nienormalne, coś sie sypnelo
System fotoradarów coraz bliżej
Zwiń
X
-
System fotoradarów coraz bliżej
Utworzenie Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym przewiduje nowelizacja Prawa o ruchu drogowym, którą w piątek przyjął Sejm. Za przyjęciem ustawy głosowało 219 posłów, 90 było przeciw, a 88 wstrzymało się od głosu.
Nowela przewiduje powołanie Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym. Jego celem będzie m.in. rejestrowanie naruszeń przepisów ruchu drogowego, w tym przekraczania przez kierujących dozwolonych prędkości.
Ustawa zakłada utworzenie automatycznego systemu fotoradarów. Zdaniem Komendy Głównej Policji dzięki niemu nie będzie konieczności, tak jak dotychczas, prowadzenia długotrwałego postępowania, w trakcie którego trzeba ustalić, kto prowadził samochód, który przekroczył prędkość.
Centrum ma funkcjonować w ramach Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego. Będą do niego automatycznie przesyłane zarejestrowane przez fotoradary przypadki przekroczeń prędkości.
Jak mówił wcześniej rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego Alvin Gajadhur, dane właściciela pojazdu będą ustalane w Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców. Do właściciela będzie wysyłane zawiadomienie o przekroczeniu dozwolonej prędkości. Dodał, że obecnie kierowcy są karani mandatami karnymi, natomiast po wejściu w życie nowelizacji zostaną one zastąpione karami administracyjnymi.
Zaznaczył, że w noweli wysokość kary uzależniona jest od rodzaju drogi - od tego, czy jest to droga w terenie zabudowanym, poza obszarem zabudowanym, ekspresowa, czy autostrada. W terenie zabudowanym, gdzie przekroczenie dozwolonej prędkości stwarza największe zagrożenie, kary będą najwyższe.
Teraz ustawa trafi do Senatu.
TEKST ZA: http://moto.onet.pl/1533281,2217,artykul.htmlM47N2
-
-
Moje zdanie jest takie, ze zamiast sieci fotoradarow, setek nowych radarow, itd, itd powinnismy z koncu wybudowac w naszym kraju siec autostrad (nieplatnych lub jak juz to platnych ale na rozsadnym poziomie), bo jak tak dalej pojdzie to bedziemy sznureczkiem wolno jechac na trasach szybkiego ruchu. Swoja droga to prywatnie, uwazam ze rzad wlasnie zmierza do tego aby tak przyblokowac arterie transtortu kolowego, aby caly transport drogowy przerzucic na kolej, gdyz jak kazdy wie PKP maja straszne problemy z plynnoscia finansowa i jakos trzeba rozruszac ta firme. Czyli jak widzicie, przydusza nas, przydusza transtort towarowy na drogach i w ten sposob uzdrowia PKP, tylko ze nam zwyklym ludziom przyjdzie jezdzic koleja razem z kieszonkowcami i innym elementem, gdyz jak do tej pory sokisci nie potrafia nawet INTERCITY upilnowac. Osobiscie znam kilka osob ktore zostaly wlasnie w tym pociagu potraktowane gazem i okradzione z laptopow.M47N2
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marian 2A wystarczy tylko jeżdzić przepisowo. Gdy jadę zgodnie z przepisami, z reguły wszyscy mnie wyprzedzają, zawsze w nie dozwolony sposób.
Na trasie rzędu 200 km (większość jazd w Polsce) i tak jestem w tym samym czasie na miejscu (z poślizgiem może 5 minut), co ten bardzo śpieszący się.
wielokrotnie od 15 lat sprawdzane na trasie 186km, ale nadal możesz żyć w przekonaniu, że jesteś równie szybko
należy dodać, że te 2:15 to nie jest jazda przepisowa, tylko "normalna" (do 120), przepisowo to zamyka się tę trasę w 3h...saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Stworzenie takiego systemu i tak jest nieuniknione i mówiło się o tym już dawno.
A napewno pociągnie za sobą większą sprzedaż antyradarów, CB czyli całego sprzętu pomagającego zlokalizować takowy sprzęt namierzający.
Szkoda tylko że bardziej się nie przykładają do budowy dróg
No bo gdzie będą notować te wykroczenia ? :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez g_rego_rA napewno pociągnie za sobą większą sprzedaż antyradarów, CB czyli całego sprzętu pomagającego zlokalizować takowy sprzęt namierzający.
Pośrednio ucierpi też sprzedaż mocniejszych aut. Po co komu mocniejsza fura jak trzeba jechać z prędkością malucha. Zaraz część napisze, że większe bezpieczeństwo itd.
Spróbujcie jednak wyprzedzić nie przekraczając dozwolonej prędkości. Cały szkopuł tkwi, że wyprzedzanie z punktu widzenia bezpieczeństwa ma być jak najszybsze /czyli z maksymalnym przekroczeniem prędkości/ a z punktu widzenia przepisów jak najdłuższe /czyli bez przekraczania dozwolonej prędkości/.
A do jazdy z prędkością 140 km/h na autostradzie /w przypadku Marszałka Sejmu po warszawskich ulicach/ wystarczy SDI. :roll:
P.S. Dla ambitnych zadanie
Teren niezabudowany. Ciężarówka kopci okrutnie i jedzie z prędkością 90 km/h. Okolica najeżona fotoradarami /PO wygrało kolejne wybory i dołożyła kolejne 1000 fotoradarów/. Chcecie wyprzedzać nie przekraczając 100 km/h /do +10 km/h nie każą/. Ile potrwa manewr /w metrach/?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marian 2Na trasie rzędu 200 km (większość jazd w Polsce) i tak jestem w tym samym czasie na miejscu (z poślizgiem może 5 minut), co ten bardzo śpieszący się.
Jest roznica?
I zaden system fotoradarow nie zmiejszy w Polsce liczby wypadkow :!:
Ale po co budowac drogi szybkiego ruchu, jak lepiej postawic fotoradary i jeszcze na tym zarobic? :roll: :evil:"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Moje zdanie jest takie, że jednak warto jeżdzić przepisowo. Wyprawa na odległść rzędu 200 km, to zawsze jest "wyprawa dnia", bo jeszcze trzeba też doliczyć powrót. Zaoszczędzenie w tym przypadku nawet 2 godzin, to nie współmierny stres i nerwy, a w zasadzie żaden pożytek ztego, gdyż i tak dzień zmarnowany/zajęty. Chyba, że ktoś ma tak napięty rozkład, że liczy się każde kilka minut, i wciągu np. 10 minut straci kilka tys. gotówką.
Szybka , nieprzepisowa jazda na krótkie dystansy, to moim zdaniem lekkomyślność.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PurchawaZamieszczone przez Marian 2Na trasie rzędu 200 km (większość jazd w Polsce) i tak jestem w tym samym czasie na miejscu (z poślizgiem może 5 minut), co ten bardzo śpieszący się.W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina
Komentarz
-
-
Moje zdanie jest takie, że jednak warto jeżdzić przepisowo.
[ Dodano: Pią 27 Lut, 09 22:08 ]
Zamieszczone przez PurchawaAle po co budowac drogi szybkiego ruchu, jak lepiej postawic fotoradary i jeszcze na tym zarobic? :roll: :evil:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PurchawaNa trasie, ktora najczesciej pokonuje, czyli Wawa-Gda, jadac przepisowo dojechalbym srednio w ponad 5h. Jak sie nie spiesze to pokonuje ja w 3,5-4h. Jak sie bardzo pospiesze i nie ma duzego ruchu to jestem w stanie zejsc ponizej 3h. :twisted:
Jest roznica?
I zaden system fotoradarow nie zmiejszy w Polsce liczby wypadkow :!:
Ale po co budowac drogi szybkiego ruchu, jak lepiej postawic fotoradary i jeszcze na tym zarobic? :roll: :evil:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ufomoże to zmieni wśród kierowców zdjęcie nogi z gazu a może i nie, przed radarem będą ostro hamować a potem znów w pedał...i co to da.
Komentarz
-
-
Ja wam napisze tylko jedno - czy widział ktoś z Was aby polska policja drogowa zatrzymała pirata jadącego lewym pasem, lub z włączonymi przeciwmgielnymi w piękny dzień lub noc?? A mozę ktos widział jak policja drogowa w Polsce zatrzymała kogoś za to, że zmieniał pas nieużywając kierunkowskazu? Nie? No to może chociaż ktoś widział jak policja zatrzymała kierowce trzymajacego się kurczowo lewej krawędzi jezdni, lub mającego źle ustawione światła?? Zapewne też nie. No więc po jaką chorobę policja wciska nam -kierowcom - kit, że działa na rzecz poprawy naszego bezpieczenstwa?? No to teraz zadajmy sobie pytanie, po co nam taka policja dla której jedynym wykroczeniem jest przekroczenie predkosci?!! Po co nam policja która sama uczy - poprzez swoją biernośc - braku szacunku dla prawa??!! Po co nam policja która stoi z radarem za pozostawionym przez drogowców, po skonczonych robotach, znakiem ograniczajacym predkość (zamiast zgłośić wykonawcy aby natychmiast taki znak usunął)?!! Po co nam taka policja która patroluje tylko szerokie dwupasmowe drogi wylotowe na których po prostu mozna szybciej pojechac bo po to zostały zbudowane, a w ich pobliżu brak jest ruchu pieszego??!! Natomiast na uliczkach osiedlowych lub na waskich miejskich ulicach juz ich brak.
Mi taka policja do nieczego nie jest potzreba !! Ani trochę nie czuję sie bezpieczniej jak ich widzę, bo wiem, że każdy jeden pirat drogowy który tylko jedzie z dozwoloną prędkoscią zostanie przez nich przepuszczony dalej i dalej bedzie siał zagrozenie na drodze. Ja potrzebuję policji która mi zapewni PRAWDZIWE bezpieczenstwo na drodze, a jeśli zajdzie taka potrzeba, pomoże.Czarny Elegance
Komentarz
-
Komentarz