Drodzy kierowcy osobowych aut, to jest miejsce tymczasowe na czas remontu trasy AK w Warszawie do karania pojazdów TIR omijających zakaz wjazdu do Warszawy zgodnie z przepisami.
Aktywne wytłumienie hałasów
Zwiń
X
-
Aktywne wytłumienie hałasów
Zakładam ten temat, ponieważ nie znalazłem odpowiednika, a wszelkie wytłumienia i wygłuszenia prowadziły mnie nie tam gdzie chciałem... ale do rzeczy:
niedawno oglądałem test audi S8 i zaprezentowany był aktywny system tłumienia szumów na bazie 4-ech mikrofonów i procesora dźwięku - jak w droższych słuchawkach np. firmy B O S E.
chodzi o nakładanie odwróconej fali i eliminajcę szumu prawie do zera.
czy spotkał się ktoś z takim rozwiązaniem w samochodzie innym niż wspomniane S8 ?
czy można taki system zbudować w oparciu o fabryczne głośniki ? albo dołożenie innych ? chodzi o emisję odwróconej fali ( szumu ? )
domyślam się, że narastanie szumu i jego charakterystyka bedzie zmienna dynamicznie, zależnie od pędu wiatru i obrotów silnika, i nie wiem, jeśli do tego dojdzie ludzki głos, czy wszystko się nie "wyciszy"
każda wypowiedź mile widziana - oprócz propozycji wyklejania matami
-
-
kapi, procesor dźwięku firmy alpine ma taką opcję
o tutaj: http://www.alpine.com.pl/p/Products/...ors14/pxa-h800
funkcjonalność RoadEQ
cena ~2900złJeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Zorrkapi, procesor dźwięku firmy alpine ma taką opcję
o tutaj: http://www.alpine.com.pl/p/Products/...ors14/pxa-h800
funkcjonalność RoadEQ
cena ~2900zł
może coś "robionego", na bazie jakichś układów ?, może jest ktoś, kto ma wiedze jak taki system działa albo powinien działac ?
każda wypowiedź mile widziana - oprócz propozycji wyklejania matamiZamieszczone przez nikoś151Zakup lepiej najtańsze maty atp albo bolla
wole dołożyć 5 kg elektroniki, niż 100kg mat.
Komentarz
-
-
kapi, obecne technologie pozwalaja produkowac lekkie maty o wysokiej wartośći tłumiącej. Więćl, aż tak wiele kg ci nie dojdzie
www.wantrejce.pl domowe obiady z dowozem do firmy, szkoły i domu
GrAnAtOwA bOmBa
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...078608#1078608
Komentarz
-
-
zakładając wygłuszenie dynamatem bierzemy zdanych producenta 1 mata daje wagę 0,80kg
rozmiar maty~ 0,81x0,46cm czyli ~ 0,40m2. załóżmy że na wygłuszenie auta potrzeba nam około 10m2 daje nam 25mat. ciężar 25 mat to około 20 kg... koszt 1 pudełka mat 9szt to wydatek 500-600zł przy zniżkach mamy. Potrzebujemy 3 pudełek ( w 2-ch również się zmieścimy tylko dokładnośc ucierpi) łączny koszt to 1800zł. Pamiętajmy, żę mata dynamat jest o niebo skuteczniejsza od zwykłego bolla czy atp. Skoro aż tak ci na wadze zależy to umyj dokładnie auto, nadkola z błota, upuśc oleju z litr, 1L spryskiwacza również wystarczy. w baku woź 5L paliwa i masz około 70 kg do przodu.
Komentarz
-
-
nikoś151, gdzie masz maty dynamat po 500-600zł (teraz to za mniej niż 899zł nie ma) ?
kapi fakt faktem wygłuszenie auta matami jest lepszym pomysłem od aktywnego systemu tłumienia. Po prostu za mało producentów zajęło się tym tematem.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez blackrsmyślę ze jak bys sie przejechał furą nexusa to byś zmienił zdanie.
Zamieszczone przez nikoś151zakładając wygłuszenie dynamatem bierzemy zdanych producenta 1 mata daje wagę 0,80kg
rozmiar maty~ 0,81x0,46cm czyli ~ 0,40m2. załóżmy że na wygłuszenie auta potrzeba nam około 10m2 daje nam 25mat. ciężar 25 mat to około 20 kg... koszt 1 pudełka mat 9szt to wydatek 500-600zł przy zniżkach mamy. Potrzebujemy 3 pudełek ( w 2-ch również się zmieścimy tylko dokładnośc ucierpi) łączny koszt to 1800zł. Pamiętajmy, żę mata dynamat jest o niebo skuteczniejsza od zwykłego bolla czy atp.
1800 maty ( minimum)
ok. 500 - robota, ( minimum)
ok. 500 - ew. uszkodzone plastiki, czego NIE jesteśmy w stanie przewidzieć. no i wszystko "poruszone", co do mnie raczej nie przemawia.
razem - min. 2800.....
co jest porównywale do zakupu sprzętu i SAMODZIELNEJ instalacji.
Zamieszczone przez nikoś151Skoro aż tak ci na wadze zależy to umyj dokładnie auto, nadkola z błota, upuśc oleju z litr, 1L spryskiwacza również wystarczy. w baku woź 5L paliwa i masz około 70 kg do przodu.
Zamieszczone przez Zorrkapi fakt faktem wygłuszenie auta matami jest lepszym pomysłem od aktywnego systemu tłumienia. Po prostu za mało producentów zajęło się tym tematem.
skoro VAG zwraca dużą uwagę na redukcję masy, to nie ładowali by przeciez dodtakowych mat do wygłuszenia :P
a skoro są systemy które działają, to czemu ich nie zastosować ? ( tylko jak działają :roll: )
jak wspomniałem - nie uśmiecha się mi rozbebeszanie całego auta.... nie szukam półśrodków tylko INNEGO rozwiązania.
Zamieszczone przez nikoś151u mnie w Elblągu mam zniżki około 45% za ilości kupowanego sprzętu.
odbiegliśmy od tematu : NIE CHCE mat ..... chce inny sposób wyciszenia auta :P
zbytnio na doznania dźwiękowe w OII nie narzekam - i tak jest ciszej niż w byłej F1 z TDI
no nic.... szukam dalej ... :diabelski_usmiech
ciekawy >> artykuł << na jednej ze stron www
Komentarz
-
-
Trochę teorii ,
dla mnie temat jest rozwojowy a szanse rosną z każdą napotkaną stroną www w tym temacie
wyciszyć auto o 20dB - tego bym pragnął :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Żeby samemu tanio (by było taniej niż kupny procesor lub wygłuszanie) taki system zbudować to nie możliwe według mnie. Chyba żeby ogarnąć czy to w Audi jest oddzielny sterownik czy wbudowane jest we wzmacniacz i próbować podpiąć w Octavii, ale i tak w to wątpię by chodziło.http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Trochę plików do VCDS, zapraszam
Komentarz
-
-
kapi, jak chcesz maksymalizować efekt vs koszty to najlepiej zorganizować sobie miernik hałasu, sprawdzić gdzie w "aucie piszczy" i punktowo "zalepić" te obszary.
W ciemno mogę dodać, że w Octaviach są dwa kluczowe miejsca
- uszczelki drzwi
- nadkola
Co do uszczelek drzwi, w amerykańskich sklepach dostaniesz całe mnóstwo produktów dla motoryzacji, u nas nie ma nic. Tak trochę przymierzam się do spróbowania różnej maści uszczelek np.: z gumy EPDM, cena ~30zł za 10m jest OK, tylko moja wiedza na temat uszczelek i materiałów (giętkość, skuteczność tłumienia itp) jest marna, więc jeszcze się za to nie zabrałem.
Co do nadkoli
- widziałem pomysł na "gumę w spray'u", którą się pryska na zewn. stronę nadkola. Powinno dać radę.
Swoją drogą jakby ktoś miał instrukcję jak wygłuszać koła matami to chętnie bym poczytał.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Przede wszystkim to trzeba ustalić co chcemy wytłumić, bo określenie "hałas z zewnątrz" niewiele mówi. Ogólnie im wyższa częstotliwość tym większe problemy z wytłumieniem aktywnym a przyczyną jest długość fali. Dla 100 Hz ( bass ) fala ma długość 340 cm, dla 1000 Hz ( tony średnie ) jest to 34 cm, a dla 10 000 Hz jest to już 3,4 cm. Dlatego wytłumienie odgłosów np. burczącego tłumika jest dosyć łatwe do wykonania nawet z wykorzystaniem fabrycznych głośników, bo długość fali jest na tyle duża, że lokalizacja źródła dźwięku nie ma znaczenia ( to ten sam efekt, który pozwala na umieszczenie subwofera w bagażniku a nie obok głośników przednich ). Przy częstotliwościach w ok. 1 kHz fala ma już 34 cm, co oznacza, że jeśli w danym miejscu - "uchu" ( w węźle fali wypadkowej ) uda nam się uzyskać całkowite wytłumienie, to przesunięcie "ucha" o kilka cm likwiduje efekt tłumienia a nawet ( przy przesunięciu o połowę długości fali czyli o 17 cm ) powoduje podwojenie "głośności" wytłumianego hałasu. Przy 10 kHz to już nawet nie ma o czym pisać, bo pomiędzy max tłumieniem a podwojeniem głośności hałasu mamy przesunięcie "ucha" o zaledwie 1,7 cm.
Pomijam tu całkowicie fakt, że człowiek ma dwoje uszu, że dźwięk dociera do obu w różnym czasie ( różna odległość od źródeł hałasu ), że w samochodzie jest masakryczna ilość odbić fali powodująca zjawisko interferencji itp., itd...
Najprostszym i wykonalnym nawet we własnym zakresie rozwiązaniem, które niweluje wszelkie powyższe problemy są właśnie aktywne słuchawki ( coś jak wspomniane BOSE ), ale rozumiem, że autorowi nie o to chodzi...
Jeśli ktoś bardzo chce próbować opcji "bez słuchawek" to niech się skupi jedynie na tłumieniu hałasu niskich częstotliwości. Łatwo go wyizolować z samej karoserii ( a nie z wnętrza kabiny - co automatycznie eliminuje nam problemy ze sprzężeniem akustycznym ). Najlepszy był by przetwornik piezzoelektryczny, ale można też użyć mikrofonu, ale nie słuchającego "z powietrza" tylko zamocowanego szczelnie "membraną" do karoserii.
Ogólnie jeśli ktoś chce uzyskać maksymalny wskaźnik jakość wytłumienia/cena polecam jednak zakup "aktywnych" słuchawek...
Zamieszczone przez ZorrCo do nadkoli
- widziałem pomysł na "gumę w spray'u", którą się pryska na zewn. stronę nadkola. Powinno dać radę.
Swoją drogą jakby ktoś miał instrukcję jak wygłuszać koła matami to chętnie bym poczytał.
Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Kiedyś jak musiałem się "odstresować" to poleciałem nadkola zwykłą taśmą dekarską Tytan. Przy podgrzewaniu opalarką pięknie się układa i doskonale trzyma. Na razie jest to jedyne wytłumienie karoserii od tej strony ( na wiosnę planuje wytłumić gródź i podłogę od strony wnętrza kabiny, ale to już normalnymi matami STP - na zewnątrz szkoda mi było kasy więc poszła dekarka ). Różnica w głośności nawet po tej "dekarce" jest wyraźnie słyszalna, a koszt prawie zerowy więc myślę, że warto.:
: Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
:
: Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
: Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Super_Be, wrzuciłem fotki...
Ale nie róbmy OT, bo temat jest o aktywnym tłumieniu....
Tak czy inaczej, sądzę że po pierwsze: taki aktywny system nie zastąpi mat, przynajmniej w niektórych miejscach (i vice versa), a po drugie, jeśli to nie jest przestrzennie zaprojektowane z myślą o konkretnym samochodzie (mam na myśli umiejscowienie tych mikrofonów i charakterystykę procesora), to rzeczywiście chyba łatwiej coś popsuć niż poprawić.:
: Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
:
: Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
: Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
:
Komentarz
-
-
kowal 2002, Zastanawialm się właśnie nad wyklejeniem od strony koła wszystkich nadkoli matami miękkimi APP żeby zniwelować szum opon i hałas idący od kół. Wiadomo że lepiej było by od środka ale od środka jest sporo rozbierania zwłaszcza na przodzie.
Możesz mi powiedzieć czy takie wygłuszenie dużo daje jeśli chodzi o hałas idący od opon??? Warto się w to bawić??
Komentarz
-
-
maxpaynemm, u mnie słychać różnicę, ale trzeba też wziąć pod uwagę, że ja mam konkretnie wytłumione przednie drzwi i dodatkową uszczelkę, więc hałas z nadkoli był bardziej słyszalny. W niewytłumionym samochodzie ta różnica może być mniejsza, ze względu na wyższy poziom hałasu idący od strony drzwi/uszczelki.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
maxpaynemm, ja tylko czytałem, jak możesz to wyklej od drugiej strony, chodzi o to, aby nic się przypadkiem nie odkleiło i nie wpadło w "elementy ruchome"
poza tym będzie mniej wrażliwe na wodę, sól i inne
z drugiej strony, ciut lepszy efekt będzie przy blokowaniu przed a nie poJeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Kowal, magiku, a znalazłeś jakiś patent na wyciszenie szyb? Tylko nie mów, że okleiłeś matą dekarską :lol:
Ja też tu i ówdzie położyłem różne maty, pianki i filce i za każdym razem byłem zadowolony z efektu, który koniec końców jest taki, że największy chałas słychać traz od szyb. I na to nie mam już pomysłu.
Komentarz
-
Komentarz