YETI - harmonogram wersji silnikowych

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mareczek
    Classic
    • 2007
    • 25

Zamieszczone przez szkoda
    dziwne, że wentylatory pracują przy ogrzewaniu
    A dlaczego nie? To jak z suszarką do włosów ... no prawie, ale element grzejny to jedno, a nawiew do wnętrza to drugie, więc działają oba.
  • Hanz2k
    Rider
    S_OCP Member
    • 2006
    • 522

Ciekawostka z forum http://briskoda.net.
    Załączone pliki
    Hanz2k
    1,8 T by MT
    :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• b707
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1272

Dodam że jeden z redaktorów pewnego portalu czeka na swoje Yeti... Jest to portal znany grupie OCPków... ba jeden z nich tam moderuje A dokładnie ja

DJ ma odebrać Skode w drugiej połowie listopada
      pzdr
      Adam

Komentarz

• oorsoo
        Ambiente
        • 2006
        • 197

tak z własnej woli? YETI? szkoda...

Komentarz

• pleban
          Rider
          S_OCP Member
          • 2006
          • 580

to chyba na forum Fabii się będzie udzielał, bo to w środku Fabia...
          Osobiście spodziewałem się czegoś większego, a tu doopa :|
          była O1 1,6 102 KM
          była O1 1,9 TDI 90 KM
          była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
          był Citroen Berlingo 1,6 HDI
          jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez pleban
            :shock:
            siedziałeś tam :?: :!:
            bo ja właśnie ostatnio i jak dla mnie to w środku czuję się dokładnie jak O2 po lifcie.
            zresztą nie mogło być inaczej biorąc pod uwagę na jakiej płycie podłogowej siedzi Yeti.

jak siadam z przodu i potem w miarę swobodnie siadam "za sobą" to znaczy, że auto jest duże, w każdym razie nie ma istotnej różnicy między Yeti a O2 a super dokładnie obadam to w nadchodzącym tygodniu
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Srodek jeszcze jest OK, ale dla mnie porazka jest bagaznik. 15cm wiecej na glebokosc daloby bardzo duzo
              Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez Maicroft
                Srodek jeszcze jest OK, ale dla mnie porazka jest bagaznik. 15cm wiecej na glebokosc daloby bardzo duzo
                dla każdego kto jeździ O1 czy O2 większość bagażników to porażka :szeroki_usmiech
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

A nie, bo bagaznik Superba mi sie podoba :twisted:

Wiele sedanow ma tez fajne bagazniki, tylko ich praktycznosc dla mnie jest bliska zeru :|
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• westwi78
                    RS
                    • 2008
                    • 2940

bo ja właśnie ostatnio i jak dla mnie to w środku czuję się dokładnie jak O2 po lifcie.
                    Szkoda , a Ty też przypadkiem nie jesteś po lifcie? bo tam miejsca jak roomsterze ...

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Ma dostep do 3, dwoch przed liftem i jednej po lifcie
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• westwi78
                        RS
                        • 2008
                        • 2940

No mi bardziej o Szkode chodziło niż o octy :szeroki_usmiech

Komentarz

• oorsoo
                          Ambiente
                          • 2006
                          • 197

SZKODA...... nie bluźnij!. Środek Yeti to jak koszmarny sen właściciela Octavii, który budzi się z krzykiem, że mu właściciel Fabii stuningował brykę na wzór fabki, a doradcą był właściciel Roomstera!

Komentarz

• Thundi
                            L&K
                            • 2005
                            • 1157

No wybaczcie ale nie wiem jak wy patrzycie na to auto:
                            Rozstaw osi jest ten sam !! Znaczy Yeti i Octavia mają 2578 Fabia ma 2462
                            Yeti jest szersze ! 1793 vs 1769 (Fabia ma 1642)
                            Octavia jest dłuższa ale to z powodu dłuższej maski jak i większego bagażnika 4569 długości a Yeti ma 4223 (a sam bagażnik ma w Octavii 1064 długości a w Yeti tylko 804)
                            dodam że Fabia ma 3992 długości (bagażnik ma 703)

Więc jeśli ktoś w Yeti widzi bardziej Fabie niż Octavie to gratuluje. Tym bardziej że przestrzeń pasażerska ma taką samą wielkość.
                            Aha Octavia ma 560l bagażnika a Yeti 405/510l (W Yeti pojemność bagażnika zależy od przesunięcia tylnich siedzeń !!) więc nie tak mało.

ps: Długości podawane w milimetrach
                            O ortografie dba FF.
                            Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                            http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                            Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• oorsoo
                              Ambiente
                              • 2006
                              • 197

a potem otwierasz bagażnik octavii i yeti i zastanawiasz się, czy aby na pewno pojemność bagażnika yeti była mierzona w litrach !!

zresztą chyba nie o to chodzi. kiedy wsiadasz do yeti to masa rzeczy przypomina o2 ale niestety cała reszta to mała kpina z fabii. już same fotele wołają o pomstę do nieba!
                              nie dość, że widok jak z autobusu to jeszcze z kiepskich miejsc

nie będę przesadzał z wygodą foteli w o2, ale trzeba przyznać, że są niezłe więc nie wiem dlaczego w yeti postawiono na coś co przypomina bardziej rozwwiązania z fabii.

i druga sprawa. kiedy zapytałem czy jest jakiekolwiek nawet za dopłatą rozwiązanie dzięki któremu można wyrzucić zapas na zewnątrz samochodu (np. na tylną klapę) okazało się, że nie. Tak więc 100 litrów jakie możnaby dzięki temu odzyskać jast kompletnie zmarnowane.

Komentarz

• Thundi
                                L&K
                                • 2005
                                • 1157

Zamieszczone przez oorsoo
                                a potem otwierasz bagażnik octavii i yeti i zastanawiasz się, czy aby na pewno pojemność bagażnika yeti była mierzona w litrach !!
                                Przesiadasz się z Octavii na Audi A8 (długość zaledwie 5062 czyli prawie 44cm dłuższe) i zastanawiasz się czy pojemność była mierzona w litrach (bo A8 ma zaledwie 500l czyli przeszło 60l mniej - co przy o 44cm dłuższym aucie jest pewnie kpiną)

Nie można porównywać aut po ich bagażnikach rozumiem że dla ciebie on bardziej się liczy i że chciał byś jak największy (dlatego prędzej pewnie kupisz Octavie Scout niż Yetiego)

Fotele no to mnie faktycznie zastanawia i stwierdzam że do tych aut dają różne fotele bo siedziałem w 2 różnych testówkach i w jednym faktycznie to przypominało Fabie (mowa o przednich) a w drugim jakby żywcem wyjęte z Octavii II.
                                Tylne fotele dla mnie są akurat rewelacją (jak na fotele z tyłu) bo jak się odpowiednio pochyli to jest super (w O1 stanowczo oparcie idzie pod zbyt dużym kątem)

Co do koła na klapie to w Octavii też można by mocować je na tylnej klapie (takie rozwiązanie widziałem w Tico/Seicento).
                                Koło w Yetim jest dość duże (seryjne są chyba 16'') więc takie koło zasłaniało by widoczność a ty zawsze masz możliwość całkowicie je wywalić czy zastąpić sprejem.

Firma stara się tworzyć auta które mimo że trochę się pokrywają to są od siebie dość różne (bo kto kupił by Scouta jak by Yeti miało większy czy taki sam bagażnik ?? - Nikt)
                                O ortografie dba FF.
                                Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• oorsoo
                                  Ambiente
                                  • 2006
                                  • 197

Thundi.... z tym porównywaniem O2 i A8 to lekko przesadziłeś! Wszystkie O2 teraz puchną z radości i dumy z tego powodu Z drugiej strony to Tico...... tośmy porumakowali.
                                  Bardziej chodziło mi o to, że kiedy wprowadza się samochód, który w jakiś sposób ma wpisywać się w określoną klase samochodów to warto, aby był lepszy od już istniejących rozwiązań, a przynajmniej nie był słabszy.

Przykład koła, któreago w żaden sposób nie można wywalić na zewnątrz to porażka, a jednak w modelach innych firm takie rozwiązanie funkcjonuje i nie przeszkadza temu 16" koła.

Maicroft dał przykład Superba i jej bagażnika. I to jest coś co pokazuje, że jak się ma pomysł to mozna utrzeć nosa konkurencji. Podwójny system otwierania jest świetny, a to że w drzwiach nie ma wnęki na napój... no cóż może VIPY nie piją

I to ostatnie pytanie Chyba nie wtą stronę Kto kupi Yeti jak ma do wyboru Scouta?

Komentarz

• Thundi
                                    L&K
                                    • 2005
                                    • 1157

Bardziej chodziło mi o to, że kiedy wprowadza się samochód, który w jakiś sposób ma wpisywać się w określoną klase samochodów to warto, aby był lepszy od już istniejących rozwiązań
                                    No właśnie, powinien być lepszy od rozwiązań w danej klasie (a nie w koncernie) A jak bagarznik wypada na tle konkurencji ?? Ano tak:
                                    Toyota RAV4 - 520l lub 586 - no stanowczo więcej
                                    VW Tiguan - 430l - tak tak to nie pomyłka niby auto które ma konkurować z Yeti w bratnim koncernie a bagażnik jak widać kiepskawy
                                    Nissan Qashqai - 410l
                                    Suzuki SX4 - hmmm może lepiej nie pisać ?? 253-270 (w wersji 5 drzwiowej)
                                    Kia Soul - 220l - a wydawało się że nic mniejszego niż sx4 być nie może
                                    Audi Q5 (tak czemu nie robić aż tak daleko idących porównań) - 540l (jak widać też nieco więcej)
                                    (jak zna ktoś jakieś inne auto z którym Yeti ma konkurować to proszę o podanie)

Chyba nie wtą stronę Kto kupi Yeti jak ma do wyboru Scouta?
                                    Na to pytanie ci odpowiedzieć mogę: ci którzy chcą innej sylwetki (wbrew pozorom Yeti ma fajny ładny wygląd - wyróżnia się w tłumie) Scout cóż brzydki nie jest ale osoba mało znająca się powie że to Octavia tylko ktoś pożałował na malowane zderzaki Popatrz na przechodniów ile osób zwraca uwagę na Scouta a ile na Yetiego (wiem ciężko to sprawdzić bo tych aut prawie na drogach nie ma)

ps:
                                    Z drugiej strony to Tico...... tośmy porumakowali.
                                    bo kolega chyba nie wierzy więc proszę:
                                    O ortografie dba FF.
                                    Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

nie wiem na czym polega Wasz problem z Yeti drodzy koledzy, ale miejsca we wnętrzu tam jest tyle co w O2 i chyba nie ma o czym gadac.
                                      dizajn bardzo przypomina ten z O2 po FL, zresztą jak to zwykle są tam dokładnie te same elementy wnętrza więc tym bardziej nie rozumiem.
                                      wprawdzie nie siedziałem w nowej fabii, za to z roomsterem jestem dobrze zaprzyjaźniony i tam jest rzeczywiście duzo ciaśniej no i wnetrze gorsze-plastikowe i MOIM ZDANIEM brzydsze.

no ale wiadomo, octavia najlepsza, najwieksza, najładniejsza, najszybsza i najukochańsza :lol:

a co do bagażnika... fajnie jak jest duży, ale mi się jeszcze w Białej nie udało wykorzystać go nawet raz bardziej niż w 3/4
                                      więc nie każdy wozi towar z hurtowni i buduje akurat dom

to tak jak z tym miejscem z tyłu w superbie, no niby jest, ale na dobrą sprawę to służy chyba tylko do tego, żeby dzieciak w foteliku nie smarował przedniego siedzenia butami, bo już w passacie jest wystarczająco.
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• pleban
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 580

zresztą nie mogło być inaczej biorąc pod uwagę na jakiej płycie podłogowej siedzi Yeti.

jak siadam z przodu i potem w miarę swobodnie siadam "za sobą" to znaczy, że auto jest duże, w każdym razie nie ma istotnej różnicy między Yeti a O2 a super dokładnie obadam to w nadchodzącym tygodniu
                                        właśnie siedziałem w tym aucie, a jako, że mam 198 cm wzrostu i 94 kg to w temacie obszerności auta mogę sie wypowiedzieć

Moim zdaniem (sprzedawca potwierdził - choć to może żaden argument) miejsca jest zdecydowanie mniej niż w O2 przed liftem
                                        była O1 1,6 102 KM
                                        była O1 1,9 TDI 90 KM

Komentarz

• AdamB
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 8033
                                          • Octavia IV (NX3)
                                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

miejsca jest zdecydowanie mniej niż w O2 przed liftem
                                          A po lifcie przybyło miejsca w OII? :wink:
                                          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Thundi
                                            L&K
                                            • 2005
                                            • 1157

Zamieszczone przez AdamB
                                            A po lifcie przybyło miejsca w OII? :wink:
                                            Nie FL zmienił: światła, zderzaki, kierownice, zegary, materiały w środku, silniki.
                                            Miejsce w środku jet takie samo.

ps: długość auta się zmieniła przed fl było 4572 po 4569 (czyli jak widać auto się skróciło ! ) ale to spowodowane jest innymi zderzakami.
                                            O ortografie dba FF.
                                            Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• AdamB
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 8033
                                              • Octavia IV (NX3)
                                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Thundi
                                              Nie FL zmienił: światła, zderzaki, kierownice, zegary, materiały w środku, silniki.
                                              Miejsce w środku jet takie samo.
                                              Wiem :szeroki_usmiech

Do było pytanie do plebana ........... retoryczne
                                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• pleban
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 580

nie mam pojęcia ile ma miejsca octa po lifcie, nie siedziałem w niej i dlatego napisałem o aucie przed liftem

Obawiałem się, że może np jest mniej miejsca na nogi z jakiegoś powodu
                                                tyle tytułem wyjaśnienia
                                                była O1 1,6 102 KM
                                                była O1 1,9 TDI 90 KM

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

pleban, no jest między nami te 7cm różnicy i byc może jakieś subtelne różnice wielkości grają w tym momencie rolę, no ale większości to w ogóle nie dotyczy
                                                  ja się w każdym razie mieszczę równie wygodnie jak w O2, jak mi się będzie chciało to dzisiaj pomierzę wnętrze Y.
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...