Manifest kierowców v. 1.4

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • munio599
    Classic
    • 2009
    • 29

To może jeszcze ja się wypowiem.
    NIE MOŻNA GENERALIZOWAĆ. Najważniejszym kryterium przy podjęciu decyzji o montaży gazu jest ILOŚĆ PRZEJEŻDŻANYCH KILOMETRÓW!! Jak ktoś ma przebiegi żędu 10000km rocznie to niech sobie lepiej gazem głowy nie zawraca. Na Pb jeździ się przyjemniej, trzeba rzadziej tankować, nie trzeba zmienić filtrów tak często jak na gazie, świec, przewodów itp a w dodatku mamy świadomość że w niczym nie "ulepszaliśmy" fabryki
    Jeśli jednak ktoś jeździ więcej... sytuacja zmienia się diametralnie. I na nic tu symulacje - to samo życie
    Kupiłem samochód bez gazu, instalacje założyłem dopiero jak przejechałem 4000km. Do tego momenty średnie spalanie wynosiło 7,7l/100km co daje wg motostat prawie 35 złotych na 100km. Po założeniu gazu średnie spalanie LPG wynosi 10.5 litra więc w granicach 20zł. Mamy czyste 15zł na każde 100km. Nawet jeśli do tego dodamy paliwo - pełny zbiornik starczy mi na chyba pół roku odpalania (przejeżdżam dziennie na paliwie maks 3km), przegląd za 160zł zamiast 100zł co rok, filtry za 50zł co 15000km i nieco częstszą wymianę świec i przewodów (w poprzednim aucie na gazie zrobiłem 60000km i nie było jeszcze potrzeby zmiany świec) to i tak MAMY BARDZO DUŻĄ OSZCZĘDNOŚĆ. Niech zostanie nawet choćby 10zł na 100km (a bez szczegółowych obliczeń myślę że nawet więcej) to daje nam 100 zł na 1000km. Czyli 1000zł na 10000km. Czyli jakby nie patrzeć co miesiąc zostaje mi 400zł w kieszeni. Mało? Niby nie dużo ale jak pomyślę że przez rok da to 4500zł to wyjazd na narty mam gratis. A chyba lepiej poszusować na stoku niż lać Pb do baku??
    munio
  • Jacomelli
    Rider
    S_OCP Member
    • 2008
    • 501

Temat pojawiał się wielokrotnie i zapewne jeszcze nie raz będzie omawiany. W tym wypadku warto jednak przypominać, ponieważ dotyczy nas wszystkich. Powtarzać do znudzenia, metodą zdartej płyty....
    Manifest Kierowców to nasz wspólny głos skierowany do wszystkich użytkowników dróg publicznych. Pamiętaj - kultura jazdy i klimat, jaki panuje na ulicach zależą również od Ciebie. [...]

Używaj kierunkowskazów

Nie każdy wie, że kierunkowskaz służy do poinformowania innych uczestników ruchu o zamiarach kierowcy. Jeżeli włączasz migacz już po rozpoczęciu manewru albo już stojąc na pasie do skrętu - odpuść sobie, bo nikomu to nic nie da. Natomiast uprzedzając innych o zamiarze zmiany pasa lub skrętu odpowiednio wcześnie, pozwolisz im odpowiednio zareagować - np. zmienić pas.
    Antyprzykład: czerwone światło, chcąc jechać prosto ustawiasz się na lewym pasie za stojącym tam samochodem, żeby kierowcy jadący prawym pasem mogli skręcić korzystając z zielonej strzałki. Zapala się zielone światło a samochód stojący przed Tobą rusza i włącza lewy kierunkowskaz. Cieszysz się?
    Reszta TUTAJ
    Była: O1 2003 .19 TDI ASV
    Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Ten manifest kierowców jest super sprawą. Szkoda tylko że pozostaje TYLKo na papierze
      Choć musze przyznać, że ja staram się wcielać go w życie codziennie i ucze tego innych (np. żonę). Tylko co z tego skoro podejście innych kierowców jest takie: " o a co cie obchodza inni, jedz jak umiesz, a inni niech sie dostosują" (słyszałem takie cos na własne uszy ) Porostu ręce opadaja.
      P.S. Najbardziej wnerwia mnie właśnie nieużywanie kierunkowaskazów oraz permenentna jazda lewyp pasem. Szkoda tylko, że policje interesuje TYLKO szybkość i nic wiecej.
      Czarny Elegance

Komentarz

• ZipY
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2007
        • 875

To normalna praktyka. Sporo cwaniaków na drodze, więc jeśli mieliby być "czytelni" w jeździe to nie udałoby się im pocFaniaczyć.. Gorzej, bo samo cwaniaczenie przenoszą na manewry, kiedy nie cwaniaczą i wtedy są takie cudne przypadki
        http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• Thundi
          L&K
          • 2005
          • 1157

czerwone światło, chcąc jechać prosto ustawiasz się na lewym pasie za stojącym tam samochodem, żeby kierowcy jadący prawym pasem mogli skręcić korzystając z zielonej strzałki. Zapala się zielone światło a samochód stojący przed Tobą rusza i włącza lewy kierunkowskaz. Cieszysz się?
          Wybaczcie ale taką sytuacje spotykam bardzo często i wcale ona mnie nie cieszy ani nie ziębi bo po prostu trochę wolniej ruszam i przejeżdżam obok jak on już jest w trakcie skrętu. Więc taki manewr jest złośliwy tylko da tych co chcą na każdym skrzyżowaniu być pierwsi. Dodatkowo mogłem stanąć na prawym i zablokować pas do skrętu w prawo innym ale przecież "Ja" się liczę reszta mnie nie obchodzi :twisted: A często jest tak że ten prawy służy tylko do skrętu w prawo i ja na tego który skręca w lewo też powinienem się pluć bo przecież mogłem go ominąć prawym (czytaj jadąc prosto pasem do skrętu w prawo)

natomiast że poruszyliście też jazdę lewym pasem to pytanie kto stwarza większe zagrożenie ten kto jedzie przez 3 skrzyżowania lewym pasem i na 4 skręca w lewo czy ten co na 100m przed skrzyżowaniem zmienia pas na lewy (bo zamierza na nim skręcić)

Jak byście mieli problem z odpowiedzią to rozważcie sytuacje że na ostatnim skrzyżowaniu jest korek kto zostanie przez kierowców bardziej opluty ten co grzecznie stanął w kolejce czy ten co się wpycha ??

Jazda lewym pasem owszem czasami jest zła jednak czasami dobra dlatego ja się nie pluje na tych jeżdżących lewym bo to zależy od sytuacji i często jest tak że jednak ten jadący lewym ma racje. Tylko że tu znowu najczęściej liczymy się "Ja" i nikt inny i nawet jeśli on przekracza prędkość jadąc lewym pasem (np na autostradzie) to będziemy się na niego pluć bo powinien przede "mną" spierniczać na lewy bo przecież "Ja" jestem ważniejszy.
          I wiem że czasami jest to głupota ze strony tej osoby (która jedzie tym lewym pasem)
          O ortografie dba FF.
          Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
          http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
          Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Zamieszczone przez Thundi
            Jazda lewym pasem owszem czasami jest zła jednak czasami dobra
            Zgodnie z prawem o ruchu drogowym jazda lewym pasem jest WYKROCZENIEM i nie może być jako taka dobra
            Pomijam juz że jest blokowaniem płynności ruchu i jest po prostu niebezpieczna.
            Ale nie moze być dobrym cos co wiąże sie z łamianiem prawa !!! Naprawde lepiej nich ktoś zmieni pas na 100-200 m przed skrzyżowaniem niz jedzie parę kilometrów lewym bo będzie kiedys skrecał w lewo.
            Wybaczcie ale taką sytuacje spotykam bardzo często i wcale ona mnie nie cieszy ani nie ziębi bo po prostu trochę wolniej ruszam i przejeżdżam obok
            Thundi nie bardzi Cie rozumiem, a Ty widze nie bardzo rozumiesz o co chodzi. Podpowiem ci o INFORMACJĘ !! Jesli ktoś stoi z właczonym kierunkiem to wiesz co zamierza zrobić i albo ustawiasz się zanim albo obok - masz wybór. Jeśli gośc nie raczy właczyć kierunku to raz że popełnia wykroczenie (przepisy mówią o odpowiednio wczesnym zasygnalizowaniu ZAMIARU) a dwa że nie daje ci żadnego wyboru.
            Nie pisz że to jest obojętne bo nie jest (tzn. moze dla ciebie jest) ale dla większości innych nie jest
            I uważam, że nie ma co debatować nad czymś co jest oczywiste. Nie można tylko troche złamac prawa lub być tylko trochę niekulturalnym. Albo sie jest kulturalnym za kółkiem albo nie - to kwestia poszanowania dla siebie i innych.
            Czarny Elegance

Komentarz

• Thundi
              L&K
              • 2005
              • 1157

Zamieszczone przez Big
              Zgodnie z prawem o ruchu drogowym jazda lewym pasem jest WYKROCZENIEM i nie może być jako taka dobra
              Pomijam juz że jest blokowaniem płynności ruchu i jest po prostu niebezpieczna.
              Jakie to jest blokowanie ruchu? (zgodnie z prawem masz możliwość wyprzedzania auta z prawej strony jeśli droga ma: -3 pasy w przypadku autostrady -2 pasy w przypadku pozostałych drug)

Zamieszczone przez Big
              Naprawde lepiej nich ktoś zmieni pas na 100-200 m przed skrzyżowaniem niz jedzie parę kilometrów lewym bo będzie kiedys skrecał w lewo.
              A jeśli korek ma 500m to ja mam gwałtownie hamować? (bo czasami tego nie widać że jest korek) wpychać się na siłę na pas który skręca? (na te 100-200m przed skrzyżowaniem) czy może od razu ustawić się na odpowiednim pasie ??

Wybaczcie ale bardziej Wkurza mnie to jak że ludzie przepis "przy skręcie wolno zająć dowolny pas" stosują nawet jeśli pasów do skrętu było więcej niż 1. Często narażając na wypadek (i to w większym stopniu niż zbyt późne włączenie kierunkowskazu czy jazda lewym pasem).
              W ten sposób mógłbym rozbić auto chyba z 10 razy na dzień (jak bym chciał) oczywiście nie ze swojej winy (skręt w lewo gdy do skrętu są 2 pasy a na drodze na którą skręcam 3 ja jadę prawym i za skrzyżowaniem ustawiam się także na prawym a często auto które było z mojej lewej strony za skrzyżowaniem również ląduje na prawym wymuszając pierwszeństwo na mnie)
              O ortografie dba FF.
              Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Thundli, zgodnie z prawem to masz OBOWIĄZEK jechać skrajnym prawym pasem lub jak najblizej prawej krawę dzi jezdni, a za jazdem lewym pasem grazi mandat karny w wysokosci 100 zł i 2 pkt
                zgodnie z prawem masz możliwość wyprzedzania auta z prawej strony jeśli droga ma: -3 pasy w przypadku autostrady -2 pasy w przypadku pozostałych drug)
                Chłopie co Ty za BZDURY wygadujesz ??!!! Kto ci takich głupot nagadał??!!
                W przypadku autostrady NIE MOZNA pod zadnym pozorem wyprzedzac z prawej strony !!! NIGDY !! i lepiej nie prubój takich sztuczek bo albo spowodujesz karambol albo dostaniesz zasłuzony mandat.
                Co do pozostałych dróg. Aby móc wyprzedzac z prawej to poza obszarem zabudowanym muszą byc co najmniej 3 pasy w tym samym kierunku a w obszarze zabudowanym co majmniej 2.
                Tyle tylko ze jest to wyjątek od reguły zapisanej w art 16 ustawy prawo o ruchu drogowym który to art. nakazuje jazde skrajnym PRAYM pasem.
                Koego, chyba czas na powtórną lekturę kodesu.

[ Dodano: Czw 11 Gru, 08 15:50 ]
                A jeśli korek ma 500m to ja mam gwałtownie hamować? (bo czasami tego nie widać że jest korek) wpychać się na siłę na pas który skręca? (na te 100-200m przed skrzyżowaniem) czy może od razu ustawić się na odpowiednim pasie ??
                Nikt nie mówi o takij sytuacji. Mowa jest o sytuacji gdy ktos jedzie dwupasmówką lewym pasem 2-3 km. bo za 4 km \bedzie skrecał w lewo i w ten sposób blokuje ruch i łamie prawo. Nie przytaczaj wiec takich przykładów bo jeśli chciałbym sie czepic to powiedziałbym ze w korku sie stoi a nie jedzie wiec mozna stać i na lewym Tyle że nie o to w tym wszystkim chodzi.

[ Dodano: Czw 11 Gru, 08 15:53 ]
                Pomijam juz w tym wszystkim fakt że jazda lewym pasem jest po prostu nie fer i niekulturalna wobec innych kierowców. Jest to przejaw lekceważenia innych. Przeciez jeśli chcesz jechać wolnij możesz zjechać na prawo i nie przeszkadzac innym. Nie dość, że nie bedziesz wtedy łamał prawa i stwarzal stresujacych sytuacji na drodze, to jeszcze uznany zostaniesz za kulturalnego kierowce. Prawda ze tak lepiej i milej?
                Czarny Elegance

Komentarz

• Thundi
                  L&K
                  • 2005
                  • 1157

Zamieszczone przez Big
                  Koego, chyba czas na powtórną lekturę kodesu.
                  czytam i czytam i niestety wychodzi mi to
                  Zgodnie z art. 24 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz.U. Nr 58 poz. 515 z 2003r - tekst jednolity), wyprzedzanie z prawej strony jest dopuszczalne:

* na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu,
                  * na jezdni jednokierunkowej,
                  * na jezdni dwukierunkowej jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Należy podkreślić, że kierowca przed wykonaniem tego manewru obowiązany jest w upewnić się szczególności czy:

* ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu,
                  * kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania,
                  * kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.

Natomiast zabronione jest wyprzedzanie z prawej strony pojazdu silnikowego, jadącego po jezdni:

* przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia,
                  * na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi,
                  * na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.

Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika, który sygnalizuje zamiar skręcania w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.

Wiele osób nurtuje pytanie - czy dopuszczalne jest wyprzedzanie na autostradzie z prawej strony?

Ustawa prawo o ruchu drogowym w art. 2 pkt 3 w definicji autostrady (droga dwujezdniowa), nie precyzuje wprost poszczególnych jezdni jako jednokierunkowe, jednak art. 4 ust. 6 pkt a ustawy o drogach publicznych z 21.03.1985 Dz.U. nr 71 poz. 838, definiuje autostradę jako drogę, która powinna być wyposażona przynajmniej w dwie rozdzielone jezdnie jednokierunkowe. Z analizy literalnej wynika, że dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku autostrady z wyznaczonymi pasami ruchu.
                  Zamieszczone przez Big
                  jest to wyjątek od reguły zapisanej w art 16 ustawy prawo o ruchu drogowym
                  Z jakiego dnia?? jaki Dziennik ustaw ??

Bo wiesz poprawkę to ja se sam też do jakiegoś prawa napisać mogę i tylko tyle z niej wynika że będzie napisana przeze mnie ale nie oznacza to że obowiązuje!

ps proponuje popatrzeć na punkt zabraniana wyprzedzania z prawej strony! Tam jest też skrzyżowanie! więc jeśli są 2 pasy i ty jedziesz prawym to nie wolno ci jechać szybciej od tego którego masz po lewej stronie (nawet jeśli ten z powodu korka będzie jechał wolniej Bo właśnie wtedy łamiesz przepis wyprzedzania z prawej strony

Zamieszczone przez Big
                  Pomijam juz w tym wszystkim fakt że jazda lewym pasem jest po prostu nie fer
                  Spadłem z krzesła.
                  O ortografie dba FF.
                  Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Z jakiego dnia?? jaki Dziennik ustaw ??
                    A nie łaska sobie poszukac No dobra podam ci: ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. Dz.U. z 1997 r. Nr 98 poz. 602 z póź. zm.
                    Kochany co do obowiazywania to obowiązuje na pewno, ale co do tych rewelacji które ty napisałeś to NIGDY takowe nie obowiazywały. A juz na pewno nigdy nie bylo dozwolone wyprzedzanie prawym pasem na autostradzie (za taki manewr w NIemczech mógłbyś stracić prawko).
                    Spadłem z krzesła.
                    No i mam nadzieję, że poza guzem nauczyłes się też, że jazda lewym pasem jest faktycznie brakiem kultury na drodze.

[ Dodano: Czw 11 Gru, 08 16:26 ]
                    Tam jest też skrzyżowanie! więc jeśli są 2 pasy i ty jedziesz prawym to nie wolno ci jechać szybciej od tego którego masz po lewej stronie (nawet jeśli ten z powodu korka będzie jechał wolniej Bo właśnie wtedy łamiesz przepis wyprzedzania z prawej strony
                    Ale chłopie o czym ty wogóle piszesz. Ja o gruszce a ty o pietruszce. Zaraz zaczniesz wyjeźdzac z tekstami typu " a ci co jada szybciej niż wolno to co? " - to nic bo o czym innym rozmawiamy

[ Dodano: Czw 11 Gru, 08 16:27 ]
                    Kurcze zastanawiam się po co wogóle ta dyskusja. Zgodnie z prawem nie mozna jechać lewym pasem i tyle kropka. Jest to wykroczenie za które przewidziana jest okreslona kara (100 zł i 2 pkt karne - a jak wiadomo za zachowania zgodne z prawem kar raczej sie nie przewiduje ) więc o czym tu duskutować.

[ Dodano: Czw 11 Gru, 08 16:30 ]
                    czytam i czytam i niestety wychodzi mi to
                    No i nie wiem o co ci chodzi bo przytoczyłeś przepis który mówi dokładnie to samo co ja napisałem wyzej Oto moje słowa: " Aby móc wyprzedzac z prawej to poza obszarem zabudowanym muszą byc co najmniej 3 pasy w tym samym kierunku a w obszarze zabudowanym co majmniej 2." - prawda ze to samo

[ Dodano: Czw 11 Gru, 08 16:32 ]
                    A oto brzmenie art 16 prawa o ruchu drogowym:

Ruch pojazdów

Rozdział 1

Zasady ogólne

Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
                    2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.
                    3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.
                    4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Jak wiadomo, zasady ogólne sa nadrzedne nad innymi postanowieniami aktu prawnego i inne postanowienia są im podporządkowane.
                    Czarny Elegance

Komentarz

• Garret
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1196
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

"Włączenie kierunkowskazu ujawnia wszystkim twój zamiar wykonania
                      manewru. Prawdziwy kierowca nigdy tego nie zdradza." :lol:
                      A odnośnie zajmowania lewego pasa- max mnie wkurza jak widzę na dwupasmówce żółwie czołgające się lewym pasem, ślepe, głuche ze wzrokiem tępo wpatrzonym przed siebie mający prawy pas wolny :evil: Ciekawe, że jak się już uda takiego przegonić na prawy pas to znowu debil wraca na lewy, choć prawy jest przed nim wolny... naprawdę dużo wysiłku niekiedy wymaga by się nie zatrzymać i nie nakłaść takiemu po gębie, choć człek spokojny jestem :roll:
                      Garret

-----------
                      Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• Thundi
                        L&K
                        • 2005
                        • 1157

Zamieszczone przez Big
                        za taki manewr w NIemczech mógłbyś stracić prawko
                        W Niemczech to czasami jestem zmuszony jechać lewym pasem (bo ten za 3500m nagle skręca i biegnie gdzie indziej niż pozostałe - a jak wiemy Autostrada to droga bez skrzyżowań (to tak jak by kto chciał powiedzieć że jakieś jeszcze inne prawa tam obowiązują)) - i jakoś do tej pory Ani Niemczech ani w Holandii ani Francji mandatu nie dostałem.

Poza tym:
                        Zamieszczone przez Big
                        A juz na pewno nigdy nie bylo dozwolone wyprzedzanie prawym pasem na autostradzie
                        Proszę o podanie przepisu w którym jasno było by napisane że na Autostradzie nie wolno wyprzedzać z prawej strony bo jak dotąd nic takiego nie czytałem a w Polsce obowiązuje prawo które zakazuje robienia tego co w nim jest a nie odwrotnie. I nie gdzieś w Nibylandi czy napisane przez dziennikarzynę.

Zamieszczone przez Big
                        Zgodnie z prawem nie mozna jechać lewym pasem i tyle kropka. Jest to wykroczenie za które przewidziana jest okreslona kara (100 zł i 2 pkt karne - a jak wiadomo za zachowania zgodne z prawem kar raczej sie nie przewiduje ) więc o czym tu duskutować.
                        Jeśli było by wykroczeniem to po co wogule buduje się takie drogi! po to by wystawiać mandaty ?? czy może po to by podrożyć koszt budowy drogi ?? (no bo jeszcze jestem wstanie zrozumieć np nuż ten służy też do smarowania chleba masłem ale z taką drogą to kompletnie nie rozumiem może ktoś poda jakiś przykład co wolno robić z drugim pasem skoro jechać po nim nie wolno ??)
                        O ortografie dba FF.
                        Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Jeśli było by wykroczeniem to po co wogule buduje się takie drogi! po to by wystawiać mandaty ?? czy może po to by podrożyć koszt budowy drogi ?? (no bo jeszcze jestem wstanie zrozumieć np nuż ten służy też do smarowania chleba masłem ale z taką drogą to kompletnie nie rozumiem może ktoś poda jakiś przykład co wolno robić z drugim pasem skoro jechać po nim nie wolno ??)
                          Thundi, no jest to wykroczeniem i niech to wkońcu do ciebie dotrze. No nie wiem jak mam cie do tego przekoanac skoro nawet obowiazujace przepisy Cie nie przekonuja (vide art 16) i przewidziane za ich złamanie kary (100 zł i 2 pkt karne).
                          Pytasz sie po co ten drugi pas?? Ależ odpowiedz jest banalnie wręcz prosta. Po to, żebyś bez stresu mógł wyprzedzić wolniej jadace auto i bezpiecznie powrócic na prawy pas, aby ten kto chce jechac szybciej od ciebie też bezpiecznie mógł cię wyprzedzić.
                          Natomaist premanentna jazda lewym pasem jest tego zaprzeczeniem ( i wykroczeniem) bo dojerzdzajac do takiego delikwetna na drodze o 2 jezdniach z jednym kierunku poza obszarem zabudowanym A) nie mozesz zgodnie z prawem go wyprzedzic B) nie wiesz co taki delikwent zrobi (moze zjedzie, a może nie) C) zweża drode do jednego pasa bo prawym wyprzedzić nie mozesz a lewy zajety wiec musisz jechac za takim pacjentem aż łaskawie zjedzie. Egro musisz hamować. Zmiejsza sie tym samym płynnośc ruchu i tworzy zator.
                          Wniosek? Jeśli jedzie droga populatnie zwana dwupasmuwka ZAWSZE ale to zawwsze jedz prawym pasem. Jesli chcesz wyprzedzić zjedz oczywiscie na lewy ale po zakonczeniu manewru wróć na prawy pas.
                          W Niemczech to czasami jestem zmuszony jechać lewym pasem
                          To dziwne bo ja też sporo jeźdże poza granicami a takiego czegoś jak Ty opisujes zjeszcz ew Niemczech nie widziałem, a juz na pewno nie na dwupasmówce poza miastem
                          Czarny Elegance

Komentarz

• Thundi
                            L&K
                            • 2005
                            • 1157

Big, No powoli zaczynamy dochodzić do konsensusu bo z tym co teraz napisałeś zgodzę się jak najbardziej Mogę moje słowa ująć prosto "Korzystaj z lewego pasa wtedy gdy jest ci to potrzebne a nie cały czas" tylko że ja dopuszczam jazdę lewym pasem jeśli ktoś chce skręcić w lewo. Oczywiście jeśli jedzie on z prędkością normalną a nie ślimaczy się (ale takich traktował bym innym przepisem - bo z tego co wiem jest przepis o jechaniu z prędkością narażającą innych na niebezpieczeństwo) Ponieważ ta osoba może mieć (i tu ja zdaje sobie sprawę z tego że i mnie to czasami dotyczy) problem ze zmianą pasa na 100-200m czy mniejszą odległością przed skrętem czy też zjazdem (np: jak nie wpuszczają)
                            Zamieszczone przez Big
                            To dziwne bo ja też sporo jeźdże poza granicami a takiego czegoś jak Ty opisujes zjeszcz ew Niemczech nie widziałem, a juz na pewno nie na dwupasmówce poza miastem
                            I nigdy nie zdarzyło ci się że np 2 jechały w jedną stroną a dwa w inną (na autostradach) ?? Pomijam Holandie gdzie czasami zjazd z autostrady jest z lewej strony (i przy 130km/h przebijanie się przez czasami 4 pasy (z skrajnego prawego na skrajny lewy) na 500m przed zjazdem jest bezpieczne jak cholera na szczęście można to zrobić już na parę km przed (znaki najczęściej są na 3500m (3,5km) przed takim zjazdem).
                            O ortografie dba FF.
                            Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Korzystaj z lewego pasa wtedy gdy jest ci to potrzebne a nie cały czas"
                              Thundi, sorry ale myslałem że takowe rozumowanie jest rzeczą nadzwyczaj oczywistą
                              tylko że ja dopuszczam jazdę lewym pasem jeśli ktoś chce skręcić w lewo.
                              Oczywiście w tym przypadku masz absolutna rację jest tylko jedno "ale" co to jest "jazda lewym pasem gdy ktos chce skrecić w lewo"?, bo dla mnie jest to zjechanie na lewy pas powiedzmy 500 m przed majacym nastapić manewrem. Nie jest dla mnie natomiast dopuszczalna jazda lewym pasem przez np. 2 km, bo za te 2 km. będzie skrzyżowanie na którym będę chciał skęcić w lewo. We wszystkim musi byc umiar.
                              I nigdy nie zdarzyło ci się że np 2 jechały w jedną stroną a dwa w inną (na autostradach) ??
                              Jesli mówisz o zjazdach z autostrad to tak zdarza się to faktycznie dość często. Z tym, że po pierwsze zjazd czy też wjazd na autostradę jest po mojej prawej, a po drugie gdy np. zjeźdżam/wjeżdżam na autostradę to pas zjazdu/włączenia nie jest traktowany jako pas jezdni autostrady tylko jako osobna droga. Co wiecej droga ta rządzi sie swoimi prawami - bo np. gdy nie mam możliwości bezpiecznie właczyć sie do ruchu na autstradzie po dojechaniu do końca pasa rozbiegowego/właczenia to zasady korzystania z niego nakazują kontunuowanie jazdy ( nie wolno zatrzymać sie na końcu takiego pasa), aż do możliwosci bezpiecznego włączenia się do ruchu
                              Czarny Elegance

Komentarz

• westwi78
                                RS
                                • 2008
                                • 2940

Zamieszczone przez Big
                                Co wiecej droga ta rządzi sie swoimi prawami - bo np. gdy nie mam możliwości bezpiecznie właczyć sie do ruchu na autstradzie po dojechaniu do końca pasa rozbiegowego/właczenia to zasady korzystania z niego nakazują kontunuowanie jazdy ( nie wolno zatrzymać sie na końcu takiego pasa), aż do możliwosci bezpiecznego włączenia się do ruchu
                                jak się skończy to po czym mam dalej jechać? pogubiłem się troche...

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

Zamieszczone przez westwi78
                                  jak się skończy to po czym mam dalej jechać?
                                  w takim wypadku ( i tylko w tym) dopuszczalna jest jazda pasem awaryjnym ale tylko do momentu kiedy bedzie mozliwość właczenia się do ruchu.
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• januszcm
                                    Classic
                                    • 2007
                                    • 33

i nie dziwi nic ze jest tyle wypadków, skoro w tym temacie jak widać ludzie nie znają przepisów i zasad ruchu drogowego, nie mówiąc już o myśleniu, a tutaj to już się aż komentować nie chce co ludzie robią. Pewnie za chwlę się z bluzgami klubowicze się zlecą na to co napisałem, ale powiem to to tak, jak chcesz sobe poszaleć to rób to na torze gdzie nie zrobisz nc złego komus postronnemu......
                                    Natomiast sam manifest jest dość dobry, ale z małym "ale" np. stoisz na skrzyżowaniu w korku, szaro, mokro do wjazdu masz jescze ze trzy zmiany świateł albo ze 100m gość przed tobą włącza kierunek i trzyma nogę na hamulcu.... jak dla mnie to tak samo jakby podjechać na przeciw gościa i właczyć mu drogowe wraz przeciwmgłowymi prosto w oczy.

Natomiast co do reszty jestem "za", polacy chyba kraj pomylili i powinnii jeździc w Anglii, a kierowcy tak zwanych "tirów" to już gwiazdy jakich mało, jazda lewym, wyprzedzanie z rózncą 0,5km/h to standart, nie wpominająć już o jeździe na halogenach.

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Ogólnie kultura na drodze to temat rzeka. Można by tak jeszcze długo. Jednak najbardziej dziwi mnie pewna prawidłowośc (nie wiem czy i Wy to zauważyliście). Mianowicie im droższy samochód, lub bardziej prestiżowej marki, tym wieksze olewactwo dla przepisów i innych kierowców. Naprawdę jest to przerażajace.
                                      Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...