Akcja prawy pas.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piramida
    RS
    • 2009
    • 12222
    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Jark7
    Zamieszczone przez hermioli1
    Co do akcji "Prawy Pas" zobaczcie jak to się robi w HAMERYCE:
    No i pięknie mu pokazał gdzie jego miejsce :diabelski_usmiech
    chyba sobie niebieskiego koguta położę na podszybiu :szeroki_usmiech
    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• macluke
      Elegance
      • 2010
      • 875

Zamieszczone przez piramida
      no możesz :diabelski_usmiech

pytanie, czy wyłączony kogut za szybą jest w użyciu

Komentarz

• 4kwiatek
        Ambiente
        • 2008
        • 228

Hi..
        Zamieszczone przez macluke

Nie jest. Możesz nawet na dachu wozić. Na wszelki wypadek można zawsze uciąć kabel przy wtyczce do zapalniczki. Ale lepiej działa czapka z białym deklem na podszybiu. Na "7"-ce jest gościu który w Vanie taką wozi - wszyscy mu zjeżdżają z drogi .

O koguta pytałem policjanta.

Pozdrawiam..
        Kwiatek...

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez 4kwiatek
          Hi..
          Zamieszczone przez macluke

Nie jest. Możesz nawet na dachu wozić. Na wszelki wypadek można zawsze uciąć kabel przy wtyczce do zapalniczki. Ale lepiej działa czapka z białym deklem na podszybiu. Na "7"-ce jest gościu który w Vanie taką wozi - wszyscy mu zjeżdżają z drogi .

Pozdrawiam..
          jest jeszcze jeden dobry patent, ksenony i czarne auto :szeroki_usmiech

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• soszek81
            L&K
            • 2010
            • 1245

piramida - nie musi być czarne.
            Od kiedy mam HIDy w soczewkach, to jak podjadę blisko do kogoś i czekam na okazję do wyprzedzenia, ok 50/50 sytuacji to kierownik daje w prawo ile się da
            Była O1 kombi ALH++ 150/340
            Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• macluke
              Elegance
              • 2010
              • 875

jest jeszcze jeden dobry patent, ksenony i czarne auto
              kiedyś miałem czarną VC. Ileż to razy słyszałem na CB uwagi typu: czarna vectra z video krąży po trasie (miałem kamerkę do rejestracji trasy). No i zwalniali, zjeżdżali - ogólnie kulturalna jazda się robiła

Komentarz

• zepter00
                RS
                • 2008
                • 2304

Za sugestią 4 kwiatka zamówiłem oryginalną czapkę policyjną drogówki. Jak dojdzie, zdam relację jak się sprawuje.
                Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• Morgoth
                  L&K
                  • 2010
                  • 1116

Zamieszczone przez zepter00
                  zamówiłem oryginalną czapkę policyjną drogówki
                  Gdzie się takie gadżety kupuje?
                  Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                  G.B.Show

Komentarz

• endryu
                    RS
                    • 2006
                    • 3778
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez 4kwiatek
                    Hi.. macluke napisał/a:
                    piramida napisał/a:
                    chyba sobie niebieskiego koguta położę na podszybiu

no możesz
                    http://wiadomosci.gazeta....09,1336177.html

Pozdrawiam..
                    e tam, chyba jakiegoś przebierańca się pytałeś o tego koguta

art. z kodeksu wykroczeń
                    Art. 96a. § 1. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, posiada w pojeździe urządzenia stanowiące obowiązkowe wyposażenie pojazdu uprzywilejowanego w ruchu, wysyłające sygnały świetlne w postaci niebieskich lub czerwonych świateł błyskowych albo sygnał dźwiękowy o zmiennym tonie, a także elementy oznakowania w postaci napisów,
                    podlega karze grzywny.
                    § 2. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, używa w pojeździe sygnałów świetlnych w postaci niebieskich lub czerwonych świateł błyskowych albo sygnału dźwiękowego o zmiennym tonie,
                    podlega karze aresztu do 14 dni albo grzywny.
                    § 3. Urządzenia lub elementy oznakowania, o których mowa w § 1 i 2, podlegają przepadkowi, choćby nie stanowiły własności sprawcy.
                    O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                    O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                    =================================================

Komentarz

• zepter00
                      RS
                      • 2008
                      • 2304

Zamieszczone przez Morgoth
                      Zamieszczone przez zepter00
                      zamówiłem oryginalną czapkę policyjną drogówki
                      Gdzie się takie gadżety kupuje?
                      Na allegro... Jest tam konto zakładu szyjącego mundury i czapki dla MSWiA. Bez podania numeru legitymacji wysyłają wersję bez orzełka. Trochę kosztuje ale jeśli będzie zamiatać lewy pas, to jest warta swojej ceny.
                      Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• bzyq_74
                        RS
                        • 2008
                        • 3467
                        • Volkswagen
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Kolega miał na przedniej szybie lizak - też pomaga :diabelski_usmiech
                        MARCIN
                        Mój szkodnik

Komentarz

• eaglemirek
                          RS
                          • 2010
                          • 14145
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja kiedyś jeżdżąc po cywilu woziłem zawsze czapkę garnizonową albo furażerkę ale to bardziej aby nie kombinować z legitymacją w razie kontroli drogowej :diabelski_usmiech
                          Ale fakt że inni kierowcy ciekawie reagowali na jej widok (zwłaszcza że była w podobnym kolorze :P )

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• endryu
                            RS
                            • 2006
                            • 3778
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez eaglemirek
                            Ja kiedyś jeżdżąc po cywilu woziłem zawsze czapkę garnizonową albo furażerkę ale to bardziej aby nie kombinować z legitymacją w razie kontroli drogowej
                            a pomagała ta czapka :?:

Komentarz

• eaglemirek
                              RS
                              • 2010
                              • 14145
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez endryu
                              a pomagała ta czapka :?:
                              Zawsze wtedy mówiłem że też pracuję przy radarach ale takich trochę większych :diabelski_usmiech
                              Teraz muszę na legitymację emeryta kombinować Jak na razie (dzięki Bogu i partii :diabelski_usmiech) jakoś się udawało :!: Wiesz to taka solidarność służb mundurowych :szeroki_usmiech Jedyny mandat to od SM (ustrzelili i przysłali fot do domu) jedynie udało się zejść z 300 do 100 :P .

Wiesz taki przegięć w stylu J Kurskiego z uśmiechem na twarzy nie robiłem :!:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• smer
                                RS
                                • 2008
                                • 2021
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Krzysiek25
                                Dlaczego widząc zawalidrogę na lewym pasie nie wykręcicie 112 albo 997, tylko oślepiacie ich długimi albo siedzicie na d... aż się wystraszą i zjadą?
                                No właśnie? Dlaczego nie zadzwonicie na policję z tekstem typu: "Pragnę zawiadomić, że na tym to, a na tym kilometrze zostało popełnione wykroczenie, polegające na zablokowaniu lewego pasa ruchu. Proszę w ciągu sekundy przysłać zmotoryzowany patrol (najlepiej śmigłowiec), bo za chwilę będzie za późno (gdyż sytuacja na drodze jest zmienna z racji przemieszczania się pojazdów - co wynika zresztą z natury jezdni i definicji podróży) i podejrzany odjedzie..." :szeroki_usmiech

A tak poważnie, to kiedyś stuknął mnie w Katowicach na A4 TIR zmieniający pas i sam musiałem go gonić 15km. Zanim udało mi się zajechać mu drogę po 15km, wykręcając 997 dodzwoniłem się do trzech kolejnych komisariatów: w Katowicach, Chorzowie i Rudzie Śląskiej, a patrol przyjechał po 40min.

Zamieszczone przez kamel1980
                                Dlaczego widząc zawalidrogę na lewym pasie nie wykręcicie 112 albo 997, tylko oślepiacie ich długimi albo siedzicie na d... aż się wystraszą i zjadą?
                                Ja akurat tego nie robię..
                                Po prostu wyprzedzam prawym, wjeżdżam na lewy i depczę po hamulcach, bo...
                                Akurat kot mi wyskoczył..
                                I uwielbiam patrzeć w lusterku na miny takich ćwoków ciągnących się lewym jak im włosy dęba stają, a co ważniejsze - w większości przypadków taki delikwent zjeżdża na prawy i odblokowuje lewy pas..
                                Ja jestem gorącym zwolennikiem jazdy na prawym pasie. Wręcz fanatykiem.
                                Jestem również zwolennikiem szybkiej jazdy.

Jako że to nie bardzo idzie w parze, zdarza się, że jadąc autostradą (3 pasy) na odcinku kilometra kilka razy potrafię zmienić pas, wyprzedzając i wracając na prawy skrajny (no, chyba że prawym jedzie kolumna TIR-ów, czy innych wolno jadących samochodów, to wtedy wyprzedzam cały peleton i dopiero wtedy zjeżdżam na prawy). Jakoś nie jest dla mnie żadną uciążliwością zjeżdżać na ten prawy pas.

W związku z powyższym wychodzę z założenia, że nie powinno być również trudnością dla innych i cholera jasna mnie bierze, gdy widzę pierdoły jadące notorycznie środkowym, lub wręcz zawalidrogów jadących lewym skrajnym :evil:

I choć zaraz niektórzy okrzykną mnie burakiem, to często nie potrafię odmówić sobie przyjemności wymierzenia drobnej nauczki tymże (stwarzającym zresztą zagrożenie ruchu) pierdołom.

Robię tak:

1. Gdy śmigam prawym pasem i dojeżdżam do kolesia jadącego wolniutko środkowym, w ramach nauczki mijam go prawą stroną "na lakier lusterek", i przeważnie natychmiast gdy go tylko wyprzedzę widzę jego cudowne nawrócenie objawiające się pospiesznym zjazdem na prawy pas.

2. Gdy śmigam środkowym pasem (bo prawym jedzie sznur wolniejszych pojazdów) i dojeżdżam do kolesia jadącego równie wolniutko (lub często nawet wolniej od nich) środkowym, wyprzedzam go lewym pasem i zjeżdżam z powrotem na środkowy pas (czyli pierwszy dostępny dla mojej prędkości), lecz w ramach nauczki zjeżdżam przed niego "na lakier zderzaków".
                                I również przeważnie natychmiast, gdy go tylko wyprzedzę widzę jego cudowne nawrócenie objawiające się pospiesznym zjazdem na prawy pas.

Jestem burakiem? Trudno.

Czasem, gdy kierowca-pierdoła ma antenę CB na dachu, po dojechaniu do niego mówię na przykład znudzono-rozkazującym tonem: kierowca białej fiesty nr rej. xxxxx proszę zjechać na pobocze!
                                Jako że mam ukrytą antenę, gość taki myśli, że jestem jakimś wyjątkowo super tajnym tajniakiem i zjeżdża. Odprowadzam go wtedy z jeden pasek w prawo, po czym depię kick-downa i znikam.
                                Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• kowal 2002
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 5161

Żeby mieć absolutnie czyste sumienie i brak możliwości czepiania się nawet najbardziej upierdliwego policjanta proponuje zamiast czapki policyjnej bez orła, czapkę kapitańską ( kapitana statku, kutra itp. ) za szybą wygląda identyko - widziałem na żywo...
                                  Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                  Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Krzysiek25
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 154
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez smer
                                    Gdy śmigam środkowym pasem (bo prawym jedzie sznur wolniejszych pojazdów) i dojeżdżam do kolesia jadącego równie wolniutko (lub często nawet wolniej od nich) środkowym
                                    Sorry, ale co jest złego w tym, że przy większym natężeniu ruchu rozkłada się on na więcej niż jeden pas..? O to właśnie chodzi, żeby ruch pojazdów odbywał się płynnie i nie tworzyły się niepotrzebnie zatory. A jak ktoś śmiga szybciej to od tego ma lewy pas, żeby ominąć jadących wolniej środkowym, nie wiem też po co ryzykować stłuczkę. Powiem nawet więcej, na 3pasmowych ulicach nierzadko wręcz powinno się zwolnić prawy pas, żeby w miarę możliwości umożliwić włączenie się do ruchu pojazdom z ulic podporządkowanych (i nie raz uniknąć kolizji, bo to normalne że z podporządkowanych wyjeżdżają przed maskę). Czy takich kierowców, zjeżdżających na środkowy pas, również karzesz skrobaniem po listwach bocznych?
                                    BTW jeszcze nie widziałem sznura wolno jadących prawym pasem aut na 3pasmowej jezdni. Jadących prosto, oczywiście
                                    BTW#2: Za którymś razem możesz źle ocenić odległość albo się zagapić - i w zamian za "nauczkę" zabierzesz się z cudzym zderzakiem albo wpieprzysz w trzeciego, który akurat w pełni prawidłowo będzie wykonywał manewr zmiany pasa z prawego na środkowy. I się skończy rumakowanie, tyle że cudzym kosztem.

Zamieszczone przez smer
                                    Czasem, gdy kierowca-pierdoła ma antenę CB na dachu, po dojechaniu do niego mówię na przykład znudzono-rozkazującym tonem: kierowca białej fiesty nr rej. xxxxx proszę zjechać na pobocze!
                                    To jest akurat dobre

Komentarz

• smer
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2021
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez smer
                                      Gdy śmigam środkowym pasem (bo prawym jedzie sznur wolniejszych pojazdów) i dojeżdżam do kolesia jadącego równie wolniutko (lub często nawet wolniej od nich) środkowym
                                      Sorry, ale co jest złego w tym, że przy większym natężeniu ruchu rozkłada się on na więcej niż jeden pas..? O to właśnie chodzi, żeby ruch pojazdów odbywał się płynnie i nie tworzyły się niepotrzebnie zatory. A jak ktoś śmiga szybciej to od tego ma lewy pas, żeby ominąć jadących wolniej środkowym...
                                      Jadących na autostradzie wolniej środkowym niż prawym?

Powiem nawet więcej, na 3pasmowych ulicach nierzadko wręcz powinno się zwolnić prawy pas, żeby w miarę możliwości umożliwić włączenie się do ruchu pojazdom z ulic podporządkowanych (i nie raz uniknąć kolizji, bo to normalne że z podporządkowanych wyjeżdżają przed maskę). Czy takich kierowców, zjeżdżających na środkowy pas, również karzesz skrobaniem po listwach bocznych?
                                      Zawsze zjeżdżam na środkowy pas umożliwiając wszystkim płynne włączenie się na autostradę (na inne drogi zresztą też).

I oczywiście nie mam pretensji, jeśli ktoś umożliwia innym włączenie się do ruchu i bezmyślnie (lub nieraz nawet celowo) ich nie blokuje.

BTW jeszcze nie widziałem sznura wolno jadących prawym pasem aut na 3pasmowej jezdni. Jadących prosto, oczywiście
                                      Nawet dla jadących z przepisową prędkością (140km/h) jadący prawym pasem 90km/h jadą wolno (TIR-y, autokary, maluszki, itp.). Nie czaruj, musiałeś widzieć

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

smer, przykład z białą fiestą zajebisty z czapką też ale w moim przypadku chyba by nie zdał egzaminu, mam czarny grill bez znaczka skody więc bedzie sie trudno nabrać :roll:

Komentarz

• smer
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2021
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

smer, przykład z białą fiestą zajebisty
                                          Rzadko niestety się sprawdza, ale kilka razy już się udało :diabelski_usmiech

Komentarz

• kropeck
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 2319
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez smer
                                            A tak poważnie, to kiedyś stuknął mnie w Katowicach na A4 TIR zmieniający pas i sam musiałem go gonić 15km. Zanim udało mi się zajechać mu drogę po 15km, wykręcając 997 dodzwoniłem się do trzech kolejnych komisariatów: w Katowicach, Chorzowie i Rudzie Śląskiej, a patrol przyjechał po 40min.
                                            BARDZO skuteczną metodą (przetestowaną przeze mnie, choć nie chodziło o stłuczkę) jest powiedzenie przez telefon, że gość jest najprawdopodobniej pijany bo jeździ z lewa na prawo itd. - reakcja gwarantowana szybciej niż zdążysz się rozłączyć :-) Dodając do tego fakt, że doszło do kolizji gwarantujesz sobie błyskawiczną interwencję.
                                            Pozdrawiam,
                                            Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• b707
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 1272

art. z kodeksu wykroczeń
                                              Art. 96a. § 1. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, posiada w pojeździe urządzenia stanowiące obowiązkowe wyposażenie pojazdu uprzywilejowanego w ruchu, wysyłające sygnały świetlne w postaci niebieskich lub czerwonych świateł błyskowych albo sygnał dźwiękowy o zmiennym tonie, a także elementy oznakowania w postaci napisów,
                                              podlega karze grzywny.
                                              § 2. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, używa w pojeździe sygnałów świetlnych w postaci niebieskich lub czerwonych świateł błyskowych albo sygnału dźwiękowego o zmiennym tonie,
                                              § 3. Urządzenia lub elementy oznakowania, o których mowa w § 1 i 2, podlegają przepadkowi, choćby nie stanowiły własności sprawcy.
                                              Ucinasz kabel wyjmujesz, żarówkę i nawet odbłyśnik... i niech ci udowodnią że takim czyms można wysyłać sygnały świetlne.
                                              Nigdzie nie ma wzmianki iż posiadanie niebieskiego klosza na czarnej podstawce jest zakazane. Możesz sobie koguta zrobić z niebieskiej szklanki i co to tez było by karalne?
                                              karetka, radiowóz bez włączonych sygnałów świetlnych ale z kogutami na dachu jest zwykłym pojazdem. Oznaczenia pojazdu uprzywilejowawszy to włączony kogut.[/b]
                                              Adam

Komentarz

• piramida
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 12222
                                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez b707
                                                art. z kodeksu wykroczeń
                                                podlega karze grzywny.
                                                Ucinasz kabel wyjmujesz, żarówkę i nawet odbłyśnik... i niech ci udowodnią że takim czyms można wysyłać sygnały świetlne.
                                                Nigdzie nie ma wzmianki iż posiadanie niebieskiego klosza na czarnej podstawce jest zakazane. Możesz sobie koguta zrobić z niebieskiej szklanki i co to tez było by karalne?
                                                karetka, radiowóz bez włączonych sygnałów świetlnych ale z kogutami na dachu jest zwykłym pojazdem. Oznaczenia pojazdu uprzywilejowawszy to włączony kogut.[/b]
                                                .... i sygnały dzwiękowe

Komentarz

• Krzysiek25
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 154
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

smer, odruchowo skupiłem uwagę tylko na drogach miejskich aczkolwiek w takim wypadku jestem przeciwny wyprzedzaniu prawym pasem - ale już dla własnego bezpieczeństwa. Bo jak taki pacjent beztrosko blokuje na autostradzie lewy pas, to zawsze może w sposób całkowicie niekontrolowany wrócić na właściwą stronę w najlepszym momencie - i wtedy pozostaje jedynie refleks i db hamulce.

Odnośnie jazdy środkowym pasem na autostradzie jest to na porządku dziennym np. we Włoszech. Tam najbardziej lewy jest do szybkiej jazdy, aczkolwiek to u nich normalne, że leją na pędzących i potrafią nagle zjechać bez kierunku ze środkowego - bo też chcą sobie wyprzedzić. Takich pacanów można by pouczyć zachowania na drodze.

Komentarz

• endryu
                                                    RS
                                                    • 2006
                                                    • 3778
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez b707
                                                    no nie dajmy się zwariować.

Ale jakikolwiek element podobny do koguta (jeżeli nie będziemy czujni i nas przyuważą) na pewno będzie przyczyną do spotkania i szerokiej polemiki w trakcie kontroli drogowej aly :blah aly :blah aly :blah :krzywy :terefere :krzywy :terefere :krzywy :terefere

Komentarz

Pracuję...