Car Audio oparte o stream

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zawisza_Czarny
    Classic
    • 2014
    • 2

Najlepsze sa NGK o czym pisalem juz na kilku forach. MAja stosunkowo nieduzy pobór pradu co by moglo sugerowac ze slabiej sie gdzeja w sensie dluzej albo mniejsza temp osiagaja. Nic bardzije mylnego. Japonce sa sprytni i zrobili tak ze dali nieco cienszy grot grzejny. ROzgrzewanie nastepuje praktycznie na samym czubeczku by dopiero po okolo 5-8 sekundach rozgrzac caly grot. Niemieckie natomiast sa nieco grubsze- wiecej masy do rozgrzania- ale tez i sie rozgrzewaja tez niby od samego czubeczka ale juz nie tka jak NGK bo bardziej plynnie. Sprawdzalem w garazu kiedys swieczki wlasnie beru, bosch i NGK. Pryz okazji podpiety byl amperomierz i okolo 3 ampery mniej ciagna NGK. CO przeliczeniu na 4 sztuki daje nam okolo 12 amper zaoszczedzonych. Jak wiemy pryz odpalaniu kazdy amper sie liczy.
    Zaskakuja takze zywotnoscia bo bosche mi sie przepalaly dosc czesto a NGK nie wymienialem bo caly czas sprawne.
  • freedomsarge
    Classic
    • 2012
    • 13

Cześć,

mam sobie świeżo zakupioną Octavię II rocznik 2008, w wersji ambiente (z Stream MP3). Z poprzedniego samochodu mam skrzynkę pasywną JL oraz wzmacniacz Pioneer.

Obecne brzmienie mojej octy brzmi mega słabo (nie ma mocy, strasznie słaby bas). Czytając forum znalazłem info, aby kupić pierścienie z MDF i wymienić głośniki w drzwiach z przodu na jakieś 165mm. Dodatkowo pozbyć się kondensatora i wrzucić zwrotnice. Z tego, co rozumiem nie ma sensu działać w temacie tylnych drzwi (145mm) tylko bardziej skupić się na bagażniku.

Teraz zaczynają się pytania:
    • 1.Przerzucenie zasilania (+) do bagażnika to wyciągnięcie aku, półeczki pod nim i gdzieś tam powinien być jakiś przepust?
      2. Sygnał... Zastanawiam się, czy zakupienie czegoś takiego:

W jakikolwiek sposób pomoże mi w osiągnięciu sygnału? Alternatywą jest wejście hi-input do wzmacniacza ale i tak musiałbym jakoś wyjść z radia- z tego, co wywnioskowałem z forum nie mam tutaj instalacji do głośników z tyłu i raczej powinienem pociągnąć je bezpośrednio z wtyczki ISO? (pytanie, czy są w niej piny?)
      3. Ewentualnie rozważam modyfikację streama, aby dodać do niego wyjście RCA, jednak to raczej niezbyt dobry pomysł?

Wyprzedzając sugestie- wolałbym pozostać przy stream (komunikacja z magistralą CAN).

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

1. Tak

2. Zakup takiego wynalazku nic nie da, bo Stream nie ma wyprowadzonego nigdzie wyjścia sygnału. Możesz kupić adapter Hi-Input ---> RCA ( dobry to około 80-100 pln ).

3. Można dorobić do Stream-a wyjście niskopoziomowe na RCA, ale jeśli chcesz to ciągnąć aż do bagażnika to albo trzeba to wyjście dorobić w formie "aktywnej" ( czyli dołożyć jakiś układ przedwzmacniacza, który da na wyjściu sygnał na poziomie min. 1V ) albo dać bardzo dobrej jakości przewód sygnałowy ( podwójny ekran obowiązkowy ), żeby na niewzmocniony sygnał z RCA ( ze Stream-a będzie on na poziomie 0,1-0,15 V ) nie nakładały się zakłócenia zbierane z instalacji auta.

Poczytaj dokładnie ten dział, bo jest dosyć dużo informacji na ten temat.
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• freedomsarge
        Classic
        • 2012
        • 13

Wiesz- we wzmacniaczu mam wejście Hi-Input, więc pozostaje w tym momencie temat podpięcia tego pod instalację na tył w Stream- czy ktoś już wychodził z tej kostki miniISO?

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

To jak masz wejście Hi-Input to podłączaj się bezpośrednio pod Stream-a ( pod kostkę ), tak będzie najłatwiej. Jak nie masz z tyłu głośników to pinów we wtyczce ISO nie ma ( w radiu oczywiście są ), więc trzeba je dołożyć ( pasują tam chyba nawet zwykłe piny z ogólnodostępnych wtyczek ISO - nie muszą być ori z ASO ).

Komentarz

• freedomsarge
            Classic
            • 2012
            • 13

No to trzeba poczekać, aż się nieco cieplej zrobi, dokupić triflexa oraz nowe cb i wszystko zrobić za jednym zamachem demolki połowy auta :-D

Czy jest konieczność kupienia pierścieni z MDF aby wrzucić nowe głośniki z przodu? Czy też można po prostu wkręcić nowe w miejsce serii?

Komentarz

• cysterniarz
              RS
              • 2008
              • 1887
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

freedomsarge, oryginalne głośniki masz nitowane do blachy. Żeby je wywalić musisz rozwiercić nity, wtedy w blasze zostają dziury fi ok 5mm. Bierz dystanse bo montaż nowych do gołej blachy to ogólnie słaby pomysł. Drzwi skody to trochę taka puszka od konserw co strasznie rezonansuje, bez wygłuszenia matami też będzie półśrodek niestety, ale zawsze lepiej niż ori.

Komentarz

• freedomsarge
                Classic
                • 2012
                • 13

W poście Kowal 2002 o swoim audio pisał, że użył dystansów z Golfa V- czy chodziło o coś takiego:

I tutaj kolejne pytanie- w moim poprzednim aucie zastosowanie dystansów wiązało się z przycinaniem części plastików wewnątrz drzwi- czy tutaj także będę musiał w tym dłubać, czy powinno obyć się bez tego?

No i w temacie zwrotnic- coś takiego wystarczy?

BTW- wzmacniacz, który wrzucę to Pioneer GM-X372:

Komentarz

• cysterniarz
                  RS
                  • 2008
                  • 1887
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Ja wyciąłem dystanse z mdf grubaśne (22mm albo 25 już nie pamiętam) i nie było potrzeby nić rezać w plastikach.
                  Grubość dystansu pozwoli ci również na odsunięcie nowego głośnika, bo zapewne będzie głębszy od ori i może zahaczyć dupskiem o blachę dlatego wszystko zależy co chcesz tam wpakować i czy te z golfa V spełnią swoją rolę.

Komentarz

• kowal 2002
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 5161

Zamieszczone przez freedomsarge
                    W poście Kowal 2002 o swoim audio pisał, że użył dystansów z Golfa V- czy chodziło o coś takiego:

I tutaj kolejne pytanie- w moim poprzednim aucie zastosowanie dystansów wiązało się z przycinaniem części plastików wewnątrz drzwi- czy tutaj także będę musiał w tym dłubać, czy powinno obyć się bez tego?
                    Tych nie znam, kupowałem TAKIE. Mają wysokość ok. 38mm i spokojnie wchodzą pod tapicerkę bez żadnej "rzeźby" ( zostaje nawet trochę miejsca i mogły by być wyższe nawet o ok. 10 mm ).

No i w temacie zwrotnic- coś takiego wystarczy?
                    http://bowi.com.pl/zwrotnica-dwudroz...m-plytka_3826t
                    A nie miało być nowych głośników na przód? Bo wtedy zwrotnica powinna być w komplecie. Jeśli zostają ori głośniki to kup zwrotkę, która ma obie cewki powietrzne ( niskotonowa powinna mieć odpowiedni przekrój drutu ) min. z twojej oferty to chyba TO

BTW- wzmacniacz, który wrzucę to Pioneer GM-X372:
                    http://www.pioneer.eu/eur/products/a...X372/page.html
                    A jak ty chcesz w końcu zrobić? Ten wzmak ma zasilać głośniki przednie, czy tubę w bagażniku? Jeśli przód, to wzmak jest na tyle mały, że spokojnie wejdzie pod fotel pasażera i tam bym go zamontował: krótsze przewody, mniej roboty, taniej... Same zalety.

Komentarz

• freedomsarge
                      Classic
                      • 2012
                      • 13

Front chcę póki co polecieć z końcówki mocy w stream, natomiast wzmacniacz leci na tył, do zasilenia pasywnej tuby.

Jeżeli chodzi o wymianę głośników, to powoli się nad tym zastanawiam, ale chyba na początek wytłumię drzwi i dorzucę zwrotnice, a powinienem otrzymać już i taki duży skok jakości- po wkalkulowaniu w to tuby w bagażniku.

Chyba, że bardziej opłaca się póki co polecieć w wymianę głośników i dystanse a tłumienie zostawić na dalszy rozwój?

Komentarz

• kowal 2002
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 5161

freedomsarge, ja bym zrobił porządnie przód i zasilił go ze wzmaka. Dokładanie tuby do "słabego" przodu to raczej słaby pomysł.

Wytłumienie trzeba zrobić bez względu na to czy zmieniasz głośniki czy nie. Jak wytłumisz i wrzucisz zwrotnicę to ocenisz efekt i jak będzie niezadowalający to wtedy będziesz myślał czy robić przód czy wystarczy Ci tuba w bagażniku ( jednak moim zdaniem dokładanie tuby do zasilanych bezpośrednio z radia ori głośników to całkowita pomyłka ).

Komentarz

• freedomsarge
                          Classic
                          • 2012
                          • 13

Czyli kupić nawet jakieś względnie tanie głośniki w stylu:
                          Odseparowy zestaw głośnikĂłw Sinustec ST-165 System z grill Rozmiar 165mm Tweeter: Jedwabna Moc. RMS 150Watt Moc. MAX 300Watt 4 Ohm Efektowność 90dB 30-23000 Hz   W zestawie: -  głośniki midbasowe165mm -  zwrotnice -  tweetery + obudowy do montaĹźu zewnetrznego-  maskownice     ,Głośnik Sinustec ST-165

Do tego wskazane przez Ciebie dystanse i najlepiej zasilić wszystko z umieszczonego pod fotelem kierowcy wzmaka, si?

Komentarz

• sew1981
                            RS
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2009
                            • 10917
                            • Fiat

freedomsarge, ejj no nie przesadzaj, taka tandeta jak dałeś link pod nie będzie grała w ogóle, a pod wzmakiem to będzie pierdzieć. Dawaj jakieś lepsze głośniki jak chcesz podpiąć to pod wzmaka np.: helix, hertz, dls - taki sensowny zestawik dwudróżny odseparowany to minimum od 300 pln w górę, jak to ma grać.
                            takie coś to absolutne minimum:
                            Helix - niemiecka firma car audio założona przez Heinza Fischera, wraz z marką Brax należy do spółki Audiotec Fischer. Produkty Helix-a posiadają doskonały stosunek cena/jakość, z tego powodu są znakomitym, budżetowym substyt

Komentarz

• freedomsarge
                              Classic
                              • 2012
                              • 13

Kolega mi poleca Polskie głośniki Diora GDS 1607

Ktoś to słyszał?Szczerze raczej średnio uśmiecha mi się wydawanie ponad 300 PLN na nagłośnienie.

Komentarz

• Ayu
                                RS
                                • 2009
                                • 4154

Kurcze, to po co cała zabawa? Poczekaj, doskładaj kasę jak teraz nie masz i kup coś lepszego, generalnie nie stać nas jako społeczeństwo na tanie rzeczy bo są później za drogie. Jak kupisz coś słabego szybko będziesz niezadowolony. Naprawdę.

Komentarz

• freedomsarge
                                  Classic
                                  • 2012
                                  • 13

Wiesz nie tyle chodzi mi o samą kwotę jako kwotę tylko o ładowanie pieniędzy w samochód... Aczkolwiek chyba zmuszony będę podnieść limit finansowy na głośniki do około 300-350 pln.

---EDIT---

Jednak pojawiła się nowa koncepcja- wrzucę głośniki CRUNCH GTi 6.2C.

Ktoś słyszał jak toto gra?

Komentarz

• sew1981
                                    RS
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2009
                                    • 10917
                                    • Fiat

freedomsarge, nie słyszałem ich nigdy, ale zbliżyłeś się do 300 zł właśnie.O crunchu kiedyś słyszałem pozytywnie opinie gdzieś chyba

Komentarz

• freedomsarge
                                      Classic
                                      • 2012
                                      • 13

Ano... Ale już tej granicy nie przekroczę... Chyba koniec końców wybór padnie na u-DIMENSION EL COMP 6.
                                      Mają dobre recenzje w sieci i kilku znajomych je poleca. Jaka jest możliwa głębokość woofera w dystansach? 60mm powinno się chyba zmieścić?

Komentarz

• Nexus6
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 4847
                                        • Volkswagen

freedomsarge, bedziesz mocno zawiedziony brzmieniem tych glosnikow
                                        With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• freedomsarge
                                          Classic
                                          • 2012
                                          • 13

W takim razie co najlepiej kupić?

O helixach blue słyszałem, że przereklamowane i już lepsze od nich są te diory. JBL CS-6C z firmą JBL mają wspólną podobno tylko nazwę a o tych CRUNCH nie ma żadnych informacji w sieci...

Niby wolny rynek a wybór marny

Komentarz

• Nexus6
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 4847
                                            • Volkswagen

freedomsarge, najpierw postaraj sie posluchac u kogos wybrana konfiguracje - kupowanie na podstawie opini z sieci to jak rozmowa ze slepym o odcieniach barw.
                                            With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• freedomsarge
                                              Classic
                                              • 2012
                                              • 13

Zacząłem się jeszcze zastanawiać, czy sytuacja z brakiem RCA- out nie zostałaby rozwiązana przez zmianę radia na Bolero. Niestety z tego, co czytałem o RCA w Bolero także mogę zapomnieć i dodatkowo musiałbym się uśmiechać do kogoś z forum w temacie przekodowania nowego radio tak, aby działało z czujnikami parkowania?

Komentarz

• pietrek_g
                                                Elegance
                                                • 2013
                                                • 947
                                                • Volkswagen

Odgrzeje trochę kotleta. Kolego freedomsarge, które głośniki w końcu wybrałeś? Ja też właśnie szukam jakiś opinii na temat tych Crunch'y.
                                                Piotrek

Był - VW Passat B5 1,6 MPi + LPG 101KM 1999r
                                                Audi A3 8L 1,8 20v 125KM AGN
                                                Jest - VW Passat B6 2,0 TDI 170KM BMR 2007r

"Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma"

Komentarz

Pracuję...