Nowe nieoznakowane radiowozy!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • westwi78
    RS
    • 2008
    • 2940

Zamieszczone przez Maicroft
    Pytanie jest takie czym oni to zmierzyli jak fotoradary maja homologacje do 250km/h z tego co wiem :roll:
    ale tam nie ma fotoradaru tylko videorejestrator.

Komentarz

• tomek
      L&K
      • 2005
      • 1078

Zamieszczone przez MisiekWAW
      a to trzeba jeździć żeby wiedzieć że jak auto ma 230KM zamiast 260 to nie będzie jechało tak jak powinno :?: :roll:

http://www.tdiracing.pl/viewtopic.php?t=5573
      jakiś popsuty ten egzemplarz może mieć i 230, byle jechało jak 260
      [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UXZAZ5t6DtU[/youtube]

A kto wytłumaczy, jak działa hamownia ?
      Nurtują mnie następujące pytania:
      1. jak jest liczona moc: czy jest to moc na kołach + strata ?
      2. jak jest liczona strata? czy jest to pomiar oporów "na luzie" ?
      3. na jakim biegu odbywa się pomiar w manualu i w automacie (DSG) ? Po danych prędkości z tego wykresu wnioskuję, że jest to czwarty bieg.
      4. Jak jest blokowany bieg? w dsg wcisnięcie kick-down powoduje redukcję do optymalnego biegu niezależnie od położenia skrzyni "D", "S", czy "ręczny"
      O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• blackrs
        RS
        • 2008
        • 4826
        • Superb II combi (3T5)
        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Big
        Wystarczy przecież nagrać jego wyczyny z tablicą rejestracyjna na rejestratorze i ... odpuścić. Po czym ustalic właściciela pojazdu i wysłać mu zaproszenie za komendę
        u tu sie mylisz kolego bo wystarczy ze wlasciciel po wie ze nie ma pojecia kto jechal akurat tym samochodem bo uzytkuje go pare osob i wtedy jest ju umorzenie. ostatnio byla tka sparwa i poczytaj sowie wyrok Sadu Najwyższego . od tego momentu wszystkie sprawy zostaja umarzane o ile nie mozna ustalic sparwcy
        a polonezy jeszcze sie zdarzaja
        BYŁA o1 rs
        BYŁA o2 1.6
        JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• abstinent
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4842
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

no z czymś takim to by ciężko było :lol: , ale włochów stać na takie policyjne
          u mnie to wolniej chodzi wskazówka obrotomierza niż tu prędkościomierza :shock:
          [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rMo3pwyDNns&feature=related[/youtube]

Komentarz

• Mickul
            RS
            • 2010
            • 2847

W Katowicach jest Carrera GT i Ferrari 430 - ciekawe jak sobie z nimi Vectry dają rade, bo zawsze jak ich mijam to jadą ostro. A tak przy okazji to nigdy nie zapomnę, jak Carrera GT wyprzedziła mnie w tunelu pod katowickim rondem - redukcja i gaz, a miałem otwartą szybę. Coś pięknego.

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

Zamieszczone przez blackrs
              a polonezy jeszcze sie zdarzaja
              Polonezów juz nie ma w słuzbie od ... 2 lat Zastapiły je Ople Astra II.
              Czarny Elegance

Komentarz

• blackrs
                RS
                • 2008
                • 4826
                • Superb II combi (3T5)

a ja ci mowie że ejszcze by sie znalazły:0 nawet seicento bym ci znalazł jak chcesz oczywiscie nie mówie o drogówce tylko ogolnie o policji
                BYŁA o1 rs
                BYŁA o2 1.6

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

tu sie mylisz kolego bo wystarczy ze wlasciciel po wie ze nie ma pojecia kto jechal akurat tym samochodem bo uzytkuje go pare osob i wtedy jest ju umorzenie. ostatnio byla tka sparwa i poczytaj sowie wyrok Sadu Najwyższego . od tego momentu wszystkie sprawy zostaja umarzane o ile nie mozna ustalic sparwcy
                  U nas jak zwykle nikt nie mysli, albo tak jest wygodniej bo mozna sobie bezkarnie poszalec za piratem za kase podatników stwarzajac przy okazji podwójne zagrożenie na drodze. A wytłumacz mi jak w mijskich korkach moze ci zwiac takie Porsche czy nawet lamborghini?? Przecież za 2-3 km i tak policja złapie je w .... korku na światłach 8) A w trasie dużo łatwiej i co ważniejsze bezpieczniej byloby zamiast ścigać takiego pirata podac info. o tym, że takowy jedzie kolejnemu patrolowi na trasie i ten zatrzymuje delikwenta. Proste i nie stwarza dodatkowego zagrozenia na trasie w postaci pędzacego i łamiącego wszelkie przepisy policyjnego auta.

[ Dodano: Czw 23 Wrz, 10 18:50 ]
                  a ja ci mowie że ejszcze by sie znalazły
                  szzcerze mówiąc bardzo w to watpię, bo zostały one oficjalnie wycofane ze słuzby.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• westwi78
                    RS
                    • 2008
                    • 2940

Zamieszczone przez Big
                    A w trasie dużo łatwiej i co ważniejsze bezpieczniej byloby zamiast ścigać takiego pirata podac info. o tym, że takowy jedzie kolejnemu patrolowi na trasie i ten zatrzymuje delikwenta.
                    idąc tym tropem to w ogóle po co radiowozy

Big, wspominałeś chyba, że byłeś w policji, to wiesz jak czasem wygląda obsadzenie czy dyslokacja patroli, że się zdarza jeden zmotoryzowany na gminie 40 tys o rozpiętości kilkunastu kilometrów (nocka), więc z tym drugim patrolem to nie zawsze się da.
                    Poza tym w czym problem - mają nowe auta, niech służą a tu widzę przeszkadza to ludziom, nie wiem dlaczego.

ps.
                    u mnie to wolniej chodzi wskazówka obrotomierza niż tu prędkościomierza :shock:
                    no nieźle to idze, ale od 30-6o to bym go chyba objechał :diabelski_usmiech

Komentarz

• misiekwaw
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 7715
                      • Ford

Zamieszczone przez tomek
                      Zamieszczone przez MisiekWAW
                      a to trzeba jeździć żeby wiedzieć że jak auto ma 230KM zamiast 260 to nie będzie jechało tak jak powinno :?: :roll:

http://www.tdiracing.pl/viewtopic.php?t=5573
                      jakiś popsuty ten egzemplarz może mieć i 230, byle jechało jak 260
                      [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UXZAZ5t6DtU[/youtube]
                      to dziwne ale tam mowa o dwóch egzemplarzach i oba popsute :roll:
                      a co do filmu to szału nie ma :P
                      Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                      http://www.disi-tune.pl
                      Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                      Był WRX
                      Była Octa

Komentarz

• tomek
                        L&K
                        • 2005
                        • 1078

"szału" nie ma, ale moim zdaniem trzyma katalogowe przyśpieszenie, co dla mnie sugeruje, że ma katalogowe parametry.
                        Dla mnie kluczowe do potraktowania tego wykresu za miarodajny jest odpowiedzenie na postawione przeze mnie cztery pytania :!:
                        O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Zamieszczone przez westwi78
                          mają nowe auta, niech służą a tu widzę przeszkadza to ludziom, nie wiem dlaczego.
                          Dlatego: " Ostatnio jechałem najpierw "przed" a potem "za" panami policjantami w nieoznakowanej vectrze C na chełmskich blachach. Najpierw podpuszczali mnie do przekroczenia prędkosci siadajac mi dosłownie na ogonie (co juz samo w sobie jest wykroczeniem), a jak to nie dało rezultatu to pomkneli przekraczając prędkość do przodu (z kąd wiem że przekroczyli prędkosć? Bo miałem ustawiony tempomat na 90 km/h a oni mnie wyprzedzili i baaaardzo szybko sie oddalili) i próbowali złapać innego jelenia. Dalej im się tez nie udało więc ... wyprzedzili BEZ KIERUNKOWSKAZU i pojechali dalej. W międzyczasie z naprzeciwka jechało auto bez właczonych świateł mijania co panów policjantów zupełnie nie zainteresowal. Ale to jeszcze nic. Najlepsze w tym wszystkim jest to że na odcinku ok. 10 km JEDYNYM autem KRÓRE ŁAMAŁO PRZEPISY była ... policyjna Vectra !!! "
                          i uwierz nie jest to odosobniony przypadek
                          Idea oczywiscie jest słuszna, bo ma wyeliminować piratów tylko, że tymi piratami stali się ... stróze porządku, którzy dostali do rąk mocne i luksuowe auta, a to w połaczeniu z brakiem szcunku dla obywateli i wywyższaniem siebie jako stróża prawa wyposazonego w instrumentu przymusu stwarza wieeeelkie zagrozenie. Niestety ludzie służący w drogówce (głownie młodzi) nie dorośli jeszcze ani do SŁUŻENIA ludziom ani do tego żeby dac im do rak sprzet jaki dostali ani do tego żeby dac im władze jaką mają
                          żeby nie było, nie bronię piratów drogowych i uwazam ze trzeba ich tępić, ale po pierwsze nie tylko prędkość ale też i inne wykroczenia, a po drugie policja MA DAWAĆ PRZYKŁAD a nie olewać przepisy, bo " koledzy mi nic nie zrobią jak pokażę im blachę", a tak niestety to wyglada teraz.
                          Czarny Elegance

Komentarz

• westwi78
                            RS
                            • 2008
                            • 2940

Zamieszczone przez Big
                            Niestety ludzie słuzacy w drogówce (głownie młodzi) nie dorośli jeszcze ani do SŁUŻENIA Ludziom ani do tego zeby dac im do rak sprzet jaki dostali ani do tego żeby dac im władze jaką mają
                            wszyscy?

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Zamieszczone przez westwi78
                              wszyscy?
                              Oczywiście że nie wszycy, Tak samo jak nie wszycy hitlerowcy byli źli Byli też tacy którzy pomagali żydom czy polakom. Jednak to pojedyncze przypadki.
                              P.S.
                              Przepraszam że taki przykład, ale on świetnie oddaje proporcje.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• blackrs
                                RS
                                • 2008
                                • 4826
                                • Superb II combi (3T5)

no wiadomo zawsze zdarzają sie przypadki że nei każdy wykonuje swoją służbeprawidlowo ale mowiac że wiekszosc siedzie an ogonie i podpuszcza to chyba przesada.mi tam nie zal moich pieneidzy an ich radiowozy bo czy by kupowali fiaty pandy czy superby to ja i tak tego nie odczuje w portfelu. a im lepsze samochody maja i bardziej zróżnicowane tym bardziej wplywaja na świadomosc piratów że beda ich mogli złapać. taka gra psychologiczna. zaznaczyc tez tzreba że w wiekszosci przypadków samochody do słuzb kupowane sa w przetargach gdzie policja wyznaczy że auto klasy średniej moc np 200 km 0-100 nei wiecej niz 8s i wygrawy ten co ma najnizsza cene i nie ma błędów w ofercie przetargowej. takim to tez sposobem jakis czas temu wygrala alfa 159 ale cos tam wyszlo i do kupna ostatecznie nie doszlo.
                                BYŁA o1 rs
                                BYŁA o2 1.6

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

zaznaczyc tez tzreba że w wiekszosci przypadków samochody do słuzb kupowane sa w przetargach gdzie policja wyznaczy że auto klasy średniej moc np 200 km 0-100 nei wiecej niz 8s i wygrawy ten co ma najnizsza cene i nie ma błędów w ofercie przetargowej
                                  Tylko że zamawiajacy musi podać jaką kwotę przeznacza na realizacje zamówienia
                                  A przecież mozna przeznaczyc znzacznie mniej kupić tańsze auta i ... uzyskać ten sam efekt i cel.
                                  Można też zawrzeć tzw. umowę ramową i podpisac ja na max. 4 lata zgodnie z ustawą PZP i ustalić z producentem, aby wyprodukował specjalnie dla policji np. Superba II 3.6, ale w podstawowej specyfikacji wyposażenia co będzie duuuuuzo tańsze i wyposażyć w ten model auta wszystkie wydziały ruchu drogowego w kraju. Trzeba tylko chcieć i myśleć po gospodarsku, a nie wywalać publiczną kasę na prawo i lewo bez przemyslenia. No chyba, że się chce wozic d..... na skórze z podgrzewanymi fotelami i mieć navi, bo tym zawsze można zaszpanować.
                                  P.S.
                                  Jak pracowałem w Policji pojawiły sie pierwsze Vectry C 3,2 V6 auta mocne i luksusowe. W tym samym czasie w KWP 1 komputer przypadał na ... 5 pracowników, a WC w komisariatach wygladały jak w hotelu robotniczym z lat 70-tych, oraz brakowało w nich ciepłej wody z ... braku kasy !!!! Ale Vectry C 3.2 V6 były i ścigały "piratów". Szkoda tylko, że nie miał kto ścigać gwałcicieli, włamywaczy czy morderców, bo do Poldków czy starych Passatow które były na wyposażeniu komistariatów brakowało paliwa Ale dla drogówki paliwo było zawsze 8) To pokazuje priorytety w naszej policji
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• tomek
                                    L&K
                                    • 2005
                                    • 1078

Big, ale zobacz jaka jest cena podana w artykule :!:
                                    Moim zdaniem będą to właśnie najtańsze wersje comfort. Ciekawe, czy cena uwzględnia dodatkowe wyposażenie, tj. syreny, światła itp.
                                    Ja też uważam, że potrzeba szybkich samochodów, bo też po drogach jeżdzą szybkie samochody, a działanie psychologiczne o którym pisze blackrs też jest dobrym argumentem.
                                    Jakby mieli słabe samochody, to jeżdżąc szybko policja nie była by wstanie wlepić mandatu. O ile mi wiadomo, to pomiar odbywa się na odcinku 100 metrów.
                                    Zamieszczone przez Big
                                    siadajac mi dosłownie na ogonie (co juz samo w sobie jest wykroczeniem)
                                    też to widziałem w ten weekend, w rykach jak jechali za avensisem. Najpierw myślałem, że jakiś debil jedzie, bo tam co chwilę są przejścia, ale za chwilę skojarzyłem, że to policja. Odpuścili tojkę po dwóch kilometrach i zgarneli innego który wyprzedził razem z nimi, tylko pechowo już na ciągłej.
                                    Problem jednak polega nie na tym, że mają szybkie samochody, tylko w słabym przeszkoleniu i kontroli. Powinni im np. wyrywkowo kontrolować nagrania i za taką jazdę karać
                                    O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Mickul
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 2847

Zamieszczone przez tomek
                                      Zamieszczone przez Big
                                      też to widziałem w ten weekend, w rykach jak jechali za avensisem. Najpierw myślałem, że jakiś debil jedzie, bo tam co chwilę są przejścia, ale za chwilę skojarzyłem, że to policja. Odpuścili tojkę po dwóch kilometrach i zgarneli innego który wyprzedził razem z nimi, tylko pechowo już na ciągłej.
                                      Problem jednak polega nie na tym, że mają szybkie samochody, tylko w słabym przeszkoleniu i kontroli. Powinni im np. wyrywkowo kontrolować nagrania i za taką jazdę karać
                                      Ja się o tym przekonałem na własnej skórze - jechali za mną dosłownie na zderzaku, gdzie jest ograniczenie do 70km/h (tyle miałem). Myśleli, że pójdzie więcej, ale nihuhu. :P

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

ale mowiac że wiekszosc siedzie an ogonie i podpuszcza to chyba przesada
                                        Zamieszczone przez tomek
                                        Big napisał/a:
                                        też to widziałem w ten weekend, w rykach jak jechali za avensisem
                                        Zamieszczone przez Mickul
                                        Ja się o tym przekonałem na własnej skórze - jechali za mną dosłownie na zderzaku, gdzie jest ograniczenie do 70km/h (tyle miałem). Myśleli, że pójdzie więcej, ale nihuhu
                                        blackrs, no to jak tam z tą twoją przesadą, Hmmmm Kolego to jest STANDARDOWE zachowanie polskiej policji szybkościowej (o pardon drogowej). Niewazne że niezgodne z prawem, im wolno. Przecież mają piękne drogie i mocne auta, maja broń i mogą użyć środków przymusu bezpośredniego, po prostu mają władzę wiec nikt im nic zrobić nie może Przykre to ale prawdziwe. Tak wygląda polska drogówka. Zapomnieli tylko o jednym - że to oni maja SŁUŻYĆ ludziom i DBAĆ o ich bezpieczeństwo, a nie zabawiać się kosztem innych i urządzac polowania.
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• abstinent
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4842
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

nie ma się co dziwić, przecież ile kasy idzie do budżetu

Komentarz

• PieTrzaK
                                            L&K
                                            • 2009
                                            • 1323
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Trochę spaczone macie pojęcie Panowie. To że się czasami trafi idiota w nieoznakowanym, nie znaczy że wszyscy są tacy. Załogi na które ja trafiałem z reguły okazywały się bardzo miłe. Big, z tymi pieniędzmi to też nie jest tak jak piszesz, przynajmniej w komendzie w moim mieście. Drogówce też brakuje na wszystko, naprawa VR w Vectrze trwała 2 miesiące, bo KWP nie miała podobno funduszy. A, że miesięcznie owa Vectra zarabia ok 80 tysięcy PLN to ich nie obchodziło. Na paliwo też brakuje, tak samo jak w każdym innym wydziale. A sprawę, gdzie Vectra gdzieś z Polski stała uziemiona bo nie mieli na nowe opony...? Komedia.

Przeszkolenia w zakresie umiejętności szybkiej i bezpiecznej jazdy brakuje chyba najbardziej. Nie ma co ukrywać, że auto mające grubo ponad 200 koni potrafi być zdradliwe (w sumie Kijanki mające po ~150 też), a policjantów w ogóle się praktycznie nie szkoli. A potem się ludzie dziwili że w warmińsko mazurskim, na tych ich wesołych drogach meganki wypadąły z trasy.

Wracając do głównego tematu i samych samochodów - dobrze, że w końcu 4x4. Dobrze, że z mocnym silnikiem. Ale nie było czegoś mniejszego? :wink:

Komentarz

• blackrs
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 4826
                                              • Superb II combi (3T5)

w niektórych krajach nie musza mieć szybkiego 4x4 zeby dogonić pirata
                                              W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

[ Dodano: Czw 23 Wrz, 10 23:23 ]
                                              Zamieszczone przez Big
                                              blackrs, no to jak tam z tą twoją przesadą, Hmmmm Kolego to jest STANDARDOWE zachowanie polskiej policji szybkościowej (o pardon drogowej). Niewazne że niezgodne z prawem, im wolno. Przecież mają piękne drogie i mocne auta, maja broń i mogą użyć środków przymusu bezpośredniego, po prostu mają władzę wiec nikt im nic zrobić nie może Przykre to ale prawdziwe. Tak wygląda polska drogówka. Zapomnieli tylko o jednym - że to oni maja SŁUŻYĆ ludziom i DBAĆ o ich bezpieczeństwo, a nie zabawiać się kosztem innych i urządzac polowania.
                                              ja tam wobec nich nic nie mam nigdy nie miałem żadnej takiej akcji a jezdze dużo i zawsze zachowuja sie w porzadku gorsze zdanie mam o strazy miejskiej ale to juz inny temat.spoko ten temat nie powinien sluzyc dto tego kto jakie miał przypadki i jak sie zachowuje policja. ja wyrazam swoje zdanie o ich samochodach, mi nie pzreszkkadza jak jezdza dobrymi wrecz przeciwnie sie ciesze

[ Dodano: Czw 23 Wrz, 10 23:26 ]
                                              Zamieszczone przez PieTrzaK
                                              a policjantów w ogóle się praktycznie nie szkoli
                                              u mnie w miescie byly szkolenia ostatnio w tamtym roku na placu itp wpadanie w poślizgi jazdy w ostrych zakretach.. pewnie za mało ale zawsze to coś
                                              BYŁA o1 rs
                                              BYŁA o2 1.6

Komentarz

• tomek
                                                L&K
                                                • 2005
                                                • 1078

ja napisałem o akcji ze zderzakiem, bo właśnie to widziałem w ten weekend i w dodatku w lubelskim skąd jest i Big, ale przyznaję, że pierwszy i jedyny raz. Oprócz tego nie mam zastrzeżeń do jazdy "cywilów".
                                                O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• genesis
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 232

Dziwi mnie, że narzekacie iż polska policja dostała wypasione SKODY superb. Przypominam, że nie dostaliśmy Porsche, Mercedesów AMG czy Lambo, więc i tak jesteśmy hoho w tyle za np Niemcami. To czym mają u nas jeździć, jak nie klasą średnią z mocnym silnikiem? Moim zdaniem superby odpowiadają standardom jak na średnio bogaty kraj w UE.

Zamieszczone przez Mickul
                                                  W Katowicach jest Carrera GT i Ferrari 430 - ciekawe jak sobie z nimi Vectry dają rade, bo zawsze jak ich mijam to jadą ostro.
                                                  Ileż można jeździć na naszych dwupasmówkach. Zaraz ktoś przyhamuje delikwenta na lewym pasie. Tu wystarczy te 250 czy 280 KM z vectry.

Zamieszczone przez Big
                                                  W międzyczasie z naprzeciwka jechało auto bez właczonych świateł mijania co panów policjantów zupełnie nie zainteresowal.
                                                  Tego by jeszcze brakowało, żeby zawracali na sygnale, bo ktoś świateł nie ma. No chyba, że sytuacja miała miejsce w środku nocy.
                                                  DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• daneczek76
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 3642
                                                    • Toyota

Zamieszczone przez PieTrzaK
                                                    Wracając do głównego tematu i samych samochodów - dobrze, że w końcu 4x4. Dobrze, że z mocnym silnikiem. Ale nie było czegoś mniejszego?
                                                    panowie ja was nie rozumiem poco coś mniejszego jak i tak inny dobry samochód z silnikiem 260 KM i więcej też pewnie będzie podobnie kosztował a i tak się zwrócą z mandatów. A poco kupować jakiś wynalazek gdzie eksploatacja będzie droga jak można kupić Skode z dobrym i w miare rozsądnym serwisem z dobrą kase.
                                                    [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

Pracuję...