Nowy sedan ©kody już w 2012 roku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marektbg
    Elegance
    • 2010
    • 861

Jak szukałem auta oglądałem Aurisa i tam jakoś wykonania i materiałów też pozostawia wiele do życzenia.

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9943
      • Ford

Zamieszczone przez marektbg
      Jak szukałem auta oglądałem Aurisa i tam jakoś wykonania i materiałów też pozostawia wiele do życzenia.
      Co kto lubi... Ave T27 w każdym razie w środku wykończone jest godnie i już za jakieś 2-3 lata będzie kosztować kwotę, która będzie mi odpowiadała
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Morgoth
        L&K
        • 2010
        • 1116

Zamieszczone przez Agamek12
        No jak tak będzie w przyszłosci, to chyba już nie kupię Skody i będę musiał tłuc się Tojotami... :diabelski_usmiech
        Już Ci współczuję, rok temu przesiadłem się w odwrotnym kierunku, z Ave T25 na Octę

Trzeba było oglądać po liftingu :lol: :diabelski_usmiech
        Toyota jest jedną z kilku marek, której produkty warto kupić TYLKO po lifcie.

Ave T27 w każdym razie w środku wykończone jest godnie i już za jakieś 2-3 lata będzie kosztować kwotę, która będzie mi odpowiadała
        Za 2-3 lata kupisz tanio wypasionego Superba z rocznika 2011, któremu raczej jakości wykończenia poskąpić nie można :smokedevil
        Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
        G.B.Show

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9943
          • Ford

Zamieszczone przez Morgoth
          Ave T27 w każdym razie w środku wykończone jest godnie i już za jakieś 2-3 lata będzie kosztować kwotę, która będzie mi odpowiadała
          Za 2-3 lata kupisz tanio wypasionego Superba, któremu raczej jakości wykończenia poskąpić nie można :smokedevil
          No ale w Superbie nie ma silników bez turbinki... No i problem jest taki, ze kombi mi się podoba, ale żona nie chce takiego nadwozia, a sedan z kolei mi nie pasuje...
          Ale dobra, nie ma co myśleć o tym, co będzie za 2-3 lata - może wtedy kupię Hultaja i40? :szeroki_usmiech

Trzeba było oglądać po liftingu :lol: :diabelski_usmiech
          Toyota jest jedną z kilku marek, której produkty warto kupić TYLKO po lifcie.
          Eeeee tam, T25 przed i po liftingu wewnątrz właściwie niczym się nie różni (no bo co to za różnica w kierownicy, komputerze czy radiu, skoro materiały są te same...?), a z zewnatrz zmiany były jeszcze mniejsze niż przy liftingu O1...

Dobra, nie ma co OT-opować...
          Adam... Używam:

Komentarz

• Morgoth
            L&K
            • 2010
            • 1116

No ale w Superbie nie ma silników bez turbinki...
            I o to chodzi - to był główny powód dla którego uciekłem od Toyoty. Japsy poszli w hybrydy, co osobiście uważam za ślepą uliczkę, zamiast zainwestować w a) dobre diesle (tu Toyota nie ma się czym chwalić przynajmniej od 10 lat) oraz b) turbobenzyny (podnoszenie mocy jednostek 1.6 i 1.8 bez dodawania im turbo w pewnym momencie przestanie mieć sens).

No i problem jest taki, ze kombi mi się podoba, ale żona nie chce takiego nadwozia, a sedan z kolei mi nie pasuje...
            To jest generalny ból ze stylistyką w Superbie - IMO trza poczekać do liftingu

może wtedy kupię Hultaja i40?
            Za 2-3 lata? Nie wiem, wprawdzie Hyundai zapowiada sensowne silniki turbobenzynowe (zmiotą Panzerwagena, przynajmniej parametrami), ale nie pojawią się szybko i będą nowe, więc niesprawdzone.
            Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
            G.B.Show

Komentarz

• marektbg
              Elegance
              • 2010
              • 861

Co kto lubi...
              Wszystko się zgadza, ale mowa o kompaktach, bo raczej porównywanie aut różnych klas mija się z celem.
              i40 też nie będzie kosztować przecież 50tyś. - bo to klasa średnia, a nie kompakt i ma konkurować choćby z Avensis czy Passatem.

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9943
                • Ford

Oj marektbg, przecież jaja sobie robię... Poza tym jakie ma znaczenie przy używkach czy za 35kzł kupię O2, i40, czy inną T27...? Rocznik...? - nie sądzę... :diabelski_usmiech
                Adam... Używam:

Komentarz

• Q_mat
                  Classic
                  • 2011
                  • 30

Panowie ja to się słabo znam ale może ktoś mi wyjaśni o co chodzi. Piszecie, że nowe auto to będzie coś jak fabia sedan, a przecież fabia sedan już kiedyś była. Zdaje się że do 2008 roku, może nawet później nie kojarzę dokładnie. Czyli nic nowego??

Komentarz

• Morgoth
                    L&K
                    • 2010
                    • 1116

Zamieszczone przez marektbg
                    Wszystko się zgadza, ale mowa o kompaktach, bo raczej porównywanie aut różnych klas mija się z celem.
                    i40 też nie będzie kosztować przecież 50tyś. - bo to klasa średnia, a nie kompakt i ma konkurować choćby z Avensis czy Passatem.
                    Przy używkach cena nówki ma drugorzedne znaczenie, to raz.

A dwa, to sensownie IMO wyposażona Octavia też nie kosztuje 50 tys. tylko tyle ile będzie kosztował Hyundai i40, a tu już jest niewiele mniej od Avensisa i Passata 8)

Co do nowych modeli Skody to na dwoje babka wróżyła.
                    Z jednej strony sensownie byłoby podnieść nieco rangę/prestiż Octavii, żeby zrobić nieco miejsca nowemu sedanowi lokowanemu między Fabią, a Octą. Wtedy cena Octy pójdzie w górę i spokojnie ulokuje się nieco pod cenami D klasy, no powiedzmy porównywalnie z Jettą (już teraz porównajcie sobie cenniki wersji podobnie wyposażonych z tymi samymi silnikami).

Z drugiej strony Panzerwagen może w końcu "siłą" zmusi Skodę do zachowania umiaru i zdecydowanie "wypozycjonuje" ją tam gdzie jej miejsce, czyli jako tańsze wersje swoich Panzy. Wtedy cena będzie atrakcyjna, ale co z jakością materiałów, wyposażeniem, opcjami?
                    Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• piramida
                      RS
                      • 2009
                      • 12222
                      • Superb III (3V3)

Agamek12, jak to nie ma bez turbinki? 3.6 fsi :!: :P a tak na serio to na superbie na pewno nie będa oszczędzać a takie 3 letnie auto bedzie godne uwagi a jezeli skoda bedzie ciąć koszty to zawsze można kupić wypasioną kie lub "hjundaja"
                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9943
                        • Ford

Zamieszczone przez piramida
                        Agamek12, jak to nie ma bez turbinki? 3.6 fsi
                        Gazu się nie założy... :szeroki_usmiech
                        Adam... Używam:

Komentarz

• Skfarek
                          RS
                          • 2010
                          • 4795
                          • Octavia I (1U2)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Agamek12, jak to nie, Polak potrafi, zaraz znajdzie się jakiś "mecenas", u nas to nawet Porsche potrafią zagazować :diabelski_usmiech
                          Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                          6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                          Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• Ths
                            Rider
                            • 2007
                            • 317

Wracając do tematu
                            Zrobiłem małą analizę wymiarów porównując vw polo sedan z vw bora
                            Wymiary tych modeli są bardzo zbliżone i uważam, że nie ma co wygłaszać opinii, że będzie to fabia sedan.

VW Bora / VW Polo Sedan
                            4376 mm / 4384 mm ----Długość
                            1735 mm / 1699 mm ----Szerokość
                            1446 mm / 1466 mm ----Wysokość
                            2513 mm / 2552 mm ----Rozstaw osi
                            455 l / 454 l -------- Poj. Bagażnika

Auto będzie ciut większe od fabii i mniejsze od octavii II FL co potwierdzają doniesienia prasowe.
                            Jeśli cena będzie korzystna to myślę że będzie to dobra propozycja całkiem pojemnego auta dla rodziny 2+1.

Komentarz

• marektbg
                              Elegance
                              • 2010
                              • 861

Zamieszczone przez Skfarek
                              Polak potrafi, zaraz znajdzie się jakiś "mecenas", u nas to nawet Porsche potrafią zagazować
                              Jakiś czas temu na otomoto był Mercedes AMG + LPG :wink:

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9943
                                • Ford

Spójrzcie jakie dziwadło wczoraj ustrzeliłem (mówię o poprzednim Polo(?) sedan a nie o Tacie):
                                Adam... Używam:

Komentarz

• Skfarek
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 4795
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Agamek12, ano polo sedan, nie widząc pyska nie powiem tylko czy to 9n przed czy po lifcie :wink: Po Krakowie jeździ taka jedna srebrna. 9nki w sedanie nie było w Polsce w ofercie ale n zachodzie już tak

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9943
                                    • Ford

Zamieszczone przez Skfarek
                                    Agamek12, ano polo sedan, nie widząc pyska nie powiem tylko czy to 9n przed czy po lifcie :wink: Po Krakowie jeździ taka jedna srebrna. 9nki w sedanie nie było w Polsce w ofercie ale n zachodzie już tak
                                    To "okular"...
                                    Adam... Używam:

Komentarz

• Skfarek
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 4795
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Agamek12, czyli ten brzydszy :wink:

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Spójrzcie jakie dziwadło wczoraj ustrzeliłem
                                        Ano jest parę takich dziwactw. Po Lublinie swojego czasu jeździł Citroen ZX w wersji ... sedan A do tej pory można spotkać np. Toyoty Yaris I sedan (wersja z USA) czy własnie takie Polo sedan. Tyle auta fabryczne. Ale swojego czasu dość czesto widywałem Mercedesa W124 z kompletnym przodem od pierwszego oklularnika. To dopiero ciekawie wyglądało.
                                        P.S.
                                        Ja czekam na Kiię Optimę. jestem bardzo ciekawy tego auta. Puki co następcą mojej O II ma być Superb 1.8 TSI, ale zobaczymy co pokaże Kiia za pomocą Optimy.
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• Morgoth
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1116

Zamieszczone przez Ths
                                          Zrobiłem małą analizę wymiarów porównując vw polo sedan z vw bora
                                          Wymiary tych modeli są bardzo zbliżone i uważam, że nie ma co wygłaszać opinii, że będzie to fabia sedan.

VW Bora / VW Polo Sedan
                                          4376 mm / 4384 mm ----Długość
                                          2513 mm / 2552 mm ----Rozstaw osi
                                          Którą Borę?

Ja pisałem o równaniu następnej Octavii do obecnej Jetty, a ta jest dużo większa od Twojej Bory i Polo, proszszszsz

Zamieszczone przez Big
                                          A do tej pory można spotkać np. Toyoty Yaris I sedan (wersja z USA)
                                          Sedan czy 2-drzwiowe coupe w nadwoziu sedana? BTW w Ameryce były także Yarisy hatche, jak w Europie, ale dostępne tylko w Kanadzie. Taka specyfika rynku lokalnego.

U nas Fabia sedan, czy nawet większy od niej model ma sens, wszystko będzie zależeć od ceny względem hatcha, bo wielu działkowców chętnie zakupi Skodę zamiast np. Logana czy Thalii.
                                          Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Ths
                                            Rider
                                            • 2007
                                            • 317

miałem na myśli Borę produkowaną w okresie lipiec 1998 – marzec 2005

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

Sedan czy 2-drzwiowe coupe w nadwoziu sedana?
                                              Sedan, 4 drzwiowy sedan.
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• marlej108
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 4976
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Big - Superb to moj nr 1 ;-) mysle ze Kia Optima choc na zewnatrz moze byc nawet niezla to wewnatrz jednak przegra ze Skoda (choc moze pozytywnie zaskoczy...)

Jesli chodzi o Superba to gdyby bylo mnie stac to kupilbym lepsza nieco wersje z tym pieknym bezowym wnetrzem i pseudo-drewnianymi wstawkami (ja to akurat lubie).

no i silnik 1.8TSI zacny, choc jakby doplata byla nieduza to wolalbym 2.0 TFSI ;-)
                                                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Morgoth
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1116

Zamieszczone przez marlej108
                                                  mysle ze Kia Optima choc na zewnatrz moze byc nawet niezla to wewnatrz jednak przegra ze Skoda (choc moze pozytywnie zaskoczy...)
                                                  W testach polskojęzycznych niemieckich gazetek na pewno
                                                  Zresztą Optima jest/będzie nieco mniejsza, Skoda jak zwykle nie pasuje wielkością (długością) do segmentu, a nie każdy potrzebuje przepastnego bagażnika. Cenowo może być ciekawy pojedynek.

Jesli chodzi o Superba to gdyby bylo mnie stac to kupilbym (...) silnik 1.8TSI zacny, choc jakby doplata byla nieduza to wolalbym 2.0 TFSI ;-)
                                                  Jeśli mówimy o nowych, to z niedużą dopłatą jest problem - Superb 2.0 TSI występuje tylko z DSG i różnica w cenie względem 1.8 TSI wynosi +16.200 PLN
                                                  Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Big
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 6389

Big - Superb to moj nr 1 mysle ze Kia Optima choc na zewnatrz moze byc nawet niezla to wewnatrz jednak przegra ze Skoda (choc moze pozytywnie zaskoczy...)
                                                    Zobaczymy, własnie dlatego czekam juz na Optimę (ma pojawić sie w salonach wrzesień/październik 2011) i zobaczę co to tak naprawdę będzie. Choć oglądając najnowsze modele Kii naprawdę jestem pod wrażeniem. Dodatkowo Optima ma mieć ciekkawe silniki benzynowe (tylko takie mnie interesują) np. 2.0 170 KM i 2.0 turbo 240 KM.
                                                    Jesli chodzi o Superba to gdyby bylo mnie stac to kupilbym lepsza nieco wersje z tym pieknym bezowym wnetrzem i pseudo-drewnianymi wstawkami (ja to akurat lubie).
                                                    Ja myślę o Superbie 1.8 TSI Ambition + parę dodatków.
                                                    Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...