Odnowiony Seat Alhambra

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • GandalfSiwy
    Classic
    • 2011
    • 30

Odnowiony Seat Alhambra

Dopadło i mnie, po raz kolejny zresztą (5 lat temu wymieniany być jakiś zawór w ASO - zapewne właśnie N75), objawy identyczne jak wtedy - brak mocy, V-max rzędu 110km/h. Mocy zabrakło przy jeździe około 140km/h na autostradzie, jechałem dość ostro przez 4 godziny. Jako że byłem już blisko domu, dojechałem, postawiłem, dziś rano odpalam i turbo znów działa :shock: Poprzednim razem jak się zepsuło to nie działało cały czas. Jeździłem dziś po mieście z wysokimi prędkościami obrotowymi (spalanie 10l/100) i nic się nie działo.
    Nie wiem teraz co robić, obserwować dalej czy jechać gdzieś na odczyt kompa (albo kupić wreszcie VAG), co radzicie?
  • Morgoth
    L&K
    • 2010
    • 1116

Odnowiony Seat Alhambra

Seat postanowił odnowić swojego flagowego, rodzinnego minivana. Oprócz zmian zewnętrznych w Alhambrze pojawiły się nowe jednostki napędowe.

Nowa Alhambra ma 4,85 metra długości, czyli 22 centymetry więcej w porównaniu z poprzednikiem. Szerokość samochodu wzrosła o 9 centymetrów, a bagażnik ma pojemność od 885 do 2.297 litrów..

Samochodem może podróżować maksymalnie siedem osób. Natomiast w razie zapotrzebowania na większą przestrzeń bagażową nie trzeba wymontowywać drugiego i trzeciego rzędu foteli, gdyż wystarczy je wsunąć pod podłogę, korzystając z systemu „Easy-Fold”. Ponadto fotele ze środkowego rzędu mogą być opcjonalnie wyposażone w foteliki dziecięce i można je przesuwać wzdłuż osi pojazdu. Załadunek ułatwić ma niski próg bagażnika.

W ofercie znalazły się cztery nowe jednostki napędowe – 2 silniki benzynowe TSI rozwijające moc 150 KM lub 200 KM i dwa wysokoprężne silniki o mocach 140 KM i 170 KM. Do standardowego wyposażenia pojazdu wchodzi system wyłączania silnika na biegu jałowym oraz hamulce z układem odzyskiwania energii. Klienci będą mieli również do wyboru dwusprzęgłową skrzynię biegów typu DSG.

Wyposażenie z zakresu bezpieczeństwa obejmuje między innymi siedem poduszek powietrznych, elektryczne blokady tylnych drzwi, uniemożliwiające ich otworzenie przez dzieci. W standardowym wyposażeniu znajdują się także ABS, ESP, elektroniczny układ wspomagania hamowania awaryjnego oraz wskaźnik ciśnienia w ogumieniu.

Wprowadzenie na nasz rynek odnowionej Alhambry planowane jest na koniec lata 2010 roku.

(za motofakty.pl)

Szkoda, że Skoda nie oferuje podobnego minivana. A może kiedyś ... ?

:arrow: GALERIA
    Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
    G.B.Show

Komentarz

• _tm_
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 2333
      • Superb III (3V3)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CDAA 1.8 TSI 160 KM
      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Re: Odnowiony Seat Alhambra

Zamieszczone przez Morgoth

A po co ? Jak ktoś chce VAN-a z koncernu VAG to kupi właśnie Alhambrę. Tak już jesteś przywiązany do znaczka Skody ?
      S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
      Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
      -------------------------------------------------------------------------
      O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
      O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
      O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• daneczek76
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 3642
        • Toyota

Zamieszczone przez _tm_
        Morgoth napisał/a:

A po co ? Jak ktoś chce VAN-a z koncernu VAG to kupi właśnie Alhambrę. Tak już jesteś przywiązany do znaczka Skody ?
        Ja wolałem Sharana niż Seata bo w środku jest trochę jednak inaczej no i silnik który mam to rarytas z tym wyposażeniem które mam w seacie bym długo szukał i nie znalazł.

Co do skody w 2012 będzie Van.
        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• alfee
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 2583

daneczek76, Ja też kupiłem sharana, ale stylistycznie alhambra bardziej mi się podoba. A ta nowa, to poezja van-ów
          Alfee
          Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
          Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• daneczek76
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 3642
            • Toyota

Zamieszczone przez alfee
            daneczek76, Ja też kupiłem sharana, ale stylistycznie alhambra bardziej mi się podoba. A ta nowa, to poezja van-ów
            mnie osobiście bardziej Sharan migacze w lustrach Alhambra nie ma i w sharana tył z okrągłymi światłami czyli końcówka roczników 2004 do 2009.
            a nowy saharan 2010 ma ładniejszy gril z przodu a tyl taki sam jak alhambra a tak wogole jest bardzo podobny.
            Załączone pliki

Komentarz

• alfee
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 2583

Zamieszczone przez daneczek76
              mnie osobiście bardziej Sharan migacze w lustrach Alhambra nie ma i w sharana tył z okrągłymi światłami czyli końcówka roczników 2004 do 2009.
              a nowy saharan 2010 ma ładniejszy gril z przodu a tyl taki sam jak alhambra a tak wogole jest bardzo podobny.

Widać dobrze, że każdy ma inny gust :kciukgora
              Alfee
              Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
              Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• daneczek76
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 3642
                • Toyota

Zamieszczone przez alfee
                Widać dobrze, że każdy ma inny gust
                tak jest bo tak to wszyscy mieli by takie same rzeczy , żony itd i świat byłby nudny. Pzdr

Komentarz

• Morgoth
                  L&K
                  • 2010
                  • 1116

Zamieszczone przez _tm_
                  Morgoth napisał/a:

Przywiązany? Do czego? Do Skody na pewno jeszcze nie, ale pisałem to z myślą o niektórych forumowiczach kupujących którąś Skodzinę z rzędu

Tu raczej nie chodzi o przywiązanie jako takie, a raczej o pewną utrwaloną w świadomości klienta stylistykę jednej marki, elegancko zastosowaną przez : tu Seata, a w podtekście Czechów, przy przeróbce bazowego Sharana. Chodzi też o znajomość salonów sprzedaży i serwisów, gdzie ludziska serwisują swoje Skody.

Co do skody w 2012 będzie Van.
                  O! Widzisz _tm_ ?
                  Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                  G.B.Show

Komentarz

• daneczek76
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 3642
                    • Toyota

Morgoth, proszę zresztą u nas na forum też już o tym było:

Komentarz

• Hunter
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1655

a mnie się podoba zarówno ta Alhambra, jak i ten Sharan IMO nie przekombinowane w stylistyce 8)
                      ...nie ma to jak Octavia :drive:
                      >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• daneczek76
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 3642
                        • Toyota

a tak w ogóle jest już nowy sharan do kupienia w Niemczech:

W Polsce ma być dostępny od września 2010.

[ Dodano: Czw 22 Kwi, 10 08:51 ]
                        najmniejszy dostępny silnik to 1.4 TSi 150 KM cena 28.875,00 € około 135 tys z cłem podatkiem itd.

Komentarz

• Morgoth
                          L&K
                          • 2010
                          • 1116

U nas wyrzucą połowę wyposażenia i powinno wyjść taniej za bazową wersję. Chyba że dadzą słabszy silnik tylko na rynki EuroCenralnej
                          Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• faj3r
                            Rider
                            • 2008
                            • 290

dla mnie nowy Sharan to napuchnięty i przerośnięty Golf - a Golf, jak zwykle koło ładnych aut nawet w fabryce nie stał, więc... ja bym brał zdecydowanie Seata. Tam przynajmniej styliści pracowali przy projekcie.
                            ©koda Octavia Elegance | 1.9TDI AHF 120KM / 252Nm | xenon | 312mm vRS brake system | KYB Excel-G
                            :arrow: zdjęcia

Komentarz

Pracuję...