Najwolniejsze polskie miasta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • GandalfSiwy
    Classic
    • 2011
    • 30

witajcie czy mozna jeszcze sie dopisac na chipsa 1.9 TDI BXE
  • Morgoth
    L&K
    • 2010
    • 1116

Niektóre miasta w godzinach szczytu są tak zatłoczone, że przez ich centrum lepiej przejechać rowerem.

Ostatnie dziesięć lat wystarczyło, by na polskich drogach przybyło ponad 6,5 mln samochodów osobowych. Aktualnie ich liczba wynosi ok. 17 mln. Do tego należy doliczyć ruch wpływający z zagranicy. Jak podaje straż graniczna, w ubiegłym roku tylko spoza granic Unii Europejskiej do Polski wjechało ponad 8 mln samochodów. Ile przyjechało ich z krajów UE nikt nie liczy. Taki napływ pojazdów musi odbić się na prędkości, z jaką przemieszczamy się po drogach. O ile na drogach krajowych zazwyczaj nie ma problemów z płynnością, to sytuacja w miastach nie jest już tak dobra. Większość dużych polskich miast ma bogatą historię, co znajduje swoje odbicie w układzie ulic w centrach. Historyczna zabudowa charakteryzuje się wąskimi ulicami oraz infrastrukturą pozbawioną nowoczesnych rozwiązań, a to nie wpływa pozytywnie na szybkość podróży.

(za wp.pl)
    Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
    G.B.Show

Komentarz

• chopin
      Ambiente
      • 2009
      • 212

Zamieszczone przez Morgoth
      Większość dużych polskich miast ma bogatą historię, co znajduje swoje odbicie w układzie ulic w centrach. Historyczna zabudowa charakteryzuje się wąskimi ulicami oraz infrastrukturą pozbawioną nowoczesnych rozwiązań, a to nie wpływa pozytywnie na szybkość podróży.
      To ciekawe. Tylko że z raportu wynika jakoby w Krakowie jeździło się lepiej niż w Warszawie. Z moich obserwacji wynika, że np. Praga mimo starej zabudowy bardzo dobrze rozwiązała ruch tranzytowy a Warszawa od powojny budowana jest bez jakiejkolwiek koncepcji urbanistycznej.

Komentarz

• OCPtaxi
        Rider
        • 2011
        • 383

Z Krakowem też mi coś nie pasuje. Zawsze twierdziłem, że Wrocław, Trójmiasto i Kraków są NIE MNIEJ zakorkowane jak Warszawa, w moich oczach nawet czasem bardziej, ale to może poprzez przyzwyczajenie do Stolicy.
        Była Octavia II Tour kombi (sprzedana)

Komentarz

• Morgoth
          L&K
          • 2010
          • 1116

Zamieszczone przez chopin
          Tylko że z raportu wynika jakoby w Krakowie jeździło się lepiej niż w Warszawie. Z moich obserwacji wynika, że np. Praga mimo starej zabudowy bardzo dobrze rozwiązała ruch tranzytowy a Warszawa od powojny budowana jest bez jakiejkolwiek koncepcji urbanistycznej.
          Trochę niejasno piszesz o co Ci biega. Co ma Praga - nieujęta w opisie/mapce - do Krakowa i Wawy?
          Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
          G.B.Show

Komentarz

• chopin
            Ambiente
            • 2009
            • 212

Trochę niejasno piszesz o co Ci biega. Co ma Praga - nieujęta w opisie/mapce - do Krakowa i Wawy?
            Dobra, to jeszcze raz:
            1. Nie pasuje mi teza o starej zabudowie do wyników badań. Przecież Kraków ma autentycznie stary układ urbanistyczny, gęstą zabudowę i wąskie uliczki, zaś Warszawa została niemal całkowicie odbudowana po II WŚ a mimo to badania wykazują, że w tym starym Krakowie jeździ się szybciej. Tak czy nie?
            2. Przykład Pragi podałem jako jeszcze jeden dowód, że taka teza jest nieprawdziwa. Praga nie występuje w zestawieniu ale jest miastem o zachowanej, starej zabudowie, przy czym sprytnie rozwiązano w nim trasy szybkiego ruchu. Takie są moje obserwacje i wszystko.

Komentarz

• Morgoth
              L&K
              • 2010
              • 1116

1. Nie pasuje mi teza o starej zabudowie do wyników badań. Przecież Kraków ma autentycznie stary układ urbanistyczny, gęstą zabudowę i wąskie uliczki, zaś Warszawa została niemal całkowicie odbudowana po II WŚ a mimo to badania wykazują, że w tym starym Krakowie jeździ się szybciej. Tak czy nie?
              Mi też średnio pasuje ta teza, jednak gdy spojrzysz na mapę Krakowa, to widać że historyczna zabudowa w obrębie alei trzech wieszczów ma się nijak do ruchu, bo tam nie ma swobodnego wjazdu dla wszystkich. To raz. A Wawa ... układ ulic to jak sen poronionego architekta i jeszcze co chwila coś zamykają pod budowę metra, wymianę nawierzchni, albo układanie nowych torów. Do tego brak miejsc parkingowych w centrum (głupota, skoro są płatne, powinno być ich jak najwięcej). Długo by pisać, jesteś z Wawy to sam wiesz co i jak.

2. Przykład Pragi podałem jako jeszcze jeden dowód, że taka teza jest nieprawdziwa. Praga nie występuje w zestawieniu ale jest miastem o zachowanej, starej zabudowie, przy czym sprytnie rozwiązano w nim trasy szybkiego ruchu. Takie są moje obserwacje i wszystko.
              Jak u nas wybudują 3 linie metra, jak to ma miejsce w Pradze, to pogadamy o ruchu
              Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• kytutr
                Rider
                • 2011
                • 327

Trasy szybkiego ruchu w samym centrum Pragi nie są trasami szybkiego ruchu, obowiązuje 50km/h. Moja żona jeździ do pracy przez samo centrum, z jednego brzegu Wełtawy na drugi, i w najgorszym przypadku trasa 11km zabiera jej 40 minut.

Obecnie Praga dobudowuje kolejne odcinki wielkiej obwodnicy opasującej całe miasto, więc dopiero wtedy będzie można powiedzieć, że "sprytnie rozwiązano trasy szybkiego ruchu". A o estakadzie w samym centrum miasta, która przechodzi obok, szpecąc go przy okazji, zabytkowego dworca głównego, placu Wacława oraz Muzeum Narodowego w ogóle nie powiedziałbym, że jest sprytnym rozwiązaniem - ruch i tak potem jest spowalniany przez samochody z mnóstwa bocznych uliczek, a estakada zrobiła z części miasta "slumsy i getto" (okolice dworca autobusowego Florenc).
                korespondent zagraniczny Kytutr / Bydlątko w kolorze Red Corrida

Komentarz

• chopin
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 212

Zamieszczone przez kytutr
                  w najgorszym przypadku trasa 11km zabiera jej 40 minut.
                  W najgorszym przypadku (pierwszy opad śniegu ubiegłej zimy) trasa 10 km (Łopuszańska, Marynarska) zajęła mi (i innym) 3 godz. 20 minut :diabelski_usmiech

Komentarz

• OCPtaxi
                    Rider
                    • 2011
                    • 383

W najgorszym przypadku (pierwszy opad śniegu ubiegłej zimy) trasa 10 km (Łopuszańska, Marynarska) zajęła mi (i innym) 3 godz. 20 minut :diabelski_usmiech
                    ten dzień to było ekstremum...pamiętne do dziś i zupełnie niezrozumiałe.
                    Była Octavia II Tour kombi (sprzedana)

Komentarz

• Agamek12
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 9935
                      • Ford

Morgoth, mówisz o Pradze... Przykład z wczoraj:
                      1. debil na Moście Gdańskim spowodował kolizję i zablokował zjazd w kierunku centrum - efekt taki, że ruszajac z Targówka o 6.30 dojazd na Plac Unii Lubelskiej zajął około 2,5h (a to około 10-12km).
                      2. dureń na Modlińskiej nie złożył HDS i przewrócił się blokując tym 2-4pasy - i wyjazd z Tarchomina zablokowany przez kilka godzin...
                      Tak, wiem, te problemy to wyjątki... Ale pokazują, że warszawski układ komunikacyjny zbudowany jest byle jak...
                      Adam... Używam:
                      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• bzyq_74
                        RS
                        • 2008
                        • 3467
                        • Volkswagen
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Brakuje jeszcze Katowic w 2 wersjach: z czynnym i zamkniętym tunelem :diabelski_usmiech
                        MARCIN
                        Mój szkodnik

Komentarz

• phoneman
                          RS
                          • 2008
                          • 3374
                          • Octavia I (1U2)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Rzeszowem to jestem zaskoczony. Ale pomimo tych wykresów w Rzeszowie jeździ się naprawdę nieźle w porównaniu z Krakowem w którym często bywam
                          .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• Zorr
                            RS
                            • 2011
                            • 2110

Wrocław znowu wygrywa ;-)
                            szkoda tylko że badania http://korkowo.pl/raport-najwolniejsze-miasta-w-polsce nie uwzględniają obszaru obwodnicy.
                            Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                            Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• tomekjmopl
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 1187
                              • Opel
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Brakuje jeszcze Katowic w 2 wersjach: z czynnym i zamkniętym tunelem :diabelski_usmiech
                              bzyq_74, Wy macie problem z torami kolejowymi, ale nie macie kurna byczej rzeki biegnącej przez środek miasta - zamknięcie do remontu jednego mostu powoduje mega problem, żeby przedostać się na drugi brzeg, a gdy to już się uda, wpada się w jeszcze większy koras niż wcześniej ... :?

Komentarz

• Big Wojtek
                                Rider
                                • 2010
                                • 440
                                • Hyundai

W Katowicach nie jest źle. Co prawda ścisłe centrum zakorkowane jak wszędzie, ale jak nie musisz się tam pakować tylko jedziesz z dzielnicy do dzielnicy to jest wiele alternatyw: autostrada, średnicówka, gierkówka.

Komentarz

• Morgoth
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1116

Zamieszczone przez Agamek12
                                  Morgoth, mówisz o Pradze... Przykład z wczoraj
                                  Tak, ale o ... czeskiej :szeroki_usmiech
                                  Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9935
                                    • Ford

Morgoth, mówisz o Pradze... Przykład z wczoraj
                                    Tak, ale o ... czeskiej :szeroki_usmiech
                                    Ech... Bliższa ciału koszula...
                                    Adam... Używam:
                                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• kytutr
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 327

Ech... Bliższa ciału koszula...
                                      Dlatego ja pospieszyłem z opisem ruchu ulicznego w centrum Pragi czeskiej
                                      korespondent zagraniczny Kytutr / Bydlątko w kolorze Red Corrida

Komentarz

• ufo
                                        L&K
                                        • 2008
                                        • 1475
                                        • Octavia III combi (5E5)
                                        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

nie byłem od 4-5 lat w centrum wrocławia, ale tylko z jednego powodu...KORKI!!! już na samą myśl dostaje gęsiej skóry :evil:

Komentarz

• metrotest
                                          Rider
                                          • 2006
                                          • 506
                                          • Volkswagen
                                          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                          • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Kraków ma dość dużo dróg z ograniczeniem do 70 km/h co też poprawia średnią.

We Wrocławiu z kolei praktycznie wszędzie jest 50-ka. Najbardziej znany przykład to likwidacja 70-ki na Legnickiej.

Komentarz

• Skfarek
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 4795
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Nie wiem jak oni to liczyli, ostatnio z ciekawości sprawdziłem i jadąc alejami na odcinku od skrzyżowania z Mazowiecką do Konopnickiej (a więc centrum) wyszła mi średnia wg wskazań komputera 8km/h :P Godzina była po 16 a więc zdecydowanie w szczycie
                                            Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                            6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                            Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• Voit
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 816

Polecam fajną stronkę, gdzie można sprawdzić co, gdzie i jak długo stoi.
                                              ...I jak to można objechać.

Mapa Polski Targeo - 8 milionów adresów i najdokładniejsze trasy

Oczywiście, nic nie zastąpi CB...

Komentarz

Pracuję...