Nowy sedan ©kody już w 2012 roku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Octavianos
    L&K
    • 2010
    • 1130

Listew fabrycznie nie ma, ale i tak każdy je zakłada lub dostaje gratis
    SIMPLY CLEVER
    Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• Tichy
      Rider
      • 2010
      • 544

Zamieszczone przez Morgoth
      Specjalnie dla Was zapakowałem się po raz kolejny do Octavii Tour mojego kolegi i oto co zauważyłem:
      - czarne klamki i lusterka (dno totalne), dobrze że chociaż wyżebrał listwy boczne pod kolor lakieru
      - czarne klamki we wnętrzu (lata 80-te się kłaniają)
      - jedyna lampka na suficie znajduje się nad lusterkiem wstecznym - przecież to nawet taksiarzom nie podejdzie, bo jak oświetlić tylną kanapę?
      - brak Maxi-Dot, nie wiem czy jest za dopłatą, ale bez niego zegary wyglądają kulawo
      - nie pamiętam czy było sterowanie radiem z kierownicy, ale przynajmniej kolega wynegocjował radio Swing
      - brak klapki nad schowkiem na konsoli środkowej - przedmioty grzeją się i wypadają
      - brak podłokietnika
      - brak schowka na okulary nad lusterkiem wstecznym
      - brak lusterka w osłonie przeciwsłonecznej po stronie kierowcy - z góry zakładają, że kobieta ma jechać jako pasażer?
      Pozostałe drobiazgi nie przeszkadzają, np. 15" koła, kołpaki, antena druciana (widać komuś przeszkadzało skoro Octavia III ma mieć antenę w szybie).
      Faktycznie, same niezbędne rzeczy wymieniłeś Pamiętaj, że to jest auto praktyczne, a co jest bardziej praktycznego niż nielakierowane listwy na drzwiach i zderzakach?
      Bo przed czym tak naprawdę chronią lakierowane ??

Osobiście zwróciłbym uwagę na stare silniki, brak ESP w serii czy kurtyn bocznych albo soczewkowych reflektorów a nie takie duperele jak czarne klamki...

Komentarz

• marektbg
        Elegance
        • 2010
        • 861

Nie wiem, nigdy nie siedziałem w tak biednej wersji jak Tour kolegi
        Hehe bida, aż piszczy - mój Tour jest mocno zmodowany w środku :P

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9943
          • Ford

Morgoth, musisz zrozumieć, że nie wszyscy są tak majętni jak Ty i nie każdego stać na Octavię 2FL z wodotryskami. Ci biedniejsi mogą sobie (w najlepszym wypadku) pozwolić na biedniutkiego Toura z czarnymi klamkami. A tacy zupełnie niemajętni kupują co najwyżej starą Toyotę. No ale to, że nie wszystkich stać na taki wóz jak Twój nie oznacza, ze w dobrym tonie jest krytyka wozu "budżetowego".
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• sew1981
            RS
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2009
            • 10918
            • Fiat

Nie ma co się napinać Panowie, peace. Morgoth zawsze lubił zapodawać swoje "5" groszy z pozycji "wyższej". Tu to doskonale widać. Zresztą podpis mówi sam za siebie. A "najmądrzejszych" i tak nie zreformujecie. Pamiętajcie są ludzie i Ludzie. :wink:

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Tichy
              Specjalnie dla Was zapakowałem się po raz kolejny do Octavii Tour mojego kolegi i oto co zauważyłem:
              - czarne klamki i lusterka (dno totalne), dobrze że chociaż wyżebrał listwy boczne pod kolor lakieru
              - jedyna lampka na suficie znajduje się nad lusterkiem wstecznym - przecież to nawet taksiarzom nie podejdzie, bo jak oświetlić tylną kanapę?
              - brak Maxi-Dot, nie wiem czy jest za dopłatą, ale bez niego zegary wyglądają kulawo
              - nie pamiętam czy było sterowanie radiem z kierownicy, ale przynajmniej kolega wynegocjował radio Swing
              - brak klapki nad schowkiem na konsoli środkowej - przedmioty grzeją się i wypadają
              - brak podłokietnika
              - brak lusterka w osłonie przeciwsłonecznej po stronie kierowcy - z góry zakładają, że kobieta ma jechać jako pasażer?
              Pozostałe drobiazgi nie przeszkadzają, np. 15" koła, kołpaki, antena druciana (widać komuś przeszkadzało skoro Octavia III ma mieć antenę w szybie).
              Faktycznie, same niezbędne rzeczy wymieniłeś Pamiętaj, że to jest auto praktyczne, a co jest bardziej praktycznego niż nielakierowane listwy na drzwiach i zderzakach?

Osobiście zwróciłbym uwagę na stare silniki, brak ESP w serii czy kurtyn bocznych albo soczewkowych reflektorów a nie takie duperele jak czarne klamki...
              przypadkiem to nie jest tak ze esp powinno być juz w każdym nowym aucie?
              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Krzysiek25
                Ambiente
                • 2008
                • 154
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

piramida, dopiero od listopada 2011.

W temacie OII Tour - są ludzie, którzy nie traktują samochodu jak kochankę, nie sypiają z nim więc nie musi być piękny, dobrze wyposażony i zachęcać do ostrej jazdy. Auto może być jak.. sprzątaczka - i po prostu dobrze służyć w pracy. Moje autko jest jak kobieta, musi mieć "to coś" - i dla mnie OII Tour też to coś ma, może przez starą budę która mi się nadal baardzo podoba

Natomiast osobiście nie podobają mi się Twoje wypowiedzi, Morgoth, merytorycznie może i masz trochę racji, bo lista wyposażenia Toura nie jest tajemnicą, ale ja sam mogę od ręki rzucić n-przykładów aut o niebo lepiej wyposażonych od Twojej OII FL udowadniając zarazem, ze zapłaciłeś kupę szmalu za kupę z prawdziwego zdarzenia. Tylko po co? Generalnie mi zwisa co sądzisz o moim samochodzie (biedne ambiente+, takie "elegance wanna-be" ) czy samochodzie użytkownika X i Y, ale na forum sporo osób na pewno czuje nieco większą więź ze swoim autem, nie po każdym takie komentarze spłyną jak po kaczce i takie szydzenie może niektórych dotknąć osobiście, nie sądzisz? Czy ktoś ma auto wymarzone czy budżetowe, to ma też prawo się nim pocieszyć - więc nie odbieraj swoim cynizmem radości innym. Poza tym wiesz co, dzielenie użytkowników już nie tylko na bidę z nędzą i bogaczy, ale jeszcze na nówki i używki? I to na forum, które u podstaw zakłada równość? Wstyd. :!:

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Nie wiem o co Ci chodzi
                  No to nie najlepiej o tobie świadczy
                  Wchodzę na forum z kilku powodów, jednym z nich jest wymiana poglądów z innymi użytkownikami Octavii
                  Jeśli Octavia, to dla ciebie TYLKO samochód, jak sam piszesz, to po co tu wchodzisz ?? Dla mnie komputer to TYLKO komputer, w zwiazku z czym nie czuję jakiegokolwiek sentymentu do tego urządzenia i nie czuję jednoczesnie potrzeby aby udzielać sie na forach komputerowaych skoro komputer mnie nie interesuje. Uwazam że jesli ktoś zadaje sobie trud odszukania jakiegoś forum, po czym spędza na nim swój wolny czas, to przedmiot o którym dane forum traktuje NIE jest mu obojętny
                  Ty natomiast przeczysz sam sobie Raz piszesz, że Octavia to dla ciebie tylko samochód, a zaraz potem, że
                  - brak podłokietnika
                  no to albo octavia to dla ciebie TYLKO samochód i nic wiecej, albo, skoro zwrazasz uwagę na takie pierduły i siedzisz na forum tego modelu dzieląc się tymi spostrzezeniami i podniecając się tym (tylko nie pisz że tak nie jest , proszę !!), to Octavia jest dla ciebie NIE tylko po prostu samochodem ale czymś więcej
                  i udają że nie wiedzą czym różni się mocno budżetowa (czyli tania) wersja od normalnej wersji
                  i to jest jedyne miejsce w którym muszę ci przyznać rację. Fakt faktem, że porównywanie przez niektórych np. elegance do Tuora i pisanie, że praktyczie niczym sie one nie różnią i nie ma po co przepłacac jest po prostu głupie i mocno niekompetentne oraz świadczy o niezrozumieniu tego o czym piszą.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• Tomasz_WS
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 170

- brak podłokietnika
                    I dlatego Tour II kosztuje 40tys a nie 60.
                    Focus II FL 1.6tdci

Komentarz

• Morgoth
                      L&K
                      • 2010
                      • 1116

Zamieszczone przez Octavianos
                      woow sterowanie z kierownicy - więcej kłopotu jak pożytku, ile razy podczas kręcenia kierą zglaśnia się lub ścisza radio?!;
                      Zależy jak się ręce na kierę układa, przez rok zdarzyło mi się może ze 2 razy zmienić głośność radia, więc nie demonizujmy.

Zamieszczone przez Tichy

Masz rację, ale wytknąłem tylko to co mnie na pierwszy rzut oka uderzyło w ubogim wnętrzu Toura. Nie wiedziałem o ESP, bo kumpel się nie chwalił jego brakiem, a mnie nie przyszło do głowy, że może nie być. O silnikach dawno już pisałem że prehistoryczne.

Zamieszczone przez Agamek12
                      Morgoth, musisz zrozumieć, że nie wszyscy są tak majętni jak Ty i nie każdego stać na Octavię 2FL z wodotryskami.
                      Jeśli uważasz ę moja "majętność" wynika z zakupu Octavii 2 FL z dodatkami, to ... sam już nie wiem co mam napisać ... współczuć? Żebym jeszcze obnosił się nową BMW 530xd, jakimś Audikiem Q5 za "marne" 200.000 PLN, no chociaż Lexusem IS 250 to rozumiem, że ktoś mógłby poczuć się nieswojo, ale Skodą?? :shock:

Patrzę sobie w statystyki i widzę, że przeciętna cena zakupu nowego auta w PL wynosi około 76.000 PLN, więc "bogaczy" posobnych do mnie jest chyba więcej, co? Tych forumowiczów, którzy kupują najdroższe Octy 2.0 TSI w full wypasie nie wytykacie, pewnie z szacunku dla udanego zakupu, a mnie przykładacie jakieś epitety, co? Nieładnie :diabelski_usmiech

Ci biedniejsi mogą sobie (w najlepszym wypadku) pozwolić na biedniutkiego Toura z czarnymi klamkami.
                      Ja to wszystko rozumiem i cieszę się że kupują auto nowe, a nie złoma z Reichu, tylko proszę nie piszcie jakie te Toury są zajedwabiste i wyposażone, że ludzie więcej nie potrzebują, itp.

A tacy zupełnie niemajętni kupują co najwyżej starą Toyotę.
                      Chyba Panzerwagena, co? Sami porównajcie :

Zamieszczone przez sew1981
                      Morgoth zawsze lubił zapodawać swoje "5" groszy z pozycji "wyższej".
                      Nie wyższej, tylko normalnej do diabła!!! Podnieście się z kolan i spójrzcie nieco dalej niż polskie podwórko.

Zamieszczone przez Krzysiek25
                      Natomiast osobiście nie podobają mi się Twoje wypowiedzi, Morgoth, merytorycznie może i masz trochę racji, bo lista wyposażenia Toura nie jest tajemnicą, ale ja sam mogę od ręki rzucić n-przykładów aut o niebo lepiej wyposażonych od Twojej OII FL udowadniając zarazem, ze zapłaciłeś kupę szmalu za kupę z prawdziwego zdarzenia. Tylko po co?
                      Za tę "kupę szmalu" nie znalazłbym nic lepszego i tyle o tym.

Generalnie mi zwisa co sądzisz o moim samochodzie (biedne ambiente+, takie "elegance wanna-be" ) czy samochodzie użytkownika X i Y, ale na forum sporo osób na pewno czuje nieco większą więź ze swoim autem, nie po każdym takie komentarze spłyną jak po kaczce i takie szydzenie może niektórych dotknąć osobiście, nie sądzisz?
                      Owszem sądzę, tylko że to jest forum - każdy może wyrazić swoją opinię. Chyba że obowiązuje polityczna poprawność i nie wolno narzekać, można jedynie chwalić :diabelski_usmiech

Poza tym wiesz co, dzielenie użytkowników już nie tylko na bidę z nędzą i bogaczy, ale jeszcze na nówki i używki?
                      Nie dzielę, wytykam tylko brak logiki, jak choćby porównywanie Octavii do Passata (w innym wątku), czy to co pisałem tutaj.

Zamieszczone przez Big
                      Jeśli Octavia, to dla ciebie TYLKO samochód, jak sam piszesz, to po co tu wchodzisz ??
                      - żeby wrzucić kilka newsów a propos Skody i Panzerwagena, które może kogoś tutaj zainteresują
                      - żeby poczytać jakie serwisy w Wawie i okolicy polecacie i dlaczego
                      - żeby znaleźć info, którego nie chce mi się szukać w instrukcji (jak spora część forumowiczów)
                      - pierwotnie także, aby znaleźć info o tuningu TSI
                      - czasem coś komuś odpisać lub napisać własne odczucia
                      i chyba tyle.

Gdybym chciał się chwalić, co mi tu wielu zarzuca, założyłbym watek o mojej Skodzie, wrzucał zdjęcia, modyfikacje i takie tam, ale tego nie zrobiłem i nie planuję.

Zamieszczone przez Big
                      Ty natomiast przeczysz sam sobie Raz piszesz, że Octavia to dla ciebie tylko samochód, a zaraz potem, że...
                      Samochód to tylko samochód. I aż tyle. Jednak pewne podstawy musi IMHO mieć i o tym Wam piszę, Wy podajecie swoje poglądy i zamiast wspólnie cieszyć się z wymiany zdań, napadacie na mnie i zniechęcacie do wszelkiego udzielania się. Trudno, taki laif, zdania nie zmienię.

Zamieszczone przez Big
                      Fakt faktem, że porównywanie przez niektórych np. elegance do Tuora i pisanie, że praktyczie niczym sie one nie różnią i nie ma po co przepłacac jest po prostu głupie i mocno niekompetentne oraz świadczy o niezrozumieniu tego o czym piszą.
                      Widziałem test Octavii Tour w gazecie, potem w necie, w którym wykładali że nie ma sensu w ogóle kupować wersji O2 po lifcie, bo się przepłaca :szeroki_usmiech :lol: Widocznie tak myślących jest więcej i do nich test przemówił.

Pozdrawiam wszystkich adwersarzy, życzę miłego weekendu z Waszymi autami.
                      Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                      G.B.Show

Komentarz

• sew1981
                        RS
                        S_OCP MemberModeratoRS
                        • 2009
                        • 10918
                        • Fiat

Morgoth, też życzę Tobie miłego weekendu.
                        Nie denerwuj się, ale poczynie sobie małe uwagi.Twoje wypowiedzi przypominają mi wypowiedzi "szpagatowej inteligencji", które nic nie wnoszą. Nie jesteśmy jakimiś poddanym Skody i można dyskutować o każdym aucie podobnie, ale pytanie jedno sobie zadaj, złożone z 2 członów - po co masz OII FL? i Po co jesteś na tym forum? To jednak fun club, jeśli wiesz co to oznacza. Nie ślepotę, ale jednak jakieś przywiązanie do marki jest. A Ty się zachowujesz jak wieczny maruder, którego nic na tym świecie nie pocieszy i musi zawsze wyłożyć swoją kartę na wierzch. Nikt tu ślepo skodzie nie wierzy, ale też nikt nie podziela Twego zdania np. odnośnie Toura. Myślę, że Twój styl dialogu jest znany już z innych wątków. Wiedz, że osoby twierdzące, że mają prymat na prawdę w każdym temacie (mające takie złudzenie), będą zawsze odpychane. To psychologiczny mechanizm pozdrawiam Ciebie

Komentarz

• marektbg
                          Elegance
                          • 2010
                          • 861

Myślę, że Twój styl dialogu jest znany już z innych wątków. Wiedz, że osoby twierdzące, że mają prymat na prawdę w każdym temacie (mające takie złudzenie), będą zawsze odpychane.
                          To chyba przez te szpilki w głowie :P

Komentarz

• _tm_
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 2333
                            • Superb III (3V3)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

To jednak fun club, jeśli wiesz co to oznacza.
                            Mam nadzieję, że chodziło Ci o "fan club" :szeroki_usmiech. Bo z "fun club-u" to ja się wypisuję .
                            S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                            Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                            -------------------------------------------------------------------------
                            O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                            O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                            O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Morgoth
                              L&K
                              • 2010
                              • 1116

(za Car India 05/2011)
                              Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                              G.B.Show

Komentarz

• marlej108
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 4976
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

dziex Morgoth za fotke :-)

Boze to z przodu jest Fabia a z tylu Polo sedan co produkuja u Ruskich...

Ludzie! Kto chce kupic Toura niech sie spieszy.... ;-)))

ps. myslalem, ze przod bedzie jednak inny - bardziej w stylu tego prototypu co to poltora miesiaca temu na targach prezentowali....

zeby chociaz ten nowy model kosztowal ponizej 40k....
                                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Ths
                                  Rider
                                  • 2007
                                  • 317

Jak ten model będzie tak wąski i pokraczny jak fabieda to w PL nie znajdzie wielu nabywców. Gdzieś czytałem, że skoda fabia poprzedniej generacji w wersji sedan nie cieszyła się dużym powodzeniem. Możliwe, że na innych rynkach będzie to hit ale u nas raczej nie.
                                  Pozostaje jeszcze kwestia ceny jeśli "mądra" wersja będzie kosztować poniżej 40 tys. to może znajdą się zainteresowani.

Komentarz

• Morgoth
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1116

Zamieszczone przez Ths
                                    Gdzieś czytałem, że skoda fabia poprzedniej generacji w wersji sedan nie cieszyła się dużym powodzeniem.

(dane z polskiego rynku)
                                    Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Tomasz_WS
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 170

Zamieszczone przez Ths
                                      Jak ten model będzie tak wąski i pokraczny jak fabieda to w PL nie znajdzie wielu nabywców. Gdzieś czytałem, że skoda fabia poprzedniej generacji w wersji sedan nie cieszyła się dużym powodzeniem. Możliwe, że na innych rynkach będzie to hit ale u nas raczej nie.
                                      Pozostaje jeszcze kwestia ceny jeśli "mądra" wersja będzie kosztować poniżej 40 tys. to może znajdą się zainteresowani.
                                      nawet gdyby kosztowała 20tys to też bym jej nie kupił
                                      Focus II FL 1.6tdci

Komentarz

• marlej108
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 4976
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

gdyby kosztowala 20.000 zl to ty bys moze jej nie kupil, ale mnostwo ludzi (w tym ja) tak :twisted:
                                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Ths
                                          Rider
                                          • 2007
                                          • 317

Nowa skoda ma bazować na płycie podłogowej z nowego polo sedan.
                                          Patrząc na wymiary nie jest jakoś tragicznie małe:

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Domniemam, że nowa skoda będzie podobnych wymiarów.

Komentarz

• marlej108
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 4976
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Ths - to bedzie moim zdaniem dokladnie VW Polo sedan... czyli tak naprawde po prostu Fabia sedan - pisza o tym po angielsku w prasie motoryzacyjnej indyjskiej.
                                            problem tylko taki - ze ciekawe jak bedzie wygladac... i dwa - ile bedzie kosztowac - bo jak tyle co O2 1.4 Tour teraz to troche bez sensu...
                                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• marektbg
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 861

Zamieszczone przez marlej108
                                              ile bedzie kosztowac - bo jak tyle co O2 1.4 Tour teraz to troche bez sensu...
                                              Pewnie tyle co O2T tylko wtedy Toura nie będzie.

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9943
                                                • Ford

No i ciekawe czy ten "sedan" będzie montowany w Europie, czy ściągany z jakichś Indii lub innej Brazylii. Bo jeśli to drugie to obawiam się nieeuropejskiej jakosci na poziomie VW FOX-a (jakoś nie czytałem super opinii o solidności montażu) z plastikami rodem z początku lat 90-tych...
                                                Adam... Używam:

Komentarz

• marektbg
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 861

Skoda tnie koszty po całości więc cudów się nie ma co spodziewać co do jakości i materiałów.

Komentarz

• Agamek12
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 9943
                                                    • Ford

Zamieszczone przez marektbg
                                                    Skoda tnie koszty po całości więc cudów się nie ma co spodziewać co do jakości i materiałów.
                                                    No jak tak będzie w przyszłosci, to chyba już nie kupię Skody i będę musiał tłuc się Tojotami... :diabelski_usmiech
                                                    Adam... Używam:

Komentarz

Pracuję...