Kowal, magiku, a znalazłeś jakiś patent na wyciszenie szyb? Tylko nie mów, że okleiłeś matą dekarską :lol:
Ja też tu i ówdzie położyłem różne maty, pianki i filce i za każdym razem byłem zadowolony z efektu, który koniec końców jest taki, że największy chałas słychać traz od szyb. I na to nie mam już pomysłu.
\
szyby czy uszczelki szyb przepuszczają hałas?
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Aktywny system ma Honda Legend,oraz nowy Civic Ufo z silnikiem 1.6 i-DTEC.
W Civicu ma przeciwdzialac dzwiekom generowanym przez silnik diesla.
Ale nie pytaj jak to dziala...ja znam to tylko z teorii :szeroki_usmiech
Tato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Ale nie pytaj jak to dziala...ja znam to tylko z teorii :szeroki_usmiech
idee działania już powoli rozgryzłem
co do wspomnianego procesora dźwięku Alpine, pytałem firmę montującą ( mają te procki u siebie) czy byliby zainteresowani przeprowadzeniem takiego testu - czy ta funkcja RoadEQ naprawde działa .... niestety nie byli zainteresowani.... zasłaniając się duzym nakładem pracy i pytaniem : kto za to zapłaci :diabelski_usmiech
skoro chcą TO sprzedać to odpowiedź sama się nasuwa
kapi system który Cię zainteresuje jest zainstalowany w Infiniti M. Jest to system harmonicznej eliminacji odgłosów silnika (EHC - Engine Harmonic Cancellation). Tu masz więcej na ten temat:
kapi, Moim skromnym zdaniem lektronika która jest w S8 jest "elementem całej układanki" Za dźwięk odpowiada dokładnie wszystko i mówienie że zrobi się to tylko poprzez procesor wg mnie mija się celem. To tak jakbyś rozpoczął tuning auta od zakupu slicków...
Osobiście mam procesor alpine H650. Nie posiada on tej funkcji o której wspomniałeś, ale naprawdę podnosi jakoś odsłuchu. Jednak to tylko jeden z elementów. Fakt faktem, mojego moda robię od tyłu, ale wynika to z innych czynników. Pamiętaj że do tego procesora musisz dołożyć 2 wzmacniacze bo puszcza on sygnał po niskiej (jeden na głośniki w drzwiach a drugi na suba)
W mojej opinii procesor powinien służyć do poprawy jakości odsłuchu, opóźnień, zmiany barwy itd. a nie zastępować wyciszenie auta bo to dwie zupełnie inne rzeczy.
Komentarz