Podczas kolejnego sprawdzianu Superby zostały poddane próbom na modułach szkoleniowych odtwarzających niebezpieczne i trudne sytuacje w terenach górskich. Goście testowali auta m.in. na tzw. szarpaku powodującym uślizg tylnej osi oraz na górce z ekstremalnie śliską nawierzchnią.
Przy wjeździe pod wzniesienie o kącie nachylenia 15% wystarczyło, że jedno koło zyskało przyczepność, aby kierowcy udało się zapanować nad samochodem. Za bezpieczeństwo w takich sytuacjach, oprócz standardowych systemów, odpowiadało wspomniane sprzęgło Haldex najnowszej, czwartej generacji oraz system HHC – Hill Hold Control, który odpowiada za bezpieczne ruszanie na wzniesieniach. Działa on w ten sposób, że automatycznie hamuje koła, nie dopuszczając do stoczenia się samochodu podczas ruszania pod górę. news zamieszczam za zgodą serwisu prasowego SAP udzieloną dla media716
Zastanawia mnie tylko czemu nie ma Superba z jakims silnikiem 3.0TDI Od biedy nawet 2.5 TDI R5 moglby byc, bo to nie jest zly silnik, jezdzi w np w T5, Tuaregu itd
haldex nie haldex, ja tam jestem zadowolony i nie narzekam, 4x4 musi byc jak nie stale to dolaczane tylko szlag mnie trafia jak mi mowia o opoznieniach w fabryce w zwiazku z niby kryzysem wiec teraz nie uda mi sie potestowac nowego 4x4 2.0cr trza bedzie czekac znow do grudnia :|
Zastanawia mnie tylko czemu nie ma Superba z jakims silnikiem 3.0TDI
O tym silniku zapomnij nie dość że wzdłużny to jeszcze występuje tylko z torsenem poza tym niedawno dostało go Porshe.
Zamieszczone przez Maicroft
Od biedy nawet 2.5 TDI R5 moglby byc, bo to nie jest zly silnik, jezdzi w np w T5, Tuaregu itd
2.5TDI R5 złym silnikiem ?? wybacz ale to chyba jeden z lepszych silników diesla w grupie vw (znaczy stoi na pierwszym miejscu razem z 1.9) ale fakt ten mogli by wpakować pod maskę
Od biedy nawet 2.5 TDI R5 moglby byc, bo to nie jest zly silnik, jezdzi w np w T5, Tuaregu itd
2.5TDI R5 złym silnikiem ?? wybacz ale to chyba jeden z lepszych silników diesla w grupie vw (znaczy stoi na pierwszym miejscu razem z 1.9) ale fakt ten mogli by wpakować pod maskę
Jakby do Superba wsadzili 3.0TDi to juz zupełnie by sobie popsuli marketing w firmie. On po prostu musi być brzydki i mieć silniki 4 cylindrowe, inaczej nikt by nie kupił A6, bo Passata to już przy Superbie nie warto tykać 8)
Octavia RS TDI in Race Blue 205KM/443Nm by Tune-up
H&R springs |OZ Crono HT wheels | EBC brakes on.
brzmi tak jak stwierdzenie:
- To nie jest zły wynik.
komentujące np: pobicie rekordu w biegu na 100m gdy czas wyniósł około połowy wartości która to została pobita.
Ps. co do silnika 3.0TDI można też popatrzeć w drugą stronę: twin-door nie zostanie wprowadzony do Audi A6 (lub A4) co niewątpliwie też polepszyło by te auta. (choć niektóre marki to kopiują np: BMW PAS)
Komentarz