hoho ładnie kolo zapierniczał.troche sie musieli chłopaki napocic. no i własnie tu widać że takie wydatki na skode superb sa uzasadnione moze zdarza sie to raz na 1000 ale sie przydaje. nalezy też mieć na uwadze to że taki superb jak ma silnik 3.6 to nie dos że moc jest porzadna to i jeszcze do tego dochodzi zawieszenie i hamulce które jak widać było sie przydaja na takiej drodze kretej. ciekawe czym go golini
BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Tylko zobacz co na drodze wyprawia ten radiowóz !!! Ja nie bronię pirata w Ferrari, ale co to do choroby za różnica czy zgniesz w wyniku czołowki z Ferrari czy z policyjnym nieoznakowanym radiowozem ścigajacym to Ferrari?? Przecież ci policjanci stanowią jeszcze większe zagrozenia na drodze niż ten pirat z Ferrari (wyprzedzaja na zakretach, powierzchniach wyłaczonych z ruchu czy ciągłych. Jak widac Ferrari w takich miejscach nie wyprzedza). Mam pytanie, czy Fizyka jest inna dla policyjnej Vectry niż dla Ferrari?? Czy ten policyjny nieoznakowany samochód w jakiś cudowny sposób uchroni zycie i zdrowie kierowcy który wyjedzie zza zakretu gdy policja na siłę wyprzedza kolejne auto aby dorwać pirata?? Czy lepsze 2 auta pędzace na złamanie karku czy może tylko jedno które można zatrzymać w najbliższej miejscowości przez inny partol policji i nie powodując zagrozenia swą szaleńczą jazdą za piratem??
Taki pościg jest na prawdę zbyt ryzykowny i lepiej niech to Ferrari pojedzie tak jeszcze przez 5-10 km i zostanie zatrzymane przez kolejny patrol niż miałby zginąc jakis postronny kierowca bo panom policjantom kierowca Ferrari wszedł na ambicje i koniecznie chcą go zatrzymać podczas pościgu.
Taki pościg jest na prawdę zbyt ryzykowny i lepiej niech to Ferrari pojedzie tak jeszcze przez 5-10 km i zostanie zatrzymane przez kolejny patrol niż miałby zginąc jakis postronny kierowca bo panom policjantom kierowca Ferrari wszedł na ambicje i koszniecznie chcą go zatrzymać podczas pościgu.
to nie autostrada żę może jest jeden zjazd i można gdzieś dalej postawić policyjny patrol tu niestety po drodze minęli parę skrzyżowań i robić obławę na Ferarii ja nie widzę sensu już lepiej je dogonić oczywiście nie z narażeniem życia innych użytkowników drogi, którzy też by mogli szybciej dupę na pobocze przesunąć.
ale nie róbmy OT. PZDR
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
bigu jakos na siłę chcesz ta policję nasząw złym świetel postawić. kolega daneczek76 ma racje jakby odpuscilit o ferrani mogło by odbić w jakaś boczna droge i juz po ptakach. zauważ ze cześ osób zjeżdzała na bok przed policją czyli można sie domyśleć ze od pewnego czasu lecieli na sygnale czyli zagrożenie jakby mniejsze. ale podziw dla policjantów ze wykazali zimna krwe i moim zdaniem w tej akcji pościgowej nie narażali ebzpieczeństwa innych dla tego tak długo to trwało
BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
i ewidentnie widać że większość kierowców ma to w dupie brzydko mówiąc, że jedzie za nimi uprzywilejowany samochód
po co zjechać, tyczy się to wyprzedzanych, jak i jadących z naprzeciwka :|
Bo jak znam zycie oni go nie gonili na sygnale, tylko lecieli po cywilu zeby wiecej nakrecic i potem aby bylo co pokazac, dlatego nikt nie zjezdza. Po drugie jak ktos leci z wieksza predkoscia to nie patrzy co 2sek w lusterko
zgadzam się z Maicroftem. To, że jechali bez kogutów jest bardziej prawdopodobne niż to, że jutro będzie dzień.
Ale faktycznie jest w tym co napisał Big trochę racji. Bo koleś Ferrari objeżdża wszystkich (przynajmniej tak na filmiku widać) na przerywanych w miarę bezpiecznie (no prócz sytuacji z Renault Magnum), a policjanty wszędzie, każde skrzyżowanie, przejście dla pieszych, zakręt, itp. Ja rozumiem wszystko, że trzeba dbać o bezpieczeństwo, itp ale jechali jak pajace i stworzyli większe niebezpieczeństwo dla osób postronnych niż koleś w Ferrari :!:
Weźmy pod uwagę, że Ferrari ma dwa razy większy zapas mocy pod maską w razie czego, a Vectra pewnie jechała na gazie wciśniętym do dechy i uważają to za pościg. Gdyby dali koguta na dach to pewnie Ferrari by się zaraz zatrzymało i otrzymało karę za jedno wykroczenie, a tak to pewnie 1500zł i 30 punktów karnych - cóż. Poza tym kiedyś przy oglądaniu "Uwaga Pirat" na słuch rzuciły mi się słowa z CB Radia "Kolego z czarnej Meganki nie szalej tak", a był odcinek, w którym jeździli tylko Megane Sport. To świadczy o tym, że oni dopiero włączają uprzywilejowanie w momencie dojazdu do osoby, która łamie przepisy.
kolega daneczek76 ma racje jakby odpuscilit o ferrani mogło by odbić w jakaś boczna droge i juz po ptakach
No i ..... bo nie rozumiem ??? To lepiej jest narażać życie i zdrowie kilkudziesiąciu niewinnych osób, byle by tylko złapać gościa w Ferrari który łamie ograniczenia predkości??
Pomyśl co piszesz !!! Przez szaleńczą jazdę tego nieoznakowanego radiowozu (duuuuużo bardziej niebezpieczną niż tego człowieka w Ferrari) narażone zostało życie i zdrowie kilkudziesięciu innych osób postonnych, a wszystko to dla .... 1000 (słownie: tysiąca) złotych mandatu karnego :shock: A co by było gdyby zza tego zakrętu wyjechał Twój tato czy brat/siostra i poszedłby na czołowkę z policją ?? Wtedy też pisałbyś, że wszystko było o.k., bo przecież ten z Ferrari mógł skrecić w boczną drogę??!! Przeciętny kierowca nie spodziewa się, że zza zakrętu pod prąd bedzie jechało nieoznakowane auto policji.
To tak jak gdyby strzelać w sklepie pełnym ludzi celując w złodzieja. Teoretycznie nic stać się nie powinno, bo celuje w złodzieja, ale jak on się uchyli czy nagle wejdzie na linie strzału niewinny człowiek to .... No właśnie pomyśl.
Na koniec jeszcz ejedno pytanie. Niech ktos mi wytłumaczy dlaczego policja nie ściga z taka samą zacikłościa kierowców łamiących inne przepisy niz ograniczenia prędkosci??? Dlaczego policji nie obchodzi kierowca jadący lewym pasam, niesygnalizujacy manawrów na drodze, czy też jadacy z właczonymi przecimgielnymi?? Dlaczego??? Do tego przecież nie potrzba superbów 3.6 4x4 wystarczy Astra 1.4 i .... troche chęci oraz faktyczne dbanie o bezpieczenstwo na drogach a nie tylko gadanie o tym.
Big, z drugiej strony można powiedzieć, że jak go nie zatrzymają od razu, to będzie jechał jeszcze tak przez 1000km i wtedy zagrożenie jest jednak większe po stronie ściganego :?
Problem jest trudny to rozwiąznia i obawiam się, że szukamy w złym miejscu.
Policja powinna mieć inne procedury. Takich piratów powinni zatrzymywać natychmiast a nie dopiero jak zdążą dogonić i nagrać. Zauważmy, że kamery w radiowozie są również z tyłu, więc policjant, jak nie kierowca to ten drugi, powinien go zauważyć już wcześniej i nawet nie dać się wyprzedzić.
W UK jest nawet taki przepis, że jeśli pościg stwarzałby zbyt duże zagrożenie dla ludzi lub nawet dla pojazdu gonionego, policja musi zaprzestać pościgu. Oglądałem program policyjny gdzie 2 dzieciaków szalało na motorze bez kasków i w dwa rożne dni im odpuścili, ale ich czas przyszedł :twisted: Z reszta czarnych Ferrari nie ma chyba za wiele w PL, a nie jestem pewien czy numery tablicy się nie nagrały.
Ale faktycznie jest w tym co napisał Big trochę racji. Bo koleś Ferrari objeżdża wszystkich (przynajmniej tak na filmiku widać) na przerywanych w miarę bezpiecznie (no prócz sytuacji z Renault Magnum), a policjanty wszędzie, każde skrzyżowanie, przejście dla pieszych, zakręt, itp. Ja rozumiem wszystko, że trzeba dbać o bezpieczeństwo, itp ale jechali jak pajace i stworzyli większe niebezpieczeństwo dla osób postronnych niż koleś w Ferrari :!:
no tak ale jakby policja tez miała wypzredzac w tych momentach to by w zyciu go nei dogonili
mi sie wydaje że od połowy filmiku jechali an sygnałach bo nagle wszyscy zaczynali zjeżdzac
big masz troche racji i to jest twój punk widzenia mój jest nie co inny ale nie amm zamiaru tu sie spzreczac co jest lepsze a co gorsze. ja po prostu wyrażam swoja opinnie i to chyba o to chodzi. im wiecej punktów widzenia tym wiecej wnioskow mozna wysnuć no i twoje niektore argumenty nawet do mnie trafiaja. ale i tak jestem za tym by kupowali dobre samochody :P
BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
Moim zdaniem dobrze ze kupili takie szybkie auta, ale chcialbym zeby za ich kierownica siadali NORMALNI ludzie, a nie mlodzi gniewni policjanci, bo bedzie masakra. Dla mnie duzy blad popelnia policja wlasnie przez to ze nie lapie delikwenta od razu tylko jedzie za nim x km i czeka na kolejne wykroczenia. Nawet na wlasnym przykladzie, jechalem z nad morza padal deszcz sznur aut przerywana wszyscy 80km/h na 90, no to ja na lewy pas i wyprzedzilem z 3 auta potem kolejne mialem 134km/h, bylem juz pierwszy zwolnilem do 110 i lece sobie, nagle przyuwazylem cos za mna, (bylo juz po 20), dalej lece wjezdzam do miejscowosci 60 km/h po za miejscowoscia znow przyspieszam i wyprzedzam kolesia a nagle daleko z naprzeciwka gosciu mi mrugnal swiatlami, nie wiedzialem o co mu chodzi, az tu nagle auto z tylu wyprzedza mnie na podwojnej na zakrecie :shock: :shock: i zatrzymuje sie przedemna, oczywiscie czarna vectra. Ok rozumiem ja zlamalem przepis lecialem 134 na 90, dodatkowo pan policjant powiedzial ze wymusilem pojazdowi jadacemu z naprzeciwka, a ten gosciu mial jezdze duuuuzo miejsca do mnie i z 2 auta za mna by zdarzyly wyprzedzic, ale pan policjant mowi ze mrugnal mi swiatlami i to oznacza ze kierowca z na przeciwka uznal ze ja mu wymusilem, nie wiedzialem ze jest cos takiego :roll: Dobra ja stworzylem zagfrozenie, ale to co ONI zrobili, nie mogli poczekac az minie zakret i mnie spokojnie zatrzymac ? a tak pocisneli na podwojnej na zakrecie stwarzajac wieksze zagrozenie niz ja przez 10 minut jazdy. Mialo byc 1000 zl i 13 pkt, ostalo sie 13pkt i 600 zl :evil:
W UK jest nawet taki przepis, że jeśli pościg stwarzałby zbyt duże zagrożenie dla ludzi lub nawet dla pojazdu gonionego, policja musi zaprzestać pościgu.
U nas też jest taki przepis, dlatego np. nie robi się pościgów po miastach ani nie ściga się motocyklistów. Tu może trochę generalizuje, ale parę lat temu mój kumpel uciekał swoim ścigaczem przed policją, niestety gdzieś po drodze wypadł z trasy i zginął, ale z tego co się potem okazało od kilku dobrych kilometrów wcześniej policja już odpuściła, właśnie ze względu na zbyt duże zagrożenie.
na wp napisali ze za sztuke policja zaplaciła 136 700 a najubozsza wersja 3.6 z dsg kosztuje w salonie 144 000 wiec dostali ładny rabat pewnie kupowali u danielcia :P
BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
Komentarz