Panowie, nie ma co się oszukiwać, że jest to jedna z wkurwiających niespodzianek przy pierwszym w życiu leasingu, ale tak to już niestety jest. W całym tym leasingu i tak nie jest to najgorsze. Bowiem najgorszą rzeczą jest rozbicie samochodu i doprowadzenie do szkody całkowitej - wtedy leasing zrywa umowę, przyjmuje odszkodowanie, spłaca sobie kapitał a nam chu... z tego zostaje. Przeżyłem to niestety raz (w 2006 roku co prawda) i nie chciałbym przeżywać ponownie - wpłacone 28.000 - po likwidacji szkody łaskawie uznali na 3000. Żenada po prostu.
7-mio calowy tablet z Androidem jako nawigacja, Polecam !!!
Zwiń
X
-
7-mio calowy tablet z Androidem jako nawigacja, Polecam !!!
Po ostatniej awarii mojej wysłużonej nawigacji Blow z Automapą długo szukałem nowego urządzenia. Dzisiaj chciałbym polecić Wam rozsądne rozwiązanie za nieduże pieniądze.
Stara nawigacja BLOW posiadała ekran 4,3 cala i doszedłem do wniosku, że przydałoby się coś zdecydowanie większego i to z wyświetlaczem lepszej jakości. Są co prawda nawigacje z większym ekranem jednak oprócz funkcjonalności nawigacji nie oferują one zbyt wiele. Zdecydowałem się na tablet. Kluczowa sprawa to tablet z dokładnym modułem GPS. Po przeczytaniu wielu artykułów okazuje się, że często nawet droższe tablety mają słabe odbiorniki GPS i nie nadają się zbytnio na nawigację. Wreszcie znalazłem coś w rozsądnych pieniądzach i właśnie po przetestowaniu takie urządzenie polecam.
Kupiłem tablet Samsung Galaxy Tab 3 7.0 (wersja tylko z Wi-Fi) za około 600zł. Posada on ładny ekran 7 calowy i wystarczające parametry. Jako program nawigacyjny zainstalowałem Sygic (mapa Polski dożywotnie aktualizacje za około 80zł). Można też kupić Automapę w wersji na system Android (tutaj obowiązuje subskrypcyjny model płatności).
Okazuje się, że wspomniany tablet ma bardzo dokładny moduł GPS, natychmiast po włączeniu programu nawigacyjnego łapie lokalizację i nie traci zasięgu. Duży ekran pozwala na obsługę programu bez rysika co jest bardzo wygodne. Wszystko działa płynnie, a Sygic jest przynajmniej dla mnie, bardziej intuicyjny w obsłudze od Automapy. Minusem tego programu jest to, że słabo z obsługą numeracji budynków, tutaj Automapa jest dokładniejsza. Gdzieś słyszałem opinię, że Sygic to program na długie trasy, natomiast Automapa sprawdzi się w mieście (kurierzy, taksówkarze) i potwierdzam to.
Jeśli zdecydujecie się na inny tablet zwróćcie uwagę na kilka spraw. Najlepiej jak urządzenie będzie posiadać:
1) dokładny moduł GPS najlepiej z obsługą A-GPS i Glonass ( tu odsyłam do wyszukiwarki z tymi hasłami)
2) ekran 7 calowy polecam jako największy, 10 calowy tablet może już być zbyt nieporęczny w aucie
Od razu warto też pomyśleć o uchwycie samochodowym i ładowarce bo w przeciwieństwie do dedykowanych urządzeń nawigacyjnych tablety nie posiadają zwykle takich w zestawie."coś być musi, do cholery, za zakrętem"
O1 Tour BFQ+LPG LR - BARRACUDA
O2 Tour BSE+LPG LR - MED
-
-
Zamieszczone przez no_fearAutoMapa na androida jest gorsza od tej na WM
Zamieszczone przez andrzej111A ja wole mieć telefon 5" i nie nosić miliona klamotów...
Jeżeli trzeba wysiąść z auta to telefon w kieszeń. Z 7" tabletem już tak fajnie nie ma. :wink: Chyba, że ktoś ma duże kieszenie. :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Korzystam czasami z 7" tabletu Samsunga i zainstalowanej na nim Automapy na Androida. Na codzień z kolei korzystam z navi Modecom MX3 i Automapy na Windowsa. Tablet jest rzeczywiście trochę zbyt wielki - ekran 5" wg mnie jest takim optymalnym rozwiązaniem - wszystko jest czytelne, a ekran nie zasłania połowy szyby... Jeśli chodzi o AM, to w wersji pod Andka dużo lepiej jest rozwiązane planowanie trasy i późniejsze dorzucanie punktów trasy. Reszta - bardzo podobna, łącznie z prędkością i płynnością działania/wyznaczania trasy.Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez niezalWszystko działa płynnie, a Sygic jest przynajmniej dla mnie, bardziej intuicyjny w obsłudze od Automapy. Minusem tego programu jest to, że słabo z obsługą numeracji budynków, tutaj Automapa jest dokładniejsza. Gdzieś słyszałem opinię, że Sygic to program na długie trasy, natomiast Automapa sprawdzi się w mieście (kurierzy, taksówkarze) i potwierdzam to.
Komentarz
-
-
To ja do nawigacji na Androida dorzucę jeszcze apkę o nazwie Navigator - program darmowy, radzi sobie całkiem nieźle (sprawdzone w drodze na wakacje do Cro). Do wyboru są darmowe mapy OpenStreetMap (tu mocno kuleje numeracja budynków - bardzo często są tylko nieliczne numery domów, lub wcale; nie wszędzie w Europie - przynajmniej w testowanych krajach popisuje się idealną dokładnością sieci dróg - za to aktualizacje bardzo częste i całkowicie free. Można też wybrać mapy płatne TomTom - ale tych nie sprawdzałem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pascalZamieszczone przez niezalWszystko działa płynnie, a Sygic jest przynajmniej dla mnie, bardziej intuicyjny w obsłudze od Automapy. Minusem tego programu jest to, że słabo z obsługą numeracji budynków, tutaj Automapa jest dokładniejsza. Gdzieś słyszałem opinię, że Sygic to program na długie trasy, natomiast Automapa sprawdzi się w mieście (kurierzy, taksówkarze) i potwierdzam to.
Jest też Sygic Taxi, tego nie testowałem, z tego co wiem posiada kompletną numerację.
[ Dodano: Pią 24 Sty, 14 10:34 ]
Testowałem też Sygic`a na Samsung Galaxy S4 i nie jest tak samo wygodny jak ekran 7-mio calowy, a właśnie założeniem było wygodne używanie nawigacji. Jeśli chciałbym nadal używać urządzenia z małym ekranem to po pierwsze kupiłbym jakiegoś Modecoma MX3 i wgrał Automapę i nadal męczył się z rysikiem a po drugie nie pisał bym tego tematu ."coś być musi, do cholery, za zakrętem"
O2 Tour BSE+LPG LR - MED
Komentarz
-
-
Dziwna sprawa i moim zdaniem poważny błąd to rozbicie producenta Sygic`a na te dwie wersje Taxi i zwykłą. Powinni to połączyć, może trochę podnieść cenę i byłaby nawigacja prawie idealna no ale cóż poszli inną drogą. Szkoda."coś być musi, do cholery, za zakrętem"
O2 Tour BSE+LPG LR - MED
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez georggZamieszczone przez no_fearAutoMapa na androida jest gorsza od tej na WinCE
teraz sprawdziłem i na WinCE i na Androida jest ta sama wersja map -> 1312 :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez no_fearZamieszczone przez georggZamieszczone przez no_fearAutoMapa na androida jest gorsza od tej na WinCE
teraz sprawdziłem i na WinCE i na Androida jest ta sama wersja map -> 1312 :wink:
Co do Urządzenia też używam telefonu, a czasem tableta 7" (tylko do tableta trzeba kupić odpowiednią ładowarkę, bo nie każda da radę naładować podczas używania)"Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
----------------------------------------------------
!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krissosZamieszczone przez no_fearZamieszczone przez georggZamieszczone przez no_fearAutoMapa na androida jest gorsza od tej na WinCE
Co do Urządzenia też używam telefonu, a czasem tableta 7" (tylko do tableta trzeba kupić odpowiednią ładowarkę, bo nie każda da radę naładować podczas używania)
Na dalsze tripy (zawsze) na kompie sam wybieram optymalną trasę, a AM ma mnie jedynie prowadzić po tej trasie :wink:
Jadąc 300-400km i więcej nie zaufał bym AM, żeby wybrała mi trasę :lol:
Komentarz
-
-
"Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
----------------------------------------------------
!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krissos
Komentarz
-
-
IMHO tablet ma za małą moc na wyjściu, żeby go podłączać bezpośrednio do głośników. Trzeba by było chyba przez jakiś wzmacniacz. Ja u siebie podłączam do mojego JVC albo po BT albo kablem do AUX. Ostatnio pojawił się 7" Lark z dedykowanym uchwytem na szybę i ładowarką samochodową w cenie chyba 250 zł. Kumpel kupił i sobie chwali. Jako tablet sprawdza się średnio, ale jako nawigacja radzi sobie bardzo sprawnie. Ciekawe tylko jak się będzie sprawdzał latem, kiedy słońce daje na maxa w szybę.
Komentarz
-
-
Re: 7-mio calowy tablet z Androidem jako nawigacja, Polecam
Sygic jest OK do Europy - tylko Polska w nim jest słaba niestety (do AM nie dorasta). Ja kupiłem mapy Sygic World z dożywotnią aktualizacją za 230 PLN, łącząc kupon na 20% z promocją zniżki o 30%. Warto było. Do tego MapFactor Navigator za free jako alternatywa dla krajów gdzie nie ma nawi.
Ale chyba najlepszym rozwiązaniem dla Polski jest obecnie Yanosik. Od kiedy z nim jeżdżę to nie zakładam antenki od CB na klapę. A do tego potrzebny byłby tablet z modemem
Komentarz
-
-
Re: 7-mio calowy tablet z Androidem jako nawigacja, Polecam
Zamieszczone przez Wojtek35Sygic jest OK do Europy - tylko Polska w nim jest słaba niestety (do AM nie dorasta). Ja kupiłem mapy Sygic World z dożywotnią aktualizacją za 230 PLN, łącząc kupon na 20% z promocją zniżki o 30%. Warto było. Do tego MapFactor Navigator za free jako alternatywa dla krajów gdzie nie ma nawi.
Ale chyba najlepszym rozwiązaniem dla Polski jest obecnie Yanosik. Od kiedy z nim jeżdżę to nie zakładam antenki od CB na klapę. A do tego potrzebny byłby tablet z modemem
Sam smarkfon, wszystko obsłuży navi Sygic, yanosika, a po wyjściu ląduje bezpiecznie w kieszeni jako tel.
Co do 7'' na szybie, widziałem ostatnio w seicento, i padlo pytanie z tylnego siedzenia " dlaczego ten pan wozi telewizor na szybie ?" :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bishopA jak Ci chodzi Yanosik, widziałem dużo opinii, że najnowsza wersja bardzo słabo ? mam jeszcze starsze wersje, ale ciągle chce mi aktualizować.
Komentarz
-
Komentarz