To co ja zauważyłem to szerokość opon w zimie nie ma tak wielkiego wpływu i chyba jest bardziej zauważalna w lato (obecnie mam takie same na zimę i lato 195/65/15) a dlatego że po prostu w zimie jeździ się wolniej. Nie mowie ze wszędzie trzeba jeździć 20 km jak to niektórzy "rozsądni" i "bezpieczni" kierowcy czynią, ale tam gdzie w lato wlokę się 130 to w deszczu i w suchą zimę jadę 90-100 a gdy leży lub pada śnieg poniżej 80. Nawiązując do drugiego wątku tego posta to niewątpliwie, pod wpływem zapotrzebowania klientów lub tez chciwości firm oponiarskich, nastąpiła specjalizacja w ogumieniu. Kilkanaście lat temu samochody wcale nie były wolniejsze, no może tych szybszych było trochę mniej, i nikomu (poza sportem wyczynowym) nie marzyła się zmiana opon w zależności pogody i temperatury no cóż, ale świat idzie na przód. Tak wiec bazując na moich doświadczeniach osoby twierdzące, że opona letnia jest tak samo dobra w zimie i lato jest delikatnie mówiąc w błędzie. Choć mi zdążyło się przejechać dwie zimy na letnich i jakoś żyje. Ale wracając do tematu to wszystko zależy od tego ile, kto chce przeznaczyć na tą zabawę kasy i to jest głównym wyznacznikiem, bo opony całoroczne są trochę gorsze od letnich w lato i trochę gorsze od zimowych w zimie, ale jeśli chodzi o całościowe koszty to są bezkonkurencyjne. Z kolei patrzenie tylko na cenę tez mija się z celem, bo zamiana nawet dobrej letniej opony na jakiś produkt z dalekiego wschodu ( i nie mam tu na myśli Japonii) tez nie przyniesie zamierzonego efektu może z wyjątkiem lepszego odprowadzania błota śniegowego dzięki szerszemu bieżnikowi.. Z drugiej strony kupienie markowej opony za 400 zł tez nie zagwarantuje ze przy 150 nigdy nie zaparkuje na przystanku. Nie chce tu moralizować , sam nie jestem aniołkiem na drodze :twisted: ,nie po to kupowałem 1.8 T, a niestety z braku miejsc (Warszawa) robię sobie tor wyścigowy z ulicy. Po prostu trzeba umieć oceniać sytuacje na drodze do tego co się chce zrobić niestety tak jak ja, najlepsi kierowcy rajdowi i nikt inny nie jest nieomylny a wtedy giną ludzie
Podsumowując według mnie:
- szerokość opon zimowych nie ma tak dużego wpływu jak letnich.
- uważam, że poprawne stosowanie opon sezonowych jest dobre
- markowe a wiec droższe opony są lepsze od tych innych ( niestety mam te inne)
- opony używane i bieżnikowane to kupa
Moje stwierdzenia popieram ponad 13 letnim doświadczeniem w walkach na ulicach Warszawy ( niestety nie bez strat)
Czuwaj :wink:
Podsumowując według mnie:
- szerokość opon zimowych nie ma tak dużego wpływu jak letnich.
- uważam, że poprawne stosowanie opon sezonowych jest dobre
- markowe a wiec droższe opony są lepsze od tych innych ( niestety mam te inne)
- opony używane i bieżnikowane to kupa
Moje stwierdzenia popieram ponad 13 letnim doświadczeniem w walkach na ulicach Warszawy ( niestety nie bez strat)
Czuwaj :wink:
Komentarz