Czy fix jest ogólny do wszystkich wersji firmware ? Druga sprawa jest taka, iż na RNS 510 wersja A wgrałem soft 4120a, czy tak może być ? Czy do wer.A jest to zdecydowanie za nowy soft ?
RNS510 - SW5269
Zwiń
X
-
Było:
Octavia 1 1.6 AEE
Octavia 2 1.9 TDI BLS
Fiat Doblo 1.9 mJTD
Jest:
Berlingo VAN 1.6 HDI HT 75KM
Octavia 2 RS 2.0 TDI CEGA
-
-
Zamieszczone przez JachoCzy fix jest ogólny do wszystkich wersji firmware ? Druga sprawa jest taka, iż na RNS 510 wersja A wgrałem soft 4120a, czy tak może być ? Czy do wer.A jest to zdecydowanie za nowy soft ?
Jeśli tak, to wklej kodowanie modułu kierownicy oraz nawigacji.... be creative ... be inspired ... be yourself ...
JEST: O2 1.9TDI MY2008 jest 146,3KM / 322,3Nm
JEST: ASTRA H 1.6 115KM MY2008
OCP Poznań -> Mapa Spotów
Komentarz
-
-
blitz1916, jeśli masz soft powyżej 39xx to możesz wgrywać najnowsze mapy. Aktualnie najnowsza to v12. Jedyny problem to wielkość map - obie mapy zachodnia i wschodnia muszą być wgrane na DVD DL - jednym z wyść jest zastosować kartę SD + płyta DVD - opis na tej stronie http://gpsunderground.com/forum/volk...ress-maps.html
Komentarz
-
-
Witam, mam octavie II przed liftem, wymieniłem radio z navi MFD II CD na Columbusa (RNS-510). Praktycznie wszystko było plug&play, soft to 5238 (modyfikowany??) bo o dziwo mimo starego Gatewaya (nie pamiętam w tej chwili numeru) nie ma problemu z rozładowywaniem aku. Pozostały mi jedynie 3 problemy:
1. Nie działa kompletnie multifunkcja z kierownicy ? Jest na to jakiś znany fix czy musi być nowy gateway ? Jeżeli trzeba to na dniach wrzucę screeny z VCDS.
2. Nie działa bluetooth - wcześniej wszystko działało, teraz wykrywa go, łączy się ale dosłownie po 5 sekundach zrywa połączenie. Domyślam się, że to stary moduł bluetooth, czy da się go zmusić do działania z Columbusem?
3. Komunikacja z komputerem między zegarami nie do końca działa tak jak bym chciał. Przy włączeniu nawigacji na zegarach włącza mi się również nawigacja i nie mam opcji przełączenia tego np na dystans czy spalanie, aż do momentu wyłączenia nawigacji. Tak samo jest gdy ręcznie ustawie komputer na wyświetlanie danych z radia to wszystko ładnie wyświetla, ale nie moge tego już z powrotem przełączyć aż do wyłączenia radia.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marbabthomash,
ad. 1 musisz poszukac fixa pod soft 5238 jesli takowy wyszedl. W przeciwnym razie zejscie z softem minimum 4120A + fix
ad. 2 najprawdopodobniej modul nie wspolpracuje z Columbusem
ad. 3 jest konsekwencja punktu 1
I jeszcze pytanie odnośnie punktu 2. Co zrobić żeby bluetooth działał tak jak poprzednio ? Nie potrzebuje współpracy z Columbusem, wcześniej po prostu dział z kierownicą i Maxi-Dot, teraz niestety nie działą.
Komentarz
-
-
Jacho,
DepositFiles provides you with a legitimate technical solution, which enables you to upload, store, access and download text, software, scripts, images, sounds, videos, animations and any other materials in form of one or several electronic files.
Link z tej strony. Wszystko jest w sieci
Komentarz
-
-
Wiem, że wszystko jest w sieci, instalowywałem dużo fixów z różnych źródeł i nic nie pomaga, miałem nadzieje, że ten od Ciebie zadziała, w dalszym ciągu nic, rolka od głośności nie działa :/Było:
Octavia 1 1.6 AEE
Octavia 2 1.9 TDI BLS
Fiat Doblo 1.9 mJTD
Jest:
Berlingo VAN 1.6 HDI HT 75KM
Octavia 2 RS 2.0 TDI CEGA
Komentarz
-
-
Zgodnie z wcześniejszą sugestią, spróbowałem zmienić 5238 na 4120 i dodać do tego fix na działającą kierownice-sterowanie i maxi-dot.
Efekty był taki że przy próbie wgrywania softu przy Update Gatewaya na ok 13% pojawia się Gateway error 202. Próbowałem wgrać na nowo 5238 lub 5238 by josi i jest dokładnie to samo. Użyłem potem Recovery CD i po odpaleniu mam w tym momencie działający 4120, także jest ok.
Problem teraz polega na tym, że próbując dograć fix na działanie multifunkcji i maxi-dota fix ten polega na update Gatewaya. I znowu wrzucając ten fix dostaję gateway error 202. Próbowałem też wrzucić fix na battery drain dla starych sterowników (1200_gw) i również mam gateway error 202. Dodam, że problemu z aku nie mam o dziwo - bo jak widać żaden z softów nie ruszył mi gatewaya przez ten error.
Spotkał się ktoś z was z czymś takim ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez thomashPozostały mi jedynie 3 problemy:
1. Nie działa kompletnie multifunkcja z kierownicy ? Jest na to jakiś znany fix czy musi być nowy gateway ? Jeżeli trzeba to na dniach wrzucę screeny z VCDS.
2. Nie działa bluetooth - wcześniej wszystko działało, teraz wykrywa go, łączy się ale dosłownie po 5 sekundach zrywa połączenie. Domyślam się, że to stary moduł bluetooth, czy da się go zmusić do działania z Columbusem?
3. Komunikacja z komputerem między zegarami nie do końca działa tak jak bym chciał. Przy włączeniu nawigacji na zegarach włącza mi się również nawigacja i nie mam opcji przełączenia tego np na dystans czy spalanie, aż do momentu wyłączenia nawigacji. Tak samo jest gdy ręcznie ustawie komputer na wyświetlanie danych z radia to wszystko ładnie wyświetla, ale nie moge tego już z powrotem przełączyć aż do wyłączenia radia.
Sam miałem podobne problemy przy instalacji Columbusa do Octavi przed FL, ale zostały one rozwiązane
Ad. 1 i 3 Potrzebny FIX (mam do softu 4xxx i najnowszych 5xxx, więc jakby co mogę podesłać)
Ad. 2 Potrzebny moduł bluetooth najlepiej o numerze 1Z0 035 729B - po wymianie na takowy telefon i blutetooth działa u mnie bez żadnych problemów.Octavia II RS TDI 200/441
"Wojtek jak ostatnio depnął to buda dotarła do domu 10 minut po podwoziu" :twisted: :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Nadal akutalne, dla własnego spokoju zamówiłem nowszy gateway bo to nie jest wielki koszt.
FIXy próbowałem wgrywać zarówna dla 4xxx i 5xxx i za każdym razem to samo, wgranie Fixu update gatewaya i za każdy razem dostaje Gateway error 202.
Co do bluetootha - czy jest jakaś możliwośc żeby przywrócić poprzednią funkcjonalność jak przy MFD2 ? Nie potrzebuje obsługi telefonu z poziomu columbusa.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez thomashNadal akutalne, dla własnego spokoju zamówiłem nowszy gateway bo to nie jest wielki koszt.
FIXy próbowałem wgrywać zarówna dla 4xxx i 5xxx i za każdym razem to samo, wgranie Fixu update gatewaya i za każdy razem dostaje Gateway error 202.
Co do bluetootha - czy jest jakaś możliwośc żeby przywrócić poprzednią funkcjonalność jak przy MFD2 ? Nie potrzebuje obsługi telefonu z poziomu columbusa.
Dlatego ja nie bawiłem się w fixy gatewaya tylko po prostu został wymieniony na nowszy. Jak sam piszesz koszt niewielki, a kłopot dobierania odpowiednich softów lub łatek znika.
Z nowym gatewayem i modułem bluetooth spróbuj jeszcze raz wgrać jakiś dobry i sprawdzony soft 4xxx lub 5xxx a później wgrać fixa pod kiere i zablokowanego FISa. Łatki wyślę jak wrócę do domu. Co do przywrócenia funkcjonalności to obawiam się, że aby działał zestaw głośnomówiący i tak Columbus musi się dogadywać z blutetootem, więc wymiana modułu będzie konieczna. Ale tu niech wypowiedzą się lepiej zorientowani.
Ja mam wymieniony i obsługa rozmów działa jak powinna (i poprzez Columbusa i poprzez FISa za pomocą prawej manetki).Octavia II RS TDI 200/441
"Wojtek jak ostatnio depnął to buda dotarła do domu 10 minut po podwoziu" :twisted: :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Na dniach powinienem mieć nowego Gateway'a więc wtedy dam znać jak to wygląda.
Ile kosztował Cie ten moduł bluetooth 1Z0 035 729B ? Z tego co widziałem to koszt modułu działającego z columbusem to ponad 500zł, a że bardzo rzadko z tego bym korzystał to już troche spory wydatek. Jak ogarne gatewaya to wtedy będe walczył żeby w miarę możliwości uruchomić ten moduł, który mam.
Komentarz
-
Komentarz