Bo jechałem za wolno...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LUKI
    RS
    • 2005
    • 5776

Bo jechałem za wolno...

Maicroft, uffff ops:
    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Bo jechałem za wolno...

Sprawy bezpieczeństwa i przekraczania dozwolonej prędkości poruszane są na naszych łamach dość często. Jednak chyba po raz pierwszy dotykamy problemu jazdy zbyt... wolnej!

Obiegowa opinia głosi, że w Warszawie jeździ się najszybciej i najsprawniej. Mówi ona też, że kierowcy spoza tego miasta mogą mieć w nim problemy, natomiast sami warszawiacy wyjeżdżając poza stolicę czują się panami szos.

Z listu naszego czytelnika wynika, że takie twierdzenia nie są chyba bezpodstawne:

"Podróże kształcą, o tym wiedzą wszyscy, nie wszyscy jednak wiedzą, że nawet te krótkie podróże, jak wypad do stolicy na Okęcie, potrafią nauczyć wiele.

Na co dzień mieszkam w mniejszym mieście, gdzie nie ma aż takiego pośpiechu i pędu, jak na ulicach Warszawy. Miasto stołeczne znam raczej bardzo pobieżnie, a do tego moje leciwe auto sportowym można nazwać jedynie przy dużej dozie optymizmu, więc przejazd na lotnisko i z powrotem odbywał się raczej z prędkościami 60-70 km/h, co i tak przekracza prędkość dozwoloną.

Przejazd na lotnisko przeszedł w miarę spokojnie, natomiast bardzo ciekawy był powrót... Z lotniska wystartowaliśmy około godziny 11 rano, miałem nadzieję na niewielki ruch. Niewielka pomyłka, Żwirki i Wigury długa, zatłoczona, a przejazd przypomina żywo start bolidów Formuły 1. Za każdym razem, gdy startowałem spod świateł (zatrzymało mnie chyba na wszystkich) obrywałem sporą dawkę klaksonów, gestów i światełek za zbyt wolne przyśpieszanie i wolną jazdę (wspomniane 70 km/h).

Nic to, raczej nie przejmuję się takimi rzeczami. Na kolejnych światłach zatrzymał się za mną radiowóz - to tym razem wystartowałem jak rakieta, ale do przepisowych 50 km/h. Przestrzeganie przepisów skończyło się tym, że na kolejnych światłach podszedł do mnie pan policjant i zapytał, czy chcę otrzymać mandat za powodowanie utrudnień w ruchu drogowym - zgodnie z prawdą powiedziałem, że nie chcę, ale za to chciałbym dowiedzieć się, czy to utrudnienie powoduję (wcześniej zrobiłem znany każdemu kierowcy w takim momencie rachunek sumienia - wyszło, że wszystko jest "mniej więcej" ok). Dowiedziałem się, że jadę ZBYT WOLNO, ale tym razem mogę jechać dalej, mam się poczuć ostrzeżony.

Wyjechałem z miasta i dopiero w Płońsku otrząsnąłem się z niemiłych wrażeń. Wtedy też naszła mnie refleksja związana z wypadkiem na Szosie Toruńskiej, gdy to kierowca forda bodajże jadąc 140 km/h nie opanował auta i wypadł z trasy z wiadomym skutkiem. Może tamten pan był już wcześniej ostrzeżony i wówczas się tylko stosował do zaleceń władzy...

Po co wprowadzać kolejne martwe przepisy, jeżeli za ich przestrzeganie można otrzymać mandat, nie mówiąc o przyjemności obserwowania przesyłanych paluszków, zabójczych spojrzeń, mrugania światłami i słuchania klaksonów... Dziwny jest ten świat."
    [interia.pl - link] by howard7
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

heh, jak w sobote z Targowka lecielismy do Cafe66 (bodajze trasa torunska wlasnie , 3,4 pasy) to lecielismy srodkiem 120 km/h a lewym lecieli jakies 140-150 :P

nawet nie wiem ile tam mozna :P

Komentarz

• Purchawa
        Admin
        S_OCP Member
        • 2004
        • 8007

Zamieszczone przez lec
        nawet nie wiem ile tam mozna
        To zalezy od odcinka. Jest 80 i 60km/h, ale jest miejsce gdzie jest 40stka, co nie zmienia faktu, ze i tak malo kto tam zwalnia.
        Inna sprawa, ze 40stka obowiazuje, ze wzgledu na stan wiaduktow, a dodatkowo ciezarowki maja zakaz jazdy prawym pasem. Nikt tego nie przestrzega. :?
        "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
        Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• MiKruS
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7976

Moze koles jechal lewym pasem i wszystkich blokowal powodujac tym samym klasyczne wqrwienie innych uzytkownikow drogi stad moze ktos go obtrabil.

A tak poza tym to wydaje mi sie to wyssane z palca albo przynajmniej mocno podkoloryzowane. Jakies bzdury - jezdze Z&W i w zyciu nie uwierze, ze takie akcje mialy miejsce jesli koles jechal tak jak to opisal. Mysle, ze cos sciemnia.

A portal Interia jest smieszny, ze cos takiego publikuje, choc pewnie robia to w celu wzbudzenia ozywionejh dyskusji na ichniejszym forum. Jak dla mnie to literatura rodem z FAKTU.
          TDI 205PS

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez MiKruS
            Jakies bzdury - jezdze Z&W i w zyciu nie uwierze, ze takie akcje mialy miejsce jesli koles jechal tak jak to opisal. Mysle, ze cos sciemnia.
            no, tez mi sie to wydaje dziwne, ale nie ma sie co przejmowac
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• QBA
              RS
              • 2004
              • 2646

Zamieszczone przez szkoda
              Niewielka pomyłka, Żwirki i Wigury długa, zatłoczona, a przejazd przypomina żywo start bolidów Formuły 1.
              Jakby ludzie tak startowali ze swiatel, to by nie bylo korkow :szeroki_usmiech

A za powolna jazde powinni tak samo lapac jak za szybka. W przepisach jest wyraznie napisane, ze nalezy predkosc dostosowac do warunkow panujacych na drodze. I jezeli wszyscy jada 80-100, to taki delikwent tez ma jechac z podobna predkoscia, a nie 50km/h :?

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez QBA
                I jezeli wszyscy jada 80-100, to taki delikwent tez ma jechac z podobna predkoscia, a nie 50km/h :?
                tak, a ograniczenie jest do 70 i na poboczu juz sie kolejka robi do placenia przy "misiaczkach"
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• QBA
                  RS
                  • 2004
                  • 2646

Trudno takie zycie Ale powiedz, nie wk***** Cie jak jedziesz w korku, a potem sie okazuje, ze to przez jakiegos palanta, bo tylko on jedzie 50km/h :evil:

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez QBA
                    Trudno takie zycie Ale powiedz, nie wk***** Cie jak jedziesz w korku, a potem sie okazuje, ze to przez jakiegos palanta, bo tylko on jedzie 50km/h :evil:
                    wqrwia
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...