworami. Jak Waszym zdaniem jest lepiej i czy wyklejenie obu paszczyzn daje isotną różnicę w odbiorze dźwięku czy jest to tyko dodatkowa robota.

PS>
                                Całość będę robi sam więc przy konieczności wyklejania podwójnie poświęcę więcej czasu.

Pozdrawiam i dziękuję

Miras
                                Dzięki za
                                MIRAS

Komentarz

• arci9
                                  RS
                                  • 2004
                                  • 2007

Zamieszczone przez Miras76
                                  Patrząc od środka samochodu na drzwi jedni wyklejają zewnętrzna paszczyznę blachy i płaszczyznę z otworami technoogicznymi a inni tylko tę z otworami. Jak Waszym zdaniem jest lepiej i czy wyklejenie obu paszczyzn daje isotną różnicę w odbiorze dźwięku czy jest to tyko dodatkowa robota.
                                  IMO, powinieneś wykleić obie strony, ja trochę pożałowałem na wew. część blachy i teraz przy b. głośnym słuchaniu, stojąc na zew. słychać muzę i jednak jak drzwi pracują - także nie oszczędzaj tylko tłum wszystko co się da, łącznie z boczkami bo one też pracują

Komentarz

• huwe
                                    Elegance
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 976

ja też wygłuszałem obuie strony drzwi - i część wewnętrrzną i tą z otworami.
                                    życzę zgrabnych rączęk :twisted: przy wyklejaniu wewnętrznej części.

Komentarz

• Miras76
                                      Classic
                                      • 2006
                                      • 6

Tak też myślałem, chciałem się upewnić.

arci9 piszesz o boczkach - masz na myśli wewnętrzną stronę tapicerki czy boczne części drzwi (te gdzie zamontowamy jest zamek i zawiasy - czy może coś innego?

Dzięki za szybki odzew.

Miras
                                      MIRAS

Komentarz

• huwe
                                        Elegance
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 976

jak będziesz wyklejał, to zwróć uwagę: na wewnętrznej stronie tapicerki masz wypełnienie ze steropianu. nawet jeśli się trzymają, to je oderwij, i podklej sam - ja tego nie zrobiłem od razu, i musiałem, robic powtórkę - niemiłosiernie skrzypiały

Komentarz

• arci9
                                          RS
                                          • 2004
                                          • 2007

arci9 piszesz o boczkach - masz na myśli wewnętrzną stronę tapicerki czy boczne części drzwi (te gdzie zamontowamy jest zamek i zawiasy - czy może coś innego?
                                          Mam na myśli tapicerkę - ale jedna warstwa, można chyba też takim środkiem w płynie, ale on podobno sporo schnie i nie wiem jak dokładnie działa, za to drzwi są ciut lżejsze.
                                          U mnie trochę na raty robiłem całe wygłuszenie, i w sumie trochę nie potrzebnie bo za każdym razem trzeba rozbierać drzwi co chyba im nie służy i potem plastiki ciut trzeszczą, ale wygłuszenie tapicerki sporo pomogło ))

Komentarz

• Miras76
                                            Classic
                                            • 2006
                                            • 6

No dobra. Dzięki wielkie. Jeszcze tylko jedno pytanko i daję Wam spokój.

Przymierzam się do wyguszenia tymi matami http://www.powe.com.pl/product_info....roducts_id/206
                                            i zastanawiam się czy jedna rolka wystarczy na dwoje drzwi i tapicerkę oraz ile warstw maty naklejać na każdą z paszczyzn.

Może ktoś, kto już ma to ulepszenie za sobą napisze ile materiau mu poszło. Jak wezmę się do roboty i w trakcie okaże się, że mam za mało materiału to moje kruche serduszko pęknie.

Dzięki
                                            MIRAS

Komentarz

• arci9
                                              RS
                                              • 2004
                                              • 2007

Przymierzam się do wyguszenia tymi matami http://www.powe.com.pl/pr...products_id/206
                                              i zastanawiam się czy jedna rolka wystarczy na dwoje drzwi i tapicerkę oraz ile warstw maty naklejać na każdą z paszczyzn.
                                              Tutaj nie pomogę bo kompletnie nie znam tych mat

Wydaje mi sie, że na blachę to i dwie warstwy złe nie będą, na tapicerkę chyba jedna w zupełności wystarcza

Komentarz

• kowal 2002
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 5161

Przymierzam się do wyguszenia tymi matami http://www.powe.com.pl/product_info....roducts_id/206
                                                Podobne "maty" ( rolki ) możesz też kupić np. w Castoramie. Nazywa się to "Taśma dekarska" i robi to bodajże firma "Soudal". Co do ilości to zależy jak bardzo jesteś "napalony" na wytłumianie. Taka 1 ( 2,25 m2 ) rolka powinna jako tako wystarczyć na podstawowe wytłumienie dwojga drzwi, choć proponował bym dokupienie jeszcze jednej rolki, ale węższej ( np. 10 - 15 cm, bo taką szeroką to nie wszędzie jest wygodnie podejść ) wtedy powinno być OK. Co do ilości warstw to 1 na tapicerkę powinna wystarczyć i 2/3/4 w zależności czy bezpośrednio na blachę ( wtedy 2-3 ) czy na otworze ( 4 dla większej sztywności ). Polecam też podklejenie dodatkowo pod tapicerkę ( na warstwę wytłumiającej taśmy ) płata cienkiej gąbki ( 10 mm ); wypełnia pustą przestrzeń i dodatkowo tłumi...
                                                Powodzenia!
                                                Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                                Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Miras76
                                                  Classic
                                                  • 2006
                                                  • 6

No to sprawa jasna.
                                                  Dwie rolki maty, dystansy, gąbka i do roboty. Jak będzie już po (pewnie dopiero za miesiąc bo do końca stycznia jestem w delegacji) to dam znać o wynikach.

Pozdrawiam i dziękuję.

Miras
                                                  MIRAS

Komentarz

Pracuję...