Skoda Octavia Scout kontra Yeti - Wojna domowa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • licziliczi
    Classic
    • 2010
    • 9

Witam,
    Jeśli nadal Yeti będą kupować tylko Czesi i Niemcy, to nie będzie combi ;-)
    Nie lepiej kupić auto które jakoś wygląda?
    Z całym szacunem, ale jak na auto z XXIw. Yeti to kpiny.
    Nie mogę pojąc po jaką cholerę projektować tak wyglądające auta. Przecież jak się kupuje takie auto to nawet nie ratuje stwierdzenie "wygląd to kwestia gustu"
    Pozdrawiam,

Komentarz

• Yarek
      Elegance
      • 2005
      • 992

Zamieszczone przez licziliczi
      Nie lepiej kupić auto które jakoś wygląda?
      Z całym szacunem, ale jak na auto z XXIw. Yeti to kpiny.
      Nie mogę pojąc po jaką cholerę projektować tak wyglądające auta. Przecież jak się kupuje takie auto to nawet nie ratuje stwierdzenie "wygląd to kwestia gustu"
      Może spróbuj przyjąć do wiadomości, że Twój gust nie jest jedynym słusznym... :roll:
      A kpiną jest wyrażanie takich opinii.
      . pzdr Jarek
      aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• licziliczi
        Classic
        • 2010
        • 9

Witam Yarka moderatora,
        Nie chciałem nikogo urazić i mam nadzieję nie uraziłem!
        Małe sprostowanie:
        MOIM SKROMNYM ZDANIEM SAMOCHOD SKODA YETI TO NIE JEST SAMOCHÓD NA MIARĘ XXIw. chyba że w Czechach, gdzie jest/był samochodem roku (sic!).
        Dzisiaj, przy podobnej myśli technicznej konstruktorów, to właśnie wzornictwo staje się znakiem firmowym, wpływa na gusta, wytycza cele i trendy. Skoda Yeti, wiadomo już na pewno, że nie będzie wyznaczać nowych trendów, nie będzie autem kultowym ani modnym, nie wiadomo czy starczy jej sił na model 'combi'. Dlaczego??
        Z powodu silnika, a może skrzyni biegów??
        Napisałem: "Nie mogę pojąc po jaką cholerę projektować tak wyglądające auta" - ponieważ, dla przykładu - kiedy Włosi projektowali Multiple to miał to być od samego początku dziwoląg, miał szokować i spełnił swoją funkcję w 100%! Nawet 1 sztuka stoi w Museum of Art w New York! O to chodziło!! O co chodziło projektantom Yeti?? Ja nie wiem. Może ktoś wie?? Bo jak nikt tak naprawde nie wie to zostaje pytanie - Czy jest na sali lekarz??
        Na koniec jeszcze jedno - ZAWSZE ceniłem ludzi oryginalnych, nawet jeśli nie byłem pewien, czy są oni oryginalni z wyboru czy z przekory. Zatem - bez urazy posiadacze tego niewątpliwie ORYGINALNEGO WOZIDEŁKA!!
        Mój post nie był kpiną. Kpiną MOIM SKROMNYM ZDANIEM jest w XXIw. produkowanie samochodów takich jak Skoda Roomster (wiocha toootalna - MOIM ZDANIEM :diabelski_usmiech i nieco wyższa Skoda Roomster 2 czyli dziwoląg z gór (tutaj już wiocha + star trek) :diabelski_usmiech.

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

MOIM ZDANIEM
          no właśnie, na forum akurat chyba nie ma ani jednego yeti, tyle, że TWOJE (jak słusznie zaznaczasz) spostrzeżenia, mają się nijak w konfrontacji z osobami, którym się yeti po prostu podoba i (jak wiem a znam takich) niektórzy marzą o kupnie tego auta, oczywiscie można to skwitować stwierdzeniem, że są ze wsi, ale to chyba nie do końca tak :lol:
          oczywiście nikt Cię nie zmusza, do tego, żeby Ci się to auto podobało, z Twoich wypowiedzi wysnuć można wniosek, że Ci się po prostu nie podoba i... właściwie tyle
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• westwi78
            RS
            • 2008
            • 2940

Niech dadzą do yeti jakąś benzyne mocną + 4x4 +dsg to sie będzie można zastanowić Kij z wyglądem

Komentarz

• PiterNZ
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 389

"licziliczi" nie wszyscy chcą kupować auta modne. niektórzy cenią sobie silnik, dobre wykonanie i to, że auto nie rzuca się w oczy.

Co do wiochy to rzecz względna. Dla Ciebie to Yeti dla innych Passat
              Dla niektórych auta z silnikiem mniejszym niż V6 to małe autka itd.

Poza tym te Twoje dziwolągi to po prostu szukanie niszy rynkowej czyli jak najbardziej XXI wiek

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez PiterNZ
                Co do wiochy to rzecz względna. Dla Ciebie to Yeti dla innych Passat
                a dla wiekszości Skoda w ogóle
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• licziliczi
                  Classic
                  • 2010
                  • 9

Witam,
                  Pisząc 'wiocha' nie mam na myśli ludzi mieszkających na wsi tylko pewne zjawisko kulturowo-społeczne. Sam kiedyś zamieszkam na wsi. Oczywiście nie będę niszczył swobody wiejskiego krajobrazu i nie będę tamże jeździł samochodem Yeti.
                  Trafiłem kiedyś na bardzo ciekawy artykuł o Skodzie i o ludziach, którzy tworzyli Skodę wiele wiele lat temu. Pamiętam że ludzie zachwycali się starymi modelami Skody, mówiąc mniej więcej: "żaden samochód tak nie pasuje do starej Pragi jak nasza Skoda..."
                  Piękne. Projektowali samochody z pasją. Za to kocham stare Skody !
                  Jeśli Yeti jest samochodem zaprojektowanym z pasją, to strach zapytać czym Ci projektanci się pasjonują?
                  Chciałbym kiedyś przeczytać artykuł:
                  "Skoda zrezygnowała wreszcie z produkcji roomsterów i suv'ów roomsteropodobnych i zrobiła kolejny, po Octavi świetny samochód! Stylistycznie świetny, nowoczesny i nie szukający niszy tylko wyznaczający trendy i cele dla konkurencji..."
                  Daj Boże Zdrowie!!

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

tylko, wiesz...
                    octavia nie jest stylistycznie ŚWIETNYM samochodem raczej
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• voltar
                      L&K
                      • 2009
                      • 1107
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BZB 1.8 TSI 160 KM

To jest oczywiście kwestia gustu ale raczej należy do aut ładnych niż brzydkich , a już napewno wpisuje sie w kanony piękna motoryzacyjnego
                      Przykładowo ja kupiłem to auto m.inn. z tego powodu że mi się podobało.
                      Niggdy bym nie kupił auta które miałoby wszystkie inne pożadane cechy jakie ma np. Octavia a nie podobało mi się. Reasumjąc wszystko albo nic. Thi winner takes it all
                      Czy mam rozumieć że kupiłeś auto które Ci się nie podobało ?

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• licziliczi
                        Classic
                        • 2010
                        • 9

Popieram!

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zresztą zawsze można sprzedać i kupić równie ładną Skode Roomster.
                          łomatko, ile można :? , zacznij już się realizować w jakimś innym topiku, ok :?: :idea:
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• licziliczi
                            Classic
                            • 2010
                            • 9

Ja już się realizował na tym forum nie będę, obiecuję.

Komentarz

• _tm_
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 2333
                              • Superb III (3V3)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Mój post nie był kpiną. Kpiną MOIM SKROMNYM ZDANIEM jest w XXIw. produkowanie samochodów takich jak Skoda Roomster (wiocha toootalna - MOIM ZDANIEM :diabelski_usmiech i nieco wyższa Skoda Roomster 2 czyli dziwoląg z gór (tutaj już wiocha + star trek) :diabelski_usmiech.
                              No chyba się rozpłaczę :diabelski_usmiech. Nie dość, że miałem Skodę Roomster (kupiłem, bo mi się bardzo podobała) to teraz kupuję Skodę Yeti, bo też mi się podoba. No wiocha totalna. Nie będę mógł sobie w oczy spojrzeć w lustrze :diabelski_usmiech.
                              S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                              Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                              -------------------------------------------------------------------------
                              O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                              O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                              O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• licziliczi
                                Classic
                                • 2010
                                • 9

Te wyrażenie "wiocha" to może za dosadnie było powiedziane rzeczywiście. Takie miałem pierwsze skojarzenie, ale to cofam, bo się ktoś mógł poczuć urażony.
                                Nie jestem osamotniony w swoich opiniach, wiele ludzi nie może zaakceptować nowego wizerunku skody.

Czesi musieli zrobić czeski film z motoryzacji, oni ze wszystkiego prędzej czy później robią jaja w biały dzień.

Komentarz

• _tm_
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 2333
                                  • Superb III (3V3)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Nie jestem osamotniony w swoich opiniach, wiele ludzi nie może zaakceptować nowego wizerunku skody.

Ależ kolego, dla mnie to możesz nawet zacząć zbierać podpisy pod petycją zakazującą sprzedaży tak paskudnego samochodu. Problem w tym, że jeżeli komuś się jakiś samochód podoba to ma w głębokim poważaniu opinie ludzi, którym się on nie podoba.

Poza tym wybrałeś sobie kiepski przykład na popracie swojej tezy, bo pokazałeś wątek składający się z kilku postów, które z merytoryką nie mają nic wspólnego. Zresztą w internecie znajdziesz ludzi popierających dowolną teorię, więc zupełnie nie widzę sensu w takiej argumentacji.

Dla przykładu: http://www.forumkierowcow.pl/showthread.php?t=17100 - jak widać znajdą się w internecie osoby dla których Octavia to też wiocha

Tu dla odmiany masz dłuuuugi wątek, w którym ludzie pozytywnie podchodzą do Yeti: http://www.autogaleria.pl/forum/showthread.php?t=15873

Co to udowadnia ? Nic.

Poza tym nie wiem czy czytałeś opinie o Octavii po FL. Dużo większy tłum wieszał psy na projektantach modelu po FL niż teraz na Yeti. Czy to oznacza, że aktualna Octavia to wiocha ? Zapewne tak, bo skoro miałem Roomstera i będę miał wkrótce Yeti to mój gust jest jasno określony i moja O2FL wpisuje się idealnie w tą teorię .

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

obiecanki cacanki :lol:
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Yarek
                                      Elegance
                                      • 2005
                                      • 992

Te wyrażenie "wiocha" to może za dosadnie było powiedziane rzeczywiście. Takie miałem pierwsze skojarzenie, ale to cofam, bo się ktoś mógł poczuć urażony.

Czesi musieli zrobić czeski film z motoryzacji, oni ze wszystkiego prędzej czy później robią jaja w biały dzień.
                                      Cytat z testu Skody Yeti w magazynie Top Gear:

"Świetny design Yeti jest dziełem [...] stylistów z Pragi. Auto wyróżnia się na drodze, mało kto w naszej redakcji ma zastrzeżenia do jego radosnego wyglądu. [...] Odcina się wyrazistym stylem [...] Na postoju przyciąga cielęce spojrzenia miejscowych [...] Dziewczyna z hotelu [...] zajrzała do wnętrza i od razu się uśmiechnęła: "Oj, chyba się zaprzyjaźnimy" [...] Uwielbiam Yeti [...] za tryskający optymizmem chatakter. [...] Osobowość, sympatyczna, puszczjąca oko [...] okaże się decydująca dla popularności nie tylko modelu, ale również marki."

Gdybyś się nie zorientował, autor (autorzy) są zachwyceni wyglądem Yeti. Zresztą nie tylko oni.

PS: "Ja już się realizował na tym forum nie będę, obiecuję." No to jak będzie? :roll:
                                      . pzdr Jarek
                                      aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• licziliczi
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 9

O wyglądzie nie wspomnę!
                                        Ten wątek http://www.autogaleria.pl...ead.php?t=15873 to dosłownie
                                        Nie mogę się powstrzymać, poza tym prowokujecie, Panowie moderatorzy. Piwo dla Was, mod. szkoda pewnie pija Stouta, kolega _tm_ nie pogardzi pewnie piwem Corona!
                                        No ale do rzeczy. :diabelski_usmiech
                                        Wyżyłowany do granic silniczek 1.2 w Yeti?? Porażka na całej linii. Zywotność takiego silniczka to ok. 200 tys. km - w związku z tym na rynku wtórnym trzeba liczyć się z gigantyczną utratą wartości, podobną jak w przypadku koreańskiej myśli technicznej.
                                        Yeti z innymi silnikami - łłłooooomatkooo, za takie pieniądze taki samochód??
                                        Czeski film....

Komentarz

• _tm_
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 2333
                                          • Superb III (3V3)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

No ale do rzeczy. :diabelski_usmiech
                                          Wyżyłowany do granic silniczek 1.2 w Yeti?? Porażka na całej linii. Zywotność takiego silniczka to ok. 200 tys. km - w związku z tym na rynku wtórnym trzeba liczyć się z gigantyczną utratą wartości, podobną jak w przypadku koreańskiej myśli technicznej.
                                          Yeti z innymi silnikami - łłłooooomatkooo, za takie pieniądze taki samochód??
                                          Czeski film....
                                          I na tym możemy skończyć dyskusję, bo zupełnie nie rozumiem co Ciebie obchodzi ile ktoś wyda na samochód i ile na tym straci. Niestety prezentujesz poziom forum onet.pl, więc idź się tam realizować. Dla mnie EOT.

Komentarz

• licziliczi
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 9

A zatem odchodzę w blasku jupiterów...
                                            Tak swoją drogą to "kolego" _tm_ w życiu ważniejszy od samochodów i innych pierdół jest dystans do siebie,
                                            wie to choćby kolega "szkoda", którego "łomatko" będzie kiedyś tekstem kultowym!
                                            Tylko Octavia !!!! Ave !!!

Komentarz

• Jac_ek
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 1733

w związku z tym na rynku wtórnym trzeba liczyć się z gigantyczną utratą wartości,
                                              No wybacz, ale jeśli ty kupujesz samochód żeby na nim zarobić ... to zmień branże :szeroki_usmiech, samochód (kupowany prywatnie - nie do roboty, zaraz chyba po komputerze) to najgorsza ekonomicznie inwestycja.

Patrząc na ceny przy odsprzedaży to właściwie opłaca się jedynie kupić jakiegoś szrota na lawecie za 1000 ojro poprawić młotkiem, pod lakierować i sprzedać na allegor jako stan igła nie bity za 9.900....

Zarabiać na samochodach - paranoja - to są skarbonki

A zatem odchodzę w blasku jupiterów...
                                              Trzymam za słowo ! :diabelski_usmiech
                                              - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• blackrs
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 4826
                                                • Superb II combi (3T5)
                                                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Wyżyłowany do granic silniczek 1.2 w Yeti
                                                do jakich granic wytrzymałosci 105 km to jakie to granice jakos w fitach mnontuja 1.4 150 KM i jeździ że nie wspomne o silniku 1.3 w maździe rx8 tam dopiero jest mnustwo koni w porównanniu do pojemnosci. dzisiejsze nowoczesne silniki o małych pojemnosciach z dużą moca wcale nie sa wyżyłowane do granic i wcale nie jest tak ze po 200 tys km sie rozpadną. wystarczy tylko z głową używać i dbac o turbo
                                                BYŁA o1 rs
                                                BYŁA o2 1.6
                                                JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• licziliczi
                                                  Classic
                                                  • 2010
                                                  • 9

Proszę mnie nie cytować bo się poczuję wywołany do tablicy i użyję ciętej riposty.
                                                  ;
                                                  ;
                                                  ;

Komentarz

• gniewko
                                                    Classic
                                                    • 2010
                                                    • 32

Odgrzeje kotlecika z przed kilku miesiecy ;-)
                                                    Na chwile obecna mam O1 i jestem zadowolony ale na wiosne juz koniecznie chce kupic swoje nowe autko i kto wie czy nie bedzie to wlasnie Yeti.
                                                    Moj znajomy ma Yeti mialem sie okazje przejechac i jestem zachwycony jak wygodne i praktyczne jest to autko. Jak bym mial wybierac czym przejechac 1000km Ocatvia czy Yeti wybral bym bez zastanowienia Yeti. Tyle ze kolega ma 4x4 w dieslu a mnie interesuje TSI i raczej 4x2 bo nie mam zaciecia to udawania sie w teren - chcial bym tylko praktyczne autko.
                                                    Czy ktos z forumowiczow orientuje sie czy tak do kwietnia 2011 Skoda nie planuje jakis modyfikacji w Yeti mam tu na mysli polaczenie: 1.4 TSI + DSG lub ew. 1.4 TSI i np. 4x4 ?
                                                    Choc z drugiej strony po nocach mi sie sni O2FL 1.8 TSI + DSG :diabelski_usmiech
                                                    Ujezdza ktos moze Yetiego 1.4 TSI i podzieli sie moze opiniami o dynamice autka?

Komentarz

Pracuję...