Rok modelowy 2012

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Morgoth
    L&K
    • 2010
    • 1116

Niekoniecznie. Powyżej podałem tylko dwa przykłady dużych aut z segmentu C, które zupełnie inaczej traktują wnętrza. Co do ilości miejsca, to sprawa bardzo subiektywna, mnie w mojej Octavii z tyłu jest po prostu ciasno - na szerokość i w miejscu na kolana.

Te wymiary na schemacie nie oddają rzeczywistości, pod tylnym siedziskiem Octavii jest jeszcze wystający zbiornik paliwa, uniemożliwiający cofnięcie stóp.

Moje poprzednie auto (Avensis T25) miał zdecydowanie więcej miejsca na nogi (na oko z 10 cm). Na szczęście prawie nie jeżdżę z tyłu
    Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
    G.B.Show

Komentarz

• Al_Capone
      Drive
      • 2010
      • 80

Właściwie tym rysunkiem nic nie zaprzeczyłeś bo:
      -Fluence jest powyżej meganki, która jest renófkowym kompaktem. Fluence jest plasowany gdzies pomiedzy Megane a Laguną i próbuje aspirować do średniej(?)
      -Fluence ma krótsze siedzisko
      -Fluence ma mniej miejca z tylu mimo wiekszego rozsawu osi

Więc....
      Wha's your point?
      Miałeś wskazac mi kompakta z większą ilość miejsca, nie większym rozstawem osi
      Mam i ja

Komentarz

• Morgoth
        L&K
        • 2010
        • 1116

Zamieszczone przez Al_Capone
        Miałeś wskazac mi kompakta z większą ilość miejsca, nie większym rozstawem osi
        Nie!

Chciałem pokazać :
        ja nie wiem który wymiar trzeba mieć rozrośnięty, żeby z tyłu było za mało miejsca
        Szerokość Octavii z tyłu (1430 mm) jest jedną z gorszych wśród kompaktów.

A więcej miejsca jest choćby w Civicu, bo nie ma tunelu środkowego, zresztą tu masz krótsze auta z większą ilością miejsca z tyłu :

Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
        G.B.Show

Komentarz

• Biszczu
          RS
          • 2011
          • 5567

Morgoth, sprzedaj swoją Octę po co masz się męczyć :diabelski_usmiech
          "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• Al_Capone
            Drive
            • 2010
            • 80

ach kumam. Nie można mieć grubej dupy Nie doczytałem
            Ja zawsze sie martwię o drugi wymiar bo mam długie nogi
            Tak czy siak zgodze sie, ze octavka w 3 os z tylu mozna zapomniec. Z reszta tak jest wyprofilowana kanapa, zeby nie sugerowac nikomu siadania po srodku Ja nie wiem czy w pakiecie dynamic jest tylna kanapa inna, ale mi sie siedzialo super. Wazne ze nie ma jak fancuszczyzna scietego dachu.

Tak czy siak po moim A4 B5 w wesji a'la s-line (wtedy nie bylo jeszce s-line) czyloi taki sportowy wypas bez skory musze powiedziec, ze octavka duzo wygodniejsza. Fakt, ze auto 12 lat mlodsze i nowe a4 na pewno lepsze, ale daje to chyba poznac w kotrym kierunku octavka poszla.

NIe jest to klasa premium, ale niczego jej nie brakuje Po prostu przemyslane rozwiazania
            Mam i ja

Komentarz

• marlej108
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 4976
              • Octavia III (5E3)
              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

boze, jakie to sie wybrzydzajace porobily te Rodaki...
              20 lat temu wszyscy zapierdzielali maluchami i dobrze bylo, a teraz w Octavce ciasno... to trzeba mniej jesc!

a tak powaznie - Octa jest bardzo przestronnym autem - nie wiem o co chodzi.... zarowno z przodu jak i z tylu - jest bardzo wygodnie.
              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Morgoth, a siedziałeś ty kiedykolwiek w tej Renówce Fluence Nie mówiąc juz o jeżdżeniu nią.
                Octavia II jest faktycznie pomostem pomiedzy klasą kompact a klasą średnią. To takie auto które jest wieksze od normalnych kompaktów, ale jednoczesnie odrobinę mniejsze od klasy śrdeniaj (choć np. Mercedes C klasse ma taką sama długośc jak O II, a BMW 3 jest o 4 cm. krótsze od O II).
                Co do miejsca wewnątrz, to w O II jest go pod dostatkiem i nawet flagowy przedstawiciel Renault w klasie średniej czyli Laguna III ma tego miejaca z tyłu MNIEJ NIŻ O II !! Siedziałem, jeździłem, więc wiem o czym mówię.
                Teraz jeszcze jedna sprawa. O II debiutowała w 2004 r. porwównaj więc proszę wymiary aut klasy compact które były dostepne w chwili bediutu O II takich jak Megane II, Astra III, Toyota Corolla (poprzedniej generacji), Fiat Stilo, Poprzedni Civic i wtedy dopiero zobaczysz, że O II to faktycznie taki pomost pomiedzy klasami To co podajesz to auta które powstały dobrych parę lat po prezentacji O II, a jak powszechnie wiadomo auta rosną (Obecne Polo jest większe od Golfa II !!!)
                Spójrz również na gługości siedzisk w O II i już będziesz wiedział dlaczego w O II jest wszystkim tak wygodnie
                Fluence jest powyżej meganki, która jest renófkowym kompaktem. Fluence jest plasowany gdzies pomiedzy Megane a Laguną i próbuje aspirować do średniej(?)
                Błąd i to olbrzymi !! Fluence to typowy sedan klasy compact . Jest on następcą Megane II sedan. Laguna III, to zaś klasa średnia czyli konkurent Passata, A4, Mondeo czy Avensisa. Celowo nie pisze tu o Superbie II, bo to auto to znów taki pomost pomiędzy klasą średnią, a wyższą średnią.
                Skoda od kilkunastu lat produkuje auta które są pozycjonowane pomiedzy klasami. Taka jest ich filozofia. To samo było z Fabia I która była większa od takich aut jak Polo, Corsa czy Clio ale mniejsza od Golfa, Astry czy Megane. To samo jest z O II i Superbem I i II. Taka jest po prostu polityka Skody. Choć z tego co wiem to ma się to zmienić i O III ma być stricte autem klasy średniej, a Fabia II juz w tej chwili jest typowym autem segmentu B.
                Czarny Elegance

Komentarz

• Morgoth
                  L&K
                  • 2010
                  • 1116

Zamieszczone przez Biszczu
                  Morgoth, sprzedaj swoją Octę po co masz się męczyć :diabelski_usmiech
                  Ale ja się wcale nie męczę, jeżdżę z przodu i tyle. Akurat potrzebowałem auta takiego jak Octa i bardzo świadomie zamieniłem Avensisa kombi na Skodę szytą na miarę.
                  Co nie zmienia faktu, że z tyłu wcale nie jest przestronnie :P

Zamieszczone przez marlej108
                  boze, jakie to sie wybrzydzajace porobily te Rodaki...
                  20 lat temu wszyscy zapierdzielali maluchami i dobrze bylo, a teraz w Octavce ciasno... to trzeba mniej jesc!
                  Nie chodzi o niejedzenie, tylko o ... więcej miejsca w aucie Apetyt rosnie w miare jedzenia i założę się, że nowa Octavia będzie przestronniejsza

Zamieszczone przez Big
                  Morgoth, a siedziałeś ty kiedykolwiek w tej Renówce Fluence Nie mówiąc juz o jeżdżeniu nią.
                  Tak i nie. W salonie siedziałem, ale Renówki raczej mnie nie interesują, podałem Fluence'a jako przykład akademicki :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez Big
                  Octavia II jest faktycznie pomostem pomiedzy klasą kompact a klasą średnią. To takie auto które jest wieksze od normalnych kompaktów, ale jednoczesnie odrobinę mniejsze od klasy śrdeniaj (choć np. Mercedes C klasse ma taką sama długośc jak O II, a BMW 3 jest o 4 cm. krótsze od O II).
                  Właśnie chciałem Wam uzmysłowić, że wcale tak nie jest - to tylko propaganda Skody, której ulegacie.

Większość wymiarów Skody Octavii nie odbiega od innych kompaktów. Poza bagażnikiem, wszystkie inne wymiary mieszczą się wśród parametrów konkurencji. Nawet długością Skoda już nie góruje nad innymi autami segmentu C (choćby Fluence, 3 sedan, Jetta).

Istotnie ciasne Merc C i BMW 3 mają rozstaw osi dłuższy od Octy o kilkanaście (!) centymetrów, kosztem bagażnika, ale ich właściciele nie wożą autami lodówek i pralek

Aha, Merc C jest nieco dłuższy :roll:

Zamieszczone przez Big
                  O II debiutowała w 2004 r. porwównaj więc proszę wymiary aut klasy compact które były dostepne w chwili bediutu O II takich jak Megane II, Astra III, Toyota Corolla (poprzedniej generacji), Fiat Stilo, Poprzedni Civic i wtedy dopiero zobaczysz, że O II to faktycznie taki pomost pomiedzy klasami
                  Masz rację, ale świat idzie na przód, modele rosną, dlatego wolę porównywać tu i teraz. Idę do salonu i kupuję w 2011.

Zamieszczone przez Big
                  Obecne Polo jest większe od Golfa II !!!
                  A cóż to za porównanie? Może na polskiej wsi gdzie Golf II jest popularny, jest to ważki argument, ale proszę Cię nie zaniżaj poziomu

Zamieszczone przez Big
                  Spójrz również na gługości siedzisk w O II i już będziesz wiedział dlaczego w O II jest wszystkim tak wygodnie
                  Nie jestem jakimś gigantem, ale w porównaniu z poprzednim autem, nie mogę odsunąć fotela kierowcy tak daleko jak w Ave, bo już pasażer za mną ma oparcie na kolanach. W Toyocie zostawało jeszcze kilka cm.

Zamieszczone przez Big
                  Laguna III, to zaś klasa średnia czyli konkurent Passata, A4, Mondeo czy Avensisa.
                  I tak i nie, Laguna to niby segment D, ale nie jest żadną konkurencją i poza Francją nie sprzedaje się dobrze. Nawet kombiak jest mniejszy od Megane Grandtoura :szeroki_usmiech

Zamieszczone przez Big
                  Skoda od kilkunastu lat produkuje auta które są pozycjonowane pomiedzy klasami.
                  Dział marketingu tak je pozycjonuje, IMHO są po prostu dużymi (a raczej długimi) przedstawicielami swoich klas, i tylko tyle.

Zamieszczone przez Big
                  Taka jest po prostu polityka Skody. Choć z tego co wiem to ma się to zmienić i O III ma być stricte autem klasy średniej, a Fabia II juz w tej chwili jest typowym autem segmentu B.
                  To nie jest polityka Skody, tylko Panzerwagena !!! Nie mylmy pojęć
                  Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• abc_rlz.
                    Rider
                    • 2009
                    • 261

Panowie no to chyba mamy OIII - http://www.auto-motor-und-sport.de/n...n-1880235.html :food
                    Była : Skoda Octavia I '04 1,4 16V 75 KM
                    Był : Opel Vectra C 1.9 CDTI 150KM
                    Jest : Seat Cordoba 1.9 TDI 101 KM
                    Jest: Skoda Octavia 1.9 TDI 105 KM

Komentarz

• daneczek76
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 3642
                      • Toyota

no jeżeli tak będzie wyglądała OIII to Jedwabiście podrostu miażdży wyglądem jak dla mnie.
                      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Wojqba
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 230

:slinka no to czekam na wprowadzenie kombi do sprzedaży... :slinka

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratoRS
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Ale wiekszosc jak ma bagaznik po 500l, jest sedanem, a OII nie i to jest jej niewatpliwy atut.
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• abc_rlz.
                            Rider
                            • 2009
                            • 261

http://www.mototok.pl/Skoda-Octavia-...iej-marki-a499 - kilka słow i kolejne zdjęcia
                            Była : Skoda Octavia I '04 1,4 16V 75 KM
                            Był : Opel Vectra C 1.9 CDTI 150KM
                            Jest : Seat Cordoba 1.9 TDI 101 KM
                            Jest: Skoda Octavia 1.9 TDI 105 KM

Komentarz

• Morgoth
                              L&K
                              • 2010
                              • 1116

Całkiem zgrabnie im wyszło, poprawili proporcje długości do rozstawu.
                              Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• voltar
                                L&K
                                • 2009
                                • 1107
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez szkoda
                                zdaję się, że jakieś cięcia już nastąpiły, więc jak "nie ma"?!
                                A tu http://motoryzacja.interia.pl/samoch...yn,1636717,415

piszą tak :
                                "Doszło do tego, że sprzedażą Skody zagrożony poczuł się nawet... Volkswagen. Zarząd koncernu w ramach pozycjonowania marek próbował ograniczyć wyposażenie dostępne w skodach. Doszło do konfliktu, z którego ostatecznie zwycięsko wyszli Czesi. "

To są / były te cięcia czy nie ma ?

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

W tanszych wersjach jakies tam sa. A tak to jakies zmiany stylistyczne, typu inne ikonki na desce, polski jezyk w maxi-dot albo inne wyskalowanie licznika
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...