Najgorsze kolory karoserii na upał

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jazet
    Classic
    • 2007
    • 16

lookashECL, klima nie załączy sie poniżej 5 stopni teoretycznie w praktyce często powyżej 6 stopni musi być. Ale jak włączysz auto na klimatroniku to obieg będzie szedł przez osuszacz czy jakoś tak tyle że sprężarka klimy sie nie załączy. Z opisu wynika że wentylatory działają czy zupełnie nic nie ma nawiewu. Bo jeśli ci szyby parują to masz dwa pewniaki które na początek będziesz musiał zrobić wymienić filtr przeciw pyłkowy i odkurzyć wnętrze oraz wysuszyć.

[ Dodano: Pią 03 Gru, 10 20:51 ]
    Zamieszczone przez lookashECL
    Viniu rozumiem, że mam się nie martwić :P
    Wychodzi więc na to, że jak temperatura będzie powyżej 5 stopni to klima uruchomi się automatycznie?
    Czy muszę coś ja jakoś zmusić do działania?
    jak jeździsz na auto to sie sama uruchomi
  • Ćwiarteczka
    Rider
    S_OCP Member
    • 2006
    • 605

Na nic zda się klimatyzacja, gdy w upalny dzień musimy zostawić auto na nasłonecznionym parkingu. Postanowiliśmy sprawdzić jakie kolory nadwozia najlepiej sprawdzają się w wysokich temperaturach. Nasz test wykonaliśmy na parkingu na którym temperatura powietrza oscylowała w granicach 34 st. Celsjusza. Nie było skrawka cienia. Postanowiliśmy zmierzyć temperaturę karoserii i wnętrz stojących tam od kilku godzin w pełnym słońcu samochodów. Do pomiarów użyliśmy tzw. pirometru. To urządzenie zdalnie mierzy temperaturę wiązką podczerwieni. Kontrolowaliśmy temperaturę dachu tuż nad przednią szybą oraz wnętrza w rejonie fotela kierowcy. Wyniki są zaskakujące. Okazało się, że kolor czarny wcale nie jest tym najgorętszym. Na podstawie naszych badań prezentujemy ranking dziewięciu "najchłodniejszych" i "najgorętszych" kolorów nadwozia.

Superb 2 FL Combi 2,0 TDI CFBG

PerfectService by DGW

Komentarz

• phoneman
      RS
      • 2008
      • 3374
      • Octavia I (1U2)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Mam granatowy Pole Position
      .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• Yarek
        Elegance
        • 2005
        • 992

Albo mi się wydaje, albo tam nigdzie nie jest jednoznacznie napisane, że to były te same modele aut.
        . pzdr Jarek
        aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• phoneman
          RS
          • 2008
          • 3374
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Yarek, No nie było :evil:
          .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• filipT
            Rider
            • 2010
            • 554

a co za różnica, nawet 47 to piekarnik
            Mój Szkodnik

Komentarz

• oizo
              Rider
              • 2010
              • 394
              • Octavia I combi (1U5)
              • AZJ 2.0 MPI 115 KM

a ja mam najgoretsze masakra
              Moja furka
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29517

Komentarz

• voltar
                L&K
                • 2009
                • 1107
                • Octavia II (1Z3)
                • BZB 1.8 TSI 160 KM

Troche bez sensu taki test w kotrym niepodano dokladnych warunkow pomiaru np. po jakim czasie dokonanu pomiaru, czy to byly te same auta, takie same wnetrza, czy pomiar byl wykonany w tym samym momencie. Jezeli przetestowano tak wiele kolorow aut i pomiarow dokonano nawet w tej samej temp. zewnetrznej ale po roznym czasie i z roznymi warunkami naslonecznienia to wyniki moga sie znacznie roznic.
                Jezeli dodatkowo startowe temp. wnetrz byly rozne to jakie moga byc wyniki nie musze chyba dodawac.
                Tak przy okazji to byl kiedys jakis glupi pomysl chyba w UE zeby zakazac produkcji np aut w kolorze czarnym bo zmniejszy to emisje spalin pochodzaca z dluzej dzialajacych ukladow klimatyzacji. Jednak badania wykazaly podobno ze nie ma to znaczenia.
                Jezeli auto postoi odpowienio dlugo w naslonecznionym miejscu to bez wzgledu na kolor nagrzewa sie do porownywalnych temp.
                Ze swojego doswiadczenia dodam ze teraz posiadam ten kolor skodowskiu okreslany jako blue storm i nie jest stragicznie jezeli chodzi o nagrzanie wnetrza, a poprzednie moje auto bylo w kolorze bialym i czesto niedalo sie jechac gdyz tak bylo nagrzane wnetrze ze kierownica parzyla. Mysle wiec ze to bardziej zalezy od materialow wykonczeniowych wnetrza jak ono sie nagrzewa niz od kolorow karoserii ( no chyba ze zalezy nam na smazeniu jajek ale to nazawnatrz ... )

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• Yarek
                  Elegance
                  • 2005
                  • 992

Zamieszczone przez voltar
                  Jezeli auto postoi odpowienio dlugo w naslonecznionym miejscu to bez wzgledu na kolor nagrzewa sie do porownywalnych temp.
                  ja kiedyś robiłem test ze znajomym - peugot 106 biały i daihatsu charade czerwony - auta bardzo podobne konstrukcyjnie, oba wersja kryzys
                  podczas upałów, po długim postoju na parkingu, w białym było ponad 10*C chłodniej.
                  . pzdr Jarek
                  aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• Jac_ek
                    RS
                    • 2009
                    • 1733

Zamieszczone przez Yarek
                    w białym było ponad 10*C chłodniej.
                    cos podobnego potwierdzili kiedys "pogromcy mitów" na Discovery, a LandRover Defender nie od dziś jest standardowo z białym dachem ;-)
                    - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• SMOG_84
                      Rider
                      • 2009
                      • 395

Wsystko sprowadza się do praw fizyki, czyt. Absorbcja Ciepła przez kolor
                      O2 1.9 TDI BXE ELEGANCE - SILVER ARROW

Komentarz

• filipT
                        Rider
                        • 2010
                        • 554

Zamieszczone przez Jac_ek
                        Zamieszczone przez Yarek
                        w białym było ponad 10*C chłodniej.
                        cos podobnego potwierdzili kiedys "pogromcy mitów" na Discovery, a LandRover Defender nie od dziś jest standardowo z białym dachem ;-)
                        z tego co pamiętam to różnica nie była jakaś ogromna, oczywiście "chłodniejszy" był biały
                        Mój Szkodnik

Komentarz

• kbjanek
                          Rider
                          • 2009
                          • 381

Zamieszczone przez SMOG_84
                          Wsystko sprowadza się do praw fizyki, czyt. Absorbcja Ciepła przez kolor
                          przez kolor czy przez material??
                          bo same barwy to jakies tysieczne miejsce po przecinku roznicy,
                          zas czarny material z materialu latwo oddajacego cieplo lub materialu ciezko absorbujacego cieplo bedzie o niebo przyjemniejszy w temp +35 od bialego materialu ladwo przyjmujacego cieplo lub trudno oddajacego.

co do lowcow mitow to tam roznica byla kolo 10 stopni biale auto a czarne, tylko ze w jednym bylo 45 stopni a w drugim wiecej, wiec komfortu nie bylo w zadnym.

jak my na polibudzie robilismy podobne badania w warunkach laboratoryjnych na metaloznastwie to roznica temp byla w granicach 3 stopni przy czym blad pomiaru wynosil 1 stopien

Komentarz

• filipT
                            Rider
                            • 2010
                            • 554

ciężko spodziewać się komfortowej temperatury w samochodzie stojącym na słońcu :diabelski_usmiech
                            Mój Szkodnik

Komentarz

• kateb
                              Classic
                              • 2009
                              • 32

Szyby przepuszczają tak dużo energii słonecznej, że kolor karoserii (która przeciez jest odizolowana różnymi obiciami) ma tu minimalne znaczenie.

Komentarz

• tomek
                                L&K
                                • 2005
                                • 1078

myślę, że jest wiele czynników które wpływają na temperaturę we wnętrzu, nie tylko kolor lakieru czy tapicerki.
                                A jakie macie sposoby na obniżenie temperatury w środku? jakie są wasze doświadczenia z następującymi sposobami:
                                przyciemnione szyby
                                rolety
                                rozkładane srebrne maty na przednią szybę
                                uchylanie szyb
                                coś jeszcze?

kalkuluję teraz koszty zmiany samochodu i powoli zaczynam myśleć nad kolorem. Najbardziej podoba mi się kolor czarny i jedną z rzeczy które mnie zastanawiają to właśnie praktyczność (nagrzewanie) koloru...
                                O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• filipT
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 554

imo nic nie da się zrobić, poza stawianiem w cieniu.
                                  Jedynie to włączyć silnik, odpalić klimę na maksa i pospacerować delektując się pięknymi okolicznościami przyrody :twisted:
                                  parafrazując klasyka
                                  jest lato to musi być ciepło
                                  Mój Szkodnik

Komentarz

• Skfarek
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 4795
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez tomek
                                    przyciemnione szyby
                                    rolety
                                    u mnie powyższy zestaw dawał do tej pory radę, tzn. auto grzało się w środku ale zdecydowanie mniej. No i po zastosowaniu cudownej maty kierownica nie parzyła w łapki :P
                                    Zamieszczone przez tomek
                                    Najbardziej podoba mi się kolor czarny i jedną z rzeczy które mnie zastanawiają to właśnie praktyczność (nagrzewanie) koloru...
                                    praktyczności brak, ale za to jak się dobrze auto prezentuje :wink: Moja przyszła O1 też ma być czarna
                                    Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                    6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                    Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• t271828
                                      Elegance
                                      • 2008
                                      • 928

Zamieszczone przez tomek
                                      A jakie macie sposoby na obniżenie temperatury w środku? jakie są wasze doświadczenia z następującymi sposobami:
                                      przyciemnione szyby
                                      rolety
                                      uchylanie szyb
                                      coś jeszcze?
                                      IMO maty duzo daja. Mozna dac tez na tylna szybe - szczegolnie w htb. Bedac na wakacjach w jakims cieplym kraju zauwazylem, ze ludzie zakladaja przescieradlo z gumka na cala gore auta ale to juz chyba przesada

Komentarz

• winni77
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2183
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez filipT
                                        Jedynie to włączyć silnik, odpalić klimę na maksa i pospacerować delektując się pięknymi okolicznościami przyrody :twisted:
                                        To niestety może i dobra metoda schłodzenia auta ale mało ekonomiczna i bardzo łatwo można sobie zdrowie załatwić...
                                        Mój "Batmobil"

Komentarz

• Morgoth
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1116

A jak to się ma do zaleceń producenta, żeby po odpaleniu silnika, od razu ruszać i jechać (czyli nie grzać silnika na postoju)?

Zamieszczone przez t271828
                                          Bedac na wakacjach w jakims cieplym kraju zauwazylem, ze ludzie zakladaja przescieradlo z gumka na cala gore auta ale to juz chyba przesada
                                          Czyli po prostu latem można stosować pokrowiec zimowy, taki który zakłada się przed opadami śniegu. W sumie niegłupie, przecież i tak mam taki pokrowiec Tylko komu by się chciało, kiedy można opuścić szyby i schłodzić nieco wnetrze, zanim odpali się klimę na maksa.
                                          Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                                          G.B.Show

Komentarz

• daneczek76
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 3642
                                            • Toyota

gdzieś kiedyś widziałem na Galileo właśnie obalano mity kolorów i tu było też że czarnym było o parę stopni mniej niż w Białym.
                                            Dla mnie to i tak bez różnicy bo te pare stopni różnicy w aucie w lecie to i tak piekarnik.
                                            Dla mnie czarny kolor osobiście jest bardziej reprezentacyjny pod warunkiem że auto ma jeszcze ładny pakiet chromowy oczywiście dobrany ze smakiem jak w passacie czy w moim bolidzie.
                                            [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

Pracuję...