scrappy, to fajny sound, oczywiście wytłumione drzwi masz na przodzie rozumiem?
Skoda Octavia Green E Line: jazda bez spalania
Zwiń
X
-
Eee tam. Ostatnio na TVN Turbo Jarosław Maznas, który z 300 koni potrafi wycisnąć 400, ścierać bez celu gumy, szukając przy tym szerszych doznań estetycznych...zszedł ze spalaniem w teście Octavią Greenline do grubo poniżej 2 Litrów*. Da się?? Da się!!
Nie szalejmy tak za ta elektryką bo 8zł. za 100 kilomterów to nie jest szok.
*Prawdopodobne że według Maznasa da się też zejść poniżej 6 litrów Kamazem.
...a tak poważnie, żeby z tymi cudami pt "napęd elektryczny" nie było kiedys tak jak w obecnych czasach z TDI, które wedlug Polaków zjada wszystko, jest niezniszczalne, niezatapailne i ogólnie nie do wyjeb....
Oby nie nastała taka zawieśniaczona moda, na fanów elektro napędu, którzy będa sie lansowac swoimi elektro-wozami a w garażu w tajemnicy przed wszystkimi będa doładowaywać ogniwa ładowarką od komórki "bo tak taniej".Artur
Komentarz
-
-
Dla mnie jeszcze długo to będą samochody produkowane tylko i wyłącznie na potrzeby takiego tekstu jak ten z pierwszego postu. Irracjonalne ceny, mały zasięg, duża niepewność co do trwałości, to wszystko nie daje dużych szans na jakąś super sprzedaż takich samochodów w najbliższych latach.ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233
ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025
ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416
Komentarz
-
-
Nie jestem fanem subiektywnych wypowiedzi panów z Top Gear (choć sam program bardzo lubię), jednak w jednym z odcinków, w którym testowali dwa autka z napędem elektrycznym (Peugeota i chyba Toyotę) padło słuszne (wg mnie) stwierdzenie, iż w motoryzacji napęd elektryczny w obecnym wydaniu nie ma sensu i nie zastąpi silnika spalinowego - chodziło o zasięg, trwałość ogniw (5-10 lat) i ich wysoki koszt wymiany (porównano trwałość i koszt wymiany zbiornika paliwa), oraz (z czym nie do końca się zgadzam) koszt przejechania 100 km pojazdem elektrycznym i pojazdem z silnikiem diesela (silnikiem eco, lub blue...). Pomijam zanieczyszczenie środowiska powstałe przy produkcji pojazdu elektrycznego większe, niż przy produkcji i początkowym użytkowaniu auta z tradycyjnym napędem...Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
..... >>> JEŻELI ZA PIERWSZYM RAZEM CI SIĘ NIE POWIEDZIE, TO SKOKI SPADOCHRONOWE NIE SĄ DLA CIEBIE <<<<< ....
Komentarz
-
-
Szkoda że nie trafi do produkcji :szeroki_usmiechsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
IMO Panowie przeżywacie taki szok i podchodzicie tak sceptycznie do sprawy jak właściciele ziemscy sprzed wieków, co jeździli karocami i kiwali głową patrząc na pierwsze pojazdy spalinowe :P
Postępu technologicznego nie da się zatrzymać, a samochód na prąd/wodór/dzikie węże ( do wyboru ) jest następcą spalinowego :P
Komentarz
-
-
a ja jestem zdania, ze jak auto ma być elektryczne, a więc z małym zasięgiem (przeznaczone na miasto) , to na dzień dzisiejszy realnie mogłoby być to auto małe typu smart,corsa maksymalnie. Wtedy jest to auto tylko miejskie i ma sens. Mniejsze zatrucie srodowiska miejskiego, można częsciej ładowac, male gabaryty - praktyczne w zakorkowanych miastach itp itd...Octavia elektryczna z takim zasięgiem i budą mija się z celem.
Komentarz
-
-
Technologicznie ja jestem za takimi samochodami, ale niech to ma zasięg 800-1000km i żeby też cena nie była kosmiczna. Jeżeli można jeździć taniej to jest to dobry pomysł. Może za kilka/naście lat...
Tak jak zauważyliście że samochodu typu octavia nie kupuje się z myślą o jeździe po mieście. Do tego może służyć CityGo.
Komentarz
-
-
demmsi, nie każdy, ja akurat Octavię kupiłem z myślą o jeździe po mieście i nie zbyt dalekie trasy.ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233
ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025
ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416
Komentarz
-
-
auta elektryczne to przyszłość... silniki jako takie już są, brakuje efektywnego sposobu przechowywania energii elektrycznej.
Obecne akumulatory mają 4 poważne wady:
- pojemność
- czas ładowania (auto może mieć zasięg 300km ale niech się ładuje w 10min)
- waga
- cena
Jak wyeliminują minimum 2 wady wtedy paliwa kopalniane odejdą do lamusa.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Prąd to przyszłość!!!
Jakiś czas temu posypał mi się tak poważnie że już nie chciałem go robić więc zacząłem szukać różnych rozwiązań.
Najciekawszy wydaje mi się prąd i wygrzebałem Pana Zbigniewa z Gdańska. Pan Zbigniew przerobił swoje autko(5-8 tys. PLN) w domu i jeździ na prąd. Zasięg 200-300 km. koszty śmieszne.
Ba!!! Pan Zbigniew dostał nawet przegląd techniczny.
Myślę że i krzynol by sobie poradził, albo już to zrobił
.
Jak już lanos zemrze do końca to na pewno się do Pana Zbigniewa odezwę
tu są różne cyferki na poparcie
pozdro600 8)
Komentarz
-
-
bronislaw84, nie przepadam za takimi niedomówieniami
owszem Pan Zbigniew z Gdańska robi sobie autka elektryczne tylko że:
- mają one całe 12,5kW mocy
- zasięg aut to ~170km a jak jedzie dalej to z przyczepką, w której ma akumulatory
- całość zawiera w sobie mnóstwo "Polskiego druciarstwa"Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Oczywiście nie ma porównania do nowej eco skody... no chyba że PLN/100 km
i nie wiem co znaczy "polskie druciarstwo" dla mnie to pionier i nie trzeba na taki samochód wydawać 150 kPLN.
Temat mocy tych samochodów to bardziej złożona sprawa, nie znam wszystkich szczegółów ale moment obrotowy ma niezły i to w całym zakresie obrotów silnika.
Widziałem również w TV jak jeździ autko takiej konstrukcji(niekonieczni P. Zbigniewa) i jechało sobie całkiem znośnie i znośnie jest w DOSŁOWNYM znaczeniu
Jednak i tak dla mnie koszta rekompensują wiele minusów
pozdro600
Komentarz
-
-
Ja jeżdżę po mieście :PZamieszczone przez demmsiTechnologicznie ja jestem za takimi samochodami, ale niech to ma zasięg 800-1000km i żeby też cena nie była kosmiczna. Jeżeli można jeździć taniej to jest to dobry pomysł. Może za kilka/naście lat...
Tak jak zauważyliście że samochodu typu octavia nie kupuje się z myślą o jeździe po mieście. Do tego może służyć CityGo.
Komentarz
-
-
Autko 12,5kW bez skrzyni biegów praktycznie nie jeździ.Zamieszczone przez bronislaw84Oczywiście nie ma porównania do nowej eco skody... no chyba że PLN/100 km
i nie wiem co znaczy "polskie druciarstwo" dla mnie to pionier i nie trzeba na taki samochód wydawać 150 kPLN.
Temat mocy tych samochodów to bardziej złożona sprawa, nie znam wszystkich szczegółów ale moment obrotowy ma niezły i to w całym zakresie obrotów silnika.
Widziałem również w TV jak jeździ autko takiej konstrukcji(niekonieczni P. Zbigniewa) i jechało sobie całkiem znośnie i znośnie jest w DOSŁOWNYM znaczeniu
Jednak i tak dla mnie koszta rekompensują wiele minusów
pozdro600
12,5kW to 12,5kW i moment nie ma tutaj nic do rzeczy. Poza tym moment w silnikach elektrycznych nie jest aż tak liniowy jakby się to mogło wydawać.
Chcesz tani środek transportu kup rower i do niego silnik elektryczny montowany w piaście. Zapłacisz jeszcze mniej niż za konstrukcje Pana Zbigniewa.
O ile podziwiam i trochę zazdroszczę pasji Panu Zbigniewowi, to nadal nie zmienia faktu iż jego "produkty" to jest takie druciarstwo.
PS Druciarstwo - definicja ogólna z forum nissana - "Druciarstwo jest to używanie rzeczy niezgodnie z ich przeznaczeniem lub zastępowanie rzeczy innymi nie nadającymi się do tego"
jest kilka prawd o druciarstwie:
- prowizorka to najtrwalsza rzecz na świecie
- prowizorka jest szybka
- prowizorka jest skuteczna (dlatego jest najtrwalsza)
- druciarstwo zastosowane nieumiejętnie i w miejscu od którego zależą inne rzeczy (np. pompa paliwa, zawieszenie, hamulce) - może spowodować olbrzymie straty
tylko w ostatnim punkcie druciarstwo jest złe i należy z nim walczyć.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Z tego co wyczytałem samochodzik ma większą moc nią 12,5 kW, a nowsze wersje mają już po dwa silniki i moc można "podkręcić" chwilowo zmieniając napięcie.
Jeśli chodzi o moment obr. to rzeczywiście chyba w początkowym zakresie obrotów jest mniejszy. Jednak porównując do silnika spalinowego jest tak pewny jak podatki
Oczywiście że skrzynie biegów zostają w samochodach, bez skrzyni to i moim lanosem nie mógłbym pojechać :lol:
Jeszcze tańsze od roweru jest bieganie albo pływanie.
Pan Zbigniew zaczął się cenić i przeróbka staje się już mało opłacalna :cry:
Z nowymi częściami i montażem do "małego auta" chce około 21 kPLN.
pozdro600
Komentarz
-
-
bronislaw84
wg strony http://www.pg.gda.pl/~jarguz/erower/ecar.htm auto jest bez skrzyni biegów. Dwa silniki oznaczają dwa razy większe zużycie itd itd...
Ja się w temacie trochę rozglądałem, ale pod innym kątem mocy tj. dodanie niezależnego napędu elektrycznego na tył.
3700$ za skrzynię biegów CVT z CAN-Bus (trzeba znaleźć model)
1650$ za silnik elektryczny (Remy HVH250R4 w peeku 200KM!!! ale może też być silnik 250kW!!!)
5000% ac inwerter (WaveSculptor200 Motor Drive ten ac inwerter jest tak drogi gdyż jest to serce systemu i jednocześnie ma on możliwość podłączenia i pewnie sterowania can bus.)
350$ okablowanie
całość 10700$
brakuje:
- baterii ale mi na dzień dobry wystarczyły by baterie na 15sek.
- montaż tego wszystkiego + wymiana elementów napędu tył z oct 4x4
- oprogramowanie tego wszystkiego tak aby "sensownie" działało
Mamy kolejne ~10000$
czyli jakby chciał się w to bawić to najlepiej przygotować z 80tys PLNJeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-

Komentarz