Skoda Roomster - pierwsza jazda

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LUKI
    RS
    • 2005
    • 5776

po drodze dzis podjechalem do lakiernika, zmył tą czerwonawą narośl - mleczkiem. Pooglądał autko dokladnie i powiedział że nie bylo malowane i ze jest tylko zasugerował, żebym jak pojadę do dealera (notabene jutro) to ładnie go poprosił o polerowanie, bo auto pewnie stało "w niesprzyjających warunkach" i siadło coś na nie.
    kamien z serca :lol: - choć ten owal (jakby rysa) tam dalej jest
    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

W walce o klienta producenci samochodów zapełniają kolejne luki w gamie swoich modeli. Nie inaczej czyni Skoda wprowadzając na rynek Roomstera.

Roomster jeszcze jako pojazd koncepcyjny wzbudził spore zainteresowanie na wystawie motoryzacyjnej we Frankfurcie w 2003 r. Ze względu na wymiary i przesuwane wzdłuż nadwozia tylne drzwi można go było zakwalifikować do kombivanów. Z przesuwanych drzwi zrezygnowano w wersji produkcyjnej, której premiera odbyła się na tegorocznym salonie samochodowym w Genewie. Powodem mogły być plany innego pozycjonowania auta. Przypuszczenia te zdają się potwierdzać materiały reklamowe dotyczące pojazdu, określające Roomstera jako “obszerny samochód rodzinny” i sytuujące go “wśród aut klasy kompaktowej, takich jak Toyota Corolla, Volkswagen Golf Plus czy Ford Focus C-Max”.

Pod względem długości Roomster rzeczywiście zbliżony jest do Corolli i Golfa Plusa. Jest jednak od nich wyższy i pod tym względem dorównuje C-Maxowi.

Zaletą Skody jest system aranżacji tylnych foteli, które umieszczone są o 4,6 cm wyżej od przednich. Dwa zewnętrzne siedzenia można przesuwać wzdłuż nadwozia, co pozwala na dopasowanie wielkości przestrzeni bagażowej do aktualnych potrzeb. Wszystkie fotele można składać i wyjmować. Po usunięciu środkowego dwa zewnętrzne dają się przesunąć bliżej środka, dzięki czemu pasażerowie mają więcej miejsca na wysokości ramion. Pojemność bagażnika wynosi 477 l, po przesunięciu siedzeń wzdłuż nadwozia – 530 l, a z wymontowanymi siedzeniami tylnymi – 1 780 l.

Roomster oferowany będzie w Polsce najprawdopodobniej z trzema silnikami benzynowymi: 1,2 l/64 KM; 1,4 l/85 KM i 1,6 l/105 KM. Samochód można będzie także zapewne kupić z wysokoprężnymi jednostkami napędowymi: 1,4 l70 lub 80 KM oraz 1,9 l/105 KM. Wszystkie dostępne będą standardowo z 5-przekładniową skrzynią biegów, a silnik 1,6 l/105 KM również ze skrzynią automatyczną.

Wrażenia z jazdy

Jeździliśmy Roomsterem z benzynowymi silnikami 1,2 i 1,4 l. Jednostka napędowa o mniejszej pojemności i mocy dość dobrze radzi sobie z autem. Samochód co prawda nie rozpędza się zbyt ochoczo, ale w spokojnej jeździe po mieście nie sprawia to większego problemu. Kłopoty mogą pojawić się natomiast w momencie wyprzedzania, kiedy nawet redukcja biegu nie daje pewności, że uda nam się wykonać manewr w sposób bezpieczny. Silnik 1,4 l jest bardziej dynamiczny, chociaż głośniejszy.

Roomster jest pojazdem przestronnym. Miejsca na nogi i nad głową nie brakuje ani podróżującym z przodu, ani z tyłu. Minusem jest niezbyt wygodna pozycja za kierownicą. Jeśli kierownica nie ma regulacji w poziomie i pionie, wyższe osoby prowadzące Roomstera mogą narzekać na zbyt małą odległość pomiędzy kolanami a jej kołem. Pojemnością nie zachwycają schowki znajdujące się przed pasażerem siedzącym z przodu. Co prawda są dwa, ale o niewielkich wymiarach i dość płytkie. Możliwość konfiguracji przestrzeni bagażowej spotka się zapewne z uznaniem klientów. Składanie tylnych siedzeń nie sprawia problemu, podobnie jak ich wyjmowanie.
    [motofakty.pl - link ]

[ Dodano: Sro 31 Maj, 06 16:21 ]
    Już w czwartek Skoda Auto rozpoczyna oficjalną sprzedaż nowego modelu Roomster - podał lokalny dziennik „Hospodarske Noviny”. Czechy są pierwszym krajem, w którym klienci będą mogli kupić ten samochód.

W przyszłym miesiącu auto pojawi się również w Niemczech, a potem w Austrii. „Roomster wzbudził spore zainteresowanie, mamy setki zamówień. W tym roku liczymy na sprzedaż 1,8 tys. egzemplarzy na czeskim rynku - powiedział Evzen Krauskopf, rzecznik Skoda Auto.

W bieżącym roku zakładana jest produkcja na poziomie około 10 tys. sztuk. Ceny Roomstera zaczynają się od 339 000 koron. Początkowo będzie można wybrać samochód wyposażony w jednostkę benzynową 1.2 litra 47kW lub diesla 1.9 TDi 77kW.

[samar.pl - link ]

KOLEJNY TEŚCIK Z INTERII
    Załączone pliki
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• nico21
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 2640
      • Volkswagen

a kiedy u nas ?? chetnie bym sie przyjrzał i przejechał nim
      DACAR.team

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

u nas zdaje sie, ze jesienia, bodajze we wrzesniu.
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• nico21
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 2640
          • Volkswagen

Nie wiem czemu ale wydaje mie sie za Roomster zawojuje u nas na rynku
          DACAR.team

Komentarz

• arci9
            RS
            • 2004
            • 2007

Odkopuje temat

W piatek w Arkadi, Rommsterek był do obejrzenia i macania
            Dostałem katalog i cennik, ale że nie miałem chwili to się nie zagłebiałem w szczegóły, wygląda na to że można go od ręki kupic no i pewnie co większość ucieszy , można pojeżdzić testowo
            Nie wiem gdzie jeszcze, ale to auto pochodziło z Auto Wimaru.

Komentarz

• Arek
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 3143

Zamieszczone przez arci9
              tez widziałem,niejest taki zły,mojej Marcie przypadł do gustu
              -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• arci9
                RS
                • 2004
                • 2007

Zamieszczone przez Arek
                Zamieszczone przez arci9
                tez widziałem,niejest taki zły,mojej Marcie przypadł do gustu
                No to masz pecha, ja tam żonkę z dala trzymam od takich miejsc

Mnie martwi, że najsilniejszy motor , który widnieje w cenniku ma tylko 77KW :cry: więc raczej odpada, i z tego co oblukałem wyposażenie nawet w najlepszej wersji ( z podanym motorem prawie 80 kafli) nie ma ....climatronica i jeszcze kilka było dziwnych ubytków.

Komentarz

• Arek
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 3143

Zamieszczone przez arci9
                  No to masz pecha, ja tam żonkę z dala trzymam od takich miejsc
                  w takich mometach cieszy mnie to ze niema jeszcze prawka

Zamieszczone przez arci9
                  prawie 80 kafli
                  to jest przegiecie,naprawde pytam za co,takie małe coś i tyle kasy :!:
                  -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez Arek
                    to jest przegiecie,naprawde pytam za co,takie małe coś i tyle kasy :!:
                    IMHO to nie jet male :roll:
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Mr T.
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 236

słyszałem że wnętrze zaskakuje in plus wykończeniem i jakością. IMHO ten silnik 1.6 benzyna powinien wystarczyć do tego typu auta. Ja bym bo pozycjonował między klasycznymi kompaktami a autami typu Berlingo, Kangoo itp. A tam takie benzyny 1.6 też są szczytem oferty w zakresie benzyn. Kiedyś słyszałem, że czesi mieli do Roomstera zapakować 1.4TSI, ale była to chyba plota.
                      życie zaczyna się powyżej 4000 rpm

Komentarz

• Dzida
                        RS
                        • 2006
                        • 2253

Witam jako nowy chciałby sie przywitac (choc watek powitalny znajduje sie w innym mejscu).

Chcialem jednoczesnie dodac iz dzisiaj bedac w Auto Wimarze przy Jerozolimskich ok. 18.00 wsrod "ogolnego" zainteresowania pracownikow tejze firmy, wtoczyl sie do salonu jasnoniebieski Roomster w wersji TDI (czerwone-> 105 KM.)

Komentarz

• bartolini1978
                          Elegance
                          • 2006
                          • 755

Widziałem w słoweni na drosze i troszke dziwnie wydląda zwłaszcza przejscie przednich dzwi do tylnych. Na drodze robi wrażenie wiekszego niz jest faktycznie

Komentarz

• onyx73
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 282

z przodu zawias z fabii z tylu zawias z octy

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

no i ja ogladalem dzisiaj w wimarze, IMHO przyjemne autko, niestety jestem za gruby i dla mnie siedzenia z przodu za waskie
                              ale podoba mi sie.
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Jabar1975
                                RS
                                • 2006
                                • 3331

ciekawe auto - zdecydowanie lepiej wypada od konkurencji typu: Nissan Note - ale to nie auto dla mnie
                                nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

szkoda, Kup zonie, bedzie zadowolona :diabelski_usmiech

Musze ruszyc dupe, po kilka dupereli do ASO to sobie ogladne jak to wyglada, moze juz maja. Tylko jak znam zycie to pewnie za 2 tygodnie pojde :lol:
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Zamieszczone przez Maicroft
                                    szkoda, Kup zonie, bedzie zadowolona :diabelski_usmiech
                                    na razie chwilowo nie mam zony :twisted:
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• daneczek76
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 3642
                                      • Toyota

niby w najtanszej wersji ma kosztować ok. 47 tyś , którys z kolegów pisął że ma cennik prosze o potwierdzenie jesli może.

Mnie sie autko bardzo podoba jak bym miał teraz kupić autko i miał tylko 50 tyś to poważnie bym sie zastanowił nad takim czymś. PZDR
                                      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

Zamieszczone przez daneczek76
                                        niby w najtanszej wersji ma kosztować ok. 47 tyś , którys z kolegów pisął że ma cennik prosze o potwierdzenie jesli może.

Mnie sie autko bardzo podoba jak bym miał terz kupić autko to poważnie bym sie zastanowił bad takm czymś. PZDR
                                        najtansza wersja to nawet ponizej 47 - ale niestety nie pamietam dokladnie ile (46,6? cos w tym guscie - silnik 1.2)
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• daneczek76
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 3642
                                          • Toyota

jednak 1,4 TSI mogli by dać bo 1,2 to poraszka

Komentarz

• Highspeed
                                            Rider
                                            • 2006
                                            • 298

1,2 to nie do końca taka porażka. Miałem Fabie Combi 1,2 HTP 47 kW. Nie jest to może rakieta, ale dzięki własnie HTP jeździ się przyzwoicie. Maks moment obrotowy przy niecałych 3000 obr to bardzo dobry wynik - jak dla benzyny.
                                            Też widziałem jakieś opapierowanie do Roomstera i chyba faktycznie cena od 46,6..
                                            Daneczek - 1,4 TSI to generalnie w Skodach można pomarzyć ...
                                            Zostanie to w VW, podobnież jak odeszli od 1,9 w wersji 130 KM. Coż .. to cały czas młodsza, biedniejsza siostra. I widać tak ma być i musi zostać.
                                            nawigację mam - ram pa pa pa pam

Komentarz

• wolf
                                              Ambiente
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 161

Zamieszczone przez Highspeed
                                              Daneczek - 1,4 TSI to generalnie w Skodach można pomarzyć ...
                                              Te marzenia sie spelnia jak wejdzie skoda fabia II
                                              FabiaClub.pl
                                              Koni Sport+Vogtland-40
                                              PerfectService by DobryGrześWawa

Komentarz

• Mr T.
                                                Ambiente
                                                • 2006
                                                • 236

Golas 1.2 ma kosztować 46.400PLN. Najbardziej wypasiony TDI ponad 70k PLN. W opcjach ma być podobno m.in. szklany dach. No to by się ładny minivanik robił. Co do Nissana Note'a - to ma on chyba jednak bardziej zmyślne wnętrze (więcej schowków itp.) W Roomsterze w tym temacie jest średnio. Schowki co prawda są (np. przed pasażerem w desce są dwa) ale takie niezagłębokie. W kieszeniach drzwi też szału nie ma (są wąskie). No i te trzy osobne fotele z tyłu - miejsca nad głową i na nogi jest sporo, ale jest niestety dość wąsko (zwłaszcza, gdy środkowy fotel złoży się jako podłokietnik). Oczywiście są to dane mierzone pode mnie :wink: a żem słusznych rozmiarów i talii osy u mnie nie uświadczysz stąd takie refleksje. Natomiast plastiki dość przyjemne, design stonowany, ale nie nudny i czarny (oglądałem wersję w dwukorowymi plastikami) także tu jest OK. Niedawno oglądałem Dodge'a Caliber'a i tam plastiki po prostu :shock: . Jakość detali, z resztą co tam detale, jakość ogółu na poziomie Landwinda, czy też innych superbryk z ChRLD... Roleta na bagażnik wyglądała jakby ją wyciął nożyczkami z skaju torturowany pseudoterrorysta z Guantanamo...

[ Dodano: Sro 26 Lip, 06 09:24 ]
                                                Zamieszczone przez wolf
                                                Te marzenia sie spelnia jak wejdzie skoda fabia II
                                                a to będzie rakieta, co nie wolf, :diabelski_usmiech
                                                życie zaczyna się powyżej 4000 rpm

Komentarz

• daneczek76
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 3642
                                                  • Toyota

jak do golfa ładują to TSI to może by tak do Octavki ? Ale to raczej awykonalne.
                                                  Ale silnik zajefajny 1.4 zajebista moc małe opłaty przy ubezpieczeniu pali też nieźle.

Komentarz

Pracuję...