alfee, ale jak znam ASO to pokryje część kosztów ( czytaj zejdzie z marży 50% do 25% ) tylko pod warunkiem, że części kupisz u nich ...
Skody jeszcze bardziej eko
Zwiń
X
-
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEMTagi: Brak
-
-
Paryska wystawa w przypadku Skody nie będzie miejscem premiery jakiegoś konkretnego modelu, lecz drugiej generacji modeli z ekologicznej rodziny Greenline.
W 2008 roku na rynku pojawiła się pierwsza generacja modeli z ekologicznej serii Greenline. Rozpoczęła ona ofensywę Skody, której celem było stałe obniżanie poziomu zużycia paliwa przez modele czeskiej marki. W ofercie wersje Greenline pojawiły się we wszystkich dostępnych modelach Skody. Dziś tylko Yeti nie jest oferowany w tej wersji. Jednak wkrótce i to się zmieni.
Najważniejszymi elementami, które mają sprawić, że modele Skody z serii Greenline będą bardziej oszczędne oraz ekologiczne, są nowoczesne jednostki wysokoprężne z bezpośrednim wtryskiem paliwa - 1.2 TDI CR 75 KM i 1.6 TDI CR 105 KM, technologia Start-Stop i system odzyskiwania energii z hamowania. Ponadto, poprawiono także dość znacznie aerodynamikę nadwozia.
Układ Start-Stop umożliwia zmniejszenie zużycia paliwa nawet o 10%, a w ruchu miejskim o jeszcze więcej. Silnik automatycznie wyłączany podczas postoju na światłach nie tylko nie emituje spalin, ale nie wytwarza także hałasu, co niewątpliwie wpływa na poprawę jakości życia w mieście.
Dzięki temu, że modele GreenLine odzyskują energię podczas hamowania – część traconej energii kinetycznej powraca do akumulatora w formie energii elektrycznej, która nie będzie musiała być później wytwarzana kosztem zużycia paliwa. Ponieważ wszystkie samochody Greenline wyposażone są w funkcję podpowiedzi zmiany biegów, także kierowca, odpowiednio zmieniając biegi, może istotnie wpłynąć na zmniejszenie zużycia paliwa.
Według nieoficjalnych informacji, najbardziej ekologiczna będzie wersje Greenline modelu Fabia (hatchback oraz kombi), której emisja CO2 ma nie przekraczać 90 g/km. Skoda Yeti Greenline ma emitować poniżej 100 g/km dwutlenku węgla, zaś Octavia i Superb poniżej 115 g/km. Szczegółowe dane, jeśli chodzi o spalanie, emisję CO2, a także inne parametry oraz osiągi poznamy bliżej premiery tych modeli w stolicy Francji.
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
-
-
Ciekawe czy ten 1,2 TDI CR będą wkładali do Octavii :?: A może pójdzie do nowej Felicji.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
Do Superba 1,6 TDI CR zapakują - zastąpi 1,9 TDI ale to już normy emisji spalin.
Komentarz
-
-
szkoda, Dobre. :jaja Ale sądząc po trendach współczesnej motoryzacji to niedługo silnik 1,6 to będzie jak V6 w autach kompaktowych.
Komentarz
-
-
szkoda, Otóż to A mnie raczej chodziło o 1,6 TDI CR :szeroki_usmiech.
Komentarz
-
-
tomek, No widzisz - zapomniałem o geenline.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodanie, do O2 planowany jest 0,6L TDI CR DPF MDF MZK+ 2xkompresor+2xsprężarka+żagiel
a od 2012 planują silnik 0,4 do O2 i Superba
moją pasją jest mordowanie... szkodników ;-)
Komentarz
-
Komentarz