Zamieszczone przez Agamek12
Dlaczego nie lubimy skody
Zwiń
X
-
Dlaczego nie lubimy skody
Wzdychamy do Porsche, marzymy o Bentleyu, a Mercedes i BMW to synonimy luksusu. Okazuje się jednak, że najbardziej elektryzującą marką w Polsce jest popularna na ulicach... Skoda. Za kierownicą poprzedniej generacji Octavii RS sprawdzamy, czemu Czesi zawdzięczają doskonałą sprzedaż i tysiące skrajnych opinii na swój temat->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
-
-
No coz ... artykul ciekawy temat i ze tak powiem biezacy z forow internetowych na tematy motoryzacyjne. Tez sie wielokrotnie zastanawialem co powoduje takie komentarze ludzi o Skodzie i dlaczego dzieje sie to tylko w Polsce ? ... Czy niechec jest podyktowana wspomnieniami ze kiedys Skoda byla marka z bloku panstw komunistycznych ? Ja takie wspomnienie takze mam i szczerze mowiac to nawet wtedy Skoda byla marka ktora produkowala chyba najbardziej pozadane samochody i jak wiemy wiekszosc z nas mogla o nich tylko pomarzyc.
Malo kto natomiast pamieta jakie byly wczesniejesze przedkomunistyczne poczatki Skody, no i co ma do tego dzisiejszy dzien w tej firmie.
Jednak autor nie postaral sie do konca piszac ten artykul. Wyglada na to ze wybral co poniekore komentarze z for internetowych ( a te mniej drastyczne a troche smieszne ) i dodal cos od siebie.
Tyle ze to cos od siebie czesciowo nie jest zgodne z prawda ...
Nie moge sie zgodzic ze :
Skoda szybko dojrzała i nie jest low costem jak Dacia. ( Raczej nigdy nie byla. )
Jednych irytuje, że kompaktowe Octavie z dużym kufrem sprzedawane są jako tańsze Passaty, ( nie sa tak sprzedawane ale sa tak porownywane i to glownie przez autorow krytycznych wpisow na forach internetowych ... ciekawe o czym to swiadczy ?? , bardzo czesto slysze takze w tym artykule ze Octavie wstawia sie do klasy wyzszej ... ! a przeciez przez producenta i srodowisko motoryzacyjne okreslana jest jako nizsza klasa srednia , gdzie nizsza klasa srednia a gdzie wyzsza ? zreszta chyba co poniektorzy niewiedza ze Passat to tez nie jest klasa wyzsza ... )
Octavia rywal Passata czy Audi A4, a nie Golfa czy A3 ( dlaczego to ludzi dziwi ? jezeli zestawic Octe z A3 czy Golfem/ Jetta to oczywiscie wygrywa ... dlatego w porownaniach zestawia sie ja z autami o pol klasy czy klase wyzej . Dla mnie to jest logiczne , to cos jak Adamek ktory probowal ostatnio wejsc do nowej klasy wagowej i mu sie zrszta w pewnych warunkach jak na razie udalo ...)
... to marka nawet nie druga tylko trzecia czy czwarta w grupie VW .... ( ciekawe skad taki wniosek ?, napewno nie z poziomu cen ani technik i technologii stosowanych w produkcji )
Do tego Czesi przemycili kilka ergonomicznych rozwiązań rodem z VW, ( jacy kurna Czesi ? )
w Europie Zachodniej nie idzie im tak dobrze jak w naszym regionie. ( Czy Szwajcaria jest w Europie zachodniej ... jezeli taj to ten pan zdecydowanie nie przygotowal sie do napisania tego artykulu ... powinien sprawdzic pozycje tej marki wlasnie w tym kraju )
A kto powiedział, że nie można oferować modeli wykraczających poza klasowe standardy?
I tu sie zgodze z autorem !!!!
PS Reklama druga od gory ... czadjeszcze takiej nie widzialem
Komentarz
-
-
Re: Dlaczego nie lubimy skody
Zamieszczone przez krzynolhttp://moto.pl/MotoPL/1,99279,7449964,Dlaczego_Polacy_nie_lubia_Skody_.h tml
w samym tekscie widac ze autor tez ma uprzedzenia:
"Oczywiście Octavia RS nie jest tak dobra jak Golf GTI. Tak jak Golf, umiejętnie unika wpadek i przekonuje uniwersalnymi zaletami, mimo że to inne auta punktują w kategorii stylu czy emocji za kierownicą. W wyglądzie i wykończeniu brak jej jednak finezji zarezerwowanej dla Volkswagena. "
(wytluszczenia moje)
Komentarz
-
-
Re: Dlaczego nie lubimy skody
Zamieszczone przez t271828Zamieszczone przez krzynolhttp://moto.pl/MotoPL/1,99279,7449964,Dlaczego_Polacy_nie_lubia_Skody_.h tml
w samym tekscie widac ze autor tez ma uprzedzenia:
"Oczywiście Octavia RS nie jest tak dobra jak Golf GTI. Tak jak Golf, umiejętnie unika wpadek i przekonuje uniwersalnymi zaletami, mimo że to inne auta punktują w kategorii stylu czy emocji za kierownicą. W wyglądzie i wykończeniu brak jej jednak finezji zarezerwowanej dla Volkswagena. "
(wytluszczenia moje)
No dokladnie o tym fragmencie zapomnialemWrecz wyglada to jak copy-paste z jakiegos innego testu porownawczego ....
Komentarz
-
-
Cytuje:
Stara Octavia - zazwyczaj osoby praktyczne, kierownicy regionalni, Octavią w wersji kombi jeżdżą dziecioroby marzące o "bezpiecznym" Volvo. Nowa Octavia - j/w, z tym że z ambicjami aspiracji "w górę". Superb - najgorsza kasta, sałaciarze i właściciele budek z telefonami komórkowymi, udają przed sobą, że jeżdżą przynajmniej S-klasą, są chamscy na drodze, nikt nie może ich wyprzedzić, nie wpuszczają w "ogonek" w korku. Obowiązkowa wersja - lakier czarna perła + chrom i kremowa skóra w środku. Roomster - najwięcej widziałem tego w barwach "Żywca" więc wychodzi jak na razie na to, że to auta dla sprzedawców. Apropos Superba - BMW wycięło niezły numer. Superb przeszedł niedawno lifting upadabniający go z przodu do BMW serii "7" - natomiast BMW przeszło lifting "wygładzający" i już tak różowo nie jest :-)))
Uśmiałem się do łez Jestem pełen podziwu dla tych krytykujących. Którzy są w wieku 13-15 lat..
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł"k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftZ Dacii nie ma sie co smiac, oni szybko gonia i juz powoli te auta sa jak dla mnie jakosci co najmniej Fiata.
Znam Dacie Logan co zrobily po prawie 400kkm i silnik jest bez remontu blacha nie zgnila, auto troche skrzypi, ale to raczej od nowosci mialo :twisted:
Ale tu sie nikt nie smieje z Dacii ... tu sie smieja ze Skody i porwonuja ja do marki low cost jaka poki co jest Dacia a to nie jest dobre porownanie. Niemniej za kilka lat pewnie Dacia moze i podgoni jakosciowo i cenowo inne marki. Faktem jest ze w wuiielu krajach Dacia swietnie sie sprzedaje bo oferuja jakosc niektorych aut Renault za mniejsza cene.
Sa nacje ktore nie chca przeplacac za znaczek jaki by on nie byl .
[ Dodano: Czw 14 Sty, 10 14:09 ]
Zamieszczone przez phonemanCytuje:
Stara Octavia - zazwyczaj osoby praktyczne, kierownicy regionalni, Octavią w wersji kombi jeżdżą dziecioroby marzące o "bezpiecznym" Volvo. Nowa Octavia - j/w, z tym że z ambicjami aspiracji "w górę". Superb - najgorsza kasta, sałaciarze i właściciele budek z telefonami komórkowymi, udają przed sobą, że jeżdżą przynajmniej S-klasą, są chamscy na drodze, nikt nie może ich wyprzedzić, nie wpuszczają w "ogonek" w korku. Obowiązkowa wersja - lakier czarna perła + chrom i kremowa skóra w środku. Roomster - najwięcej widziałem tego w barwach "Żywca" więc wychodzi jak na razie na to, że to auta dla sprzedawców. Apropos Superba - BMW wycięło niezły numer. Superb przeszedł niedawno lifting upadabniający go z przodu do BMW serii "7" - natomiast BMW przeszło lifting "wygładzający" i już tak różowo nie jest :-)))
Uśmiałem się do łez Jestem pełen podziwu dla tych krytykujących. Którzy są w wieku 13-15 lat.
Mozna pomyslec ze Polska to kraj szczesliwych bardzo ludzi ktorzy nie majac innych problemow wypisuja takie bzdury. Prawda jest ze tego typu wpisy w Polsce mozna spotkac o praktycznie dowolnej marce . Skoda przoduje chyba z powodu popularnosci. Jak cos jest No 1 to sie to z zasady w PL krytykuje.
Tak pozatym to cytujac Billa Murraya z Dnia Swistaka to ludzie generalnie to ... buraki i lubia watrobke ...Nie wiedzieliscie ?
Komentarz
-
-
Prawda jest taka, że każdy ma racje ;-) tzn. każdy ma co innego w głowie, co innego mu w ucho wleciało, co innego mu w głowie zostało - takie strzępki marketingu, opinii forumowych, testów z magazynów kolorowych oraz własna ogromna wiedza dają każdemu prawo do wygłoszenia własnej niezależnej i jedynie słusznej opinii.
Co oferuje skoda jako marka i octavia jako samochód - dobrze wiemy i nikt nas nie przekona że jest inaczej. Każdy kupuje samochód "pod siebie" i pewnie dla większości tutaj jest to samochód na dziś - na jutro będzie co innego ale tak jest w każdym etapie życia - zmieniają się wymagania, oczekiwania i $$$. Każdy jednak dąży do tego żeby kupić chociaż tego SLR'a ;-).
Na dziś (jak dla mnie) Octavia nie miała konkurencji !- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
voltar, Oni może i w dowodzie mają wpisany wiek. Ale to wiek fizyczny. Psychicznie sa nadal dziećmi. Mój kuzyn ma Merca S i jak widzi Octavie jedynkę która jeździł parę la temu to mówi że do dzisiaj mu się to autko podoba. Ale on tym autem jeździł. Dziwią mnie komentarze ludzi którzy nigdy nie jeździli octavia i wrażają swój pogląd..
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroftoni szybko gonia i juz powoli te auta sa jak dla mnie jakosci co najmniej Fiata.
Ale co się dziwić ludziom, którzy widzą jedynie 15 letnie BMW czy 20 letniego mesia jako punkt odniesienia.
Sam wielokrotnie musiałem odpowiadać na pytania dlaczego nie kupiłem Passata, przecież Octavia to Passat :lol: .
Przepraszam ludzi z mniejszych miast, czy wsi- ale jest to właśnie małomiasteczkowe czy wiejskie podejście do tematu. Tam z nową Skodą nie masz się co pojawiać (Skodę znają ze 120), a Audi 80 czy właśnie kilkunastoletnie BMW to szczyt luksusu. Choć pewnie w głębi duszy chcieli by sobie kupic taką nową Octavię czy Superba, ale pieniędzy wystarcza na 20 letniego Golfa.It doesn't matter what we're losing
It only matters what we're going to find!
Komentarz
-
-
ja mam wrażenie, że ludzie nie tyle nie lubią skody, co raczej ich właścicieli.
otóż każdy posiadacz skody zapytany czemu kupił skodę, udowadania, że skoda jest świetna, a to wiąże się z długimi wywodami u cioci na imieninach o tym ile pali 1.9 TDI, ilu kolesi ździwiło się, że objechała ich octavia i o tym jak dobrze trzyma cenę. a prawda jest taka, że nikogo to nie obchodzi, jest nudne i denerwujące, co powoduje, że słuchacze są uprzedzeni nie tylko do właściciela samochodu, ale i samej marki.
to tylko moja spiskowa teoria :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez phonemanvoltar, Oni może i w dowodzie mają wpisany wiek. Ale to wiek fizyczny. Psychicznie sa nadal dziećmi. Mój kuzyn ma Merca S i jak widzi Octavie jedynkę która jeździł parę la temu to mówi że do dzisiaj mu się to autko podoba. Ale on tym autem jeździł. Dziwią mnie komentarze ludzi którzy nigdy nie jeździli octavia i wrażają swój pogląd.
[ Dodano: Czw 14 Sty, 10 16:09 ]
Jac_ek :
Nie przyjdzie mi jednak do glowy zeby wysmiewac z nawet najmarniejszej marki , auta czy tym bardziej jego wlasciciela. To ze ktos jezdzi takim a nie innym autem bo : lubi, ma takie go stac, dostal, wygral , okazyjnie kupil itp to jego sprawa i mnie nic do tego.
Tak pozatym kazde auto jest dla mnie ciekawe z racji zainteresowan i tak naprawde kazde ma swoje plusy i minusy.
Komentarz
-
-
Prawda jest taka że chodzi o postrzeganie marki.
Skoda dla kapelusznika.
Toyota bezawaryjna
Ford g...o eort. itp.
Skodzie do prestiżu VW daleko i narazie tak zostanie.
Auta są nie najgorsze ale niestety bezpłciowe.Ot takie typowe dupowozy jak KIA ,Ford
A to iż Fabiami jeżdżą dziadki i przedstawiciele handlowi, a octavia to auto flotowe to prestiżu jej nie dodaje .
Tak więc panowie każdy chwali to co ma ale ja z tego iż octavi nie kupiłem się cieszę.
Jak planowałem zakup widziałem same plusy, teraz jak widzę na ulicy to cieszę się że w niej nie siedzę.
Ale wiadomo że skrajne opinie nalezy pomijać zarówno krytyki jak i zachwytu.
Komentarz
-
-
Kod:[quote="radzio_s"]Prawda jest taka że chodzi o postrzeganie marki. Skoda dla kapelusznika.
Kod:Skodzie do prestiżu VW daleko i narazie tak zostanie.
Pozatym tak naprawde Skody znaczek jest zdecydowanie ladniejszy i auto przynajmniej nie nazywa sie dla ludu ... ( czyli dla burakow) a i Skoda historie motoryzacyjna ma dluzsza.
Auta są nie najgorsze ale niestety bezpłciowe.Ot takie typowe dupowozy jak KIA ,Ford
Dla mnie Octavia zdecydowanie nie jest bezplciowa i ma swoj styl i to duzo bardziej stylowy od Golfa np.
Pozatym co nie jest typowym dupowozem ? Wymienils Kia , Ford , a mozna tu dodac duzo wiecej marek. Typowym dupowozem pewnie nie sa auta bardzo drogie, prawdzie auta sportowe albo prawdzie auta terenowe tez nie sa typowymi dupowozami o ile jezdza w miescie ....
A to iż Fabiami jeżdżą dziadki i przedstawiciele handlowi, a octavia to auto flotowe to prestiżu jej nie dodaje .
PS
A co w koncu wybrales zamiast Octavi ?
Komentarz
-
-
ja jestem zadowolony z zakupu, wygodne ale dość głośne w środku (co mam nadzieje za jakiś czas sie poprawi), Pojemne no i w miare młode bo A4 czy Passat to miałby z 3-4 lata więcej.
Parę zmian żeby wyróżniać sie z tłumu i bana na mordzie widząc właściciela kilkunastoletnich audi czy merców który przy mrozie odpala auto z kabli od kolegi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Mr0cznyParę zmian żeby wyróżniać sie z tłumu i bana na mordzie widząc właściciela kilkunastoletnich audi czy merców który przy mrozie odpala auto z kabli od kolegi
[ Dodano: Czw 14 Sty, 10 18:04 ]
Zamieszczone przez radzio_sPrawda jest taka że chodzi o postrzeganie marki.
Skoda dla kapelusznika.
Toyota bezawaryjna
Ford g...o eort. itp.
co chcesz powiedziec.
Komentarz
-
-
Słuchajcie co sie dziwić że ludzie powielają obiegowe opinie o Skodzie skoro na TYM FORUM niektórzy je powielają :shock:
Skodzie daleko do renomy VW - Hmmm, a to ciekawe jak jednej z najstarszych marek świata, jaką jest Skoda, produkujących w swoim czasie jedne z bardziej ekskuzywnych limuzyn na rynku może być daleko prestizem do marki która istnieje na rynku zalewdwie ok. 70 lat i tak właściwie poza Garbusem i Golfem, czyli autami dla przeciętnego Shmita czy Kowalskiego niczym wicej się nie wsławiła - Nie, ja nie krytykuje VW tylko stwierdzam fakty. VW jest zwykłą normalną marką taka jak Kia, Toyota czy Mazda i pozostaje dla mniezagadką dlaczego dla niektórych jest czymś więcej?
Kolejna sprawa - "Fabiami i Octaviami jeżdżą przedstawiciele handlowi" - a pomysleliście chwilę DLACZEGO jeżdżą akurat Skodami?? Czym kieruje się prezes koncernu farmaceutycznego, czy innej dużej firmy kupując auta do firmy? Znaczkiem czy bezawaryjnością, i bezproblemowa (czyt. tanią) eksploatacją?!! Czy taksówkarze w Hiszpanii kupują Octavie tylko dlatego, że są ładne, czy może dlatego, że to ich narzędzie do zarabiania pieniędzy i jako takie ma być wołem roboczym który się nie zepsuje i nie trzeba będzie w nie pchać zarobionych pieniędzy??
Kiedyś nawet w Polsce mówiło się, że najwytrzymalsze są auta tych marek które najchetniej kupują taksówkarze.
Skoda, jest postrzegana na rynku jako auto w miarę tanie, solidne i bezawaryjne i trzeba się z tego cieszyć !! A to, że paru nie mających pojęcia o motoryzacji ludków wyglasza swoje niezbyt madre opinie i powiela jakieś zasłyszane legendy to już inna sprawa. Tylko tych słów nie należy brać na serio, a tym bardziej powtarzać.
P.S.
Czy ktoś pamięta czym było Audi w latach 80-tych ?? Zwykła marką niczym nie wyrózniającą sią od Forda czy Opla. a czym dziś jest Audi?? Czyli można jednak zbudować NOWY wizerunek markiCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Skoda dla kapelusznika.
Toyota bezawaryjna
Ford g...o eort. itp.
Tak więc panowie każdy chwali to co ma ale ja z tego iż octavi nie kupiłem się cieszę.
Jak planowałem zakup widziałem same plusy, teraz jak widzę na ulicy to cieszę się że w niej nie siedzę.
Ale wiadomo że skrajne opinie nalezy pomijać zarówno krytyki jak i zachwytu.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Skoda dla kapelusznika.
Toyota bezawaryjna
Ford g...o eort. itp.
Ale wiadomo że skrajne opinie nalezy pomijać zarówno krytyki jak i zachwytu.
Komentarz
-
-
Zapytałem mojego mechanika jakie auto mam kupić do wyboru był mercedes w 202 stara C-Klasa i Octavia 1 . On nie kierował się znaczkiem powiedział Octavia bez namysłu.
Jadę do kumpla co handluje samochodami od lat zobaczył skodę i mówi o będziesz jeździł czołgiem. Pytam Dlaczego ? Bo te auta sa niedo...nia. Jeżdżę moja Skoda i kolejne Auto też będzie z pod tego znaku. Bo nie ulegam modzie tylko kupuje to co mi się podoba.
Pojechałem do sklepu z częściami do skody gość mówi a ja miałem octavie to był złom teraz mam fokusa i jest super. Już u niego nie kupuje. Bo jak się prowadzi sklep z częściami do skody to się nią powinno jeździć.
A propos stereotypów mam fiata seicento w firmie 300 000 na liczniku i silnik nie dotykany.
.
Komentarz
-
Komentarz