no to ładne kurde miasto przyjacielu , na trasie ma się czasami takie średnie :diabelski_usmiech .
Hehehe... Ja w zeszłym tygodniu pojechałem do swojego biura - musiałem przejechać z Radzymina na Ochotę 34km... Zajęło mi to ponad 1,5h, co dało średnią na poziomie 20km/h... To jest dopiero dramat :shock:
PS: dziś pojechałem do biura komunikacją miejską - zajęlo mi to dokładnie taką samą ilośc czasu, a pozwoliło dojechać za 1/3 kosztu własnym autem.
leszekmw - wpadnij kiedyś do Olsztyna, to pokażę Ci, jak można jeździć po mieście w miarę szybko i oszczędnie :diabelski_usmiech W końcu człowiek całe życie się uczy, prawda ? A co do bagażnika - te prawie 60 litrów różnicy przy złożonych i 160 litrów przy rozłożonych oparciach tylnej kanapy często jest ważne.
W każdym bądź razie stwierdziłem, że wybór Octavii jest lepszym, niż Golfa. I - jak na razie - swoją decyzję uważam za trafną :-)
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
b707,
inaczej, wśród obecnie oferowanych silników benzynowych wolnossących o pojemności 1.6 to ta jednostka Hyundaia ma chyba najlepsze parametry.
Co do awaryjności
to o 1.6 Hyundaia nic nie wiadomo, natomiast awarie TSI to mam czasami wrażenie, iż jest to efekt skali sprzedaży oraz złego podejścia ASO.
Inaczej wśród setek tysięcy sprzedanych silników TSI te ?parę, parędziesiąt, paręset? problematycznych to może być marginalna ilość, oczywiście na forum i gazetach znajdziesz akurat informacje o tych problematycznych. Oczywiście silnik TSI jest bardziej skomplikowany, więc statystycznie potencjalnie bardziej problematyczny, tak samo jak diesel vs benzyna.
PS Od momentu przesiadki na silnik TSI już wiem, iż nie kupię samochodu bez Turbo (no chyba że tylko elektryczne będą oferowane)
Zorr - wiem, jak się jeździ w większych miastach (Olsztyn to takie "większe zadupie" :-) ), bo średnio raz w miesiącu bywam we Wrocławiu, w Trójmieście i w Bydgoszczy, a nieco rzadziej - w Warszawie. Dlatego zaznaczyłem, że spalanie i średnia prędkość dotyczyły Olsztyna - i to z pominięciem ścisłego centrum tego miasta (choć nie jeździłem po rogatkach), gdzie spalanie by na pewno trochę wzrosło, a średnia prędkość - spadła.
A co do Golfa i Octavii - być może, gdyby dealer VW zaproponował mi jakiś rabat, oferta Golfa byłaby ciekawsza, niż Octavii. Niestety - sprzedawca w VW stwierdził, iż cena salonowa Golfa Variant jest sama z siebie tak atrakcyjna, że nie mogą już zaoferować żadnych rabatów... A w salonie Skody mogli... :-)
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
Zorr - wiem, jak się jeździ w większych miastach (Olsztyn to takie "większe zadupie" :-) ), bo średnio raz w miesiącu bywam we Wrocławiu, w Trójmieście i w Bydgoszczy, a nieco rzadziej - w Warszawie. Dlatego zaznaczyłem, że spalanie i średnia prędkość dotyczyły Olsztyna - i to z pominięciem ścisłego centrum tego miasta (choć nie jeździłem po rogatkach), gdzie spalanie by na pewno trochę wzrosło, a średnia prędkość - spadła.
może i Olsztyn to takie większe zadupie, ale czasami nachodziła mnie myśl aby się właśnie tam przeprowadzić. Jak byłem ostatnio w Olsztynie to odniosłem wrażenie spokojnego miasta, gdzie da się przejechać, jeziorka i lasy praktycznie przy albo nawet w samym mieście, ogólnie "żyć i nie umierać"
Zamieszczone przez Eidos71
A co do Golfa i Octavii - być może, gdyby dealer VW zaproponował mi jakiś rabat, oferta Golfa byłaby ciekawsza, niż Octavii. Niestety - sprzedawca w VW stwierdził, iż cena salonowa Golfa Variant jest sama z siebie tak atrakcyjna, że nie mogą już zaoferować żadnych rabatów... A w salonie Skody mogli... :-)
jak kupowałem octę to porównywałem po cenach katalogowych, na octę też dostałem zniżkę, w VW nawet nie pytałem o zniżki bo ...
IMO golf obecnej generacji jest brzydki a variant jeszcze brzydszy, pojemność bagażnika nie ta, wolę silnik 1.8TSI vs 1.4 TSI 160KM.
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Zresztą takie własnie sa Skody nijakie, wtapiające się w szarą masę. Sa jak scyzoryki Victorinox...
To oczywiscie zalezy od lokalizacji, bo w Czechach wygląda to jeszcze "lepiej". Natomiast ja mieszkając w Londynie, Skody, a juz FLki widuję niezmiernie rzadko i twierdzę, że to auto bardzo się wyróżnia się tłumu pasków golfów, renówek, vauxhallów i innego szrotu
Big jesteś TOTALNIE nie obiektywny niestety... wychodzi strasznie pasjonactwo skodą/octavią z Twojej strony :lol: Golf VI wygląda 100x lepiej w środku niż Octavia... mam porównanie wersji Highline i Elegance i szczerze mówiąc byłem w dużym szoku jaka przepaść dzieli wnętrza tych dwóch aut... Jest to jeden z powodów dla których octavia dla mnie odpada. Golf za to nie ma bagażnika, niby jest wersja kombi, ale z kolei z zewnątrz nie wygląda najlepiej IMO - ocatvia jest dużo ładniejsza zewnętrznie.
Golf VI wygląda 100x lepiej w środku niż Octavia... mam porównanie wersji Highline i Elegance i szczerze mówiąc byłem w dużym szoku jaka przepaść dzieli wnętrza tych dwóch aut...
Lelon, jesteś ... totalnie nieobiektywny, Octavia II wygląda wewnątrz o niebo lepiej od Golfa VI
Kolego dlaczego to ja jestem nieobiektywny, a ty nie rozumiem, że skoro ty powiedziałeś, że Golf wyglada lepiej, to tak właśnie ma być, koniec kropka, tak ?? Otóż NIE !!! Kolego MI Octavia II podoba się duuuużo, duuuużo bardziej niż Golf, którego nigdy nie kupię, bo to auto po prostu jest dla mnie obleślne. A w golfie VI siedziałem i jakoś ten super wyglad czy materialy nie powaliły mnie na kolana - O II moim zdaniem wcale pod tym wzgledem nie odstaje.
Co zaś sie tyczy TEMATU TEGO WĄTKU. sam chętnie sprawdziłbym ten 1.6 Hundaia. Problem tylko w tym, ze teraz wszycy zachłysteli sie dieslami i w żadnym z 2 lubelskich salonów hundaia nie ma (i jak narazie nie bedzie - jak mi powiedziano) silnika benzynowego w i40 do jazdy testowej.
Big, nie rozumiesz albo nie chcesz rozumieć... pisałem o jakości materiałów we wnętrzu i na tym polu jeżeli twierdzisz, że octavia II FL Elegance może równać się z Golfem VI Highline to dużo mi mówi o Tobie i Twoim obiektywizmie... dlatego dalszą dyskusję uważam za bezcelową...
Powiem tak - przeczytałem dokładnie test i nie podoba mi się ta Elantra - za dużo obłości, a wnętrze "koreańskie" poza tym zawieszenie tylne to belka skrętna. Technicznie krok do tyłu z Octavią, wyposażenie ma lepsze - coś za coś. 3x bardziej wolę Octavię - jej linia nadwozia i wnętrza nie zestarzeje się szybko, a ma już sporo lat.
no cześć chłopaki , dawno juz nie pisałem w tym temacie .
otóż parę postów temu pytałem czy ktoś policzy ile kosztuje O2 w takim samym jak mój golf /no niestety jest to niemożliwe , a więc w uboższym wyposażeniu/ , chodzi oczywiście o ksenony . jakoś nikt sie nie kwapił więc w wolnej chwili sam to policzyłem i wyszło mi 95tyś. nie wiem ile może dać np.Danielcio lub jakiś inny diler na forum rabatu od takiej octavii , ale mam nadzieję że jakąś mocno przybliżoną kwotę ktoś rzuci . a wtedy Wam powiem ile zapłaciłem za golfa .
jakoś tak trochę dziwne mi sie wydaje ze do tej pory nikt o to nie spytał , chyba ze gdzieś już pisałem i nie pamiętam ... :? ,a może jest jakaś obawa że to naprawdę może być spora kwota :?: :szeroki_usmiech
z tych dodatków do Octavii to najdroższa jest skóra za 8000zł bodajże, nie wiem czy Golf w wersji Highline daje z automatu taką samą skórę, czy też może jakąś podpierdółkę albo może i lepszą.
Poza tym wyżej napisałem powód zakupu akurat Octavii
IMO golf obecnej generacji jest brzydki a variant jeszcze brzydszy, pojemność bagażnika nie ta, wolę silnik 1.8TSI vs 1.4 TSI 160KM.
jakoś tak trochę dziwne mi sie wydaje ze do tej pory nikt o to nie spytał , chyba ze gdzieś już pisałem i nie pamiętam ... ,a może jest jakaś obawa że to naprawdę może być spora kwota
A moze to dlatego że ... piszesz nie na temat O ile mnie pamięc nie myli to tematem tego wątku jest porówanie przeprowadzone przez AMiS Octavii II z Hundaiem Elantrą.
Leszku, jeśli chcesz się pochwalić swoim Golfem, to zapraszam do działu "Nasze Auta".
Nie wiem jak innych, ale mnie naprawdę nie interesuje ile zapłaciłeś za Golfa. Raz ze nie interesuje mnie Golf jako taki - jest potwornie brzydki!!. Dwa, że nikomu w kieszeń zaglądać nie lubię. Wiem jedno, Skodę (przy moich zniżkach) mogę i tak kupić taniej
z tych dodatków do Octavii to najdroższa jest skóra za 8000zł bodajże,
dlatego do wyliczenia przyjąłem alcantarę za 4 tyś.
Zamieszczone przez Big
Leszku, jeśli chcesz się pochwalić swoim Golfem, to zapraszam do działu "Nasze Auta"
no wiesz co.... , nie wiem co powiedzieć.. , za stary jestem na chwalenie...,
a że się off zrobił troszkę to prawda. ale nie ja zacząłem.
Zamieszczone przez Zorr
oza tym wyżej napisałem powód zakupu akurat Octavii
Cytat:
ok' ja pisze tylko o porównaniu popularnego ostatnio 1.4tsi
leszekmw, przejrzałem pobieżnie temat i w mojej opinii troszkę to poszło nie w tę stronę co powinno...po pierwsze temat nie dotyczy porównania golfa do octavi, a hundai vs octavia :P leszekmw, Twoja opinia na temat octavi jest jak widać negatywna, ale zastanawia mnie tylko czy ta opinia jest spowodowana podjętą "wymianą uprzejmości" i potwierdzenie swoich racji czy tak OGÓLNIE faktycznie octavia jest dla Ciebie poprostu kiepskim autem??? W końcu zdecydowałeś się jednak na zakup skody no i jak sam napisałem dałeś za nią spora sumę...nie powiesz mi, że jedynym kryterium był większy bagaznik?
Przecież octavia to dobre solidne auto grupa vag z dobrymi jakościowo plastikami itd. Ma swoje wady ale które auto ich nie ma?
Co do opinii kolegów w sprawie golfa, jego wyższości lub nie co do octavi to mogę tylko napisać, że GOLF VI jest bardzo ładnym autem (przynajmniej w mojej opinii)Golf z zewnatrz jak wewnątrz wygląda super i JA nie zgodzę się że VI to taga tylko troche poprawiona III eeee :roll: :shock: Zgadzm się że octavia ma już 8 lat oraz to, że przeszła tylko facelifting ale to nadal bardzo dobrze wyglądające i jeżdżace auto
Pozdrowinka dla zwolenników jak i przeciwników tak octavi jak i golfa :diabelski_usmiech
Osobiście jak bym miał wybierać miedzy tymi autami mając te 68 tysi wybrał bym Octavie tylko w innej wersii czyli MINT w 1.6 TDI. Ogólnie mnie wystarczy, klima jest oszczędny silnik jest , bagażnik duży jest a i utrata wartości na-pewno mniejsza niż w Hundayu i z odsprzedaniem mniejszy problem, a że ma większa ilość gadżetów to do mnie nie przemawia. Mam w obecnym aucie i tak poza Grzeniem dupska które mi sie podoba w fotelach i klimą , abs z kontrolą trakcji nic więcej nie potrzebuje.
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Twoja opinia na temat octavi jest jak widać negatywna, ale zastanawia mnie tylko czy ta opinia jest spowodowana podjętą "wymianą uprzejmości" i potwierdzenie swoich racji czy tak OGÓLNIE faktycznie octavia jest dla Ciebie poprostu kiepskim autem???
nie , nie jest kiepskim , jest całkiem dobrym wozem z którego , poza paroma mankamentami jak np. wyciszenie jestem zadowolony . ale nie możemy się nia zachwycać w nieskończoność bo świat idzie do przodu i są auta które ja przegoniły a kosztują tyle samo lub mniej. w tej chwili chyba główna rzeczą która jest w octaviach najlepsza to silniki z turbo /co prawda nie wiem jakie sa silniki montowane teraz w innych markach bo się tym nie interesowałem zbytnio./
wygląd..., mi się golf podoba choć tez nie jest jakimś wzorcem , ale na pewno jest ładniejszy z przodu od O2 po lifcie ,w dodatku jak jest jeszcze na ksenonach .
Zamieszczone przez BADYL
zdecydowałeś się jednak na zakup skody no i jak sam napisałem dałeś za nią spora sumę...nie powiesz mi, że jedynym kryterium był większy bagaznik?
moimi kryteriami wtedy były --- duży bagażnik - dsg - silnik podatny na
modyfikacje - możliwość indywidualnego doposażenia
pamiętaj jeszcze o takim aspekcie jak to z jakiego auta się przesiadasz...
Osobiście jak bym miał wybierać miedzy tymi autami mając te 68 tysi wybrał bym Octavie tylko w innej wersii czyli MINT w 1.6 TDI. Ogólnie mnie wystarczy,
a ja bym dwa kola wiecej i superba w wersji dla dziadow czyli podstawowej bez dodatkow ;-)
pamiętaj jeszcze o takim aspekcie jak to z jakiego auta się przesiadasz...
i tu masz rację
obecnie jeżdżę octavią i dla mnie auto posiada wszystko co chciałem (no moze oprócz autoklimy) począwszy od gabarytów, bagaznika i w miarę mocnego silnika :wink:
Ja widzę same pozytywy :szeroki_usmiech piersze auto kupiłem w 2006 roku i od tego czasu octavia jest moim 5 autem wcześniej były auta o klasę niżej (rover200, colt 97r.-żony, fabia kombi, i ost fiesta 2005r. 1.6tdci) no i faktycznie w porównaniu do poprzedników octavia wypada poprostu o niebo lepiej, choć fieścina zbierała się w MIEŚCIE tyćkę lepiej-małe auto a moc 90KM w dieslu :wink:
pozdrowinkaleszekmw, i niech Ci śmigają tak octavia jak i golf :szeroki_usmiech
daneczek76 napisał/a:
Osobiście jak bym miał wybierać miedzy tymi autami mając te 68 tysi wybrał bym Octavie tylko w innej wersii czyli MINT w 1.6 TDI. Ogólnie mnie wystarczy,
a ja bym dwa kola wiecej i superba w wersji dla dziadow czyli podstawowej bez dodatkow
tez racja, ale tu chodzi o wybranie między koreańcem Hundai a Octavią
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
octavia 1.4TSI ma
80-120 IV 8.5
80-120 V 11
80-120 VI 13
i w sumie trochę mniej koni, ale fakt faktem jest turbo.
Pytanie jeszcze o przełożenia.
A propos przełożeń, masz dane 1.4 TSI z DSG?
za skoda.de (I II i III to przełożenia główne III wsteczny)
Gangstufe 1. 3,76 I
Gangstufe 2. 2,27 I
Gangstufe 3. 1,53 I
Gangstufe 4. 1,122 I
Gangstufe 5. 1,18 II
Gangstufe 6. 0,95 II
Gangstufe 7. 0,80 III
Gangstufe Z./R. 4,17 III
Achsübersetzung I 4,438
Achsübersetzung II 3,227
Achsübersetzung III 4,176
PS 7 bieg chyba ma złe oznaczenie tj. III zamiast II)
Komentarz