Podrabiane oleje silnikowe
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez AdamB Zobacz wpisWidać butelki Castrola na jednym zdjęciu.
Komentarz
-
-
Gość
Że castrol jest słaby, to nie trzeba twierdzić, bo od producenta pochodzi dokument, z którego wynika, że castrol to dziadostwo.
Pozycja castrola jest ugruntowana latami nakładów na reklamę i współpracę z dealerami (bmw też zaleca castrola, chociaż na nim jest najgorzej z poborem oleju). To wykształciło reputację marki w głowach mało kumatych użytkowników motoryzacji.
Podobnie, a nawet gorzej, jest z red bullem. Ludziska kupują, bo wierzą , że jest lepszy niż inne napoje tego typu. Gorzej dlatego, że kosztuje znacznie więcej od innych.Ostatnio edytowany przez Gość; 44763.
Komentarz
-
Gość
Czerpię z ogólnie dostępnego faktu takiego, że aso tych dwóch marek mają oleje tylko od bp (castrol). A ten magiczny dokument, którego prawie nikomu nie chce się czytać to msds. Też ogólnie dostępny.
Mój problem jest taki, że nie stać mnie na wydawanie pieniędzy na dziadostwo, więc interesuję się tym, co kupuję.
Komentarz
-
Gość
-
Coś musi być na rzeczy z tym Castrolem, że jest po prostu lipny. Wśród znajomych mechaników, tylko jeden zalewa silniki Castrolem, pozostali mówią, żeby go omijać szerokim łukiem. Tym bardziej, że podrabianie Castrola trwa nie od dziś, już kilkanaście lat temu Castrol był jednym z najczęściej podrabianych olei. Dlatego nigdy go nie zalewałem.Była Octavia II, jest Ford S-Max 2.0TDCi Titanium
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KrzysiekTour Zobacz wpisMSDS to nic innego jak Material Safety Data Sheet W którym to znajdziesz informacje odnośnie szeroko pojetego bezpiecznego korzystania i użytkowania.
Jedyne informacje w MSDS mogące służyć do określenia jakości oleju to chyba tylko lepkość kinetyczna. Reszta danych zupełnie bez związku.
Jeden z forumowicz, ktory mial O2 (potem kupil A3 limuzyne - moze ktos ze starszych forumowiczow wie o kim pisze) z woj. Pomorskiego oskarzal tu na forum znany sklep - hurtownie z Gdanska o to, ze sprzedali mu podrobiony olej i sie spieprzyl silnik. Wtedy myslalem, ze fantazjuje, ale czytajac takiej artykuly zaczynam sie zastanawiac jakim cudem niektore sklepy faktycznie maja tak dobre ceny rozne oleje i filtry... Moze po prostu maja takie dobre umowy z hurtowniami... a moze niestety czasem cos sie tam pojawia co nie powinno na sklepowej polce. Nie wiem (???). Udanej niedzieli.
Komentarz
-
-
Gość
Zamieszczone przez marlej108 Zobacz wpisTak bylo z zakupem rzekomym Octavii - pisalem tu przeciez ze kolega Unicestwiacz nic nie kupi... i nie kupili.
Z msds czytam pozycje 3.2 i 13. A jak tam nie ma (prawie) nic (jak u millers oils), to takiego oleju nie wybieram.Ostatnio edytowany przez Gość; 44763.
Komentarz
Komentarz