Policjanci z Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Katowicach wspólnie z funkcjonariuszami drogówki z Katowic, Sosnowca, Będzina, Zabrza i Gliwic wezmą udział w akcji pod kryptonimem ,, Trzymaj się prawego pasa ,, . Celem działań jest zdyscyplinowanie kierowców, którzy w trakcie jazdy drogami dwupasmowymi zajmują cały czas lewy pas ruchu, pomimo wolnego pasa prawego. Takie zachowanie uczestników ruchu drogowego jasno wskazuje na lekceważenie przepisów i jednocześnie jest bardzo uciążliwe dla innych uczestników ruchu. Ponadto sprowadza to zagrożenie bezpieczeństwa dla innych użytkowników, którzy nie są w stanie wykonać swobodnie i bezpiecznie manewru wyprzedzania. Akcja będzie realizowana na DK-86 i DK-88 w godzinach od 5.00 do 13.00. W trakcie działań policjanci drogówki wykorzystają wszystkie urządzenia umożliwiające rejestracje zachowań kierowców popełniających wykroczenia drogowe.
Mickul z tym trzymaniem się lewego pasa to różnie bywa..
Przykładowo - sam czasem jadę tylko lewym pasem, a prawy jest wolny - powód => na prawym pasie są takie koleiny, że trę michą o asfalt..
Ale jeśli chodzi o normalne warunki jazdy (jeśli można tak nazwać polskie) to podpisuję się "ręcamy i nogamy" pod tym..
Bardzo często patafiany jadące prędkością turystyczno-patrolową trzymają się lewego pasa, bo będą skręcać za 10km w lewo, albo tak im łatwiej jechać, bo widzą lewy krawężnik i nie najadą na niego
I za taką jazdę jak najbardziej srogo bym karał - zresztą tak samo jak za jazdę w berecie czy kapeluszu
Dziś nie mogłem jechać do szkoły, bo ludzie na skrajnie lewym (trzy pasy) jechali 70-80km/h mimo, że dozwolone było 100km/h i niestety takie rzeczy są codziennością.
Nareszcie, tylko ile w tym działań a ile propagandy dzielnej policji drogowej. Jazda lewym pasem, to same zalety: przed sobą nikogo, a ztyłu niech oni uważają. Takie onegdaj tłumaczenie usłyszałem od dziadka w kapeluszu i w espero.
jak zwykle "akcja".
spodziewamy się niespodziewanej kontroli.
to powinna być codzienność, a nie tylko łapanie za prędkość.
kontrola powinna być gruntowna ( wyposażenie, to co można sprawdzić ze stanu technicznego, światła, ilość jednookich jest przerażająca )
moim zdaniem dobra akcja szególnie w miescie to wkurza jak jest ograniczenie do 70 na 2 pasmówce prawym pasem jedzie autobus czy elka 40km/h a lewym jakaś osobowka tez 40 km/h i jeszcze sie dziwi czemu sie na niego trąbi albo długimi mryga. trzeba zawsze pamietac ze komuś moze sie śpieszyć różne są powody a takie blokowanie dośc mocno wkurza. przynajmniej mnie
BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Jeszcze na DTŚ by się przydała ta akcja. Codziennie jadę tą drogą, codziennie trzeba wyprzedzać z prawej. W dodatku to jest ekspresówka, nie ma potrzeby trzymania się lewego, ze względu na zamiar skrętu w tą stronę (tu dodam, że wkurza mnie zbieranie się do skrętu w lewo na innych kilkupasmowych drogach kilka kilometrów przed skrzyżowaniem), standardowo środkowy pas najbardziej rozchwytywany. A jak delikwenta bierzesz z prawej, bo można na 3 i więcej pasmowych z prawej, to jak jesteś na jego wysokości to się budzi, prawy migacz i pcha się przed ciebie! Albo dziś rano, przed tunelem - polonez borewicz z przyczepą wyprzedzał tira. O 5km/h był szybszy, skubaniec. To co się dzieje w tunelu na DTŚ w Katowicach z początku mnie rozkładało na łopatki, ale się przyzwyczaiłem. Trzy pasy, ograniczenie do 70. Wszystkie trzy zajęte, na wszystkich trzech prędkość około 60. Rozumiem, tam są podobno jakieś ukryte, złowrogie fotoradary, ale litości...
Dodam jeszcze, że DTŚ jak na Polskie warunki jest gładka jak stół. Unikanie prawej strony ze względu na dziury odpada.
k085, Nie ma foto albo mają wysoki próg tolerancji :lol:
80-90 km/h od dawien dawna i nic nie przyszło :wink:
Co do lewopasowców to je..... , karać nie wyróżniać :evil:
kiedyś w kodeksie był nakaz trzymania się prawego pasa
uważam, że powinni to z powrotem wprowadzić :!:
ale jest przecież zapis że nalezy sie poruszac prawym pasem lewy tylko do wyprzedzania chyba ze ostatnio coś zmienili i się nie doczytałem. nawet w uwaga pirat kiedyś dla kolesia mandat wsadzili bo tirem ciagle lewym jechał
BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
uważam, że powinni to z powrotem wprowadzić :!:
Piotrek a kto powiedział że ten przepis został zniesiony :roll:
Kodeks Drogowy
* Rzdział 3: Ruch pojazdów
Oddział 1: Zasady ogólne
* Art. 16.
* 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
* 2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.
* 3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.
* 4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.
Chciałoby sie pwoiedzieć NARESZCIE !!! Ale czytając to "
Zamieszczone przez Mickul
Akcja będzie realizowana na DK-86 i DK-88 w godzinach od 5.00 do 13.00
juz mozna powiedzieć, że niewiele to da Cóż może i 2-3 kierowców coś zrozumie, ale reszta nadal będzie jeździła lewym nie zwracając uwagi na innych oraz na to, że łamią prawo :evil:
Ni choroby nie rozumiem dlaczego takie zatrzymania nie moga być CODZIENNĄ NORMĄ podczas patrili policji drogowej?? Co w tym przeszkadza ?? A może po prostu policji się nie chce ?? bo innego wytłumaczenia nie znajduję.
Zamieszczone przez piotrek_gdy
Ale przeciez nic w tej kwestii się nie zmieniło. Ten przepis nadal jest !!! Art 16 ust. 1-4. Co więcej jazda lewym pasem jest wykroczeniem za które przewidziany jest mandat karny w wys. 200 zł i 2 pkt karne.
Hmm ja mam różne doświadczenia, w 30% jest tak, że rzeczywiście na lewym pasie jedzie zawali droga. Jednak zazwyczaj jak jadę prawym pasem przepisowo (powiedzmy ograniczenie do 90km/h) to lewym zapieprzają 120km/h....
Ja proszę o dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów dla osób pijanych oraz po narkotykach. I jeszcze jak jakiś 16latek za kierownicą się trafi, to zakaz zdawania na prawko do 30tki.
Komentarz