Prawda jest taka, że kupując auto trzeba się kierować własnymi kryteriami, a nie innych osób postronnych. Auto się kupuje takie które się podoba i na jakie nas stać, również mam na myśli utrzymanie.
Dlaczego nie lubimy skody
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez AdamBA ja kupiłem OII bo mi się podoba i mam w dupie co inni mówią.Juz 1 mi sie podobala choc nie tak od razu ...
Ale jak pokazala sie 2 to wrecz na to czekalem - tyle ze mnie wtedy na nia nie bylo stac
A wprost zakochalem sie w tym aucie chwile po obejrzeniu tej reklamy :
Przy okazji pytanie nie ma ktos tej reklamy w dobrej jakosci ?
Komentarz
-
-
w artykule są odniesienia do angielskich reklam skody. faktycznie zadufanie tutaj niektórym przeszkadza przyznać, że skoda robi fajne i praktyczne auta.. a jak rozmawiałem z ludźmi, to wszyscy na pytanie o prestiż skody [albo jego brak], zaczynają mówić, że kiedyś skody to było pośmiewisko - chodzi o Skody Estelle, czyli po naszemu, wszystko co było przed Favoritkami.
widzę tutaj dosyć duża popularność wszystkich Fabii i Octavii RS - są kluby itd. niższych wersji Octavek dużo jeździ na taxi, co nei pomaga marce..
za to jak dotychczas nie widziałem żadnego Superba, co też o czymś świadczy..skoda
fuckyeah!
Komentarz
-
-
No o czym to niby swiadczy ze nie ma Superba ? Trudno mu sie zmiescic w wiktorianskich uliczkach ?Tak powaznie Angole to specyficzny narod i specyficzny rynek. Mysle ze na poczatek Skoda musiala by miec inny brand specjalnie na ten rynek ... moze Skodauxhall
?
Z innej strony Top Gear dobrze o Skodzie mowi
PS
Nie wiecie czy kiedykolwiek testowali Octavie w tym programie ?
Komentarz
-
-
Top Gear zrobili wyścig Fabia RS kontra Mini i Fabia.............. Wygrała.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł"k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
Wedlug mnie artykuł jest stronniczy.Autor z gory zaklada,ze Skoda jest gorsza i tyle.W Polsce jest jeszcze takie myslenie(powoli sie to zmienia widzac rankingi sprzedazy aut)ze bez gwiazdy nie ma jazdy.Ludzie wola 4-5 letniego mesia,bmw czy audi z najechanymi 150tys km niz nowa skode,bo patrza na znaczek nie na cale auto.Kij w to niech kazdy kupuje co uwaza i sam wydaje swoja kase.JA WOLE NOWĄ PACHNĄCĄ SKODE NIZ ZJEŻDŻONE I UŻYWANE BMW !! Na zachodzie Europy juz ludzie mysla inaczej,kupuja czesto Skody,Kia,Hyundaya bo wolą wydać mniej a i tak jezdzic porzadnym autem.Skoro Top Gear docenil Skode to juz musi tocos znaczyc.
Respect All,Fear No One!
Komentarz
-
-
Przeczytałem ten artykuł bez większych emocji, wkurzały mnie natomiast niektóre komentarze poświęcone Skodzie, cytowane w tym artykule.
Generalnie wygląda tak, że Ci, którzy nienawidzą Skody (np. dlatego że to marka z czasów realnego socjalizmu), opluwają ja ze wszystkich sił, wieszając psy na jej wyrobach. Woli taki jeden z drugim kupić 15-letnie BMW (złożone z 2 rozbitków), z przekręconym licznikiem i diabli wiedzą co jeszcze... ale on będzie jeździł dumnie BMW !!!
Dla mnei ważniejsze jest bezpieczeństwo i komfort. Mam juz drugą Octavię. I wolę kupic nowa Octavię, niż 5-letniego Passata ściagniętegio z zachodu. W Sodzie mam wtedy pewność, że autko nie rozpadnie się na dwa na jakimś wyboju. A 5 letni Passat... cóż, ani nie wiadomo ile tak naprawdę przejechał, ani jakie będzie miał usterki, ani nawet czy nie rozkraczy mi się zaraz za bramą...
Może faktycznei Skoda nie ma prestiżu Mercedesa, BMW, czy VW. Ale ja osobiście wolę Skodę, za pewność bezawaryjnej jazdy, tanie części zamienne (jesli już coś się popsuje) i niskie koszty eksploatacji...
Jak ktoś lubi wydawać pieniądze tylko dlatego, żeby pokazac sąsiadom że ma BMW czy Mercedesa... cóż, jego kasa, jego sprawa...If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
kupilem Octavie bo jak na nowe auto z takim wyposazeniem jest po prostu najtansza. I to kupilem jedynke czyli zabytek technologiczny. Samochod spelnia swoje zadanie, choc do wychwalania go pod niebiosa mi daleko. Nie podoba mi sie pogrzebowa kura i mysle ze ten znaczek powinien przejsc facelifting jak najszybciej. Nie podoba mi sie design O2FL, a porownanie Fabii do srajacego psa uwazam za adekwatne...
A prestiz marki mam gleboko w d... Auto mogloby sie nawet nazywac Tata czy inna Kia, mi to totalnie rybka. Ma sensownie wygladac, miec dopasowane wyposazenie, nie rdzewiec po 3 latach, miec w miare dostepne czesci i dobra cene.
Szpanowanie autem jest dobre dla studentow. Dojrzali ludzie maja inne cele zyciowe...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez fanWedlug mnie artykuł jest stronniczy.Autor z gory zaklada,ze Skoda jest gorsza i tyle.W Polsce jest jeszcze takie myslenie(powoli sie to zmienia widzac rankingi sprzedazy aut)ze bez gwiazdy nie ma jazdy.Ludzie wola 4-5 letniego mesia,bmw czy audi z najechanymi 150tys km niz nowa skode,bo patrza na znaczek nie na cale auto.Kij w to niech kazdy kupuje co uwaza i sam wydaje swoja kase.JA WOLE NOWĄ PACHNĄCĄ SKODE NIZ ZJEŻDŻONE I UŻYWANE BMW !! Na zachodzie Europy juz ludzie mysla inaczej,kupuja czesto Skody,Kia,Hyundaya bo wolą wydać mniej a i tak jezdzic porzadnym autem.Skoro Top Gear docenil Skode to juz musi tocos znaczyc.
Z własnego doświadczenia stwierdzam, że wszystko to kwestia marketingu. Sztab ludzi, to już nawet naukowcy, siedzą i wymyślają, jak nam wcisnąć kit, że kupując ten czy inny produkt stajemy się lepsi, szczęśliwsi ... próbują kreować nasz gust i wmawiać co nam się podoba a co nie, co mamy myśleć i jak postrzegać świat.
Dopóki nie wyzwolimy się spod ich wpływu tak to będzie wyglądało.
A zderzenie z rzeczywistością okazuje się brutalne.
Mówię o tym, bo sam takie zderzenie przeżyłem, twierdząc w ankiecie jakiś czas temu, że: "nigdy w życiu Skody nie kupię". Po przykrych doświadczeniach z produktami Toyota, MB, Volvo czy szczególnie ford z pełną świadomością przesiadłem się do nowiutkiej Octavii 2 i co ... do tej pory mi głupio, że taką opinię o Skodzie wyraziłem. Oczy mi się otworzyły.
Podobnie autor tego artykułu - apeluję do czytelników, przestańcie przyjmować wszystko co piszą dziennikarze bezkrytycznie (oni biorą za to pieniądze, a czasem nawet otrzymują upominki od tego czy innego producenta za przychylna opinię), włączcie własne myślenie a wasze spojrzenie na świat na pewno się zmieni. Ludzie, którzy tego nie zrobią, pozwalają sobą manipulować a ich "myślenie" zawęża się do powtarzania często słyszanych haseł (przypomina mi się tu film CK Dezerterzy i Marek Kondrat, który uczył kompanię wierszyka na pamięć, aby każdy idiota wyrwany z szeregu potrafił powiedzieć coś "mądrego", a że idiota najszybciej zwraca na siebie uwagę ....).
I tylko żal, że takie mamy społeczeństwo ...Pozdrawiam,
MarioPL
Komentarz
-
-
Tylko 2 osoby napisały, że skoda im się podobała i tylko dlatego ją kupili. Reszta z was pisze, że jest bezawaryjna, solidna itp. A czy ktoś z was powie, że skoda jest fajna, że wywołuje jakieś emocje podczas jazdy? nie, bo to jest bardzo dobry, ale niesamowicie nudny samochód. nawet RS są nudne, bo niby sportowe, ale i tak ustawione pod rodzinę.
bo skoda to jest narzędzie do przemieszczania się z punktu a do b.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jarku.Tylko 2 osoby napisały, że skoda im się podobała i tylko dlatego ją kupili. Reszta z was pisze, że jest bezawaryjna, solidna itp. A czy ktoś z was powie, że skoda jest fajna, że wywołuje jakieś emocje podczas jazdy? nie, bo to jest bardzo dobry, ale niesamowicie nudny samochód. nawet RS są nudne, bo niby sportowe, ale i tak ustawione pod rodzinę.
Wygląd jest kwestią gustu, strasznie indywidualna sprawa, a resztę można pomierzyć.
A np. taka Alfa Romeo, ponoć super fajny samochód, służy do przemieszczania się z serwisu A do serwisu B. A super fajne sportowe BMW służy do przemieszczania się pomiędzy sklepami z dresami.
Myślenie, myślenie i jeszcze raz myślenie ...Pozdrawiam,
MarioPL
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jarku.A czy ktoś z was powie, że skoda jest fajna, że wywołuje jakieś emocje podczas jazdy?Serio u mnie wywołuje. Wczesniej jeździłem Renault i te auta prowadziły sie poprawnie ale jakoś tak nijak
Układ kierowniczy był gąbczasty, zakręty pokonywały poprawnie ale bez tego błysku ktory ma O II.
Powiem ci szczerze że czasami siedząc w domu po prostu chce mi sie wyjśc i pojeździć moja O II ot tak,. bez celu, tylko żeby pojeździćLubię ten samochód podoba mi sie jego linia i sposób prowadzenia. Moim zdaniem Skoda nie jest nudnym samochodem, bo niby dlaczego ma nim być? Ma ładną linię nadwozia, można nią troche poszaleć w zakrętach bo naprawde dobrze sie prowadzi, ma ciekawe wnetrze.
Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Big, i właśnie jeżeli właściciele skody tak mówiliby o swoich autach, sama marka nabrałaby :szacunku na mieście" :szeroki_usmiech wg mnie to właściciele octavii sami tworzą nieciekawą opinie o tym samochodzie przynudzając o jej bezawaryjności. np. ford focus jest tak samo bezawaryjny, ale nikt się tym nie podnieca - każdy zachwyca się samą jazdą tym samochodem.
Komentarz
-
-
ja tez lubie moja skode, kupiłem ja dlatego ze mi sie podobajeszcze tylko jak by miała 4x4 to byłbym w niebo wzięty
ja jako prosty człek nie potrzebuje fury za 200tzł wystarczy mi poczciwa skodzinka oby sie tylko za często nie psuła :szeroki_usmiech
superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
A ja wam powiem, że jeszcze dwa/trzy miesiące po zakupie mojej OIIfl łapałem się z myślą widząc zbliżającą się z przeciwka OII - "o jaki fajny samochód"A przecież już siedziałem w takiej samej
A co do kupna używanych i z niewiadomo-jaką przeszłością "jeżdżonych tylko przez dziadka po autobahnie" super-okazji; to może być tak, jak z kobietamiBez obrazy dla Pań oczywiscie - ale kolega zawsze mawiał, że woli zjeść ciastko sam, niż tort z 10-oma innymi :P Czyli - "wiesz co masz" i względy praktyczne nad emocjonalnymi.
Komentarz
-
-
Męczące już są komentarze typu "Skoda - czy to jest samochód?". Szukając przez ponad pół roku auta używanego/sprowadzanego, po kilku przygodach - w tym spotkania z niemiecką policją postanowiłem kupić nowe auto. Padło na Skodę Octavię. A dlaczego - bo jak już ktoś powiedział jest dobra, "tania" /czyli ma wyśmienity stosunek ceny do jakości/ i ma bardzo fajną linię. Myślałem też o Focusie, ale za tą cenę wiele mi brakowało. Mimo, że jeżdżę dopiero miesiąc to ciągle wsiadam do autka z wielką przyjemnością. Jako autko rodzinne i do codziennej eksploatacji "domowej" jest to super rozwiązanie. Przyjemne w odbiorze i praktyczne.
Ponadto myślałem na wydaniem 40k na Avensisa czy B5 młodego, oczywiście w dieslu. Ale patrząc na przebiegi i myśl ile muszę włożyć na start i w najbliższych latach to wygrało autko nowe, które suma sumarum wyjdzie w przeciągu kilku lat tak samo kosztowo. A spokój ducha, że nie kradziony, nie bity i nie kręcony - BEZCENNY!
Podsumowując Skodę:
- znaczek - nie przeszkadza - a że wygląda jak wygląda i się niektórzy śmieją z kury, która na prawdę jest strzałą ze skrzydłami - jest to tylko znaczek - liczy się całokształt, poza tym wsiadając za kółko zapominam co jest na masce - bo siedzi i jeździ się bardzo przyjemnie
- brak prestiżu marki - w Polsce jest to chyba źle rozumiane pojęcie słowa - bo prestiżowe auto w kraju to BMW, VW, Audi /oczywiście kilku - kilkunastu letnie/. A globalnie zobaczymy na kilka czy kilkanaście lat
- praktyczność i bezawaryjność
- no i na koniec linia O2FL - jak dla mnie i żony, która się zakochała od razu w "uśmiechniętym przodzie" - bezkonkurencyjny. Gdyby zasłonić znaczek, to kto powie że to Skoda.
Po prostu - porządne auto i tyle!"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej"
A. Einstein
Nasze auta: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=28818
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jarku.Tylko 2 osoby napisały, że skoda im się podobała i tylko dlatego ją kupili. Reszta z was pisze, że jest bezawaryjna, solidna itp. A czy ktoś z was powie, że skoda jest fajna, że wywołuje jakieś emocje podczas jazdy? nie, bo to jest bardzo dobry, ale niesamowicie nudny samochód. nawet RS są nudne, bo niby sportowe, ale i tak ustawione pod rodzinę.
Skoda Octavia jest nudna ? Nie zartuj... To auto ma styl i cos w sobie. Nieektorzy powiedza ze dusze i ja tez tak twierdze.
Jezeli jakies auta z grupy VW sa nudne to wlasnie nie jest to Skoda, Audi i Seat a ... VW ....
u mnie jak najbardziej to auto wywoluje emocje i sa to pozytywne emocje.
Silnik 1.8 TSI powoduje ze jest to wilk w skorze owcy z tym ze jest to ladna i stylowa owca ...
[ Dodano: Pią 15 Sty, 10 11:35 ]
A dlaczego - bo jak już ktoś powiedział jest dobra, "tania" i ma bardzo fajną linię.
Nie powielalbym takich stereotypow ze Octavia jes tania bo ludzie ktorzy nie znaja tego auta .... po 1 pomysla ze jak cos jest tanie to nie moze byc dobre , a po 2 jak juz maja zla opinie o tym auci i sa do niego uprzedzeni a dowiedza sie ile naprawde kosztuje to potem produkuja komentarze typu ..... Tyle pieniedzy za Skode ? Nigdy w zyciu ...
Wiec mysle ze bardziej nalezy powiedziec ze Skoda Octavia ma dobry stosunek ceny do jakosci i tego co sie za dana kwote otrzymuje , ale raczej nie jest to tanie auto a egzemplarze na wypasie osiagaja juz niezly poziom cen.
Prawda jest taka ze za okreslona kwote mamy duzo lepsze, wieksze i lepiej wyposazone auto a w pewnych porownaniach takze lepsze jakosciowo od innych marek i tansze w eksploatacji.
Szczegolnie takie porownanie korzystnie wypada jezeli porownac auta z klasy kompakt to za niektore kompakty ktore sa mniejsze, gorzej wyposazone i wyciszone zaplacimy wiecej kasy niz za Octavie a roznica w jezdzie takimi autami jest spora.
Najprostsze porownanie Octy jest juz w grupie VW ... Octavia kontra Jetta, ta sama klasa to samo pozycjonowanie. Ceny tez te same , czasami Octa nawet nieco drozsza , jednak oferuje wiecej za zblizona cene od Jetty.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jarku.Tylko 2 osoby napisały, że skoda im się podobała i tylko dlatego ją kupili.a o oczywistych oczywistościach nie ma sensu pisać
If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Zamieszczone przez piotrek_osZobaczcie jak Niemcy cenia Octavie a jak Passaty :szeroki_usmiech To dla tych "sceptyków". Ja mam juz 2 Octavie i nie chcem innego autka. A w 0II np. tylnie światełka są takie co nawet maybach ich nie ma!!!! Jak w nocy oddalaja sie dwie "podkowy"
PS
Znaczek Skody chyba w przeciwienstwie do wszystkich mi sie bardzo podoba i mam nadzieje ze go zabardzo nie zmienia
Malo ktora marka ma takie wypasione logo ? Indianska strzala .
Sa marki co co 2 lara odswiezaja marke przez zmiane znaczka np Fiat a sa takie ktore nie robia tego czesto.
Komentarz
-
-
troche przesadzacie z tymi kilkunastoletnimi BMW. Takie tez sa, ale o czyms to chyba swiadczy (ze mimo poskladania z kilku i tak daja rade). Jednak sporo jest aut nowszych - patrze pod blok i widze ze sa 3 letnie Passaty czy Mazdy 6. Nie uwazam ze wybrali gorzej niz moja nowa Octavia. Moze nawet troche zazdroszcze bo wyposazenie zazwyczaj jest duzo bogatsze, a nie doplacaja za nie tyle co przy nowym aucie. Tylko to sa albo znajomosci (wiesz co kupujesz) albo ryzyko (kupna rozbitka). A tak po prawdzie to w srodku siedzi to samo, wiec co za roznica...?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jarku.voltar, to jest mmoja opinia i możesz się z nią nie zgadzać, ale nie możesz jej negować.
wg mnie oprócz roomstera reszta modeli skody jest nudna.
od vw i audi też wieje nudą.
i jak sam napisałeś, octavia to owca - pożyteczny zwierz, ale zamiast pazura ma kopytka :wink:
Jakby mi sie auto nie podobalo to tez bym go nie kupil.
Napisalem ze owca nie dlatego ze kopytka tylko dlatego ze to onaa nie on ( wilk )
a kopytek to nie ma tylko Bridgestone / Dunlopy
PS A tak wogole wiekszosc tego co napisalismy w tym watku tlumaczy dlaczego ktos dokonal takich czy innych wyborow auta. Nie tlumaczy natomiast agresji i glupich chamskich komentarzy z jakimi spotykaja sie uzytkownicy tych aut w Polsce. To jest i chyba pozostanie niezrozumiale dla mnie.
Komentarz
-
-
A tak pozatym to zgadzam się: wnętrze standardowe, komfort jazdy podobny jak w mojej 406 (nawet ciutkę gorszy, bo zawieszenie trochę twardsze i fotele mniej wygodne). Ale jestem do tej pory (po 8 kkm) zadowolony z wyboru.
Prowadzi się bardzo dobrze, systemy wspomagania trakcji działają bez zarzutu, silnik też ma tą minimalną dla mnie moc, dość elastyczny (lepszy od 138 KM w mojej 406), oszczędny, no i nowy. Chociaż moim marzeniem jest salonowe Audi A6....
Ale dodam jeszcze jedną obserwację: rodzina pytała się mnie, jaki silnik wziąłem i jak się dowiedzieli, że 1.4 to było "eeeeetam, słaby".Więc wydaje mi się, że ludzie żyją stereotypami z Felici (samochód bez ikry, ale trwały) i nie znają nowych technicznych rozwiązań Skody - słaby marketing. Z resztą zobaczcie reklamy Skody i VW: Skoda - jakiś nędzny karateka, który odwraca uwagę od samochodów (zamierzenie mieli chyba jednak zupełnie inne), VW - Gajos, różne nowinki techniczne, nawet Polo Bluemotion został mi w pamięci. Wydaje mi się, że Polonez (za czasów Deawoo) miał lepszą reklamę, niż Skoda....
Komentarz
-
Komentarz