Z cyklu jeździłem - Kia Optima

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • leszekmw
    RS
    • 2005
    • 5356

jeździłem przed chwilą i30 golasem służbowym. kierownica /plastikowa/ może pozdzierać odciski , poza tym czarno bardzo ale to po prostu golas. zawieszenie przednie bardzo głośne i na ostrych krawędziach twardo dobijające. bardzo ostre hamulce. przebieg w aucie 9tyś km.
    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
    GVI 1.4TSI
    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Morgoth
      L&K
      • 2010
      • 1116

Zamieszczone przez sew1981
      (2.0T i 274 koni) Ciekawe czemu dla Europy nie wypuszczają tego silnika, przecież europejczycy (np. szwaby) dużo szybciej jadą bo autobahnie niż amerykańce.
      Proste. Niemiaszki tego nie kupią, co jest chyba oczywistą oczywistością (wystarczy popatrzeć na znikomą sprzedaż wszelkiej maści "nie przymierzając" Lexusów i Infinity), żeby opłacało się utrzymywać sprzedaż w Europie. Podobnie jak nie mają tu modeli Genesis, czy Equus.
      Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
      G.B.Show

Komentarz

• zepter00
        RS
        • 2008
        • 2304

"Znikoma" sprzedaż w Niemczech jest większa niż średnia w Polsce :wink:
        Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• Flame
          Elegance
          • 2010
          • 898

zepter00, to też nie dziwne, bo Niemcy w klasie aut luksusowych nie uznają innych niż swoje.

Zresztą oni powoli zawładnęli w tym segmencie więcej rynków, a już największym szokiem jest to jak we Francji ( gdzie jest że tak powiem bardzo silny patriotyzm samochodowy) powypierali te wszystkie Velsatisy, C6 itp.
          ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• Morgoth
            L&K
            • 2010
            • 1116

Zamieszczone przez zepter00
            "Znikoma" sprzedaż w Niemczech jest większa niż średnia w Polsce :wink:
            W sztukach na pewno, w % lub udziale w rynku niekoniecznie.

Zamieszczone przez Flame
            Zresztą oni powoli zawładnęli w tym segmencie więcej rynków, a już największym szokiem jest to jak we Francji ( gdzie jest że tak powiem bardzo silny patriotyzm samochodowy) powypierali te wszystkie Velsatisy, C6 itp.
            Pomocne są w tym niemieckie gazety ukazujące się w kilku europejskich językach. W ten sposób tworzy się lobby, buduje opinię, odpowiednio dobiera modele do testów, wygrywa testy i wyśmiewa konkurencję (np. twierdząc że jakaś marka nie jest premium, vide Volvo - może i nie jest, ale bije niemiaszków po tyłkach na wielu rynkach, w tym w PL).

BTW Znajomy Francuz kupił Opla Insignię i na pytanie dlaczego nie jakąś francę, odparł "I'm afraid French cars are not very reliable" ;-) Sami się o to prosili, jak nie udziwnionym wyglądem, to sypiącą się elektroniką, czy słabymi serwisami i utrzymywaniem wysokich cen za swoje drugoligowe produkty. Wyliczać można długo, a niemiaszki nawet jak zaliczają wtopę (np. rozrząd w TSI, problemy z TDI) to i tak Volk ich kocha jak Europa długa i szeroka.
            Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
            G.B.Show

Komentarz

• Ayu
              RS
              • 2009
              • 4154

Siedziałem, oglądałem. Nobla temu kto wymyślił podlokietnik w takiej wersji wraz z tunelem środkowym. Nie umiałem ustawić fotela kierowcy i kierownicy tak by było wygodnie, po prostu w Optimie wg mnie to niemożliwe. Dla mnie dyskwalifikacja.
              Miły pan sprzedawca powiedział, że jest szansa iż pojawi się wersja 274KM w Polsce bo auto się nie sprzedaje w obecnej ofercie, to znaczy nie tak jak Centrala by chciała.

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Zamieszczone przez hotrain
                bo auto się nie sprzedaje w obecnej ofercie, to znaczy nie tak jak Centrala by chciała.
                auto niestety nie sprzedaje się wcale choć jest ładne i ciekawe. Niestety wszystko dobija absurdalnie wysoka cena, długi okres oczekiwania - pół roku !!! - i brak możliwości konfiguracji auta (gotowe pakiety wyposażenia, bez możliwości domówienia czegokolwiek poza navi i metalikiem).
                Klapa po całości, tak samo jak z siostrzanym modelem i40.
                Czarny Elegance

Komentarz

• Ferd
                  Rider
                  • 2011
                  • 320

Mi tam taka Optima z silnikiem 2.0T 274 konie w zupełności by wystarczyła. Oczywiście jakby dała się zagazować. Mam skromne wymagania,ale absolutnie konieczne są: klima, najlepiej manualna, elektryka z przodu, systemy bezpieczeństwa, może tempomat, atermiczne szyby z przednią grzaną. Starczy po co mi gadżety, których nie wykorzystuję, a do niektórych nawet mam wstręt - podgrzewane fotele.

Komentarz

• piramida
                    RS
                    • 2009
                    • 12222
                    • Superb III (3V3)

Ferd, zagazować to sobie możesz 1.6 z grupy vag :lol:
                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8030
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Ferd
                      Mi tam taka Optima z silnikiem 2.0T 274 konie w zupełności by wystarczyła. Oczywiście jakby dała się zagazować.
                      I rozumiem , że musi mieć wlew gazu schowany aby przypadkiem nikt nie zauważył że ma LPG bo obciach w takim aucie i oczywiście tankowanie gdzieś na zadupiu gdzie mnie nikt nie zna. :szeroki_usmiech Jak pewien pan z Krakowa w Subaru STI LPG. (Koledzy ze spotów krakowskich jeszcze z czasów KFC wiedzą o kogo chodzi). :szeroki_usmiech
                      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Ferd
                        Rider
                        • 2011
                        • 320

.

Zamieszczone przez AdamB
                        Zamieszczone przez Ferd
                        Mi tam taka Optima z silnikiem 2.0T 274 konie w zupełności by wystarczyła. Oczywiście jakby dała się zagazować.
                        I rozumiem , że musi mieć wlew gazu schowany aby przypadkiem nikt nie zauważył że ma LPG bo obciach w takim aucie i oczywiście tankowanie gdzieś na zadupiu gdzie mnie nikt nie zna. :szeroki_usmiech Jak pewien pan z Krakowa w Subaru STI LPG. (Koledzy ze spotów krakowskich jeszcze z czasów KFC wiedzą o kogo chodzi). :szeroki_usmiech
                        :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

CZY JA COŚ TAKIEGO NAPISAŁEM LUB SUGEROWAŁEM !!!! Mam w głębokiej d.... co kto myśli o mnie, że mam gaz czy nie. Mam gaz prywatnie, bo lubię jeździć dużo, ekonomicznie i szybko. Po co mam przepłacać za samą benzynę. Radzę koledze zmienić dilera, bo po obecnych środkach wyciąga się całkowicie złe i nieusprawiedliwione wnioski z prawdziwych faktów i przesłanek. Gaz tankuję tylko na najbardziej markowych stacjach, skąd pomysł na budę na wsi.

:diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Komentarz

• AdamB
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 8030
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Ferd, a co się tak unosisz :lol: jakby Cię to dosłownie dotyczyło :lol:

Komentarz

• piotrek_os
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8160
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Ferd
                            Mam w głębokiej d.... co kto myśli o mnie
                            tak z czystej ciekawosci ile ty masz lat?
                            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Ferd
                              Rider
                              • 2011
                              • 320

Zamieszczone przez AdamB
                              Ferd, a co się tak unosisz :lol: jakby Cię to dosłownie dotyczyło :lol:
                              Ja się nie unoszę, tylko kolega tyle dziwnych rzeczy o lpg napisał, że sam nie wiem. Ten z subaru ma jakieś kompleksy czy co ? W mojej części kraju, na tankowanie gazu podjeżdżają takie fury, że głowa mała i nikt z tego nie robi jakiegokolwiek problemu

Komentarz

• AdamB
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 8030
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Ferd
                                Ten z subaru ma jakieś kompleksy czy co ?
                                Ło i to jakie miał kompleksy, tak wielkie, że wlew LPG miał w bagażniku zamontowany :lol:

Komentarz

• piotrek_os
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8160
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Ferd
                                  klima, najlepiej manualna
                                  przeważnie kazdy chce klimatronic :diabelski_usmiech
                                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Ferd
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 320

.

Zamieszczone przez piotrek_os
                                    Zamieszczone przez Ferd
                                    Mam w głębokiej d.... co kto myśli o mnie
                                    tak z czystej ciekawosci ile ty masz lat?
                                    Po trzydziestce :diabelski_usmiech

Widzę, że kolega wnikliwy, to doprecyzuję. Mam w głębokiej d.... co ktoś myśli o mnie w sprawie gazu - czy mam gaz czy nie. Podobnie czy mam gaz czy samą benzynę czy diesla.

Samochód nie jest mi obojętny. Prywatnie Octavia jest absolutnie bezproblemowa, nie rzuca się w oczy, nie kłuje, nie jest obciachowa. Jej status prestiżu jest zerowy, jałowy. Jak bym musiał, to jeździłbym samochodem o statusie dodatnim, np. Porsche (ale prywatnie np. po co się tak rzucać w oczy, denerwować ludzi i drogo serwisować :szeroki_usmiech ), natomiast w chwili obecnej nie jeździłbym Dacią, bo to obciach (jeszcze), ten słynny status ujemny :diabelski_usmiech .

Komentarz

• marlej108
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 4976
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Mi sie optycznie Optima (gra slow hehe;-) bardzo podoba, ale cena wzieta z sufitu.

Bez przesady, i widac ze sprzedaje sie fatalnie, bo w 3miescie to jak jedna na dwa - trzy tygodnie zobacze to juz jest dobrze... taniej o 15.000 to sprzedaz ruszy :-)
                                      http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...