Porównanie O II 1.4 TSI Elegance z Hundai Elentra 1.6 Style

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maczor
    Drive
    • 2008
    • 58

Zamieszczone przez Zorr
    Jaroslav92525, no u nas we Wrocku spora korporacja taksówkarska zainwestowała w octavie 1.2TSI, superby 1.4 TSI i też Jetty...
    Być może zatem opłacalność stosowania LPG zależy od regionu kraju Zatem może niech zsolpyw rozejrzy się w Myślenicach na czym bardzie opłaca się jeżdzić: LPG czy benzynka...
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Informuję, że w nijanowszym (grudzień 2011) Auto Motor i Sport jest porówanie Hundaia Elantry 1.6 ze Skodą Octavia II 1.4 TSI. Porówanie oczywiscie wygrywa ... Octavia
    Punkatacja:
    Skoda 386 pkt.
    Hundai - 363 pkt.
    Że przytocze podsumowanie za autorem:
    "Skoda - Podstarzała Skoda to wciąż zwycięska kombinacja cech. Praktyczna do granic możliwości, wygodna, o dobrych własciwościach jezdnych; w wersji 1.4 TSI z dynamicznym i oszczędnym silnikiem. Istotnych słabych stron brak"
    Czarny Elegance

Komentarz

• Octavianos
      L&K
      • 2010
      • 1130

a mógłbyś jakiegoś kolorowego skana podrzucić?
      SIMPLY CLEVER
      Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• LUKI
        RS
        • 2005
        • 5776

Big no to muszę poczytać

Octavia Rulez
        kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• Ayu
          RS
          • 2009
          • 4154

Octavianos, za kilka dni ten test wyląduje tutaj: http://www.auto-swiat.pl/

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Zamieszczone przez hotrain
            Octavianos, za kilka dni ten test wyląduje tutaj: http://www.auto-swiat.pl/
            Chyba nie bardzo Test jest w miesięczniku pt. AUTO MOTOR i SPORT, a nie w Auto Świat
            Czarny Elegance

Komentarz

• b707
              L&K
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1272

Nie czytałem owego testu.

Ale obecnie poruszam się własnie Elantrą z silnikiem 1.6GDI. Na starcie dodam, że świetny silnik i mało problematyczny... żadnych turbin, kompresorów itp, itd. Spalanie też nie przeraża. W intensywnych korkach około 9-10. Natomiast przy spokojnej jeździe poza godzinami szczytu 7-8 litrów.

Porównanie Elantra vs. Octavia jest IMHO trochę nie trafione. Świetnym konkurentem dla Hyundaia jest Toyota Corolla 1.6. I tutaj trzeba przyznać że walka jest bardzo wyrównana. Z lekkim wskazaniem na korończyka.

Nie wiem jakie wersje porównywano... ale jak ktos będzie patrzył na Elantr to IMHO nie spojrzy na Octavie.
              Testowany przeze mnie egzemplarz to środkowa wersja za 66900zł... W tej cenie możemy sobie pozwolić na Octavie 1.2 TSI Ambition.

Elantra w tej cenie ma wszystko czego potrzeba... może brak tam wodotrysków. Ale nie trzeba dopłacać tak jak w skodzie za dość przydatne bajery jak:
              alarm
              skórzana kierownica wielofunkcyjna
              dwustrefowa klima
              radio CD MP3 z wejściem AUX i MIDI
              alusy 16 cali

Fakt faktem, W octavii są takie opcje których w salonie Hyundaia nie dostaniemy w ogóle... Ale wszystko kosztuje i z kwoty 67900 w Skodzie szybko dobijemy do 70paru jak nie 80tys.

Elantra to naprawdę kawał samochodu i Koreańczycy IMHO pokazują, że są już na poziomie japońskiej [Toyota] i europejskiej [Opel] konkurencji a część może nawet wyprzedzają. Najsłabsza stroną Elantry jest układ kierowniczy oraz zestrojenie jego wspomagania. Duża bezwładność oraz źle dobrany "opór" układu wspomagania sprawiają, iż samochód trochę traci. Przeszkadzać może też zestrojenie zawieszenia. Jest ono dość miękkie i sprężyste, aczkolwiek nie tak komfortowe jak w Corolli.
              natomiast jakość materiałów, spasowanie IMHO na naprawdę dobrym poziomie. Zdecydowanie lepiej niż Cruz, i lepiej niż Corolla.
              Adam

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Zamieszczone przez b707
                Nie wiem jakie wersje porównywano...
                Jest napisane na górze
                Octavia - Elegance, Elantra - Style
                Co do samego testu, to własciwie jedyną przewaga, według testujących Hundaia nad Skodą jest ilośc miejsca z tyłu. Hundai ma go zauważalnie więcej. Na plus Elantry zapisywana jest takze dużo bardziej atrakcyjna cena i jej stosunek do wyposażenia seryjnego (Hundai jest bogatszy).
                Pozostałe konkurencje, czyli silnik, zawieszenie, uklad kierowniczy, jakość wykonania, poj. bagażnika, osiągi (w tym takze elastyczność) wygrywa Octavia II.
                Oczywiście redaktor pisze, że " Hundai jest dobrze zaprojektowany, dopracowany niezły. Na dodatek Elantra jest lepszą niż Skoda Octavia oferta rynkową - jest wyraźnie tańsza, do tego znaczenie lepiej wyposażona", ale to tyle, bo jako całość Octavia jest wyraźnie lepsza.
                Czarny Elegance

Komentarz

• Octavianos
                  L&K
                  • 2010
                  • 1130

I basta!!
                  SIMPLY CLEVER
                  Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• b707
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 1272

Na nogi ma więcej [doceni to zwłaszcza środkowy pasażer tylnej kanapy - brak tunelu który jest w Octavii]. Ale przy 186cm można już miziać podsufitkę włosami;-)

No Octavia jest lepsza, ale przekłada się to całościowo na cenę:P A nie oszukujmy się ale dla wielu osób to cena determinuje zakup samochodu. Fakt są nabywcy dla których bardziej liczy się fakt posiadania całościowo lepszego auta i dlatego np. zamiast dobrze wyposażonego kompaktu kupują np gołe mondeo z silnikiem 1.6... ale IMHO większość raczej patrzy na to co za dane pieniądze dostanie.

Octavia to kawał porządnego i dopracowanego samochodu który ma OGROMNE możliwości konfiguracyjne aczkolwiek wszystko to jest okupione wysoką ceną.

Elantra to nieźle wykonany i jeżdżący kompaktowy sedan. Dostępny tylko w trzech sztywno określonych wersjach wyposażenia. Baz bajerów ale ze wszystkim czego można by się za tą cenę spodziewać.

No i pomijam już fakt iż Elantra to Sedan a Skoda to liftback. W wielu kategoriach stawia to od razu Koreańczyka na przegranej pozycji... a są nabywcy ceniący samochód za to, iż jest sedanem.

IMHO to trochę jak porównywanie Dustera z Yeti Tutaj też Skoda będzie całościowo lepszym samochodem... ale cena robi swoje.

Zresztą przyznam że coraz częściej mam wątpliwości co do obiektywizmu niektórych gazet.

Tutaj Octavia wygrywa z konkurentem, który jest większy i tańszy. A w innym artykule Superb wygrywa z Mercem i to głównie dlatego, że jest większy i tańszy. To ja się teraz pytam... Dlaczego raz wygrywa ten większy i tańszy, a innym razem nie? Może to magia PRu Skody? Bo nie można ukrywać, że Skoda Auto Polska należy do producentów którzy dość mocno inwestują w park prasowy.

Oczywiście ja nie będe ukrywał, że gdybym mógł kupić auto klasy C... to pewnie bym kupił Skode... ALE pod warunkiem ,że było by mnie na nią stać. Gdyby takie 67 czy 72 tys było dlamnie progiem nie do przekroczenia to nie wiem czy bym się zdecydował na Octavie. No bo jak już bym miał kupować to bym wolał jeszcze parę opcji dołozyć. Silnik 1.2TSI straszy problemami, a 1.4TSI jakiś rewelacyjnych osiągów nie zapewnia w porównaniu do 1.6GDI. Fakt bedzie mocniejszy od dołu no bo turbina swoje robi. (Ale 132ie szkapy u koreańca też sobie w kasze dmuchać nie dadzą i samochód ładnie się odpycha [to nie stare Skodowskie 1.6 MPI]...) I tym sposobem lądujemy z Octavią 1.8TSI za 90-100tys :P
                    Natomiast jakbym miał kupić coś do 67tys czy 72 max, to raczej Elantra ewentualnie Corolla jest ciekawą propozycją... Albo Cruz który już w ogóle powala wyposażeniem... aczkolwiek jakościowo jest gorzej niż we wcześniej wymienionej dwójce.

Wszystko zależy od kasy... Ja np. chętnie bym przygarnął coś za 60pare tysiaków... Najchętniej Yeti... ale wybrałbym na 100% Dustera.
                    pzdr[/center]
                    Adam

Komentarz

• marlej108
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 4976
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Matko Bosko... Hujdaj za prawie 70k... przeciez za te pieniadze mozna miec lepiej wyposazonego Superba 1.4 TSI....
                      http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Eidos71
                        RS
                        • 2011
                        • 2050
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez marlej108
                        Matko Bosko... Hujdaj za prawie 70k... przeciez za te pieniadze mozna miec lepiej wyposazonego Superba 1.4 TSI....
                        Używkę może i tak, ale nowego Superb-a - nie ma szans. Za Active musisz dać ponad 80.000 PLN,-.
                        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                        MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• b707
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 1272

Lepiej wyposażonego? Chyba bardziej walącego sąsiadowi po oczach... Doposażenie Superba 1.4TSI do poziomu Hultaja pewnie Ci wyciągnie z 10-15tys z kieszeni jeszcze.
                          Potwierdzasz to co pisałem wyżej... nie liczy się co się dostaje... Grunt by kupić auto jak najwyższej klasy... a to że wyposażenie będzie gorsze niż w Hultauju, a jednostka nie będzie nawet tym minimum. No ale skoro człowiek wyda kase i bedzi egoły i wesoły to samochód też może być goły Dobrze że chociaż za radio nie trzeba dopłacać.

Zresztą można iść w drugą stronę... za 70 tys to kolega może sobie kupić dwa samochody:P

Zastanawia mnie jak testujący AMiS uzyskali w mieście spalanie 11,5 litra... Kurde tyle mi Yeti 1.2TSI nie paliło czy nawet RAV4ka z benzyną 2.0... Chyba tylko Astre 1.4T pochodziła pod 11tkę, ale podczas dość dynamicznej jazdy w trybie sport.

Mi z tankowania wyszło 10 i to w zasadzie cały czas w korkach. Przy drugim podejściu było już 9. Poza szczytem udało mi się uzyskać 7-8... przy tasach bielany->konstancin->piaseczno->bielany i tak w kółko z jazdami między godzinami 10-11 i 16-17... 6.8 o_O
                          pzdr
                          Adam

Komentarz

• marlej108
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 4976
                            • Octavia III (5E3)
                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Eidos71
                            Używkę może i tak, ale nowego Superb-a - nie ma szans. Za Active musisz dać ponad 80.000 PLN,-.
                            Kolego, salon w Twoim rodzinnym (?) Olsztynie zaproponowal mi S2 1.4 TSI w podstawowej wersji za 73k i bylo to pod koniec sierpnia... (wiec na koniec roku moze i te 3k by odpadly)....

a co do wyposazenia Superba to nie sadze zeby Elantra nad nim gorowala... (ale z drugiej strony nie jestem tego pewien bo nie chce mi sie porownywac wyposazenia obu modeli).

Ja na pewno nie kupilbym za tyle kasy Hujdaja Elantry mogac miec w tej cenie Superba... ale co kto woli - wyrazam po prostu swoja opinie :szeroki_usmiech
                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• leszekmw
                              RS
                              • 2005
                              • 5356

nie zapomnijcie o golfie VI który jest o wiele lepiej wykonany od octavii i kosztuje tyle samo , brak mu bagażnika tylko ale jak ktoś kupuje w kombi to ma to samo. za bardzo jesteście w te o O2 zapatrzeni... :szeroki_usmiech ,a rynek sie zmienia i zapatrywania klientów również, wystarczy popatrzeć jak słabo sie sprzedają używane O2 , nawet na forum. wielu z nas wybiera już inne marki ....
                              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                              GVI 1.4TSI
                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• marektbg
                                Elegance
                                • 2010
                                • 861

Zamieszczone przez leszekmw
                                za bardzo jesteście w te o O2 zapatrzeni... ,a rynek sie zmienia i zapatrywania klientów również, wystarczy popatrzeć jak słabo sie sprzedają używane O2 , nawet na forum. wielu z nas wybiera już inne marki ....
                                Dokładnie o to chodzi - Skoda idzie do przodu znacznie wolniej niż konkurencja - ani wyposażeniem, ani wyglądem, ani niczym innym nie zaskakuje - to typowy przykład auta dla odbiorcy konserwatywnego - bardzo często kierującego się przy zakupie rozumem a nie sercem. Po roku jazdy Tourem wszystko jest niby OK, ale jakbym miał kupować auto dziś to skierował bym się do Kii i kupił Sportage - rok czy dwa by się człowiek z kredytem przemęczył, ale wtedy serce waliło by mocniej i banan na usta byłby częściej niż kupując auto z rozsądku :P

Octa jest rodzynkiem bo większość ludzi myli ją z autem klasy D i najtańszym autem z największym bagażnikiem. W moich rejonach pojęcie, że Octavia to nieco gorzej wyposażony Passat funkcjonuje od dawna Cała Skoda jest wielbiona ze jej Volkswagenowość i "szlachetny" niemiecki rodowód. To taki prawie VW :wink:

Komentarz

• Eidos71
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2050
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

marlej108 - opierałem się na oficjalnym cenniku Skody. Jeżeli Polbis oferował Ci SII z 1,4 TSI za tak atrakcyjną cenę, to: 1/ była to stara cena; 2/ auto "zalegało" w salonie. Teraz jestem pewien, że poniżej 76-80.000 PLN,- nowego, gołego Superba II byś nie kupił :-) Chyba, że okazjonalnie (okazja j/w).
                                  Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                  MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

wystarczy popatrzeć jak słabo sie sprzedają używane O2
                                    Leszku przepraszam Cie ale skąd masz tak nieprawdziwe info ????? O II sprzedają się na pniu i nie ma z ich sprzedażą absolutnie żanych probelmów.
                                    nie zapomnijcie o golfie VI który jest o wiele lepiej wykonany od octavii i kosztuje tyle samo
                                    No własnie kosztuje tyle samo Auto na które połowa ma alergie a druga połowa je kocha. Z tym wykonaniem Golfa też bym nie przesadzał. Poza tym przy Golfie VI Octavia II to miss piękności i .. nowoczeności. Golf jest nudny do wyrzygania. Pomiędzy III a VI są tylko kometyczne różnice a to 4 generacje i 18 lat historii motoryzacji.
                                    a rynek sie zmienia i zapatrywania klientów również
                                    No tak, rynek się zmienia, a w statystyce sprzedaży na polskim rynku nadal prowadzi ... Octavia !! Nie wiem więc gdzie ci się te zapatrywania klientów zmieniają skoro pierwsze 2 miejsca w statystykach sprzedazy sa od dłuzszego czasu niezmienne 1. Octavia 2. Fabia ?? Golf w tych statyskach plasuje sie na dalekich miejscach
                                    bardzo jesteście w te o O2 zapatrzeni
                                    Czy aby na pewno ?? Ostatnio 2 moich kumpli z pracy zamówiło ... O II Tour z dodatkami, a nie golfa ?? Dlaczego? Bo jak sami stwierdzili takiego duużego auta z takim wyposazeniem za takie pieniadze nikt z konkurencji nie jest w stanie zaoferować- prezentuję ci więc zdanie klientów, nie miłośników Skody, nie członków klubu tylko zwykłych klientów z których jeden do tej pory jeździł Laguną II, a drugi Passatem B5.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• b707
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 1272

Zamieszczone przez Eidos71
                                      Kolego, salon w Twoim rodzinnym (?) Olsztynie zaproponowal mi S2 1.4 TSI w podstawowej wersji za 73k i bylo to pod koniec sierpnia... (wiec na koniec roku moze i te 3k by odpadly)....
                                      Albo porównujemy ceny cennikowe albo polatasz po salonach Hukltaja za rabatami/autami z placu itp. itd.. Jak już robić porównania to sprawiedliwe, a nie w oparciu o jednego dealera. Co salon to inne podejście.

a co do wyposazenia Superba to nie sadze zeby Elantra nad nim gorowala... (ale z drugiej strony nie jestem tego pewien bo nie chce mi sie porownywac wyposazenia obu modeli).
                                      No to jak się nie jest czegoś pewnym to albo siedzi się cicho i się nie wychyla... albo się sprawdza by nie pleść głupot. Bo przykro mi, ale mylisz się i to bardzo... pewnie na jakieś 10-15tys...
                                      W Skodzie nawet automatycznej klimatyzacji w tej cenie nie uświadczysz. Jak już wcześniej pisałem... dobrze, że za radio nie trzeba dopłacać.

Ja na pewno nie kupilbym za tyle kasy Hujdaja Elantry mogac miec w tej cenie Superba... ale co kto woli - wyrazam po prostu swoja opinie :szeroki_usmiech
                                      Problem w tym że opinia Twoja nie jest oparta na faktach a na wydumanych przez Ciebie stwierdzeniu, że dostaniesz więcej za tyle samo w Skodzie.

Zgadzam się w pełni z leszkiem... Octavia to dobry samochód, ale bez przesady. Konkurencja depcze jej już po piętach... Jest w/w Golf, jest też nowy Focus. Koreańczycy też mocno prą do przodu co widać choćby po Elantrze.

To taki prawie VW
                                      Z jednej strony dobrze, a z drugiej nie... Jest równie dobra jak VW, ale ma te same problemy co VW... A jak widać rezygnacja z silników wolnossących na jednostki z turbo jak na razie wychodzi trochę VAGowi bokiem.
                                      pzdr
                                      Adam

Komentarz

• marlej108
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 4976
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

przypuszczam, ze w przeciwienstwie do wiekszosci osob wypowiadajacych sie w tym watku, ja:
                                        a) prowadzilem Elantre (to byla ta srodkowa wersja wyposazenia)
                                        b) prowadzilem Superba (wersja dziadowa - czyli ta podstawowa, ktora akurat dla mnie ma w sumie wszystko czego potrzebuje)
                                        c) pytalem sie o cene Elantry na koniec sierpnia/poczatek wrzesnia w dwoch salonach w Gdansku (jeden na Grunwaldzkiej, drugi przy Hallera, tam gdzie kiedys bylo Daewoo, obok Fiata) i maksymalna znizka jaka proponowali to 2000 zlotych i to wszystko.
                                        d) cena zaproponowana w Olsztynie dotyczyla auta do wyprodukowania a nie produkcji... i oczywiscie cene te o 3000 zl przebil Danielcio...

Wiec jesli chodzi o ceny to ze tak powiem, jestem tu chyba bardzo dobrze poinformowany, a jesli chodzi o wyposazenie, to sorry ale nic nie tlumaczy tego ze kompakt Elantra kosztuje wiecej niz duza Limuzyna... a rzekoma przewaga w wyposazeniu to wlasciwie moi Drodzy dotyczy czego, hę??? ktos napisal ze automatycznej klimatyzacji - ok. ale czego jeszcze? sadze ze alufelg, no ale co jeszcze ma uzasadniac fakt ze to auto ma byc drozsze od Superba...????? No slucham :diabelski_usmiech
                                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• paweł2
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1405

Mimo wszystko SII jest lepszym autem niz Hyundaj
                                          Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• rowerek
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 449

co jeszcze ma uzasadniac fakt ze to auto ma byc drozsze od Superba...????? No slucham
                                            Rozumiem, że wszystko co ma znaczek Hultaja na masce i jest made in Korea powinno z zasady mieć niższą cenę niż inne 'renomowane' auta?

nic nie tlumaczy tego ze kompakt Elantra kosztuje wiecej niz duza Limuzyna...
                                            Czy tak samo burzy Cię to, że np. Golf (a więc jeden z mniejszych kompaktów), Focus, Astra IV itp. też potrafią być droższe (i to dużo) niż podstawa Superba, czy tylko Hultaja na siłę się doczepiłeś?
                                            Minęły już czasy kiedy Hyundai był typową budżetówką.

a rzekoma przewaga w wyposazeniu to wlasciwie moi Drodzy dotyczy czego, hę??? ktos napisal ze automatycznej klimatyzacji - ok. ale czego jeszcze? sadze ze alufelg, no ale co jeszcze ma uzasadniac fakt ze to auto ma byc drozsze od Superba...????? No slucham
                                            Hyundai kosztuje niecałe 67k zł, Superba Ci oferowali za 73k zł. Różnica 6k zł. Dodaj automatyczną klimę za 2000zł, alufelgi za 2500zł, skórzaną wielofunkcyjną kierownicę za 1500zł i robi się już pokaźna różnica nawet po tych Twoich super-hiper rabatach. Weź pod uwagę też fakt to co pisał b707, że co diler to inna cena. Byś poszukał po innych miastach to na Elantre też byś dostał rabat wyższy niż 2k zł. Jak porównywać to katalogowe ceny a nie się podniecać, że ktoś Ci opuścił do 73k zł co nadal jest o ponad 6k zł więcej niż za katalogowego koreańca.

wersja dziadowa - czyli ta podstawowa, ktora akurat dla mnie ma w sumie wszystko czego potrzebuje
                                            Dla Ciebie wystarczy to co ma ale jak porównujesz samochody to porównuj ODPOWIADAJĄCE sobie modele, a nie jeden full-bieda. Już pomijam fakt, że konkurentem SII jest i40 a nie elantra...

Komentarz

• b707
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 1272

Zamieszczone przez paweł2
                                              Mimo wszystko SII jest lepszym autem niz Hyundaj
                                              Tylko że rozsądny Superb swoje też kosztuje.... i to nie 70tys... a coś koło stówki... Bo cięzko nazwać najbiedniejszą wersje z najsłabszym silnikiem wersją rozsądną. Rozsądny zakup to zakup samochodu o odpowiednim stosunku cena/[silnik, wyposażenie, wielkość]. A superb jest po prostu duży... wyposażenie jest podstawowe i jak na auto tej klasy po prostu ubogie... a silnik? W Octavii nie ustępuje Elantrze... to w cięższym Superbie będzie jeszcze gorzej. No i to też Turbo od którego kolega marlej jak pamiętam stronił.

Ja z Elantrą spędziłem sporo czasu i parę setek nabiłem po Wawie.

Co do wyposażenia to tak na szybko:

klima dwustrefowa
                                              czujnik deszczu
                                              alarm
                                              tempomat
                                              elektryczne stołki z przodu
                                              skórzana kierownica wielofunkcyjna
                                              alusy
                                              pełnowymiarowy zapas

Trzeba też uwzględnić, że tańszy Superb traci też na wyglądzie w porównaniu do tych droższych.

przypuszczam, ze w przeciwienstwie do wiekszosci osob wypowiadajacych sie w tym watku, ja:
                                              a) prowadzilem Elantre (to byla ta srodkowa wersja wyposazenia)
                                              b) prowadzilem Superba (wersja dziadowa - czyli ta podstawowa, ktora akurat dla mnie ma w sumie wszystko czego potrzebuje)
                                              No to uno środkowa wersja to koszt 66900zł, i ma podobne wyposażenie do bidy Superba... A nawet ta środkowa wersja ma dwustrefową klimę, wejście MDI, alusy, czujnik deszczy

Wiec jesli chodzi o ceny to ze tak powiem, jestem tu chyba bardzo dobrze poinformowany, a jesli chodzi o wyposazenie, to sorry ale nic nie tlumaczy tego ze kompakt Elantra kosztuje wiecej niz duza Limuzyna... a rzekoma przewaga w wyposazeniu to wlasciwie moi Drodzy dotyczy czego, hę??? ktos napisal ze automatycznej klimatyzacji - ok. ale czego jeszcze? sadze ze alufelg, no ale co jeszcze ma uzasadniac fakt ze to auto ma byc drozsze od Superba...????? No slucham :diabelski_usmiech
                                              A jakim cudem jest droższe?

Cennikowo jest tańsze... Podobnie wyposażona do Superba wersja kosztuje 66900zł...
                                              Zresztą najdroższa wersja to 72000zł a Superb cennikowo 81tys

Upierasz się na swoje dane? OK
                                              Czyli Superb... 70tys.

c) pytalem sie o cene Elantry na koniec sierpnia/poczatek wrzesnia w dwoch salonach w Gdansku (jeden na Grunwaldzkiej, drugi przy Hallera, tam gdzie kiedys bylo Daewoo, obok Fiata) i maksymalna znizka jaka proponowali to 2000 zlotych i to wszystko..
                                              Czyli Elantra 70tys za najbogatszą. Nie wiem jak Twoja matematyka... ale z mojej wynika, że nie jest droższa.

Idąc Twoim tokiem rozumowania to Octavia powyżej 70tys też nie ma sensu...

Ogólnie rzecz biorąc gdyby każdy szedł Twoim tropem to sens miały by tylko wersje podstawowe z najsłabszym silnikiem. Bo zawsze będzie tak, że dobrze doposażony samochód z mocniejszym silnikiem będzie już wchodził w pułap cenowy auta o klasę wyżej.

A Ci co kupują Mercedesy to już w ogóle idioci... Kto to słyszał dawać 150tys za merca C, który jest mniejszy od Octavii :P

[ Dodano: Czw 17 Lis, 11 17:51 ]
                                              Zamieszczone przez rowerek
                                              Rozumiem, że wszystko co ma znaczek Hultaja na masce i jest made in Korea powinno z zasady mieć niższą cenę niż inne 'renomowane' auta?

Minęły już czasy kiedy Hyundai był typową budżetówką.
                                              Dokładnie... Kiedyś ludzie też się pukali w głowę [i część nadal to robi] jak słyszeli o Skodzie za 70-80tys.

Jak już pisałem. Elantra prezentuje poziom Toyoty... zarówno pod względem jakości jak i wyposażenia czy wykończenia... a można nawet powiedzieć, że z jakością i wykończeniem [a nawet wyposażeniem] jest lepiej niż u japońca. Więc z jakiej racji ma być od niego tańsza? Koreańczycy też nie pozostają w tyle pod względem bezpieczeństwa, jak i techniki... dobrym przykładem jest tutaj silnik 1.6GDI.

IMHO na Elantrę będą duże rabaty... Po prostu samochód ma mało możliwości konfiguracyjnych co oznacza, że mogą zamawiać samochody wcześniej i sprzedawać ja od ręki z placu. A jak wiadomo na takie samochód łatwiej coś wynegocjować.
                                              pzdr
                                              Adam

Komentarz

• Big Wojtek
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 440
                                                • Hyundai

nie zapomnijcie o golfie VI który jest o wiele lepiej wykonany od octavii i kosztuje tyle samo , brak mu bagażnika tylko ale jak ktoś kupuje w kombi to ma to samo. za bardzo jesteście w te o O2 zapatrzeni... ,a rynek sie zmienia i zapatrywania klientów również, wystarczy popatrzeć jak słabo sie sprzedają używane O2 , nawet na forum. wielu z nas wybiera już inne marki ....
                                                Nie zgadzam się w całej rozciągłości :P Jak już pisał Big, Octavia jest najlepiej sprzedającym się samochodem w Polsce.

Gdyby używane octavie słabo się sprzedawały, to ich cena wywoławcza by spadała.

Golfowi brakuje "tylko" bagażnika - I w tym tkwi sukces skody. Jak napisał jakiś dziennikarz - "skoda za te same pieniądze oferuje większy kawałek auta" Octavia to wyrośnięty kompakt, superb to wyrośnięta klasa średnia.

Fanatykiem octavii nie jestem. Kupując samochód rok temu brałem po uwagę kilka marek. No i kierując się rozumem wyszło, że nie da się za 50 parę tysięcy kupić samochodu tak dużego i mocnego :wink: (122 km) jak octavia.

Ale ten Hyunday to fajna alternatywa. Jego podstawowa wersja wg otomoto to ok 55 tys, podobnie jak mój mint, a ma np. radio ze sterowaniem z kierownicy.
                                                Celowo piszę o najtańszych wersjach, bo zarówno ten hyunday, jak i mój mint ma wszystko czego potrzebuję. Poza tym elantra jest o niebo ładniejsza od octavii.

Zamieszczone przez marektbg
                                                Dokładnie o to chodzi - Skoda idzie do przodu znacznie wolniej niż konkurencja - ani wyposażeniem, ani wyglądem, ani niczym innym nie zaskakuje - to typowy przykład auta dla odbiorcy konserwatywnego - bardzo często kierującego się przy zakupie rozumem a nie sercem. Po roku jazdy Tourem wszystko jest niby OK, ale jakbym miał kupować auto dziś to skierował bym się do Kii i kupił Sportage - rok czy dwa by się człowiek z kredytem przemęczył, ale wtedy serce waliło by mocniej i banan na usta byłby częściej niż kupując auto z rozsądku
                                                Skoda nie jest od tego , żeby iść do przodu szybciej niż inni. Od tego jest Audi :wink:

A poza tym apetyt rośnie w miarę jedzenia. Pamiętam, że sam prawie Dacie kupiłeś. Teraz byś pewnie wzdychał do octavii :P

Komentarz

• leszekmw
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 5356

no cyce mi opadają ...
                                                  przecież napisałem że golf ma przewagę jezeli nie potrzebuje się auta z bagażnikiem.

Zamieszczone przez Big
                                                  Poza tym przy Golfie VI Octavia II to miss piękności i
                                                  umów się ze Sławkiem żeby wziął golfa jak będziecie robić spota to sobie porównasz..

Zamieszczone przez Big
                                                  Ostatnio 2 moich kumpli z pracy zamówiło ... O II Tour z dodatkami, a nie golfa
                                                  no tu się przyznaję że zapomniałem o tym tourze , ale to po prostu golas i dlatego go nie wziąłem pod uwagę. z

Zamieszczone przez Big
                                                  O II sprzedają się na pniu i nie ma z ich sprzedażą absolutnie żanych probelmów.
                                                  taaa.. , tylko za jaką kasę :?: spróbuj wsiąść więcej jak jakaś średnia to zobaczymy , to nie wariackie czasy O1 , już to kiedyś pisałem , poza tym na rynku używek nowy tour za 50 tyś robi swoje . jest od miesiąca na forum O2 w wypasie i dsg do sprzedania i jakoś kupców nie widać chyba...
                                                  sam być może bedę sprzedawał swoją octavie za parę miesięcy i sie zastanawiam ile za nią dostanę , a kosztowała 104tyś. jak widzę ceny w ogłoszeniach to za wiele sie nie spodziewam...

Zamieszczone przez Big
                                                  Z tym wykonaniem Golfa też bym nie przesadzał.
                                                  masz :?: dużo nim jeździłeś :?: bo ja mam O2 i golfa na co dzień i wiem co mówię /a przynajmniej tak mi się wydaje/ i mam tylko jedno zdanie - jeżeli nie potrzebował bym bagażnika to nigdy bym nie kupił octavii tylko golfa , mówimy o hatchbacku bo przewaga golfa kombi rozumie sie samo przez się . oczywiście nie porównujemy toura tylko O2 fl .
                                                  a jak masz ochotę to dam Ci telefon do mojej żony która jeździ nim codziennie do pracy - ona momentalnie Ci wytłumaczy dlaczego O2 to gradobicie przy golfie.
                                                  O2 to już nie jest jakiś super samochód który w zasadzie tylko jeździ i nic się przy nim nie robi jak O1 . O2 jest to jedno z wielu aut na rynku wtórnym , które tak sam sie psują jak inne marki.

Zamieszczone przez Big Wojtek
                                                  Golfowi brakuje "tylko" bagażnika - I w tym tkwi sukces skody.
                                                  tak , i tu masz racje o czym cały czas piszę - gdyby nie ten bagażnik w hatchbacku i wersje typu tour to 3/4 z nas nie spojrzało by na octavię .

i to już wszystko co mogłem powiedzieć w tym temacie dlatego nie przewiduję moich dalszych postów

Big jeżeli octavia jest taka świetna to dlaczego nie kupujesz fl :?:
                                                  no chyba ze się mylę... :diabelski_usmiech
                                                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                  GVI 1.4TSI
                                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

Pracuję...