System fotoradarów coraz bliżej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gucio1916
    Drive
    • 2010
    • 41

nienormalne, coś sie sypnelo
  • AndiT
    Rider
    • 2008
    • 332

Utworzenie Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym przewiduje nowelizacja Prawa o ruchu drogowym, którą w piątek przyjął Sejm. Za przyjęciem ustawy głosowało 219 posłów, 90 było przeciw, a 88 wstrzymało się od głosu.
    Nowela przewiduje powołanie Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym. Jego celem będzie m.in. rejestrowanie naruszeń przepisów ruchu drogowego, w tym przekraczania przez kierujących dozwolonych prędkości.

Ustawa zakłada utworzenie automatycznego systemu fotoradarów. Zdaniem Komendy Głównej Policji dzięki niemu nie będzie konieczności, tak jak dotychczas, prowadzenia długotrwałego postępowania, w trakcie którego trzeba ustalić, kto prowadził samochód, który przekroczył prędkość.

Centrum ma funkcjonować w ramach Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego. Będą do niego automatycznie przesyłane zarejestrowane przez fotoradary przypadki przekroczeń prędkości.

Jak mówił wcześniej rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego Alvin Gajadhur, dane właściciela pojazdu będą ustalane w Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców. Do właściciela będzie wysyłane zawiadomienie o przekroczeniu dozwolonej prędkości. Dodał, że obecnie kierowcy są karani mandatami karnymi, natomiast po wejściu w życie nowelizacji zostaną one zastąpione karami administracyjnymi.

Zaznaczył, że w noweli wysokość kary uzależniona jest od rodzaju drogi - od tego, czy jest to droga w terenie zabudowanym, poza obszarem zabudowanym, ekspresowa, czy autostrada. W terenie zabudowanym, gdzie przekroczenie dozwolonej prędkości stwarza największe zagrożenie, kary będą najwyższe.

Teraz ustawa trafi do Senatu.

TEKST ZA: http://moto.onet.pl/1533281,2217,artykul.html
    M47N2

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

no, nareszcie :szeroki_usmiech
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Damianjg
        Rider
        • 2008
        • 621

Ja już widze nowe maszty. Na drodze z Jeleniej Góry do Wrocławia a dokladniej do autostrady czyli tak hmm kolo 80 km stoi 10 nowych masztów. Dzisiaj jechałem na Legnice i co widze?? Nowe maszty i to sporo. W samym miescie stoi ich 5 a ponoć ma być więcej

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

dobrze
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• AndiT
            Rider
            • 2008
            • 332

Moje zdanie jest takie, ze zamiast sieci fotoradarow, setek nowych radarow, itd, itd powinnismy z koncu wybudowac w naszym kraju siec autostrad (nieplatnych lub jak juz to platnych ale na rozsadnym poziomie), bo jak tak dalej pojdzie to bedziemy sznureczkiem wolno jechac na trasach szybkiego ruchu. Swoja droga to prywatnie, uwazam ze rzad wlasnie zmierza do tego aby tak przyblokowac arterie transtortu kolowego, aby caly transport drogowy przerzucic na kolej, gdyz jak kazdy wie PKP maja straszne problemy z plynnoscia finansowa i jakos trzeba rozruszac ta firme. Czyli jak widzicie, przydusza nas, przydusza transtort towarowy na drogach i w ten sposob uzdrowia PKP, tylko ze nam zwyklym ludziom przyjdzie jezdzic koleja razem z kieszonkowcami i innym elementem, gdyz jak do tej pory sokisci nie potrafia nawet INTERCITY upilnowac. Osobiscie znam kilka osob ktore zostaly wlasnie w tym pociagu potraktowane gazem i okradzione z laptopow.
            M47N2

Komentarz

• ufo
              L&K
              • 2008
              • 1475
              • Octavia III combi (5E5)
              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

może to zmieni wśród kierowców zdjęcie nogi z gazu a może i nie, przed radarem będą ostro hamować a potem znów w pedał...i co to da.

Komentarz

• miguello
                RS
                • 2008
                • 1849

Zresztą następna sprawa jest taka że większość jak widzi znaczek "uwaga fotoradar" to zamiast patrzeć na drogę i to co się na niej dzieje, oczami przeszukuje pobocza w poszukiwaniu tej ślicznej cykającej drogie fotki skrzyneczki :!:

Komentarz

• metrotest
                  Rider
                  • 2006
                  • 506
                  • Volkswagen
                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Ładnie to tak kłamać w czasie kampanii wyborczej? :evil:

Komentarz

• Marian 2
                    L&K
                    • 2007
                    • 1085
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • AQY 2.0 MPI 115 KM

A wystarczy tylko jeżdzić przepisowo. Gdy jadę zgodnie z przepisami, z reguły wszyscy mnie wyprzedzają, zawsze w nie dozwolony sposób.
                    Na trasie rzędu 200 km (większość jazd w Polsce) i tak jestem w tym samym czasie na miejscu (z poślizgiem może 5 minut), co ten bardzo śpieszący się.

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Zamieszczone przez Marian 2
                      A wystarczy tylko jeżdzić przepisowo. Gdy jadę zgodnie z przepisami, z reguły wszyscy mnie wyprzedzają, zawsze w nie dozwolony sposób.
                      Na trasie rzędu 200 km (większość jazd w Polsce) i tak jestem w tym samym czasie na miejscu (z poślizgiem może 5 minut), co ten bardzo śpieszący się.
                      2h15min vs 1h30min to nie jest 5 minut :szeroki_usmiech
                      wielokrotnie od 15 lat sprawdzane na trasie 186km, ale nadal możesz żyć w przekonaniu, że jesteś równie szybko

należy dodać, że te 2:15 to nie jest jazda przepisowa, tylko "normalna" (do 120), przepisowo to zamyka się tę trasę w 3h...
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• g_rego_r
                        Rider
                        • 2008
                        • 496

Stworzenie takiego systemu i tak jest nieuniknione i mówiło się o tym już dawno.
                        A napewno pociągnie za sobą większą sprzedaż antyradarów, CB czyli całego sprzętu pomagającego zlokalizować takowy sprzęt namierzający.
                        Szkoda tylko że bardziej się nie przykładają do budowy dróg
                        No bo gdzie będą notować te wykroczenia ? :szeroki_usmiech

Komentarz

• metrotest
                          Rider
                          • 2006
                          • 506
                          • Volkswagen
                          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                          • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez g_rego_r
                          A napewno pociągnie za sobą większą sprzedaż antyradarów, CB czyli całego sprzętu pomagającego zlokalizować takowy sprzęt namierzający.
                          A po co komu przyjaciel kierowcy jak każda puszka ma być oznakowana i z aktywnym wkładem?

Pośrednio ucierpi też sprzedaż mocniejszych aut. Po co komu mocniejsza fura jak trzeba jechać z prędkością malucha. Zaraz część napisze, że większe bezpieczeństwo itd.
                          Spróbujcie jednak wyprzedzić nie przekraczając dozwolonej prędkości. Cały szkopuł tkwi, że wyprzedzanie z punktu widzenia bezpieczeństwa ma być jak najszybsze /czyli z maksymalnym przekroczeniem prędkości/ a z punktu widzenia przepisów jak najdłuższe /czyli bez przekraczania dozwolonej prędkości/.

A do jazdy z prędkością 140 km/h na autostradzie /w przypadku Marszałka Sejmu po warszawskich ulicach/ wystarczy SDI. :roll:

P.S. Dla ambitnych zadanie
                          Teren niezabudowany. Ciężarówka kopci okrutnie i jedzie z prędkością 90 km/h. Okolica najeżona fotoradarami /PO wygrało kolejne wybory i dołożyła kolejne 1000 fotoradarów/. Chcecie wyprzedzać nie przekraczając 100 km/h /do +10 km/h nie każą/. Ile potrwa manewr /w metrach/?

Komentarz

• fabia2
                            Rider
                            • 2008
                            • 260

około 150 m, zalezy jaką przyjmiemy długosc ciezarowki no i predkosc jest niewygodna , wygodniej przyjac 108 km/h bo to dokladnie 30 m/s ;-) a 90km/h to 25 m/s. A spiacy jestem i srednio mi sie chce posrednich szukac
                            Auto jest Bogiem, a prędkość nałogiem.

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

W tej chwili jade spokojnie do Lodzi to zajmuje 2,5godziny. Jak jade wolniej to zajmuje mi to 3,5godziny i dalej nie jest to jazda zgodna z przepisami :lol:
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• g_rego_r
                                Rider
                                • 2008
                                • 496

A po co komu przyjaciel kierowcy jak każda puszka ma być oznakowana i z aktywnym wkładem?
                                no zanim zapełnią wszystkie puszki które planują postawić fotoradarami to sprzęt o którym pisałem nie raz się przyda

Komentarz

• Purchawa
                                  Admin
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 8007

Na trasie, ktora najczesciej pokonuje, czyli Wawa-Gda, jadac przepisowo dojechalbym srednio w ponad 5h. Jak sie nie spiesze to pokonuje ja w 3,5-4h. Jak sie bardzo pospiesze i nie ma duzego ruchu to jestem w stanie zejsc ponizej 3h. :twisted:
                                  Jest roznica?
                                  I zaden system fotoradarow nie zmiejszy w Polsce liczby wypadkow :!:
                                  Ale po co budowac drogi szybkiego ruchu, jak lepiej postawic fotoradary i jeszcze na tym zarobic? :roll: :evil:
                                  "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                  Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Marian 2
                                    L&K
                                    • 2007
                                    • 1085
                                    • Octavia I combi (1U5)
                                    • AQY 2.0 MPI 115 KM

Moje zdanie jest takie, że jednak warto jeżdzić przepisowo. Wyprawa na odległść rzędu 200 km, to zawsze jest "wyprawa dnia", bo jeszcze trzeba też doliczyć powrót. Zaoszczędzenie w tym przypadku nawet 2 godzin, to nie współmierny stres i nerwy, a w zasadzie żaden pożytek ztego, gdyż i tak dzień zmarnowany/zajęty. Chyba, że ktoś ma tak napięty rozkład, że liczy się każde kilka minut, i wciągu np. 10 minut straci kilka tys. gotówką.
                                    Szybka , nieprzepisowa jazda na krótkie dystansy, to moim zdaniem lekkomyślność.

Komentarz

• rekin
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 398

Zamieszczone przez Purchawa
                                      lepiej postawic fotoradary i jeszcze na tym zarobic? :roll: :evil:
                                      przecież jest to czysty biznes dla Rządu.....
                                      W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina

Komentarz

• g_rego_r
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 496

Moje zdanie jest takie, że jednak warto jeżdzić przepisowo.
                                        no to jest jasne chce jechać zgodnie z przepisami ale 130 autostradą a nie ścieżkami na których jest 50 i wszędzie się czają skrzynki z rejestratorkami :twisted:

[ Dodano: Pią 27 Lut, 09 22:08 ]
                                        Ale po co budowac drogi szybkiego ruchu, jak lepiej postawic fotoradary i jeszcze na tym zarobic? :roll: :evil:
                                        NO WŁAŚNIE !!!

Komentarz

• bzyq_74
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 3467
                                          • Volkswagen
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                          • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Na trasie, ktora najczesciej pokonuje, czyli Wawa-Gda, jadac przepisowo dojechalbym srednio w ponad 5h. Jak sie nie spiesze to pokonuje ja w 3,5-4h. Jak sie bardzo pospiesze i nie ma duzego ruchu to jestem w stanie zejsc ponizej 3h. :twisted:
                                          Jest roznica?
                                          I zaden system fotoradarow nie zmiejszy w Polsce liczby wypadkow :!:
                                          3h? :bigyellow W-wa - GD masz 350 km (od centrum do centrum) średnia wychodzi ok 120 km/h, odliczając tereny zabudowanei fotoradary musiałbys pomykać poza terenem zabudowanym non-stop min. 160 km/h co jest technicznie niemożliwe nawet jadąc środkiem i wyprzedzając co się da na 3-ciego. Zawsze Cie ktoś przyhamuje (bedzie wolniej wyprzedzał), a i jak będzie w tym czasie na trasie videorejestrator na kółkach to może i wystąpisz w "Uwaga Pirat", czego nie zyczę ze względu na uszczuplenie portfela i głupkowaty komentarz narratora.
                                          MARCIN
                                          Mój szkodnik

Komentarz

• Octan
                                            Rider
                                            • 2006
                                            • 653

Zamieszczone przez ufo
                                            może to zmieni wśród kierowców zdjęcie nogi z gazu a może i nie, przed radarem będą ostro hamować a potem znów w pedał...i co to da.
                                            Ja słyszałem w radio jak mądry pan z policji mówił że niektóre fotoradary będą połączone ze sobą. I tak np na poczatku miejscowości będzie stał jeden a na końcu drugi fotoradar. Będą one "wiedziały" że czas przejazdu tego dystansu z określoną prędkością zajmuje, powiedzmy 3 minuty. Jeśl w obiektywie drugiego fotoradaru pojawisz się wcześniej, to nic ci nie da zdjęcie nogi z gazu bezpośrednio przed radarem bo i tak strzeli Ci fotę.

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

Ja wam napisze tylko jedno - czy widział ktoś z Was aby polska policja drogowa zatrzymała pirata jadącego lewym pasem, lub z włączonymi przeciwmgielnymi w piękny dzień lub noc?? A mozę ktos widział jak policja drogowa w Polsce zatrzymała kogoś za to, że zmieniał pas nieużywając kierunkowskazu? Nie? No to może chociaż ktoś widział jak policja zatrzymała kierowce trzymajacego się kurczowo lewej krawędzi jezdni, lub mającego źle ustawione światła?? Zapewne też nie. No więc po jaką chorobę policja wciska nam -kierowcom - kit, że działa na rzecz poprawy naszego bezpieczenstwa?? No to teraz zadajmy sobie pytanie, po co nam taka policja dla której jedynym wykroczeniem jest przekroczenie predkosci?!! Po co nam policja która sama uczy - poprzez swoją biernośc - braku szacunku dla prawa??!! Po co nam policja która stoi z radarem za pozostawionym przez drogowców, po skonczonych robotach, znakiem ograniczajacym predkość (zamiast zgłośić wykonawcy aby natychmiast taki znak usunął)?!! Po co nam taka policja która patroluje tylko szerokie dwupasmowe drogi wylotowe na których po prostu mozna szybciej pojechac bo po to zostały zbudowane, a w ich pobliżu brak jest ruchu pieszego??!! Natomiast na uliczkach osiedlowych lub na waskich miejskich ulicach juz ich brak.
                                              Mi taka policja do nieczego nie jest potzreba !! Ani trochę nie czuję sie bezpieczniej jak ich widzę, bo wiem, że każdy jeden pirat drogowy który tylko jedzie z dozwoloną prędkoscią zostanie przez nich przepuszczony dalej i dalej bedzie siał zagrozenie na drodze. Ja potrzebuję policji która mi zapewni PRAWDZIWE bezpieczenstwo na drodze, a jeśli zajdzie taka potrzeba, pomoże.
                                              Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...