voltar, byłem szczęśliwym posiadaczem o1 (w rodzinie była przez 11 lat)
Dlaczego nie lubimy skody
Zwiń
X
-
Fajnie że mój post pociagnoł dalej dyskusję.
Ja skody jako auta dla dziadków nie postrzegam raczej jako dośc ekonomiczny srodek transportu i takiego auta szukałem.
Miał być diesel z automatyczna klimą i homologacją cięzarową na 5 osób.
Cena max 80000.
W tej cenie była octavia elegance 1,9 TDi z metalikiem lub 2,0 ambiente.
Ale również mondeo 1,8 tdci gold(125 PS)5D.(zrobiłem chipa i lata)
Wybrałem mondeo.mój wybór.Jestem bardzo zadowolony.
Jako recenzenta zabrałem zonę która o motoryzacj na blade pojecie i jej wszystko jedno aby nie ukradli (bo jedno auto nam ukradli).Po obejrzeniu wnetrza mondeo do octavi nawet nie chciała wsiąść.Więc wybraliśmy mondeo.
Każdy wybiera co mu pasuje.
I bardziej nerwowych proszę o powstrzymanie się od krytyki mondeo.Nie o tym jest temat.
Ale nie porównujcie proszę octavi do A4 lub passata.Raz że klasa inna, dwa wykonanie,trzy postrzeganie marki (wazne przy odsprzdaży).
To tylko rozciągniety golf
Popieram stanowisko jednego z kolegów który kupił bo mu sie podobała i zdanie innych ma
w d.pie.
Cieszcie sie octaviami bo to dobre lecz takie bardzo zwyczajne samochody.
A właściciele skód (ale pewnie nie wszyscy)faktycznie mają jakąś manię udowadniania iz zrobili lepiej iz kupili octę niz golfa lub passata.To jakaś próba dowartościowania ?
Ale dlaczego ?
Mam skodę bo lubię i koniec.
Pozdrawiam skodziarzy
Komentarz
-
-
Jako recenzenta zabrałem zonę która o motoryzacj na blade pojecie i jej wszystko jedno aby nie ukradli (bo jedno auto nam ukradli).Po obejrzeniu wnetrza mondeo do octavi nawet nie chciała wsiąść.Więc wybraliśmy mondeo.
Każdy wybiera co mu pasuje.
I bardziej nerwowych proszę o powstrzymanie się od krytyki mondeo.
Ogladalem je w najbardzie wypasionej wersji X-Gold i jest to wnetrze auta klasy sredniej jezli chodzi o rozmiary, ergonomie. W porownaniu do Octavii wypada lepiej w tym wlasnie sensie gdyz wnetrzu Octavii blizej nieco do klasy kompakt, choc trzeba tez dodac ze wnetrze pochodzi z 2004 roku i wtedy klasa kompakt wygladala znacznie inaczej w srodku.
Natomiast materialy ( plastik ) sa znaczniej gorszej jakosci niz w Octavii, o spasowaniu sie nie wypowiem bo nie uzytkowalem Mondeo. #
Dodatkowo poprzez wiele wspolnych elementow wykonczenia, radio i stylistyczne podobienstwo oraz wlasnie ta nienajlepsza jakosc tworzyw mozna sie poczuc w Mondeo jak w duzo wiekszym Focusie. az takiego wrazenia w Octavii w stosunku do np Fabii nie mam.
Nie o tym jest temat.
Ale nie porównujcie proszę octavi do A4 lub passata.Raz że klasa inna, dwa wykonanie,trzy postrzeganie marki (wazne przy odsprzdaży).
Zauwaz ze wiekszosc porownan Octavii do Passata, A4 itd jest robiona przez autorow roznych testow porownawczych w prasie motoryzacyjnej i przez autorow wpisow o wydzwieku negatywnym dla Skody. Pewnie stad sie bieze ten temat porownywania.
Ja oczywiscie takze dokonalem porownania Octavii do wielu czesto duzo drozszych aut ale to bylo przed jej kupnem jedynie.
To tylko rozciągniety golf
Octavia ma od poczatku zaprojektowane nadwozie ktore nie bazuje na Golfie.
Cieszcie sie octaviami bo to dobre lecz takie bardzo zwyczajne samochody.
A właściciele skód (ale pewnie nie wszyscy)faktycznie mają jakąś manię udowadniania iz zrobili lepiej iz kupili octę niz golfa lub passata.To jakaś próba dowartościowania ?
Wybor Octavii zamiast Golf/Jetta jest oczywiscie bardziej korzystny choc sa to nieco inne funkcjonalnie auta wiec troche zalezy co kto potrzebuje. Jednak Octa oferuje z tych 2 najwiecej.
Wyboró Octavia zamiast Passat juz nie jest taki oczywisty bo to inne auta po prostu.
Komentarz
-
-
No tak, ale ile musisz zapłacić za Passata? 2 x więcej? I ile więccej masz? Nie wiele. Co do Golfa, to sorcia, ale kokpit zrobili do totalnego kitu.... Nie ergonomiczny (np. te dziwne poręcze zaraz za dźwignią biegów, pod radiem - niby to schowek, ale dziurawy.
Co do jakości: mój Wójek ma Golfa V, rocznik 2004 i od tego czasu już robił skrzynię biegów, i wymeniał 3 razy katalizator (2 razy na gwarancji). Dopiero jak wsadził katalizator taki, jak mu się podobał, za swoją kasę, to ma spokój.
Passat też jakością nie grzeszy - znajomy ma paska 2.0 TDI z 2006 (akurat wtedy od niego odkupiłem Peugeota 406 z 1999 roku) i pomimo małych przebiegów też już sporo przy nim mechanicy grzebali. Co do funkcjonalności i designu, to twierdzi, że tęskni za 406-tką.
Ja myślę, że w ostatnich latach coś się stało z wszystkimi Top markami. Trochę zeszły na psy. Czy to dlatego, ze to cost down, czy ochrona środowiska, nie wiem. Ale materiały jakby gorsze jakościowo (porównuję kilka modeli, w tym swoją Octavię i powyższe do mojej 406-tki), zawieszenie twardsze (byłem bardzo nie miło zaskoczony zawieszeniem Peugeota 407 - czyli następcy mojej 406-teczki). A Skoda nie wiele musiała się zmienić, żeby być na porównywalnym poziomie: po prostu inni się opuścili!!!
Pracowałem w branży automotive i mam z nią wciąż duży kontakt. I wiem jakie kichy odwalają producenci np. SAAB-a, Volvo, czy nwet Toyoty, żeby zejść z kosztami w dół. Gorsze materiały, mniej trwałe konstrukcje, oszczędności na każdym etapie produkcji. TO musi się odbić czkawką, prędzej czy później. Dlatego teź Skoda ma szansę zaliczyć skok w postrzeganiu. PO PROSTU INNI SPUŚCILI Z TONU. :-/
PS> moja subiektywna ocena Mondeo też jest negatywna - jeździłem takim w poprzedniej firmie - zawieszenie trefne, zachowywał się jak wóz drabiniasty, kokpit nie praktyczny i nie ciekawy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jarku.malgosk, jeździłeś mkIII? zawieszenie ma problemy z łącznikami, ale jeżeli chodzi o jazdę to jest o niebo lepsze od octavii
Wg mnie Golfa III można było porównać do Felicii, albo Poloneza (oczywiście wygrywał z nimi), ale nie można go proównywać z obecnie produkowanymi samochodami.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jarku.malgosk, jeździłeś mkIII? zawieszenie ma problemy z łącznikami, ale jeżeli chodzi o jazdę to jest o niebo lepsze od octavii
Porownanie Octy do Jetty w tym zakresie jest tym bardziej druzgocace dla tej drugiej ktora ma faktycznie doklejony bagaznik i przez to zupelnie inny srodek ciezkosci.
Nadwozie Jetty niestety w sensie typu konstrukcji to dokladnie tego typu aito jakie powstalo z Renault Clio po doklejeniu bagaznika czyli Renault Thalia.
Jazda taka Thalia zima to jest masakra ze wzgledu na stabilnosc , tyl chodzi na boki jak glupi. Moze nie jest az tak zle w Jettcie w koncu drozsze auto ale stabilnosc przy jezdzie w zaretach i przy wiekszych V oraz hamowaniu jest zdecydowanie mniejsza od Octy ktora w tym porownaniu trzyma sie jak przyklejona drogi.
To jest najlepszy przyklad jak majac ta sama plyte podlogowa i ten sam typ zawieszenia mozna zrobic relaywnie bardzo roznie zachowujace sie na drodze auta.
Jedyne co jest na plus w zawieszeniu Golfa 5 w stosunku do Octy II to zwrotnosc ale to nie powinno dziwic ze wzgledy na dlugosc nadwozia.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jarku.Tylko 2 osoby napisały, że skoda im się podobała i tylko dlatego ją kupili. Reszta z was pisze, że jest bezawaryjna, solidna itp. A czy ktoś z was powie, że skoda jest fajna, że wywołuje jakieś emocje podczas jazdy?- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Myślę że wielu Polaków porostu zazdrości sukcesu Skody, bo gdyby w Polsce produkowano takie samochody nie byly by juz tak nie lubiane.
Druga sprawa że unas narazie jest stereotyp że jak ktoś jest bogaty to musi mies Mercedesa a to raczej jak dla mnie samochód dla nowobogackiego, i niektorym niemoze sie wpale pomięścic że w niektórych testach w gazetach taka marka jak Skoda bije Mercedesa i inne renomowane marki np: Fabia 1 kontra A klasa.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jarku.panowie, kolega malgosk, pisał o mondeo, więc kontunowałem jego wątek i oczywiście chodziło mi o mondeo mkIII , małe nieporozumienie :szeroki_usmiech
jarku : Nie rob nam wstydu i jako uzytkownik Skody nie porownuj Octy do Mondeo. Juz radzio_s prosil zeby tego nie robic odnosnie A4 i Passata ... nie ta klasa ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez voltarZamieszczone przez jarku.panowie, kolega malgosk, pisał o mondeo, więc kontunowałem jego wątek i oczywiście chodziło mi o mondeo mkIII , małe nieporozumienie :szeroki_usmiech
jarku : Nie rob nam wstydu i jako uzytkownik Skody nie porownuj Octy do Mondeo. Juz radzio_s prosil zeby tego nie robic odnosnie A4 i Passata ... nie ta klasa ...superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
jeden z kolegów wczesniej napisał ze skoda ma zajebiste logo, patrząc z perspektywy czasu to rzeczywiscie logo jest fajne!! Mało która firma ma takie logo, osobiscie nie wstydze sie ze jezdzę autem z `kurakiem` na masc :szeroki_usmiech tym bardziej jak wiekszosc gosci raczej ogląda logo z tyłu samochodu :hehe
No pewnie ze to logo jest wypasione tym bardziej ze nie jest kurakiem.
Komentarz
-
-
ktoś przede mną porównał octę do mondeo, ja tylko kontynuowałem :P
mondeo i octavia mimo wszystko są podobne: oba modele są podobnie traktowane przez "światłych polskich kierowców"- skoda dla kapeluszników, ford gówno wart. mimo tego w porównaniu z konkurencją (w swojej klasie) wypadają bardzo dobrze, a często wygrywają.
Komentarz
-
-
Geneza powstania logo Skoda:
Znakiem czeskiej Skody jest nic innego jak strzała z pióropuszem. Znak rozpoznawczy samochodów z Mlada Boleslav wiąże się z wyjazdem Emila Skody do Ameryki Północnej, gdzie zafascynował się kulturą Indian.
.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez phonemanGeneza powstania logo Skoda:
Znakiem czeskiej Skody jest nic innego jak strzała z pióropuszem. Znak rozpoznawczy samochodów z Mlada Boleslav wiąże się z wyjazdem Emila Skody do Ameryki Północnej, gdzie zafascynował się kulturą Indian.
Za stary wyga jestem żeby mnie ruszały obiegowe opinie siurków z meszkiem na jajkach, którzy jedyną przygodę z samochodem mają jak ich tatko to gimnazjum podrzuca.
Lata mi to koło wacka :lol:
Uśmiać się można przy tych mądrościach że hej!NIE JESTEM LENIWY TYLKO ONERGOOSZCZĘDNY!
Komentarz
-
-
A złośliwcy twierdzą, ze to kura przebita strzałą :lol
Bo zlosliwcy to czesto osoby co jeszcze dobrze czytac nie umieja i byc moze zamiast > Kultura indian ... przeczytali Kura indian ...
PS
Tak przy okazji to Skoda moglaby wydac conieco kasy na promocje logo bo wiele osob po prostu nie wie jaka byla geneza i co ono przedstawia. Ja sam wiele lat temu patrzac na znaczek Skody jeszcze w jego starej wersji dlugo sie zastanawialem co on przedstawia i tez mialem skojarzenia ze to jakis piuropusz koguta / indyka / zurawia lub innego ptaszydla
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez voltarA złośliwcy twierdzą, ze to kura przebita strzałą :lol
Bo zlosliwcy to czesto osoby co jeszcze dobrze czytac nie umieja i byc moze zamiast > Kultura indian ... przeczytali Kura indian ...
PS
Tak przy okazji to Skoda moglaby wydac conieco kasy na promocje logo bo wiele osob po prostu nie wie jaka byla geneza i co ono przedstawia. Ja sam wiele lat temu patrzac na znaczek Skody jeszcze w jego starej wersji dlugo sie zastanawialem co on przedstawia i tez mialem skojarzenia ze to jakis piuropusz koguta / indyka / zurawia lub innego ptaszydlaNIE JESTEM LENIWY TYLKO ONERGOOSZCZĘDNY!
Komentarz
-
-
No mogła by wydać trochę kasy na lepsze logo tylko czy wtedy z kury przebitej strzałą nie wyjdzie jakiś pterodaktyl? :lol:
Nie to mialem na mysli. Logo jest moim zdaniem bardzo OK.
Chodzilo mi o akcje infiormacyjna co to logo przedstawia. Mogliby na to bardziej zwrocic uwage w reklamach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez voltarNo mogła by wydać trochę kasy na lepsze logo tylko czy wtedy z kury przebitej strzałą nie wyjdzie jakiś pterodaktyl? :lol:
Nie to mialem na mysli. Logo jest moim zdaniem bardzo OK.
Chodzilo mi o akcje infiormacyjna co to logo przedstawia. Mogliby na to bardziej zwrocic uwage w reklamach.[/quote]
A tu się zgodzę. Powinni je przede wszystkim odświeżyć. Taki face lifting z nowym modelem auta.NIE JESTEM LENIWY TYLKO ONERGOOSZCZĘDNY!
Komentarz
-
Komentarz